To derby της αγωνιστικής: Baskonia – Barcelona 71 – 72
Για άλλη μια φορά,το πιο συναρπαστικό παιχνίδι της αγωνιστικής ήταν ένας ισπανικός εμφύλιος. Πολύ ενδιαφέρον και γεμάτο σασπένς το ματς που έγινε στην Buesa Arena, με συνεχείς ανατροπές, τόσο σε ό,τι αφορά το σκορ αλλά και τα συναισθήματα. Όπως είθισται στους ισπανικούς εμφυλίους το ματς ήταν ντέρμπι από την αρχή, αφού στο πρώτο ημίχρονο οι ομάδες πήγαιναν χέρι-χέρι στο σκορ, με την Barca να πηγαίνει στα αποδυτήρια με το ισχνό +2 (37-39). Στην 3η περίοδο το ματς άνοιξε κάπως για τους Καταλανούς, οι οποίοι κατόρθωσαν να πάρουν κάποιες διαφορές 7-8 πόντων, αλλά στο τέλος η περίοδος έληξε με επιμέρους σκορ 19-19. Στο τελευταίο και κρίσιμο δεκάλεπτο άρχισε η αντεπίθεση της Baskonia με ένα εντυπωσιακό σερί 17-0 (ήδη από τα τέλη της τρίτης περιόδου), και την διαφορά να πηγαίνει στους 9 για την ομάδα του Dusko Ivanovic. Mε περίπου 4 λεπτά να απομένουν και την διαφορά στους 10 (71-61) θα περίμενε κανείς να έχει κλειδώσει ουσιαστικά η υπόθεση νίκη για τους Βάσκους. Όμως ένα ανεπάληπτο blackout έδωσε την ευκαιρία στους blaugrana να κλέψουν το ματς αφού, μετά το δίποντο του Jekiri για το 71-61, δεν δέχθηκαν άλλον πόντο. Χαρακτηριστικό της τρικυμίας που βίωσε η Baskonia είναι πως στο τελευταίο δίλεπτο υπέπεσε σε αβίαστα 3 λάθη, ενώ στην τελευταία επίθεση ο Henry αστόχησε σε σχεδόν ελεύθερο lay-up. Κορυφαίος για τους νικητές ο Nicola Mirotic με 18 πόντους, 7 rebounds, 2 assists και 4 λάθη, ενώ για τους ηττημένους ξεχώρισαν οι Polonara (14 πόντοι,6 rebounds,3 assists) αλλά και οι πολύ καλοί, πλην μοιραίοι, Dragic (15 πόντοι) και Henry (8 πόντοι, 7 assists).
MVP: Μarius Grigonis (25pts, 3as, 2rebs, 0st, 0to, 27 PIR)
Είναι ο απόλυτος σταρ της ξέφρενης πορείας που διαγράφει η Zalgiris. Και το απέδειξε και στο ματς στο Astroballe, εναντίον της Villeurbanne. Για ακόμη μια φορά η λιθουανική ομάδα μπορεί να μην άρχισε καλά το παιχνίδι, και να πήγε με -9 στα αποδυτήρια για το ημίχρονο(50-41), όμως στο δεύτερο μισό επέστρεψε και πέτυχε άλλη μία νίκη απέναντι στην εμφανώς ανέτοιμη, λόγω της αποχής, Villeurbanne.Ο Λιθουανός guard ήταν ο πρώτος σκόρερ του παιχνιδιού με 25 πόντους με 6/8 δίποντα και 7/7 βολές, ενώ αν σε κάτι πήρε μέτριο βαθμό αυτό είναι στο τρίποντο, όπου είχε σχετικά ισχνό 2/6. Μάλιστα ο Grigonis πέτυχε το πολύ κρίσιμο καλάθι και φάουλ, σε ένα σημείο όπου οι Γάλλοι είχαν μειώσει στους 3 πόντους, με λιγότερο από ένα λεπτό να απομένει. Είναι σχεδόν βέβαιο ότι, εάν συνεχίσει με την ίδια ταχύτητα,ο Grigonis θα πάρει μία μεγάλη μεταγραφή του χρόνου, σε top ομάδα Euroleague και το αξίζει πραγματικά, αφού η εξέλιξη του στο Κάουνας είναι κάτι παραπάνω από εντυπωσιακή.
Παίκτης απογοήτευση: Tyler Dorsey (1pts, 1as, 4rebs, 0st, 1to, 3 PIR)
Τραγική εμφάνιση από τον Έλληνα guard, ο οποίος θα θυμάται για πολύ καιρό την πολύ κακή βραδιά στην οποία βρέθηκε. Ο Dorsey σε 23:30 είχε 1/2 βολές, καμία(!!!) προσπάθεια για δίποντο και το απογοητευτικό 0/7 τρίποντα, με αποτέλεσμα όλο το βάρος του σκοραρίσματος να πέσει στον Scottie Wilbekin, που κλήθηκε για άλλη μια φορά να βγάλει τα κάστανα από την φωτιά. Είναι δύσκολο για μια ομάδα όπως η Maccabi, που δεν διαθέτει το πολύ μεγάλο βάθος στην περιφέρεια, να καταφέρει να κερδίσει ένα ματς όταν μία σημαντική πηγή σκοραρίσματος, όπως ο Dorsey, μένει σε τόσο ρηχά νερά, ενώ δεν ήταν ιδιαίτερα καλός και στην πίσω μεριά του παρκέ, αφού η περιφερειακή γραμμή των Τούρκων δεν τα βρήκε και ιδιαίτερα σκούρα, όταν αυτός βρίσκονταν στο παρκέ.
Ομάδα-έκπληξη: CSKA Moscow
Φυσικά δεν συνιστά μεγάλη έκπληξη το γεγονός ότι η ομάδα του Δημήτρη Ιτούδη κατάφερε να κερδίσει την Valencia (84-75), στην MegaSport Arena της Μόσχας. Ωστόσο, την βάζω στην συγκεκριμένη κατηγορία διότι ήθελα να δω πως θα αντιδρούσε μετά τις 2 σερί ήττες από Alba και Ερυθρό Αστέρα. Και ομολογουμένως αντέδρασε καλά απέναντι σε μια πολύ καλή ομάδα, όπως είναι το σύνολο του Jaume Ponsornau. Μετά από μια μέτρια πρώτη περίοδο (17-16), οι Ρώσοι πάτησαν γκάζι και πήγαν στα αποδυτήρια με μία διαφορά 9 πόντων (44-35), χάρη και στο σερί 15-0 που άρχισε από την λήξη της πρώτης περίοδου. Η Βαλένθια το πάλεψε,πήγε την διαφορά ακόμα και στην ελάχιστη τιμή της (59-58), όμως στο 4ο δεκάλεπτο οι Μοσχοβίτες ήταν ψύχραιμοι και κλείδωσαν την νίκη με σχετικά εύκολο τρόπο. Τα μόλις 7 λάθη (16 ο Μ.Ο.), και τα 6 κλεψίματα έκαναν την διαφορά για την CSKA, με τους Mike James και Will Clyburn, με 17 και 15 πόντους αντίστοιχα, να παίρνουν για άλλη μια φορά την μπαγκέτα και να οδηγούν την ομάδα τους στην 3η της νίκη σε 6 παιχνίδια.
Ομάδα-απογοήτευση: Maccabi Tel Aviv
4η ήττα σε 6 παιχνίδια για τους Ισραηλινούς, που πλέον αρχίζουν να προβληματίζουν σοβαρά με την απόδοση τους. Στο πρώτο ημίχρονο η Maccabi ήταν ελαφρώς καλύτερη από την Fener, όμως δεν μπόρεσε να χτίσει διαφορά ασφαλείας στο διάστημα αυτό, με αποτέλεσμα να πάει στο ημίχρονο με ένα ισχνό +3(38-35). Στο δεύτερο ημίχρονο η τουρκική ομάδα ήταν πολύ πιο αποτελεσματική, με αποτέλεσμα στην 4η περίοδο να προηγηθεί με 54-62, από εκεί και πέρα δεν ξανακοίταξε πίσω της και κατάφερε να πάρει την νίκη με 65-75. Μονοδιάστατη ξανά η Maccabi, με τον Wilbekin να κάνει ότι μπορεί για να την σώσει (23 πόντοι αλλά με 2/8 τρίποντα) και με τον Zizic να κάνει μια καλή εμφάνιση, τουλάχιστον στην επίθεση, αφού πέτυχε double double με 11 πόντους και 10 rebounds. O Hunter (σταθερή αξία στα μετόπισθεν) κατέβασε 8 rebounds, αλλά με το τραγικό 1/9 δίποντα δεν μπόρεσε να γίνει περισσότερο χρήσιμος για τον Γιάννη Σφαιρόπουλο. Με την Maccabi να πηγαίνει στην Πόλη για την εκτός έδρας δοκιμασία με την Efes ο κίνδυνος για μία ακόμα ήττα είναι τουλάχιστον ορατός.
Στα του οίκου μας….
Μίλησε η διαφορά ποιότητας!
