Euroball Issue #5

RPG Team

Η 23η αγωνιστική της Euroleague δεν ολοκληρώθηκε, λόγω της αναβολής του αγώνα της Maccabi με την Anadolu Efes όμως στα υπόλοιπα παιχνίδια είχαμε εκπλήξεις, δράματα και αποτελέσματα που ίσως παίξουν σημαντικό ρόλο στην τελική κατάταξη. Οι ελληνικές ομάδες λίγες ημέρες πριν από την δεύτερή τους αναμέτρηση για την Euroleague 2020/21 είχαν διαφορετικά αποτελέσματα. Ο Παναθηναϊκός κέρδισε πολύ εύκολα την Valencia ενώ ο Ολυμπιακός έχασε στις λεπτομέρειες από την Barcelona σε ένα ακόμα μπασκετικό ερυθρόλευκο drama night. Ως γνωστόν στην Ελλάδα όλα κρίνονται μέσα από συναισθηματικό φίλτρο και έτσι, μέσα στην παραζάλη της υπερβολικής χαράς ή λύπης που μας χαρακτηρίζει μετά από κάθε αποτέλεσμα, δύσκολα μπορούμε να συζητήσουμε ακόμα και για τα αυτονόητα. Σε ότι αφορά τον Ολυμπιακό όλο αυτό έχει υπέρ – μεγεθυνθεί από ενδεχομένως υπερβολικές προσδοκίες ορισμένων (η πρόκριση στα Play Off θεωρήθηκε θέσφατο) και την ανυπομονησία των περισσοτέρων να δούμε ένα καλύτερο θέαμα από τον πονόματο της τελευταίας περιόδου. Τα τελευταία αποτελέσματα και η διαφαινόμενη απώλεια του στόχου έχει δημιουργήσει μουρμούρα και γκρίνια στον κόσμο του Ολυμπιακού. Η δε ομάδα και ο προπονητής της κρίνονται με κριτήρια που δεν ανταποκρίνονται ούτε στην ποιότητα του ρόστερ ούτε στον χρόνο και τις συνθήκες που το project εξελίσσεται. Όμως, θα επανέλθουμε στο ζήτημα στο μέλλον γιατί τώρα το αίμα βράζει και η όποια προσπάθεια επιχειρηματολογίας είναι μάλλον χάσιμο χρόνου. Ας ξεκινήσουμε την ανασκόπηση μας στους αγώνες του πρωταθλήματος από την βαθμολογία και τον MVP της αγωνιστικής.

 

Βαθμολογία

 

MVP Αγωνιστικής

 

Το ματς της αγωνιστικής

CSKA Moscow Bayern Munich (66-69)

Το παιχνίδι της αγωνιστικής έγινε στην Μόσχα, όπου και το Power house της CSKA έπεσε θύμα των ορέξεων της Bayern που ήρθε στην Euroleague όχι απλά για να μείνει αλλά για να διεκδικήσει τίτλους. Αυτή είναι άλλωστε η φιλοσοφία των Βαυαρών. (Σημ: Το “Mia san Mia” είναι η βάση του αθλητικού DNA τους. Το Mia san Mia διδάσκει μια σκληρή νοοτροπία που στοχεύει μόνο στην νίκη, δια μέσου της αυτοπεποίθησης αλλά και χωρίς καμία αλαζονεία. Όποιος θέλει να κερδίσει πρέπει να δουλέψει σκληρά για αυτό. Αυτό είναι η Bayern και αυτό θα αρχίσουμε να βλέπουμε περισσότερο τα επόμενα χρόνια να βγαίνει ως εικόνα μέσα στο γήπεδο, καθώς οι Γερμανοί δεν πήραν κλειστό συμβόλαιο ούτε κάνουν μεγάλες επενδύσεις με δημιουργία γηπέδου για να συμπληρώνουν τον πίνακα). Στο πλαίσιο αυτό η φετινή πορεία της ομάδας του Trinkieri δεν πρέπει να αποτελεί έκπληξη. H FC Bayern Munich λοιπόν νίκησε την θνητή (χωρίς James) CSKA Moscow με (66-69) στο Megasport Arena την Παρασκευή. Ο Baldwin οδήγησε τους νικητές με (22pts), ενώ ο Reynolds με (16pts) συνεχίζει να εντυπωσιάζει. Όμως το σημείο αναφοράς για την Bayern ήταν ο DJ Seeley ο οποίος έτρεξε υποδειγματικά τα plays σε κρίσιμα σημεία του αγώνα ερχόμενος από τον πάγκο. Ο Seeley ολοκλήρωσε το παιχνίδι με 17 pts, 2 rebs, 5 asts και 5 φάουλ για PIR 20.

