To derby της αγωνιστικής: Maccabi Tel Aviv – Armani Milano 85 – 86
Αυτό που συμβαίνει φέτος με την Maccabi δεν νομίζω ότι έχει προηγούμενο. Με κάποιον απίθανο τρόπο κατάφερε να μην κερδίσει ούτε αυτό το ματς και να υποστεί την 3η σερί ήττα της στην διοργάνωση. Η Armani είχε τον έλεγχο και μία σταθερή διαφορά στο σκορ (6-8 πόντους) για πολύ μεγάλο διάστημα μέσα στο παιχνίδι, ωστόσο οι Ισραηλινοί κατάφεραν στην 4η περίοδο να καλύψουν την διαφορά αυτή και μάλιστα να πάρουν τα ηνία του ματς και να προηγηθούν με 70-66 μόλις 28 δευτερόλεπτα πριν την λήξη. Όμως, η πολύ κακή άμυνα και το φάουλ του DiBartolemeo στο τρίποντο του Punter, που μετατράπηκε σε τετράποντο, και το buzzer beater airball του Wilbekin οδήγησαν το ματς στο έξτρα 5λεπτο, όπου ο Malcolm Delaney με πολύ δύσκολο δίποντο έδωσε την νίκη στην ομάδα του Ettore Messina και βύθισε την Maccabi ακόμα πιο χαμηλά στην βαθμολογία. MVP χωρίς αμφιβολία ο Kevin Punter με συνολικά 18 πόντους, ενώ ξεχώρισε και ο Kyle Hines με 12 πόντους και 8 rebounds. Για τους ηττημένους το πάλεψε για άλλη μια φορά ο Wilbekin με 17 πόντους (κακές επιλογές όμως στις κρίσιμες στιγμές) αλλά και ο Elijah Bryant με 17 πόντους, 9 rebounds, 3 assists και 3 κλεψίματα.
MVP: Luke Sikma (20pts, 5as, 9rebs, 3st, 3to, 32PIR)
Μέσα στο πολύ μέτριο ρόστερ της Alba ο Sikma ξεχωρίζει σαν την μύγα μέσα στο γάλα. Ο Αμερικανός point forward πραγματοποίησε φοβερή εμφάνιση, και οδήγησε τους Γερμανούς στην 3η νίκη τους στην διοργάνωση. Ο Sikma σημείωσει 20 πόντους με 7/10 δίποντα και 6/7 βολές, ενώ φλέρταρε έντονα με το double – double αφού μάζεψε 9 rebounds. Όμως, ένα στατιστικό που αξίζει κατά την γνώμη μου να σταθούμε είναι οι 5 assists, πράγμα που δείχνει πως ο Αμερικανός αποτελεί έναν από τους πιο αξιόπιστους playmaker ρακέτας στην διοργάνωση, αν όχι τον πιο αξιόπιστο, αφού βρίσκεται στην πρώτη θέση στις τελικές πάσες όσον αφορά τους ψηλούς, με 3.8 μέσο όρο. Σίγουρα ο Sikma, όντας και στην πιο ώριμη φάση της καριέρας του, είναι παίκτης που μπορεί να προσφέρει και σε ομάδες με μεγαλύτερους στόχους από την Alba, αλλά είναι πάντα ωραίο να βλέπεις ποιοτικούς παίκτες και σε χαμηλότερης δυναμικότητας ομάδες.
Παίκτης απογοήτευση: Nicolas Laprovittola (0pts, 2rebs, 3as, 0st, 0to,-1PIR)
Μετά την φυγή του Facundo Campazzo για το NBA, οι ευθύνες του Laprovittola αναμένεται να να αυξηθούν κατακόρυφα και πλέον γίνεται ξεκάθαρο πως πρέπει να ανεβάσει τα standrads της απόδοσής του. Αυτό δεν συνέβη στο ματς απέναντι στην CSKA, όπου ο Αργεντινός guard κινήθηκε, για άλλη μια φορά, σε πολύ ρηχά νερά. Συνολικά πήρε λίγες, πλην άστοχες, προσπάθειες (0/2 δίποντα και 0/3 τρίποντα) δείχοντας για άλλη μια φορά πως μοιάζει σαν κάτι να τον κρατάει μαγκωμένο στους Μαδριλένους, παρόλο που αγωνίζεται από την περσινή season στην ομάδα. Λίγο καλύτερα ήταν τα πράγματα στο δημιουργικό κομμάτι, με τον Laprovittola να μοιράζει 3 assists, χωρίς κανένα λάθος, ωστόσο είναι αυτονόητο πως ο Pablo Laso περιμένει πολλά περισσότερα από αυτόν, ώστε να δικαιωθεί, κατά κάποιο τρόπο, η επιμονή του να παραμείνει στο roster το καλοκαίρι, όπου οι σειρήνες της αποχώρησής του ήταν πολλές και έντονες.
Ομάδα-έκπληξη: LDLC Asvel Villeurbanne
Οι τελευταίοι κέρδισαν τους πρώτους. Η μεγάλη έκπληξη της αγωνιστικής ήταν αναμφίβολα η νίκη των Γάλλων απέναντι στην πρωτοπόρο Barcelona, και μάλιστα ο σχετικά άνετος τρόπος που αυτή επιτεύχθηκε. Η Villeurbanne είχε καθόλη την διάρκεια της αναμέτρησης τον έλεγχο, με αποτέλεσμα να μην κινδυνέψει σχεδόν σε κανένα σημείο η νίκη. Ο Lighty με 17 πόντους και ο Cole με 14 (με πολλές άστοχες προσπάθειες όμως) ήταν οι παίκτες που ξεχώρισαν στον εκτελεστικό τομέα. Ωστόσο, το πολύ ενδιαφέρον στοιχείο είναι ότι η ομάδα του TJ Parker κατάφερε να κρατήσει πολύ χαμηλά τους Καταλανούς, αφού μόνο ο Mirotic και ο Καλάθης κατάφεραν να ξεπεράσουν το φράγμα των 10 πόντων (14 και 12 πόντοι αντίστοιχα). Το στατιστικό που ξεχώρισε ήταν, δίχως καμία αμφιβολία, το εντυπωσιακό 61,9% στο τρίποντο για τους Γάλλους, με 13/21 τρίποντα έναντι του φτωχού 25% (2/8) για την ομάδα του Jasikevicius. Πλέον η Villeurbanne ανέβηκε στο 2-6 και μοιράζεται την τελευταία θέση της βαθμολογίας με την Khimki (με 2 ματς λιγότερα), ενώ στρέφει την προσοχή της στο πολύ δύσκολο εκτός έδρας ματς με την Real στην Μαδρίτη, όπου μια ακόμα έκπληξη θα συνιστά αποφασιστικό βήμα ανόδου στην βαθμολογία.
Ομάδα-απογοήτευση: Khimki Moscow Region
Δεν νομίζω πως υπάρχουν οι κατάλληλες λέξεις για να περιγράψει κανείς την κατάσταση την Khimki. Η παροιμία “η καλή μέρα από το πρωί φαίνεται” ταιριάζει γάντι στην περίπτωση των Ρώσων, αφού ήταν η πρώτη ομάδα που παρατηρήθηκε έξαρση του κορονοιού στην αρχή της χρονιάς, με αποτέλεσμα να χαθεί σημαντικό έδαφος, ενώ τώρα μοιάζει με ένα ατελείωτο σκορποχώρι. Η ρωσική ομάδα ηττήθηκε με κάτω τα χέρια από την Alba στο Βερολίνο και, με εξαίρεση την πρώτη αποδεκτή,βάση απόδοσης,περίοδο, παραδόθηκε στις ορέξεις των Γερμανών. Σε κανένα δεκάλεπτο δεν κατάφερε να δεχτεί κάτω από 20 πόντους (στην 2η περίοδο μάλιστα δέχτηκε 30), αποδεικνύοντας πόσο προβληματική είναι η αμυντική της συμπεριφορά. Μοναδικός διασωθείς σε ατομικό επίπεδο ήταν ο Jonas Jerebko με 20 πόντους και 8 rebounds, ενώ από εκεί και πέρα επικράτησε το απόλυτο χάος, με πρωτοστάτη τον Shved, ο οποίος ναι μεν πέτυχε 11 πόντους και έδωσε 10 assists αλλά τα ποσοστά του ήταν επιεικώς τραγικά (1/7 δίποντα, 2/8 τρίποντα, 3/4 βολές με 7 λάθη). Με 23 λάθη δύσκολα κερδίΖεις ματς, όσο ακριβό και έμπειρο roster κι αν έχεις. Αναμφίβολα πάντως, θέλει μεγάλη τέχνη και μεράκι να σκορπάς τόσα εκατομμύρια και να φτιάχνεις μια τόσο ασύνδετη και άναρχη ομάδα με μαέστρο τον, επιεικώς μέτριο, Rimas Kurtinaitis. Την επόμενη εβδομάδα η Khimki πάει στο Μόναχο για να αντιμετωπίσει την Bayern, μια ομάδα δηλαδή που βρίσκεται στο ακριβώς αντίθετο άκρο με αυτήν, αφού με στοχευμένες, και όχι απαραίτητα κοστοβόρες, επιλογές έχει φτιάξει ένα πολύ ισορροπημένο και δεμένο σύνολο.
Στα του οίκου μας….
Απουσίες,έλλειψη ρυθμού αλλά και ένα ακόμα χαμένο ημίχρονο!!