Δεύτερη σερί ήττα για την ομάδα μας σε ένα αρκετά αλλόκοτο ματς, που θα μπορούσε και να ξεφύγει σε ότι έχει να κάνει με το εύρος της ήττας αλλά και που θα μπορούσαμε να το κερδίσουμε. Tο παιχνίδι άρχισε με τον Ολυμπιακό να κατεβαίνει ουσιαστικά μόνο στην μία μεριά του παρκέ ,αφού η αμυντική του συμπεριφορά ήταν το λιγότερο απαράδεκτη. Χαρακτηριστικό είναι ότι οι Τούρκοι στην 1η περίοδο είχαν μόλις ένα άστοχο τρίποντο (το τελευταίο του Larkin) και από εκεί και πέρα μόνο εύστοχες προσπάθειες, πλην κάποιων βολών. Για καλή μας τύχη παρόμοια ποσοστά είχαμε και εμείς, με αποτέλεσμα η περίοδος να λήξει στο πολύ τιμητικό 26-29. Ήταν όμως δεδομένο πως ήταν θέμα χρόνου να ξεφύγει η διαφορά και κάτι τέτοιο έγινε με το σκορ να πηγαίνει στο 28-41, πριν μπει για πρώτη, και μοναδική φορά όπως αποδείχτηκε, μέσα στο παιχνίδι ο Jean Charles και να συμμαζέψει κάπως την κακή αμυντική συμπεριφορά, τόσο του Martin όσο και γενικά της ομάδας, αφού έβγαλε τα κάστανα από την φωτιά σε 3 σερί φάσεις, σβήνοντας τα φώτα στον Shane Larkin. Με την διαφορά να πέφτει στους 6 (35-41) και χάνοντας 5 σερί επιθέσεις για να μειώσουμε περαιτέρω, το ημίχρονο έκλεισε σε αυτήν την διαφορά (38-44). Στην 3η περίοδο οι ερυθρόλευκοι μπήκαν δυνατά και κατάφεραν να περάσουν μπροστά στο σκορ (47-44), όμως πολύ γρήγορα η Efes έφερε την διαφορά στους 9 (52-61). Τελικά, μετά τα πολλά σκαμπανεβάσματα αυτής της περιόδου, η διαφορά έμεινε ξανά στους 6, με αποτέλεσμα να είμαστε ακόμα μέσα στο ματς. Η Efes είχε τον έλεγχο ουσιαστικά μέχρι το τέλος του παιχνιδιού (άλλοτε με μεγάλα τρίποντα και άλλοτε με καλές άμυνες), ακόμα και όταν η διαφορά πήγε στο σουτ 1 λεπτό πριν την λήξη (75-78,77-80), και πήρε μια δίκαιη νίκη, που συνοδεύτηκε και από την επανεμφάνιση του σπουδαίου Shane Larkin, που ακόμα και στην μέτριά του μέρα είχε 15 πόντους με 2 πολύ κρίσιμα σου τριών πόντων. Ο coach Μπαρτζώκας έδειξε για ακόμα μία φορά αρκετά μπερδεμένος στο rotation της ομάδας, αφού ο πολύ καλός αμυντικά Jean Charles δεν ξαναπάτησε παρκέ στο 2ο ημίχρονο, ενώ ο McKissic έμεινε αδικαιολόγητα πολλή ώρα στο πάγκο στην 2η περίοδο, αφού είχε κάνει πολύ μεστή εμφάνιση στην 1η. Μεγάλο θέμα για άλλη μια φορά τα rebounds (23 έναντι 31 των Τούρκων) με μόλις 5 επιθετικά, και την γραμμή ψηλών μας να παίρνει μόλις 8 (εκ των οποίων 6 ο Martin),ενώ επιπλέον παρατηρήθηκε ξανά πως ο Σλούκας δεν χρησιμοποιείται αρκετά στην 4η περίοδο (μπήκε 4 λεπτά πριν την λήξη και η αλήθεια είναι ότι άλλαξε την εικόνα του παιχνιδιού).
Οι ερυθρόλευκοι ΠΡΕΠΕΙ να αξιοποιήσουν καλύτερα τον Κώστα, αλλά και ο Κώστας να μην εμμένει αποκλειστικά στην δημιουργία και την καθοδήγηση του παιχνιδιού αλλά να πάρει και περισσότερες ευθύνες στην εκτέλεση. Στα θετικά της βραδιάς ότι δεν παρατήσαμε σε κανένα σημείο το παιχνίδι, αλλά και η πολύ καλή εμφάνιση των McKissic (10 πόντοι ,4 assists, 3 κλεψίματα), Vezenkov (ειδικά αμυντικά) και του Jean Charles, στην πρώτη του ουσιαστικά ενεργή παρουσία μετά τον τραυματισμό του. Πλέον το επερχόμενο ματς με την Zenit στην Ρωσία είναι αρκετά κρίσιμο