Το παιχνίδι κρίθηκε στην 4η περίοδο. Η CSKA ήταν μπροστά στο σκορ (62-52) στις αρχές της 4ης περιόδου, αλλά η εκπληκτική άμυνα της Bayern κράτησε τους Ρώσους χωρίς σκορ για 7 λεπτά! Το blackout της ομάδας του Ιτούδη έχει και ιστορικές διαστάσεις αφού οι 6 πόντοι που πέτυχε στην 4η περίοδο είναι η 2η χαμηλότερη επίδοση (σε μια περίοδο) για την ομάδα του από τότε που υπάρχει στατιστική κάλυψη. (Σημ: Η χειρότερη ήταν πέρυσι όταν ο Ολυμπιακός του Μπαρτζώκα τους κράτησε στους 4π στην 3η περίοδο στην νίκη με 72-59 στο ΣΕΦ). Με αυτή της την νίκη η Bayern βρίσκεται στην πέμπτη θέση και βελτίωσε το ρεκόρ της σε (14-9), ενώ η CSKA παραμένει 2η με (16-7) γνωρίζοντας όμως και την τρίτη συνεχόμενη απώλεια εντός έδρας. Ο coach Ιτούδης είδε τον Milutinov να σημειώνει (16pts) για την CSKA, ενώ ο Hilliard είχε (15pts)_ και ο Shengelia (11pts). Όμως τα πιο άσχημα νέα για αυτόν είναι ότι ο τραυματισμός του Milutinov στον ώμο που θα τον οδηγήσει σε χειρουργείο και θα χάσει το υπόλοιπο της σεζόν. Ταυτόχρονα θα πρέπει να διαχειριστεί μια ιδιαίτερη κατάσταση και με την παραμονή του James (που δεν αγωνίστηκε λόγω πειθαρχικού παραπτώματος). Μεγάλα καράβια, μεγάλες φουρτούνες όμως η πίεση στην CSKA και η ποιότητα του υπόλοιπου ρόστερ της δεν είναι τέτοια που να βγάλει τους Ρώσους από την πρώτη 4αδα.

Khimki Moscow – Fenerbahce (76-107)

Η Fenerbahce κέρδισε, όπως αναμενόταν, εύκολα την Khimki με 76-107 στην Arena Mytishchi. Αυτή ήταν η 8η συνεχόμενη νίκη για την ομάδα του Kokoskov που την έχει πλέον σταθεροποιήσει στην 8αδα για τα Play Off. Ήταν ένα εύκολο βράδυ για την Fenerbahce. Βλέπετε η φετινή άμυνα της Khimki πρέπει να διδάσκεται στα σεμινάρια για το τι δεν πρέπει να κάνει μια ομάδα. Για ένα ακόμα βράδυ δεν είχε απαντήσεις απέναντι στην Fenerbahce, η οποία πέτυχε την 2η καλύτερη επίδοση στην Euroleague σε 2FG% (85.3%, 29/34). Ενώ και στο 3π σούταρε με 45.5% (10/22). Ο Kokoskov κέρδισε το μάτς με βασικό σχήμα De ColoDuveriogluGuduricUlanovasVesely, που αγωνίστηκαν μαζί για 08:33 αλλά ήταν αρκετό για ένα +14π στο (+/-). Οι Τούρκοι είχαν 29 asts για 16 λάθη, έξι σκόρερ με διψήφιο αριθμό πόντων, και 4 παίκτες με 20+(!!!) σε PIR, ενώ ο Guduric είχε 18. Ο Brown σημείωσε (17pts) και έδωσε (6asts), ο Vesely πρόσθεσε (15pts), Guduric και  Pierre σημείωσαν (14pts) έκαστος και ο Eddie είχε (10pts). Η νίκη ανέβασε το ρεκόρ της Fenerbahce στο (13-10). Για τους απογοητευτικούς Ρώσους, ο Shved έγραψε στην επίθεση (29pts) και (5ast) και ο Voronov πρόσθεσε (11pts). Η νέα αποτυχία ήταν η 15η σειρά για την Khimki, (2-21) και έχασε έτσι και επισήμως τις όποιες μαθηματικές ελπίδες είχε για Play Off.

