Ο Κοντός (Χάουαρντ) ο Ψηλός (Τόμπσον) και το Αρκουδοτόμαρο (Κότσαρ)
Η Μπασκόνια… μια ομάδα που αν δεν μεσολαβούσε το πρωτάθλημα του covid-19 με την διεξαγωγή της τελικής φάσης του πρωταθλήματος σε φούσκα, θα είχε λίγες πραγματικά μεγάλες στιγμές μετά την κατάκτηση του πρωταθλήματος με σκούπα το 2010 απέναντι στην τότε πρωταθλήτρια Ευρώπης Μπαρτσελόνα. Δηλαδή μετράμε μόνο την πορεία προς το Φάιναλ Φορ του 2016, και την παραλίγο πρόκριση στον τελικό της Ευρωλίγκας, την συμμετοχή στους τελικούς της ACB το 2018, όπως και κάποιες παρουσίες σε τετράδες σε πρωτάθλημα (7 τα τελευταία 12 χρόνια) και Κύπελλο (5 τα τελευταία 12 χρόνια).
Για αυτό η Μπασκόνια θα ήθελε να κάνει κάτι παραπάνω από το να βρίσκει παίκτες και να είναι ο ενδιάμεσος σταθμός τους προς το επόμενο αγωνιστικό και οικονομικό επίπεδο ή, για να το θέσουμε ενναλακτικά, να επιστρέψει στις χρυσές εποχές της δεκαετίας του 2000 εως το 2010. Κάτι πολύ δύσκολο να πραγματοποιηθεί, με την απέραντη ποσότητα και ποιότητα των ρόστερ Ρεάλ και Μπαρτσελόνα. Και φέτος όμως η Μπασκόνια διαθέτει ατομικές μονάδες ικανές να κάνουν τον μέσο ουδέτερο μπασκετόφιλο να παρακολουθήσει με όρεξη τα παιχνίδια της. Σε αυτό το κείμενο θα κάνουμε ορισμένα σχόλια ανά παίκτη με βάση 3 από τα φετινά παιχνίδια της Μπασκόνια, τα 2 νικηφόρα στην Ευρωλίγκα με την Βαλένθια και την Παρτιζάν, και το χαμένο του πρωταθλήματος στην έδρα της Μπαρτσελόνα.
Μάρκους Χάουαρντ
Οι ειδικοί της καλαθόσφαιρας, τόνισαν 2 πράγματα σχετικά με τον κάτω από 1 μέτρο και 80 εκατοστά γκαρντ των Βάσκων, το ταλέντο του στην επίθεση και την αδυναμία του στην άμυνα. Πράγματα που βλέπουμε και πάνω στο παρκέ. Με τον πρώτο σκόρερ της Ευρωλίγκας αυτήν την στιγμή Χάουαρντ να συμμετέχει ελάχιστα στην δημιουργία, και να μην είναι τόσο διεισδυτικός με περισσότερα εκτελεσμένα τρίποντα από δίποντα και στις 2 διοργανώσεις. Τουλάχιστον όμως να είναι πιο υπαρκτός στην πικ εν ποπ δημιουργία, και να είναι ένας εξαιρετικά φονικός σουτέρ από μακριά στην καριέρα του, που μπορεί να βρει το σουτ τριων πόντων είτε με σκριν είτε και χωρίς, με off the ball plays να συμπληρώνουν το επιθετικό του παιχνίδι, μια και πρακτικά ο αγωνιστικός του ρόλος στην αρχή της σεζόν είναι 2άρι σε σώμα άσσου. Αμυντικά, εκτός της προφανούς αδυναμίας να βγάλει άμυνα σε μις-ματς, η «Αχίλλειος πτέρνα» του είναι να μαρκάρει παίκτη εκτός μπάλας στο οποίο είναι πιο δύσκολο να πέσουν βοήθειες, όταν δεν επιτυγχάνεται ή δεν επιλέγεται η switch προσέγγιση στο αμυντικό κομμάτι. Οι αντίπαλοί του το εκμεταλλεύτηκαν αυτό, με τον Πρέπελιτς να παίρνει πάσα στο ποστ από τον Ντούμπλιεβιτς, και σε μια άλλη φάση να εκτελεί από το τρίποντο με σκριν εκτός μπάλας του Αλεξαντερ και hand off από τον