Τρίτη ήττα σε έξι εντός έδρας αναμετρήσεις για τον Ολυμπιακό. Οι 4 απουσίες λόγω covid (Vezenkov, Ellis, Jean Charles, Χαραλαμπόπουλος) και ο τραυματίας Harrison, άλλα κυρίως η έλλειψη ρυθμού λόγω του διαστήματος αποχής από τις προπονήσεις φάνηκε ξεκάθαρα μέσα στο παρκέ. Ωστόσο δεν είναι μόνο αυτός ο λόγος που οδήγησε στην ήττα από την Baskonia. Οι ερυθρόλευκοι μπήκαν για άλλη μια φορά νωθροί στο παιχνίδι (ενδεικτικό το ρεκόρ 1-8 στα σκορ των πρώτων δεκαλέπτων) και επέτρεψαν από πολύ νωρίς στους Βάσκους να βρουν ρυθμό στην επίθεση και τελικά να πάρουν διαφορά ασφαλείας 8 πόντων στο τελευταίο λεπτό της περιόδου(15-23). Τα πράγματα κινήθηκαν με τον ίδιο τρόπο και στην 2η περίοδο, με αποτέλεσμα να πάμε στα αποδυτήρια στο -16. Η κατάσταση άλλαξε αρκετά στο 3ο δεκάλεπτο όπου με τους Σλούκα, Jenkins, Παπανικολάου, Πρίντεζη και Martin να βρίσκονται (κυρίως) στο παρκέ, ο Ολυμπιακός έσφιξε την άμυνα του, βρήκε ρυθμό στην επίθεση και κατέβασε την διαφορά στους 9. Η ίδια εικόνα υπήρξε και στην 4η περίοδο, μέχρι το σφύριγμα για αντιαθλητικό φάουλ εις βάρους του Βασίλη Σπανούλη, σε ένα σημείο όπου η διαφορά είχε πέσει στους 7. Από εκεί και πέρα χάθηκε εντελώς η συγκέντρωση και η Baskonia με ένα υπερβολικά γρήγορο σερί 10-0, ουσιαστικά έσβησε το ματς και ό,τι ακολούθησε ήταν μια τυπική διαδικασία, με τον πίνακα του σκορ να γράφει στο τέλος 76-90.
Κάποια από τα ερωτήματα που εγείρονται, είναι ο λόγος που ξεκίνησε βασικός ο Κόνιαρης, ενώ μετά δεν ξαναπάτησε παρκέ. Επιπλέον, σε ένα ματς με τόσες απουσίες θα περίμενε κανείς ο Σλούκας να παίξει παραπάνω από 27 λεπτά, σε μια βραδιά μάλιστα που ήταν με διαφορά ο καλύτερος guard της ομάδας. Εκτός αυτού, ένα θέμα που σηκώνει μεγάλη συζήτηση είναι η επιμονή στον Βασίλη Σπανούλη, η χρησιμοποίηση του σε ένα σημείο όπου ο Σλούκας είχε αρχίσει να βρίσκει πολύ καλό ρυθμό αλλά και η μεγάλη καθυστέρηση στην απόφαση να γίνει αλλαγή, σε ένα σημείο όπου και είχε πολύ μέτρια απόδοση (ειδικά αμυντικά) αλλά και είχε αποπροσανατολιστεί εξαιτίας του αντιαθλητικού φάουλ που του καταλόγισαν. Ωστόσο, για να μην είμαστε άδικοι, τα προβλήματα ήταν πολλά και ο αγώνας με την ομάδα του Ivanovic δεν είναι ενδεικτικός της εικόνας της ομάδας. Μεγάλο ενδιαφέρον παρουσιάζει το επερχόμενο ματς στην Μόσχα εναντίον της CSKA, όπου για πρώτη φορά φέτος θα αντιμετωπίσουμε μια τόσο δυνατή ομάδα στην έδρα της.
Βαθμολογία παικτών
Κώστας Σλούκας: 7
Αντώνης Κόνιαρης: –
Κώστας Παπανικολάου: 6
Γιαννούλης Λαρεντζάκης: 5
Hassan Martin: 7
Βασίλης Σπανούλης: 4
Shaquielle McKissic: 6
Charles Jenkins: 6
Γιώργος Πρίντεζης: 8
Υ.Γ: Ο θόρυβος που προκλήθηκε για την εξαίρετη πρωτοβουλία της ΚΑΕ Ολυμπιακός “Monday Games against Covid 19” αποτελεί ντροπή, κυριώς για τον ιερό σκοπό που έχει αυτό το εγχείρημα. Ευτυχώς στο τέλος πρυτάνευσε η λογική (ή και κάτι άλλο) και έπεσαν οι τόνοι.
Υ.Γ2:Καλό ταξίδι Ντιεγκίτο!