Armani Milan – Zenit (82-76)

Η Armani Milano συνεχίζει την επέλαση της και διεύρυνε το ρεκόρ της στις έξι συνεχόμενες νίκες. Ενδεχομένως, η νίκη της με +6π (82-76) επί της Zenit St Petersburg το βράδυ της Πέμπτης να έχει και σοβαρή βαθμολογική σημασία, καθώς υπάρχει το εξ αναβολής παιχνίδι (μεταξύ των δύο ομάδων) που πρέπει να γίνει στην Αγ. Πετρούπολη στις 22 Φεβρουαρίου. Και με τα σημερινά δεδομένα δεν αποκλείεται αυτές οι δύο ομάδες να παλέψουν για την 4η θέση, που θα δώσει πλεονέκτημα στα Play Off. Μένοντας όμως στα του παιχνιδιού, η καλή ισορροπία και η συνέπεια στην επίθεση επέτρεψε στην Zenit να πάρει το προβάδισμα στο ημίχρονο (35-44). Όμως το Μιλάνο σταδιακά επέστρεψε στο παιχνίδι βασιζόμενη στον θρύλο πλέον των ευρωπαϊκών γηπέδων – Kyle Hines. Ο βετεράνος Αμερικανός ήταν ο καλύτερος παίκτης στο παιχνίδι (12 pts, 8 rebs και 3 asts για ένα PIR των 20 – η καλύτερη του επίδοση με την Milano). Αλλά εκεί που έκανε την μεγάλη διαφορά ήταν στην άμυνα και στον περιορισμό του πρώην παίκτη του Μιλάνου A. Gudaitis, ο οποίος σημείωσε μόλις 8 pts σε 33 λεπτά. Άλλο σημείο αναφοράς του αγώνα ήταν το μακρινό σουτ, εκεί που οι Ιταλοί είχαν 10/21 (47.6%) στο τρίποντο καθώς τέσσερις διαφορετικοί παίκτες ήταν σε καλή βραδιά (Rodriguez 3/6, Delaney 2/3, Shields 2/4, Punter 2/4), ενώ την ίδια στιγμή η Zenit είχε μόνο 9/24 (37.5%). Ίσως αυτή η επίδοση από την ομάδα του coach Messina να είναι και ένα μήνυμα εν όψη της συνέχειας. Είναι άλλωστε γνωστό ότι στα σκληρά ματς επιπέδου Play Off, εκεί όπου οι άμυνες καθορίζουν το αποτέλεσμα το αξιόπιστο μακρινό σουτ από πληθώρα παικτών μπορεί και να σε πάει μακριά. Τέλος στην οικονομία του αγώνα σημαντικό ρόλο έπαιξαν οι ελεύθερες βολές, όπου η Milano είχε (24/26) και η Zenit (15/18). Τι κρατάμε από αυτό το παιχνίδι για το Μιλάνο εκτός από την εμφάνιση του Hines; Μάλλον τον πλουραλισμό στην επίθεση των Μιλανέζων, που είχαν 5 παίκτες με διψήφιο αριθμό πόντων (Punter 14 , Rodriguez 13, Delaney και Hines από 12, Micov 10). Σε ότι αφορά την Zenit που πλέον βρίσκεται στο (13-8) Pangos και Hollins σημείωσαν από (12pts) και ο KC Rivers (11pts – όλους στο πρώτο ημίχρονο). Η ήττα αυτή, εάν καλύψει την διαφορά στην Ρωσία, δεν θα σημαίνει και πολλά.

Alba Berlin – Real Madrid (63-72)

Η Real Madrid τα χρειάστηκε αλλά κέρδισε τελικά την Alba (63-72) στο Βερολίνο, το βράδυ της Παρασκευής. Οι Μαδριλένοι είχαν τον έλεγχο του αγώνα από το 5ο λεπτό και έπειτα, με διψήφιες διαφορές στο σκορ μέχρι τα μέσα της 4ης περιόδου, αλλά τα Albatrosses έκαναν μια εντυπωσιακή αντεπίθεση και με ένα 11-0 μείωσαν (63-65). Κάπου εκεί ανέλαβε δράση ο γίγαντας Tavares, που έσπασε το σερί της Alba και σκόραρε το πρώτο καλάθι της Real μετά από 6 λεπτά (με καλάθι και φάουλ), ενώ ο Thompkins έκανε ένα μεγάλο κλέψιμο και ο Deck κλείδωσε την νίκη για την ομάδα του coach Laso. Ο Causeur οδήγησε τους νικητές με (13pts) και ο Alocen σημείωσε (12pts). Ο Tavares έφτασε κοντά σε ένα ακόμα double double (με 9 pts, 10 rebs και 3 blocks), ενώ εξαιρετικός ήταν και ο Deck (με 9 pts και 8 rebs). Για την Alba ξεχώρισαν οι Sigma (16pts), Lammers (11pts) και Eriksson (10pts). Η Real σημείωσε την 10η συνεχόμενη νίκη της απέναντι στην Alba και με το ρεκόρ της (15-8) την ενδιαφέρει να διασφαλίσει τις νίκες που χρειάζεται για να κλειδώσει θέση στην 4αδά. Η μεγάλη επιτυχία του coach Laso είναι ότι τα κάνει όλα αυτά ενώ έχει χάσει τον Campazzo και δίνει χρόνο και αποφάσεις στον 21χρονο Alocen, έναν μελλοντικό αστέρα για την Real.

Panathinaikos – Valencia (91-72)

Ο Παναθηναϊκός επικράτησε επί της Valencia με 91-72 την Παρασκευή το βράδυ στο ΟΑΚΑ. Ένα παιχνίδι ιστορικό για τους πράσινους, αφού αυτός ήταν ο 500ος αγώνας του στην Euroleague. Με την νίκη του αυτή ο Παναθηναϊκός βελτίωσε το ρεκόρ (8-14) σημειώνοντας την τρίτη συνεχόμενη εντός έδρας νίκη του. Την ίδια στιγμή, η Valencia υπέστη την 3η συνεχόμενη ήττα της και την έκτη στα τελευταία επτά παιχνίδια, και έπεσε στο (11-12). Ο Παναθηναϊκός πήρε τον έλεγχο από την αρχή, και από το 12’ και έπειτα χάρη σε ένα 11-0 πήρε διαφορά ασφαλείας, χωρίς ποτέ να επιτρέψει στη Valencia να μειώσει σε μονοψήφια ψηφία. Ο <go to guy> για τους πράσινους, ο Nemanja Nedovic τελείωσε το παιχνίδι με (16pts) και (7ast), ενώ οι White (που αγωνίστηκε αρκετά σε θέση SF) και Μποχωρίδης σημείωσαν από (12pts). Ο Μήτογλου, που μοιάζει άλλος παίκτης μετά την αποχώρηση του coach Βόβορα, έφτασε κοντά σε ακόμα ένα double double (11pts και 7rebs σε 24 λεπτά). Το κλειδί της νίκης για την ομάδα του coach Kattash ήταν η παρουσία των Μήτογλου, August και Παπαγιάννη, που έκαναν αμυντικά την ρακέτα των πράσινων ναρκοπέδιο και κράτησαν τους Dubljevic και Tobey στους μόλις (4pts) και (9pts) αντίστοιχα. Στην επίθεση είδαμε αρκετές συνεργασίες <high-low> και την διάθεση του coach Kattash να κερδίσει μέσα από το μέγεθος και τα ψηλά σχήματα. Η Valencia βλέπει σιγά σιγά να χάνει το momentum του πρώτου γύρου, οφείλει να προβληματιστεί γιατί ήταν κακή για τα δεδομένα της. Για τους Βαλενσιάνους ξεχώρισε ο Prepelic με (20pts) και καλη εικόνα είχαν οι Hermannsson (13pts) και Marinkovic (11pts).

Olympiacos – Barcelona (74-76)

Οι ερυθρόλευκοι τα θαλάσσωσαν σε ένα ακόμα παιχνίδι, που έμοιαζε ότι ήταν καλύτεροι, και με λάθη στην crunch time και ορισμένες αμφιλεγόμενες διαιτητικές αποφάσεις έχασαν το W και σημαντικό έδαφος στο ζήτημα πρόκριση. Ο Navaho έγραψε το Game Report σε ένα ακόμα Encore, που αν δεν το έχετε ήδη διαβάσει θα το βρείτε ΕΔΩ.

Στα υπόλοιπα παιχνίδια η ASVEL συνέχισε τις καλές τις εμφανίσεις και πέρασε από το Βελιγράδι (78-81), απέναντι σε μια από τις χειρότερες ομάδες που έχει παρουσιάσει ο Ερυθρός Αστέρας στην διοργάνωση σε αυτές τις 6 συμμετοχές του. Τέλος, η Zalgiris δεν μπόρεσε να συνεχίσει να κλέβει αποτελέσματα και η Baskonia, που παρουσίασε το καλό της πρόσωπο μετά από καιρό, επικράτησε (81-68) στο Buesa Arena. Η Baskonia (10-13) έτσι σταμάτησε ένα αρνητικό σερί τεσσάρων αγώνων. Οι Λιθουανοί (13-10) παραμένουν σταθερά στην κούρσα για θέση στα Play Off όμως, με την άνοδο της Fenerbahce και την αδιαμφισβήτητη ποιότητα της Efes δεν πρέπει να νιώθουν και πολύ σίγουροι. Ο Henry ξεχώρισε για τους νικητές με (19pts), μαζί με τους Peters (15pts), Vildoza (14pts) και Jekiri (10pts). Για την ομάδα του coach Schiller ο Grigonis ηγήθηκε με (17pts), ο Walkup πρόσθεσε (14pts) και o Lauvergne (12pts, 9rebs).

Tην επόμενη, 24η, αγωνιστική ξεχωρίζουν οι αγώνες των BarcelonaEfes, Fenerbahce Zenit, Real MadridBaskonia όπως φυσικά και το ντέρμπι των αιωνίων.

Aπό την επόμενη εβδομάδα το Euroball θα εστιάζει λιγότερο στα αποτελέσματα και περισσότερο σε αυτά που μας έκαναν εντύπωση, επιλέγοντας κάθε εβδομάδα και από μια ευρωπαϊκή διοργάνωση, ενώ ταυτόχρονα θα αναδείξουμε ορισμένες από τα σημαντικότερες ειδήσεις και εξελίξεις από το αγαπημένο μας σπόρ στην γηραιά ήπειρο. Μέχρι τότε να είστε όλοι καλά!

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Next Post

Ψάχνοντας την… Χοντρή κυρία

28/01/2021 (Μερικές φορές η καθημερινότητα είναι τέτοια που δεν μας επιτρέπει να […]

Subscribe US Now

0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x
%d bloggers like this: