Αποκρυπτογραφόντας τα γράμματα των Γκεντίμινας

Νavaho

(O navahospetses επικεντρώνει την ματιά του στα κακώς κείμενα της άμυνας του Ολυμπιακού μας στην πρεμιέρα της Ευρωλίγκας, με την Ζαλγκίρις, στο άδειο ΣΕΦ. Εκφράστηκε μέσω τουή (https://twitter.com/navahospetses/status/1312816812782911488) αλλά είπαμε να μαζέψουμε το υλικό εδώ, για ευρύτερη αναφορά. Απολαύστε, έτσι, αφτιατσίδωτα κατευθείαν από το βιντεο σημειωματάριο του Ινδιάνου μας).

 

Ψάχνω τα αμυντικά λάθη του #OlympiacosBC στο #olyzal γιατί δεν έχω κάτι καλύτερο να κάνω και γιατί στο #redpointguard προσπαθούμε να κατανοήσουμε καλύτερα το παιχνίδι με μικρά αλλά σταθερά βήματα.

Ξεκινάω με το play που ταλαιπώρησε περισσότερο από κάθε άλλο τον #OlympiacosBC. Leka-Γιανκούνας κάνουν handoff & αμέσως ο Λιθουανός PF στήνει μαζί με Ρούμπιτ ένα 2πλό flare screen για τον Γκριγκόνις,που επιτίθεται χωρίς να βγει κάποιος ψηλός πάνω του. Όλη η άμυνα κλείνει πάνω του και αυτός διαβάζει την πάσα έξω στον Λέκα που χτυπάει την close out άμυνα κ τελειώνει με ένα κλασικό floater.


Συνεχίζω με την αντιμετώπιση των screens πάνω στην μπάλα με τα drops κ τα δειλά hedge να τιμωρούνται από Γκριγκόνις, Γιοκουμπαιτις και Λέκα όπως εδώ


Πλαϊνό PnR o Ellis αμύνεται με drop κ ενώ Mckissic, Sasha τον πλαισιώνουν στο drive του walkup, αυτός έχει 3 επιλογές πάσας. Τον Γιοκουμπάιτις γιατί ο Σάσα δεν κλείνει τη γραμμή πάσας, Γκριγκόνις αν ο Σλου καλύψει το ρολάρισμα και φυσικά τον ψηλό. Επιλέγει το τελευταίο και ούτε ο Σλου,ούτε ο Χάρισον κλείνουν στη ρακέτα.Συνεχίζω με Hassan, που είναι φιλότιμος, επιθετικά αποτελεσματικός αλλά στην άμυνα έχει τακτικά ζητήματα. Κυρίως στο διάβασμα και στην απόφαση πότε να βγει επιθετικά κ πότε να μείνει σε drop βγάζοντας μια παθητικότητα. Ο Hassan είτε από ένστικτο, είτε από οδηγία, μένει πάντα κοντά στον screener με αποτέλεσμα σε αρκετά slip screens η κίνηση του χειριστή αντίθετα από αυτό να βγαίνει εκτός φάσης όπως στο παρακάτω βίντεο. Εδώ είναι μια καλή αμυντική προσπάθεια που χαλάει από μια στιγμιαία έλλειψη συγκέντρωσης. Αρχικά το early side PnR σπάει σε συνδυασμό το drop του Ελλις κ τη βοήθεια από Μακίσικ. Η μπάλα πάει έξω κ στήνεται νέο PnR όπου το hard hedge του Έλλις στέλνει την μπάλα στο πλάι και του δίνει χρόνο να επιστρέψει στον παίχτη του. Εκεί μαζί με Σάσα θα τον ντουμπλάρουν στο low post. O Χέιζ είναι ελεύθερος στη γωνία, αλλά ο Walkup κάνει κίνηση προς τα μέσα για να δεσμεύσει από πιθανή βοήθεια τον Σλου κ να καθυστερήσει το double team. Τελικά ο Γάλλος κλείνεται αλλά ο Χέιζ κάνοντας ανάλογη κίνηση με του Walkup εξασφαλίζει πως ο συμπαίκτης του θα είναι ελεύθερος για 3πτ. Το οποίο βγαίνει γιατί ο Σάσα χαλαρώνει και εγκαταλείπει τη βασική που είναι η μόνη γραμμή πάσας. Αστοχεί αλλά τη μπάλα διεκδικούν 2vs2 οι ψηλοί αφού ο Mac αργεί να πάει στη μπάλα. Επιθετικό ριμπάουντ πάσα έξω ελεύθερο 3πτ.


 Ένα ακόμα παράδειγμα που ενώ ο #OlympiacosBC έπαιξε καλή άμυνα δεν διατήρησε τη συγκέντρωση μέχρι τέλους. Ο Τζένκινς βάζει πίεση πριν το handoff, o Σάσα πιέζει τον Γιανκούνας για να δυσκολέψει την πάσα στον Γιοκου ενώ Τζένκινς κ Μac διατηρούν τις θέσεις τους όσο Walkup & Grigonis σκρινάρονται στην αδύναμη για να γίνει μια παραλλαγή του πρώτου βίντεο. Το screen του Γκριγκόνις κ το handoff λειτουργούν σαν drag screen, o Ηassan βγαίνει επιθετικά όμως στο recover δε κλείνει την γραμμή πάσας πάλι μένει πάνω στον screener, o γιοκου πάει αντίθετα αλλά εκεί σασα και μακ κάνουν jump to the ball με αποτέλεσμα το deflection. Εκεί όμως χάνεται η συγκέντρωση και αντί Μακ και Χάρισον να παγιδεύσουν τον μικρό στο πλάι διστάζουν δίνοντας του το χώρο και το χρόνο να δει την πάσα απέναντι που οδηγεί σε ένα ακόμα ελεύθερο 3πτ. Κάπου εδώ σταματάω για να μη σας κουράσω άλλο.

 

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Next Post

Η μεγάλη των Πλάβι Σχολή - Μέρος Α

Μέρος Α’ Όταν μιλάμε για Eυρωπαϊκό μπάσκετ, είναι σχεδόν αδύνατο να μην […]

Subscribe US Now

0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x
%d bloggers like this: