Δύο γρανάζια στη μηχανή, δύο νέα μέλη στην αγέλη…

redphilosopher

Ο Red Philosopher ενθουσιασμένος από το ερυθρόλευκο μεταγραφικό “μπάσιμο”, γράφει για το Nikola Milutinov και το Nigel Williams Goss, των οποίων η απόκτηση προσθέτει δύο σημαντικά γρανάζια στην “Μπαρτζωκική μπασκετική μηχανή” και ταυτόχρονα δύο ακόμα πεινασμένα μέλη στην “αγέλη των αποδυτηρίων”…

Με την off season σε όλη την Ευρώπη να αναμένεται μακρά, αγχωτική και κουραστική, οι ερυθρόλευκοι δείχνουν να έχουν ένα σαφές και ξεκάθαρο πλάνο, παρά τις μπόλικες εκκρεμότητες -εδώ που τα λέμε- που υπάρχουν στο φετινό ρόστερ. Το budget από τους Αφούς υπάρχει… διάθεση να ανέβει (αν χρειαστεί), το δε επιτελείο του coach γνωρίζει ακριβώς ποιοί παίκτες ή βασικά τι είδους παίκτες χρειάζεται η ομάδα σε κάθε θέση και ποιους θέλει να κρατήσει από το υπάρχον ρόστερ. Κάπως έτσι, δύο κομβικές μεταγραφές έκλεισαν και ανακοινώθηκαν “στα μπαμ”. Δύο σημαντικές και σημαδιακές επιστροφές είναι γεγονός, καθώς ο Σέρβος “γαυρόψυχος” center, Nikola Milutinov και ο Αμερικανός pg, Nigel Williams Goss, για τον οποίο “έχουν να λένε” στο ΣΕΦ για το χαρακτήρα του και την ποιότητά του, είναι ήδη μέλη της νέας ομάδας, η οποία έχει ξεκάθαρο και μοναδικό στόχο, το Βερολίνο!

Χωρίς να περιττολογώ πάμε να δούμε αρχικά, τι αγωνιστικά στοιχεία θα προσθέσουν οι δύο νεοαποκτηθέντες στο ρόστερ…

Δύο γρανάζια στην Μπαρτζωκική μηχανή, δύο παίχτες οι οποίοι κυριολεκτικά ταιριάζουν γάντι στα θέλω του Γιώργου Μπαρτζώκα

Ο Milutinov έρχεται να κουμπώσει ιδανικά στον έτερο ερυθρόλευκο center, τον κροκόδειλο μας, Mοustapha Fall, καθώς ειδικά επιθετικά διαθέτει στοιχεία που εμφανώς λείπουν από το Γάλλο. Ο Milutinov, διαθέτει το ίδιο μακρύ κορμί (7footer κι αυτός) μπορεί όμως να παίξει σαφώς καλύτερα στο low post (εξαιρετικός finisher, ωραίες πλαστικές κινήσεις με πλάτη, τελειώματα και με τα δύο χέρια), ενώ δεν του λείπει κι η δημιουργία, καθώς βλέπει εξαιρετικά (και αυτός) τους συμπαίκτες του. Επιπλέον παρά τα βαρύ σκαρί του, μπορεί να παίξει πολύ αξιόπιστα το Pick n Roll, ενώ αν και του λείπει η αθλητικότητα-λόγω ύψους και σωστής χρήσης του κορμιού του, είναι πολύ καλός και πάνω από τη στεφάνη… Τέλος αισίως, απειλεί αξιόπιστα με σουτ από τα 4-5m, ένα στοιχείο που προσέθεσε στο παιχνίδι του κατά την ρωσική παρουσία του. Α, και για να μην το ξεχάσω, βάζει και βολές. Επιθετικά κοινώς… είναι εμφανώς ανώτερος του Fall, ενώ αμυντικά αν και υστερεί σημαντικά του Γάλλου stopper (χωρίς να σημαίνει ότι είναι κακός ο Σέρβος-ίσα ίσα μια χαρά τα βγάζει πέρα ακόμα και στην περίμετρο, με όπλο τα καλά πλάγια βήματα του και τα μακρυά χέρια του), πρέπει να τονίσουμε πως είναι καλύτερος ή μάλλον πιο σταθερός, ριμπάουντερ. Το πακέτο του Milutinov στα δικά μου μάτια είναι elite και τον θεωρώ μια φοβερή μεταγραφή!

 

 

Ο Μπαρτζώκας διαθέτοντας πλέον δύο εξαιρετικούς δεινόσαυρους θα έχει μόνιμα στο παρκέ έναν “πύργο”, να τρομάζει και να κρύβει στην άμυνα και να αποτελεί παράλληλα πόλο δημιουργίας και απειλής στην επίθεση. Ανάλογα με τις συνθήκες του αγώνα και τους αντίπαλους ψηλούς, θα διαθέτει έναν πιο αμυντικογενή κι έναν πιο επιθετικό στη μηχανή του…

Πάμε τώρα στον Goss. Εδώ αρχικά οι απόψεις διύστανται, ελέω… Σλούκα. Ο Αμερικανός point guard αποκτήθηκε ξεκάθαρα για να παίξει μαζί με ΣλούκαWalkup. Τώρα αν ο Έλληνας general αποχωρήσει είναι άλλη συζήτηση (προφανώς θα αποκτηθεί ένας έξτρα scoring guard), το θέμα μας εμάς είναι… ο Goss. Ο Πρωταθλητής Ευρώπης με την Real, είναι ένας παίχτης καψούρα του Μπαρτζώκα, ενώ δεν σας κρύβω πως είναι και δική μου (οκ αυτό δεν σας νοιάζει, πάμε παρακάτω). Ο Nigel είναι ένας ΚΛΑΣΣΙΚΟΣ point guard, με άριστο dribbling, καλό διάβασμα στα on ball screen των συμπαικτών του, ο οποίος παίζει καλά το PnR και γενικά βλέπει γήπεδο. Ο Goss πρώτα είναι οργανωτής, πρώτα είναι συμπαίκτης και μετά όλα τα άλλα. Αμυντικά διαθέτει κορμί, wingspan (2.00m) και κυρίως τη διάθεση, στοιχεία που τον κατατάσσουν σαν έναν τουλάχιστον average defender. Επιθετικά του αρέσει πολύ να απειλεί μετά από ντρίμπλα, με middle range shots από τα 5-6m (μια iso κίνηση που έλειψε αφάνταστα πέρυσι!), ενώ σήμα κατατεθέν είναι και το floater του (επίσης έλειψε πέρυσι)! Drive δεν διαθέτει (αν και έχει βελτιωθεί) ενώ αν και δεν είναι σταθερός σουτέρ, έχει career με άνω των 30% τρίποντο (συνήθως σουτάρει σε spot συνθήκες).

 

 

Ο Μπαρτζώκας πλέον θα διαθέτει δύο εξαιρετικούς “team players” guards, κοινώς θα βρίσκεται μόνιμα στο παρκέ ένας play maker να πεθαίνει για την ομάδα, είτε ο Θωμάς-είτε ο Goss. Ταυτόχρονα ο Σλούκας (αν μείνει…) θα απελευθερωθεί πλήρως, θα φύγει από πάνω του το άκρως κουραστικό κατέβασμα της μπάλας (σε οποιοδήποτε rotation κι αν βρίσκεται) και θα μπορέσει να βρει έναν ρόλο, ώπου μόνο, είτε θα αποφασίζει, είτε θα εκτελεί…

Παρ’ όλα αυτά, οι δύο μεταγραφές, δεν έγιναν από το τεχνικό επιτελείο, μόνο λόγω των αγωνιστικών τους αρετών. Ο Ολυμπιακός με τους Milu και Goss προσθέτει και δύο ακόμα μέλη στην αγέλη των αποδυτηρίων του. Όπως άλλωστε είχε τονίσει ο Μπαρτζώκας οι ερυθρόλευκοι πρώτα ψάχνουν για καλούς χαρακτήρες και ύστερα κοιτούν όλα τα υπόλοιπα.

Ο Nikola, είναι παιδί του Ολυμπιακού. Στους ερυθρόλευκους ανδρώθηκε (από τα 19 του!) κι έπαιξε το καλύτερο μπάσκετ της καριέρας του. Από το λιμάνι αποχώρησε με βαριά καρδιά, λόγω των τότε προβλημάτων της ομάδας και για ένα σοβαρό βήμα προς την CSKA με ένα από τα υψηλότερα συμβόλαια τότε σε όλη την Ευρώπη! Ο πόλεμος στην Ουκρανία, ο αποκλεισμός των ρωσικών ομάδων και ταυτόχρονα κάποιοι σοβαροί τραυματισμοί, έκαναν το βήμα αυτό “αποτυχημένο” και πλέον ο Νικόλας γύρισε στο σπίτι του, εκεί που αγαπάει να βρίσκεται, σε εξαιρετική ηλικία, ώστε με τους κολλητούς του, να ξαναβρεθεί όχι στο υψηλό, αλλά στο top επίπεδο. Ακόμα 28 ετών είναι… Ξέρει το ΣΕΦ, ξέρει το βάρος της φανέλας και την πίεση στον σύλλογο, ξέρει τα αποδυτήρια και θα χρειαστεί ελάχιστο χρόνο προσαρμογής. Με την απόκτηση του, ο Ολυμπιακός, προσέθεσε ακόμα εναν αρχηγό στο ρόστερ του.

Ο δε Goss, είναι… ιδιαίτερη περίπτωση. Τόσο καλό παιδί από τον Πειραιά ίσως να μην έχει να ξαναπεράσει, όπως μπορώ με βεβαιότητα να σας διαβεβαιώσω, καθώς αυτό προσωπικά μου είχε μεταφερθεί τυχαία κάποτε (ο Goss είχε ήδη αποχωρήσει για τους Jazz) από υψηλό στέλεχος του οργανισμού (μην με ρωτήσετε πως, απλά ισχύει). Ο Αμερικανός PG είχε αγαπήσει τον σύλλογο, είχε προσφέρει πολλά στην πρώτη του μικρή παρουσία (σαν rookie της Euroleague) και είχε φύγει σαν φίλος, στεναχωρημένος για το ΝΒΑ. Στον Ολυμπιακό ποτέ δεν ξέχασαν την συμπεριφορά του και πάντα τον είχαν στα ραντάρ τους, καθώς τον σέβονταν και τον εκτιμούσαν υπερβολικά. Και να που έφτασε η ώρα ο Nigel, μετά από δύο σεζόν καθιέρωσης στην Real, στα καλύτερα μπασκετικά του χρόνια, που γυρίζει για να ολοκληρώσει αυτό που κάποτε άφησε στη μέση, με την ομάδα που νιώθει δεμένος… Ένα παιδί μάλαμα ήρθε να προστεθεί στον ήδη φοβερό κορμό!

Η αγέλη άρα… πλέον δυνάμωσε. Το ρόστερ θα αποτελείται από μία στιβαρή παρέα αθλητών, που άπαντες θα παίζουν πρώτα για τους συμπαίκτες τους, ύστερα για τον σύλλογο και τελευταία (βασικά ίσως καθόλου) για την πάρτη τους . Αυτό ήθελε εξ αρχής ο coach, αυτό έχει καταφέρει την τελευταία διετία και αυτό θα συνεχίσει να κάνει και στην προσεχή “σεζόν του Βερολίνου”… Ο Ολυμπιακός θα είναι ξεκάθαρα μια ομάδα του “όλοι για έναν και ένας για όλους” , γεγονός που στον κόσμο, προκαλεί, ενθουσιασμό, πάθος και όνειρα.

Υ.Γ: Μέχρι τη στιγμή που γραφόταν το blog έχουμε την σημαντική απώλεια του Σάσα και η υπόθεση Σλούκα βρίσκεται μετά το πρώτο ραντεβού σε κατάσταση αναμονής. Πραγματικά ευχόμουν να μείνουν και οι δύο. Να μην πάνε πουθενά! Η ομάδα βρίσκεται ακόμα στην μέση του ταξιδιού της και οι δύο ηγέτες δεν θα έπρεπε να αποχωρήσουν. Βέβαια, έτσι όπως τα φέρουν οι καταστάσεις ο καθένας για διαφορετικούς λόγους επέλεξε (ο Σάσα) ή μπορεί επιλέξει (ο Σλούκας) να αποχωρήσει. Σε κάθε περίπτωση είμαι βέβαιος πως θα γίνουν οι απαραίτητες κινήσεις από τη διοίκηση και τον coach B… Το project Berlin δεν γίνεται και δεν θα διακοπεί!

Υ.Γ.2: Τον αρχηγό τον θεωρούμε δεδομένο. Ο Παπ αξίζει ό,τι ζητήσει. Αποτελεί ένα διαμάντι στην ιστορία του συλλόγου. Αυτός είτε έτσι είτε αλλιώς είμαι βέβαιος πως δεν θα πάει πουθενά… Η σεζόν που έκανε φέτος ήταν απλά συγκλονιστική!

5 1 vote
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Next Post

Welcome Back Nigel

Άλλα κείμενα

Subscribe US Now

0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x