Κλαβέρ κερδίζοντας φάουλ από τον Χομς. Με έναν άλλο μεγάλο σουτέρ, τον Πάντερ να βρίσκει 2 τρίποντα απέναντι στον Χάουαρντ με Flare screen Λεσορ, και σκριν Λεντέι για σουτ στις 45 μοίρες. Οι Αμπρίνες και Λαπροβίτολλα να είναι οι επόμενοι που επωφελήθηκαν της αμυντικής του off the ball αδυναμίας, με τον Χάουαρντ στην φάση του Λαπροβίτολλα να μαρκάρει στην αρχή της επίθεσης τον Γιοκουμπάιτις, να δέχεται σκριν του Σανλι, τον Αμερικάνο να προσπαθεί να αλλάξει παίκτη κατευθυνόμενος προς τον Λαπροβίτολλα, τον Τούρκο σέντερ όμως να του ξανακάνει σκριν εκτός μπάλας αυτήν την φορά, εμποδίζοντας τον να φτάσει στον Αργεντινό άσσο των Καταλανών που εκτέλεσε εύστοχα την σχετικά ανενόχλητη ασιστ του Γιοκουμπάιτις σε αυτόν. Αμφιβάλλουμε λοιπόν αν είναι καλή ιδέα ο Κάναν να ματσάρει τον Χάουαρντ λόγω ύψους στην άμυνα, ενδεχομένως όμως στην άλλη πλευρά του γηπέδου, αυτό το ματσάρισμα μοιάζει κατάλληλο για να βγει περισσότερο μπροστά ο βραχύσωμος περιφερειακός του Ολυμπιακού, έχοντας δει την off the ball δράση του στην Ουνίξ.
Ντάριους Τόμπσον
Υπάρχουν Αμερικάνοι που προσπαθούν επίμονα για το ΝΒΑ, προτιμούν να περνάνε τον χρόνο τους στην G-League αλλά μετά από ένα χρονικό διάστημα συνειδητοποιούν ότι υπάρχει και η μπασκετική Ευρώπη για να βγάλουν λεφτά. Υπάρχουν όμως και περιπτώσεις σαν τον αγαπημένο του Μανόλο τον Ντάριους Τόμπσον, ο οποίος κατάλαβε έγκαιρα τις προοπτικές μιας καριέρας στην Ευρώπη, ανεβαίνοντας ένα ένα τα σκαλιά από το βραβείο του πολυτιμότερου παίκτη στην Ολλανδική λίγκα, και την τετράδα του Ιταλικού πρωταθλήματος με Μπρίντιζι, στην Λοκομοτίβ Κούμπαν και την Μπασκόνια, με αποτέλεσμα τώρα να είναι πια ένα από τα πιο καυτά καινούργια πρόσωπα της Ευρωλίγκας. Ταυτόχρονα, είναι ο παίκτης που η Μπασκόνια δεν έχει μεγάλη πολυτέλεια να τον χάσει για μεγάλο χρονικό διάστημα, καθώς αυτός είναι ο μοναδικός που μπορεί να κάνει με συνέπεια ρήγματα. Είχε για παράδειγμα στα ματς με Παρτιζάν, Μπαρτσελόνα και Βαλένθια περισσότερες (13 έναντι 10) διεισδύσεις από ότι όλοι οι υπόλοιποι μαζί! Αποτελεί τον με διαφορά καλύτερο πικ εν ρολ, και γενικότερα, δημιουργό της ομάδας, ευρισκόμενος και ανάμεσα στους κορυφαίους σε αυτήν την στατιστική κατηγορία στην Ευρωλίγκα. Βέβαια δεν είναι τόσο επικίνδυνος σε φάσεις εκτός μπάλας αλλά προφανώς αυτό λίγο απασχολεί τους ανθρώπους της Μπασκόνια, μπροστά σε όλα τα άλλα που προσφέρει, όπως στα κλεψίματα που είναι πρώτος σε μέσο όρο στην Ευρωλίγκα, και στα ριμπάουντ που είναι από τους καλύτερους γκαρντ στην συλλογή μπασκετικών σκουπιδιών. Στο αμυντικό κομμάτι οι πόντοι που εισπράττει είναι κυρίως on the ball, με μόλις 3 φάσεις να είναι off the ball. Η πρώτη με τον Λεντέι να δημιουργεί από το ποστ για τον Πάντερ, με την βοήθεια backsreen του Έξουμ στον προσωπικό αντίπαλο του Λεντέι τον Σεντεκέρσκις, την δεύτερη να είναι το πολύ δύσκολο τρίποντο του Μαντάρ μετά από hand off Λεσορ και την τρίτη ένα τρίποντο στις 45 μοιρες του Πάντερ έπειτα από πικ εν ρολ Αντζουσιτς-Λεσόρ. Οι 1 εναντίον 1 φάσεις είναι πάντως περίπου το 1/3 των πόντων που δέχεται με σουτ 2 πόντων (3 καλάθια), ντράιβ (2 καλάθια) και ποστ (2 καλάθια). Πιθανότατα όμως το στατιστικά πιο αδύναμο σημείο είναι οι πικ εν ρολ ασσιστ του αντιπάλου, ειδικά αν προσθέταμε σε αυτά τα 3 ματς που εξετάζουμε αναλυτικότερα, και το ματς με την Τενερίφη που υπέστη αρκετή ζημιά με αυτόν τον τρόπο παιχνιδιού. Αν και πρέπει να λάβουμε υπόψη και τις αμυντικές δυνατότητες των ψηλών για να είμαστε δίκαιοι.
Μαικ Κότσαρ
Κάποιοι ισχυρίζονται ότι δεν είναι εύκολο να μεταφέρεις τον τρόπο παιχνιδιού σου από ένα μικρότερο επίπεδο στην καλύτερη διασυλλογική διοργάνωση της Ευρώπης. Για τους σέντερ όμως μια τέτοια μετάβαση είναι αντικειμενικά ευκολότερη, ειδικά αν κατέχουν και το τόπι σαν τον Κότσαρ. Ο Εσθονός μετά από 2 χρόνια με κόουτς τον Κάγιες στο Αμβούργο, δοκιμάζει τις δυνάμεις του στην Μπασκόνια, με ένα επιθετικό πακέτο που δεν περιέχει στο ξεκίνημα της περιόδου 2022-23 τόσο πολύ σουτ ή αυτόφωτο παιχνίδι με πλάτη αλλά με πρόσωπο. Το, κατά Navaho, αρκουδοτομαρο είναι ένας μάστορας στο να τελειώνει πικ εν ρολ, με δυνατότητα να χτυπήσει και στo short roll αν ο αντίπαλος δεν είναι συγκεντρωμένος, διαθέτοντας και καλό μάτι για ψηλός με μέσο όρο 2 ασσιστ στις 3 πρώτες αγωνιστικές της Ευρωλίγκας. Στην άλλη πλευρά του παρκέ τώρα, αν και χρησιμοποιήθηκαν αλλαγές και με αυτόν, αφενός μεν δεν καταγράφηκαν πολλοί πόντοι από αντιπάλους σε μις-ματς, αφετέρου δε η κύρια χρήση του είναι είτε παθητικά, είτε με εξαιρετικά δυναμικά χετζ προς τον αντίπαλο χειριστή. Δυναμική αμυντική προσέγγιση, που βοηθάει την ομάδα του κόουτς Πεναρόγια, αλλά έχει και τα ρίσκα της, αφού από τις 6 τελειωμένες περιπτώσεις πικ εν ρολ στα 3 παιχνίδια που επικεντρώνεται το συγκεκριμένο κείμενο, οι μισές ήταν με τον Κότσαρ επιθετικό στον αντίπαλο γκαρντ. Όσο αφορά το τι συμβαίνει όταν ο Κότσαρ μένει πιο παθητικός πίσω στο ζωγραφιστό, με την Βαλένθια είδαμε ότι αυτό μπορεί να οδηγήσει, πέρα των όποιων πικ εν ρολ, σε 2 τρίποντα μετά από σκριν πάνω στην μπάλα που δεν μπορούσε να αποτρέψει ο Κότσαρ ακόμα και όταν πήγαινε πάνω στο σουτ. Στο ματς με την Μπαρτσελόνα ο Βέσελι σκρίναρε για ένα πετυχημένο σουτ μέσης απόστασης για λογαριασμό της Μπαρτσελόνα, και στην αναμέτρηση με την Παρτιζάν παρατήσαμε τον Λεσόρ με αντίπαλο τον Κότσαρ να δίνει μια hand off ασιστ, σε φάση που για να ολοκληρώσει ο Πάντερ με τρίποντο έπρεπε πριν το hand off του Λεσορ, να πάρει και 2 επιπλέον off the ball screen από Βούκσεβιτς και Λεσορ. Το καλό για τον Εσθονό είναι πως στα ίδια παιχνίδια δεν είχε πρόβλημα στην ποστ άμυνα αν εξαιρέσουμε μόνο μια ασσιστ από τον Ντούμπλιεβιτς. Ούτε είχαμε σε αυτά τα τρία ματς περισσότερα από ένα τρίποντο με εμπλεκόμενο τρίτο παίκτη μετά από πικ εν ρολ των άλλων δύο. Παρόλα αυτά αν ο Κότσαρ επιχειρήσει δυναμικές άμυνες ο Ολυμπιακός με τους καλούς σουτέρ του, μπορεί να βρει με έξτρα πάσα στο short roll τον τρίτο παίκτη στο δικό του πικ εν ρολ ή έστω ο Βεζένκοβ να χτυπήσει στο close out όπως συνηθίζει…
Ματ Κοστέλο
Πρόκειται για στερεοτυπική περίπτωση δαντελένιου και γλυκού μπασκετικά ψηλού, που παίζει και τις 2 θέσεις στους ψηλούς, αρκετά οικονομικό. Ενδεικτικά σκόραρε στα 3 πρώτα ευρωπαϊκά παιχνίδια 10 πόντους/ματς σε σε 20 λεπτά και 27 δευτερόλεπτα μέσο όρο συμμετοχής και στα 4 πρώτα Ισπανικά 11,3 πόντους σε 23 λεπτά και 27 δευτερόλεπτα μέσο όρο, με ποσοστά πάνω από 73,9% στα δίποντα σε αυτά τα ματς. Το αντίστοιχο τρίποντο ποσοστό του σε αυτό το δείγμα παιχνιδιών είναι το 45,5% στην Ισπανία και 45,9% τρίποντη ευστοχία στην Ευρωλιγκα! Αυτό, σε συνδυασμό ότι προσφέρει και αυτός στις ασσιστ (με 1,3 να είναι ο μικρότερος μέσος όρος του σε Ευρώπη και Ισπανία) και το επιθετικό πακέτο των Χάουαρντ και Τόμπσον, βάζει διλλήματα στους αντιπάλους της Μπασκόνια. Αν για παράδειγμα επικεντρωθούν στο να μην σηκωθεί για τρίποντο ο Χάουαρντ, μπορεί τότε να εκδηλωθεί πικ εν ποπ ή ποπ αουτ από τον Κοστέλο, και αν κλείσουν τον Τόμπσον να τελειώσει ο Κότσαρ την φάση με πικ εν ρολ. Για καλή τύχη των αντιπάλων ο Κοστέλο δεν είναι ανάλογα προσανατολισμένος στο πικ εν ρολ σαν τον Κότσαρ, και όπως και ο Εσθονός παίζει κυρίως με πρόσωπο. Έτσι περιορίζονται κάπως τα πράγματα που πρέπει να αποτρέψουν οι αντίπαλοι, οι οποίοι εξακολουθούν φυσικά να σέβονται πολύ τους Κότσαρ, και Κοστέλο μαζί με την εξωτερική απειλή του Χομς, όπως απέδειξε το παιχνίδι Μπασκόνια-Παρτιζάν, όπου οι Σέρβοι για τον φόβο των Ιουδαίων χρησιμοποιούσαν τον Λεσόρ αρκετά σε αλλαγές στα σκριν. Η Μπασκόνια όμως στο συγκεκριμένο παιχνίδι αντέδρασε σε αυτήν την προσπάθεια αποκοπής του Πικ εν ρολ Κότσαρ και της εξωτερικής απειλής Χομς και Κοστέλο με διαφόρους τρόπους παράκαμψης του Λεσόρ όπως πικ εν ποπ από Κοστέλο, 5 ντράιβ Τόμπσον, Μαρίνκοβιτς, Χάουαρντ στα μις-ματς που προέκυψαν από αλλαγές στα σκριν, 2 ασσιστ Τόμπσον εναντίον του σέντερ της Παρτιζάν, 2 τρίποντα το ένα με σκριν πάνω στην μπάλα, και το άλλο Hand off αμφότερα με εκτελεστή τον Χάουαρντ, και High Low ασιστ Σεντεκέρσκις με αντίπαλο τον Λεσόρ. Η βραδιά ολοκληρώθηκε τελικά με ολογράφως σαρανταένα (41) πόντους παθητικό εις βάρος του πενταριού της Παρτιζάν.
