To derby της αγωνιστικής: CSKA – Baskonia 89 – 86
Πήγε να βγάλει μόνη της τα μάτια της η CSKA απέναντι στους Βάσκους, αλλά τελικά κατόρθωσε να πάρει την πολυπόθητη νίκη. Οι Ρώσοι ήταν καβάλα στο άλογο από την αρχή του παιχνιδιού, αφού έκλεισαν την πρώτη περίοδο στο +7 (23-16) και το ημίχρονο στο +12 (47-35). Το παιχνίδι άλλαξε ουσιαστικά στην 4η περίοδο με τον, έως τότε αρνητικό, Pierria Henry να ηγείται της αντεπίθεσης της Baskonia με 17 πόντους (όλους στην 4η περίοδο) και να φέρνει το παιχνίδι 2 φορές στην ισοπαλία (82-82 και 84-84), προτού σβήσει το ματς ο καταπληκτικός Darrun Hilliard με τρίποντο στα 23 δευτερόλεπτα. Ο Αμερικανός forward/guard ήταν ο αδιαμφισβήτητος MVP του παιχνιδιού με 31 πόντους και 5/6 δίποντα, 7/10 τρίποντα, ενώ ο Hackett προσέθεσε 16. Για την ομάδα του Dusko Ivanovic, ο Yousoupha Fall κράτησε ζωντανές τις ελπίδες των Βάσκων σε σημεία που η CSKA ξέφευγε στο σκορ, βάζοντας 19 πόντους και παίρνοντας 8 rebounds. Στα νούμερα που έκαναν την διαφορά συγκαταλέγονται τα 9 περισσότερα λάθη της Baskonia (23 έναντι 14) όπως και το φτωχό 54% στα δίποντα ( 20/37), παράγοντες καθοριστικοί για την εξέλιξη του ματς.
MVP: Vasilije Misic (33pts, 2as, 1rebs, 1st, 2to, 29PIR)
Δεύτερη σερί εβδομάδα που ο MVP της αγωνιστικής προέρχεται από την ομάδα της Efes. Το παιχνίδι με τον Παναθηναϊκό ήταν εξ΄ αρχής δύσκολο, δεδομένης της απουσίας των Larkin και Dunston, ενώ στράβωσε ακόμα περισσότερο με τον σοβαρό τραυματισμό του Beaubois στα πρώτα λεπτά του αγώνα. Ωστόσο, ο Σέρβος guard κινήθηκε στα περσινά στάνταρ απόδοσης και αποφάσισε ότι θα κάνει ό,τι περνούσε από τα (καυτά) χέρια του για να δώσει το πολύ σημαντικό διπλό στην ομάδα του. Πιο αναλυτικά, ο Misic ξεκίνησε ζεστός στην πρώτη περίοδο με 9 πόντους, ενώ στην δεύτερη έμεινε άποντος λόγω και του διαστήματος που ξεκουράστηκε από τον Ergin Ataman. Στο τρίτο δεκάλεπτο όμως έδωσε μια τρομερή παράσταση με 20(!!!) πόντους, δίνοντας ουσιαστικά το προβάδισμα που τελικά χάρισε και την νίκη στην τουρκική ομάδα. Ο Misic είχε 7/13 δίποντα, 5/7 τρίποντα και 4/4 ελεύθερες βολές, σε περίπου 34 λεπτά συμμετοχής και κατάφερε να σηκώσει στις πλάτες του με τον καλύτερο τρόπο την απουσία τόσο του Shane Larkin όσο και του Rodrigue Beaubois, δείχνοντας πως το μέτριο ξεκίνημα του δεν θα πρέπει να θεωρείται ενδεικτικό της μεγάλης του ποιότητας.
Παίκτης απογοήτευση: Mike James (-)
Ο αρνητικός πρωταγωνιστής αυτής της εβδομάδας δεν βρίσκεται σε αυτήν την θέση λόγω της κακής εικόνας του στο παρκέ αλλά για εξωαγωνιστικούς λόγους. Ο Mike James υπέπεσε, σύμφωνα με τα ρεπορτάζ, σε σοβαρό πειθαρχικό παράπτωμα στην προπόνηση της Τρίτης και έτσι, όχι μόνο έμεινε εκτός αποστολής για το εντός έδρας παιχνίδι με την Baskonia άλλα πλέον, το ενδεχόμενο να αποχωρήσει άμεσα από την ομάδα του Δημήτρη Ιτούδη φαντάζει διόλου απίθανο. Σύμφωνα με τις πληροφορίες που έχουν δει το φως της δημοσιότητας, ο Αμερικανός guard αντέδρασε άσχημα σε κάποιες παρατηρήσεις που του έκανε ο Ιτούδης και μάλιστα μπροστά σε όλη την υπόλοιπη ομάδα. Βέβαια δεν είναι η πρώτη φορά που ο James έχει τέτοιου είδους περιπέτειες, αφού είναι γνωστός ο οξύθυμος και απρόβλεπτος χαρακτήρας του και πλέον τα πράγματα είναι ρευστά, σχετικά με το πως θα καταλήξει αυτή η ιστορία. Εάν επαληθευτεί η αποχώρησή του τότε, είναι σχεδόν βέβαιο, πως θα προκληθεί ένα μεγάλο ντόμινο εξελίξεων γύρω από τον James και τον επόμενο σταθμό της καριέρας του, αλλά και τον παίκτη που θα επιλέξει η CSKA για να τον αντικαταστήσει.
Ομάδα-έκπληξη: Maccabi Tel Aviv
Η Maccabi ξέσπασε στην Zalgiris για τις τελευταίες συνεχόμενες ήττες, επικρατώντας με το εντυπωσιακό 85-57. Η ομάδα του Γιάννη Σφαιρόπουλου δεν άφησε κανένα περιθώριο στους Λιθουανούς να σκεφτούν πως μπορούν να μπουν στο ματς. Η ανάπαυλα βρήκε την “ομάδα του λαού” στο +30 (53-23), μετατρέποντας την επανάληψη σε μια τυπική διαδικασία και την αναμέτρηση να λήγει τελικά 85-57. Τρομερός πλουραλισμός για τους Ισραηλινούς, αφού στο πρώτο ημίχρονο έπαιξαν 9 παίκτες με όλους να σκοράρουν,ενώ συνολικά υπήρξαν 5 παίκτες με διψήφιο αριθμό πόντων (Bryant, Wilbekin, Dorsey, Bender, Jones). Επιπλέον, εντυπωσιακή ήταν και η διαφορά στο τρίποντο ανάμεσα στις 2 ομάδες με την Maccabi να έχει 52% (11/21) και την Zalgiris μόλις 7% (1/14). Αυτή ήταν η πρώτη φορά μέσα στην season που η ισραηλινή ομάδα έκανε μια πολύ πειστική εμφάνιση και θύμισε κάτι από τις πολύ ισορροπημένες και εντυπωσιακές εμφανίσεις της περσινής περίοδου. Η διαβολοβδομάδα που ακολουθεί θα βρει την Maccabi σε διπλή εκτός έδρας δοκιμασία στην Ισπανία, απέναντι σε Real και Valencia, παιχνίδια που θα δείξουν αν αυτό το ματς ήταν μια αναλαμπή ή η αρχή της αντεπίθεσης.
Ομάδα-απογοήτευση: Fenerbahce
Τραγική εμφάνιση για την ομάδα του Igor Kokoskov, η οποία συνετρίβη με 97-55 από την Barcelona στο Palau Blaugrana. Η Fener ήταν τρεις ταχύτητες πίσω από τους blaugrana και δεν μπόρεσε να φρενάρει σε κανένα σημείο του αγώνα τον τρομερό ρυθμό της ομάδας του Sarunas Jasikevicius. Οι μόλις 55 πόντοι που κατάφεραν να σκοράρουν οι Τούρκοι δείχνουν το προς τα που κινήθηκε ο αγώνας, σε συνδυασμό με το γεγονός πως μόνο ο Lorenzo Brown κατάφερε να σκοράρει διψήφιο αριθμό πόντων (10), σε αντίθεση με την Barcelona που είχε διψήφιους 5 παίκτες. Η διαφορά σε assists (27 έναντι 17), rebounds (34 έναντι 24) και κυρίως στα λάθη (14 έναντι 25) εκτόξευσαν την τελική διαφορά στο +42, που αποτελεί και την δεύτερη μεγαλύτερη ήττα της Fener στην Euroleague. Πλέον, η τουρκική ομάδα υποχώρησε στο 4-4 και, με βάση την πολύ μέτρια εικόνα των τελευταίων εβδομάδων, η διπλή δοκιμασία στην Ισπανία με Baskonia και Real μπορεί να την φέρει σε δύσκολη θέση.