Ο Κοστέλο πάντως εκτός της συγκριτικής έλλειψης παιχνιδιού με πλάτη σε σχέση με αυτού με πρόσωπο είναι και ένας μέτριος προς κακός αμυντικός, αν και ο ψηλός που αλλάζει πιο εύκολα στα σκριν από τις 3 διαθέσιμες λύσεις στα σέντερ. Τα 3 αυτά επιλεγμένα παιχνίδια δίνουν μια μάλλον καλύτερη εικόνα από τις πραγματικές αμυντικές δυνατότητες του. Ο Πεναρόγια όμως θα θυμάται το πως χτύπησε τον Κοστέλο στον δεύτερο περσινό νικηφόρο για την Βαλένθια προημιτελικό μέσα στην Μπασκόνια, τόσο σε ολόκληρη διάρκεια αγώνα, όσο και στην τελευταία περίοδο με 2 τρίποντα Βαν Ρόσομ στα μούτρα του Κοστέλο που άλλαξε στα σκριν. Ο Χέρμανσον βρήκε μια μπούκα και μια ασσιστ απέναντι του σε 2 ακόμα μις-ματς και ο Ριβέρο να τελείωσε πικ εν ρολ. Η απουσία του Ίνοχ υποχρεώνει για μια ακόμα φορά τον Κοστέλο να αυξήσει τον χρόνο του στο 5, όπως έγινε και πέρσι. Απομένει ο Ολυμπιακός να εκμεταλλευτεί το πλεονέκτημα όγκου με Φαλ και Μπλακ, το πλεονέκτημα αθλητικότητας του Μπολομπόι ή αν ο Κοστέλο αλλάξει στα σκριν να ψάξει το καλύτερο δυνατό από τα μις-ματς. Ώστε να προκαλέσει μεγαλύτερη ζημιά από αυτή που θα κάνει ο Κοστέλο στην επίθεση.
Βάνια Μαρίνκοβιτς
Θα ανέμενε κανείς ότι η Μπασκόνια δεν θα κρατούσε οπωσδήποτε τον Σέρβο πλάγιο περιφερειακό. Ο Μαρίνκοβιτς όμως πήρε χρόνο συμμετοχής 25 λεπτά/παιχνίδι στα 2 πρώτα ματς της Ευρωλίγκας παρά τον ταπεινό επιθετικό απολογισμό των 4,5 πόντων/παιχνίδι. Σκόραρε 10 πόντους την τρίτη αγωνιστική με Ερυθρό. Έχοντας παράλληλα 8 πόντους μέσο όρο στα πρώτα 4 παιχνίδια της ACB. Λογικά ο Μαρίνκοβιτς για μια ακόμη χρονιά θα βγάλει το ψωμί του μέσω του περιφερειακού σουτ, και δεν θα προσφέρει ιδιαίτερα στον χειρισμό της μπάλας, φιλοδοξώντας στην καλύτερη περίπτωση τα λάθη του να μην είναι περισσότερα από τις ασσιστ. Στα χαρτιά δεν είναι η καλύτερη αμυντική δυνατή λύση για παίκτες που έχουν κάθετο παιχνίδι, με ένα δυνατό σκριν να μπορεί να τον αφήσει πίσω σε drive αντιπάλων. Το κορμί του δεν μπορεί να βγάλει εύκολα άμυνες σε ψηλούς χωρίς βοήθεια. Όποτε περισσότερο ή λιγότερο θα περάσει χρόνο στους αντίστοιχους πλάγιους δεδομένου ότι οι πόντοι από κάθετο παιχνίδι αντιπάλων(drive 8 πόντοι, σκριν πάνω στην μπάλα 5 πόντοι), είναι κάτι παραπάνω από το 1/3 των συνολικών πόντων που ο Μαρίνκοβιτς επέτρεψε με Παρτιζάν, Βαλένθια, Μπαρτσελόνα. Έτσι, σε περίπτωση που ο Πεναρόγια τον αναλώσει σε πλάγιους, οι μέχρι στιγμής πόντοι από διάφορες μορφές επίθεσης μακριά από την μπάλα ήταν 3 off the ball από τον Γουεμπ σε φάση που Σεντεκέρσκις και Μαρίνκοβιτς συγκρούστηκαν μεταξύ τους, και ο Ρίβερο σκρίναρε στην εξέλιξη της φάσης τον Κότσαρ για να μην δώσει βοήθεια στο σουτ του Αμερικάνου της Βαλένθια, 3 ακόμα από το κόψιμο για σουτ και καλάθι του Νάναλι με τον Λεντέι να ήταν σε αδιέξοδο με Σεντεκέρσκις, αλλά τον Μαρίνκοβιτς να πέφτει κάτω. Δύο πόντοι επιπλέον με σουτ μέσης απόστασης από curl κίνηση Πάντερ, με άλλες 2 τέτοιες φάσεις να ήταν η πρώτη το Hand off Λεσορ σε Πάντερ και 2 εκτός μπάλας σκριν να προηγούνται για να ξεφύγει ο Πάντερ από τον Μαρίνκοβιτς, και η δεύτερη ένα side pnr Πάντερ, από τις λίγες παρεμπιπτόντως περιπτώσεις όπου ο προσωπικός αντίπαλος του Μαρίνκοβιτς έδωσε ασιστ και δεν σκόραρε.
Ρόκας Γκιεντραιτις
Ο Λιθουανός γκαρντ/φοργουορντ φαίνεται να αφήνει πίσω του το όχι ακριβώς ιδανικό Ευρωμπάσκετ, με ένα δυναμικό ξεκίνημα στην Μπασκόνια όπως τον ξέρουμε με ολοκλήρωση αιφνιδιασμών, σουτ, και κίνηση εκτός μπάλας έχοντας ως μπόνους μια εντυπωσιακότατη συγκομιδή ριμπάουντ με 7,3/παιχνίδι. O πρώην δε παίκτης της Αλμπα είναι πάντα έτοιμος να χτυπήσει σε close out. Όπως και στην περίπτωση του Μαρίνκοβιτς, δεν θα περιμένουμε χειρισμό της μπάλας. Η μεγαλύτερη αθλητικότητα του όμως προσφέρει και μεγαλύτερο αμυντικό ταβάνι με καλές αμυντικές επιδόσεις και στα 3 ματς που διαλέξαμε για πιο αναλυτική ματιά. Λίγες περιπτώσεις ασσιστ από αντίπαλους όπως και με Μαρίνκοβιτς, αλλά σημαντικά λιγότερες επιτρεπόμενες off the ball δράσεις των αντιπάλων, 1 για την ακρίβεια με ένα off the ball middle range σουτ από τον Ραντεμπάου.
Ντάλτον Χόμς
Όταν ανακοινώθηκε η απόκτηση του από την Μπασκόνια, αρκετοί έλεγαν για το πώς απέκτησε σωματικό όγκο και μούσκουλα συγκριτικά με την προηγούμενη ευρωπαϊκή θητεία του στην Ιταλία. Οι 3 μόλις όμως προσπάθειες για δίποντα και οι 16 για τρίποντα στα 3 πρώτα ματς της Ευρωλίγκας, λένε από μόνες του, το που θα κινηθεί το επιθετικό προφίλ του, δηλαδή πικ εν ποπ, φάσεις εκτός μπάλας, ο αποδέκτης των πικ εν ρολ άλλων 2 συμπαικτών, και άλλες παρόμοιας περιφερειακής κατεύθυνσης εκδηλώσεις επιθετικών προσπαθειων, προσφέροντας παράλληλα στις αλλαγές των σκριν γρήγορα πόδια στο 4. Η Μπασκόνια θα έχει ως στόχο να κρύψει την αδυναμία του στην low post άμυνα το μέχρι τώρα πιο αδύναμο σημείο όταν κλήθηκε να μαρκάρει Βέσελι, Ριβέρο και Λεσόρ σε τέτοιου είδους καταστάσεις. Και ας είναι ο παίκτης της Μπασκόνια στην πρώτη δεκάδα των κορυφαίων μπλοκέρ της διοργάνωσης σε μέσο όρο και ανά 40 λεπτά.