Στα του οίκου μας….
Αν κάτι φοβόμασταν στο ματς με την Alba ήταν να μπούμε νωθροί, θεωρώντας λανθασμένα πως θα κερδίσουμε εύκολα τους Γερμανούς. Αυτό που φοβόμασταν τελικά έγινε στον μέγιστο βαθμό .Ο Ολυμπιακός μπήκε στο παιχνίδι σαν να κέρδιζε με 20 πόντους. Χωρίς ψυχραιμία, με κάκιστες επιλογές στην επίθεση, που σταδιακά έφεραν και έλλειψη συγκέντρωσης στην άμυνα. Ενδεικτικό όλων αυτών είναι πως, στο πρώτο δεκάλεπτο, οι ερυθρόλευκοι μάτωσαν πραγματικά για να σκοράρουν 10 πόντους, ενώ το σκορ ημιχρόνου (24-35) ήταν τιμητικό βάση της εικόνας του ματς. Ευτυχώς απέναντί του είχε την χειρότερη, μακράν, ομάδα της Euroleague κι έτσι το παιχνίδι έμεινε διαχειρίσιμο ακόμα και με αυτή την τραγική εμφάνιση. Στο δεύτερο ημίχρονο,έκανε την εμφάνιση του ένας άλλος Ολυμπιακός, με ξεκάθαρο πλάνο και στόχευση στην επίθεση, με ασφυκτικά πιεστική άμυνα και με πολύ καλύτερα ποσοστά σε δίποντα και τρίποντα, κατάφερε να γυρίσει το ματς και να πάει την διαφορά στους 7 πόντους (51-44). Η Alba κατάφερε να επανέλθει στο ματς (53-52) ωστόσο, από εκεί και έπειτα, ο Ολυμπιακός αποφάσισε να καθαρίσει το ματς και να μην επιτρέψει στους Γερμανούς να διεκδικήσουν την νίκη, παρά την μικρή διαφορά στο τελικό σκορ (75-71). Η τετράδα McKissic, Jean – Charles, Vezenkov και Παπανικολάου συνέβαλλε τα μέγιστα στην επίτευξη της νίκης, ενώ και η μερική άνοδος του Σλούκα στο δεύτερο ημίχρονο σίγουρα ανέβασε ένα επίπεδο την ομάδα. Ιδιαίτερη μνεία πρέπει να γίνει και στον Γιώργο Μπαρτζώκα ο οποίος, σε αντίθεση με προηγούμενα παιχνίδια, έψαξε πολύ για το ιδανικό σχήμα και όταν τελικά το βρήκε, το εμπιστεύθηκε για πολλή ώρα μέσα στο παρκέ. Πλέον, η ομάδα στρέφει την προσοχή της στην διπλή αγωνιστική και τις εκτός έδρας αναμετρήσεις σε Ισπανία και Γαλλία, με Barcelona και Villeurbanne αντίστοιχα, αν και η διεξαγωγή των αγώνων, την ώρα που γράφονται αυτές οι γραμμές, είναι εξαιρετικά αμφίβολη λόγω των κρουσμάτων κορονοιού που παρουσιάστηκαν στην ομάδα μας.
Βαθμολογία παικτών
Κώστας Σλούκας: 6
Charles Jenkins: 5
Κώστας Παπανικολάου: 8
Livio Jean Charles: 8
Hassan Martin: 4
Βασίλης Σπανούλης: 6
Shaquielle McKissic: 8
Sasha Vezenkov: 7
Βασίλης Χαραλαμπόπουλος: 6
Γιώργος Πρίντεζης: 5