Τάντας Σεντεκέρσκις
Ο Λιθουανός Βασιλόπουλος συμφωνά με κάποιον σε άλλη ερυθρόλευκη αθλητική και μπασκετική γωνία. Ο Σεντεκέρσκις έχει ένα αυξημένο επιθετικό μερίδιο αν το συγκρίνουμε με το παρελθόν, το υψηλότερο για την ακρίβεια, με 7,3 και 6,8 πόντους στα πρώτα 3 και 4 ματς της Ευρωλίγκας και ACB αντίστοιχα. Η επιθετική του συνεισφορά συνεχίζει παρόλα αυτά να παραμένει κατά κύριο λόγο ετερόφωτη με ολοκλήρωση αιφνιδιασμού, πικ εν ρολ, τρίποντο από πικ εν ρολ, και 2 καλαθιών από ντραιβ και πάσες Γκιεντραιτις και Τόμπσον. Κάνοντας κατά συνέπεια το ατομικό σουτ από τον Σεντεκέρσκις εναντίον του Λεντέι σε close out κατάσταση, να μοιάζει η εξαίρεση που επιβεβαιώνει τον κανόνα της ετερόφωτης εκδήλωσης επίθεσης. Η απουσία του Ίνοχ και η μετακίνηση του Κοστέλο στο 5 δημιουργεί ερωτηματικά και ανασφάλειες στην άμυνα της πρώην Ταου και Ταουγκρές, παρέχει όμως και την πολυτέλεια για μεγαλύτερη συμμετοχή του καλύτερου αμυντικού στο ρόστερ στις θέσεις 4 και 5, ο όποιος είναι αναμφίβολα ο Λιθουανός φόργουορντ. Έστω και αν μια χρησιμοποίηση του Κοστέλο στο 4 θα έδινε από την πλευρά της μεγαλύτερο μέγεθος στο lineup της Μπασκόνια μαζί με καλύτερο spacing.
Ο μεγάλος απών
Ο τραυματισμός στον αστράγαλο θα κρατήσει για μερικές εβδομάδες έξω τον Στίβεν Ίνοχ, ένα από τα ουσιαστικά λίγα θετικά της περασμένης σεζόν, με την μεταγραφή του πολιτογραφημένου Αρμένιου μπασκετμπολίστα από την Ομπραντόιρο να βγαίνει. Ο Ίνοχ είναι ένα κατά κάποιον τρόπο ένα επιθετικό υβρίδιο Κότσαρ και Κοστέλο, συνδυάζοντας κάποιο σουτ με πικ εν ρολ, αλλά έχει ακόμα περιθώρια βελτίωσης, με αρκετά προβλήματα στην πικ εν ρολ άμυνα κατά διαστήματα στην σεζόν 2021-22. Προβλήματα όμως που δεν άλλαζαν το γεγονός ότι ο Αμερικάνος ήταν η μεγαλύτερη πηγή ενέργειας στην γραμμή των ψηλών. Σε μια ρακέτα που πέρναγε χρόνο στο 5 ο σοφτ Κοστέλο, είχαμε χαρακτηριστική καθυστέρηση για απόκτηση επιπλέον σέντερ στην θέση του Νnoko, μέχρι τον ερχομό τελικά του Νέο Ζηλανδού Wetzell, και την ταλαιπωρημένη Μπασκόνια να αναγκάζεται σε ένα εντός έδρας ματς με την Βαλένθια για την περσινή κανονική περίοδο της Ισπανικής Λίγκας, να παίζει με τον νυν παίκτη του Ολυμπιακού Πίτερς ως 5αρι.
Οι υπόλοιποι
Η Μπασκόνια για μια ακόμη χρονιά επιχειρεί να προωθήσει στο μέτρο του δυνατού τους Κούρουκς και Ράιεστε, ο δεύτερος αν και τιμώρησε τα τρίποντα που του έδωσε η άμυνα της Τενερίφης έχει παίξει μόλις 4 λεπτά και 40 δευτερόλεπτα στην Ευρωλίγκα. Ίσως όμως ο πρώτος μπορεί να δικαιώσει έστω και εν μέρει την σχετική εμπιστοσύνη της Μπασκόνια πάνω στο πρόσωπο του. Δεν θα εντυπωσιάσει όλη την Ευρώπη, με εμφανίσεις όμως όπως αυτή με την Βαλένθια θα εκπληρώνει την δουλειά του με λύσεις στην δημιουργία, θα βάζει 12 πόντους στην Μάλαγα ή θα παίζει 29 λεπτά με την Σαραγόσα ώστε να αποφορτίσει τους υπολοίπους χειριστές της ομάδας. Πιθανόν σε έναν χαμένο ημιτελικό Κυπέλλου ή σε μια μη πρόκριση στους 8 της Ευρωλίγκας, θα αρχίσουν οι βαθυστόχαστες αναλύσεις ότι ένας επιπλέον γκαρντ θα ήταν αναγκαίος για το κάτι παραπάνω, όπως γίνεται στα τελευταία χρόνια στην Μπασκόνια, που κατεβαίνει με σχετικά λίγους αριθμητικά χειριστές. Ο Κούρουκς όμως θα είχε την λιγότερη ευθύνη για την διαμόρφωση του βασκικού ρόστερ, σε τέτοια περίπτωση. Παρέα στους Ραιέστε και Κούρουκς θα κάνει αυτήν την χρονιά ο 29χρονος φόργουορντ Ντάνι Ντιεθ ώστε να δώσει μια παραπάνω λύση για spacing, και να ενισχύσει τον Ισπανικό κόρμο. Όσο σημασία έχει αυτό με την γενικότερη στάση των Βάσκων απέναντι στο Ισπανικό Κράτος, και το γεγονός ότι διαχρονικά η Μπασκόνια δεν δίνει τόσο μεγάλη βάση στους Ισπανούς παίκτες, με τις απαραίτητες πάντα εξαιρέσεις σαν τους Καλντερόν και Εμετέριο.
Δύο Τελευταίες λέξεις
Κανένας σχεδόν δεν θα περίμενε ότι σε ένα ματς της τέταρτης αγωνιστικής μεταξύ Μπασκόνια και Ολυμπιακού, αμφότερες ομάδες θα έφταναν αήττητες, ειδικά με τον Ολυμπιακό να ξεκινάει με 2 εκτός έδρας ματς σε Βαρκελώνη και Μαδρίτη. Η Μπασκόνια από την πλευρά της είναι μια κλασσική ομάδα του όσα βάλει και όσα φάει, κάτι που επιβεβαιώνει και η στατιστική της Ευρωλίγκας και του Ισπανικού Πρωταθλήματος. Διαθετει όμως ένα προπονητή με τον Πεναρόγια, που είναι μια πρόοδος σε σχέση με τις περιόδους ανακύκλωσης των Ιβάνοβιτς και Σπάχια, προσφέροντας ένα μοντέρνο μπάσκετ σε εποχή που έχουμε ξεφύγει από τα σκορ των 60 πόντων. Ο Ολυμπιακός δεν χρειάζεται ασφαλώς να υποτιμήσει ένα σύνολο που έχει και στις 2 διοργανώσεις που συμμετέχει πάνω από 40 της εκατό στα τρίποντα, όταν οι ερυθρόλευκοι είναι από τις ομάδες που αφήνουν από τα υψηλότερα ποσοστά στα τρίποντα στους αντιπάλους τους. Και η Μπασκόνια παρουσιάζει τόσο άφθονο επιθετικό ταλέντο, που ο Χάουαρντ ο οποίος δείχνει κυρίως παίκτης τρίποντου, μπορεί ανάλογα με τις συνθήκες του αγώνα να τον δεις ξαφνικά με την Μάλαγα να σε χτυπάει με floater και να αλλάζει έτσι την ροή του ματς.