Scouting NBL (Winter 2020)

Manolo 77 12

Ενώ η Regular Season στην Euroleague, πλησιάζει προς το τέλος της και μαζί της πιθανόν (;) και οι αγωνιστικές υποχρεώσεις του Ολυμπιακού για τη φετινή περίοδο, εδώ στο Red Point Guard πήραμε την απόφαση να εγκαινιάσουμε μια νέα στήλη, το RPG Radar!

Σε αυτή την ενότητα, θα σκανάρουμε πρωταθλήματα από όλο τον κόσμο, για παίκτες – λαβράκια, οι οποίοι θα μπορούσαν υπό προϋποθέσεις, να αποτελέσουν μεταγραφικούς στόχους της ομάδας μας, στην απόπειρα της για μιας value for money στελέχωσης.

Πρόκειται για μια προσπάθεια, που την ξεκίνησα πριν δυο μήνες στο προσωπικό μου blog Nothing but Red, ταξινομώντας τους κορυφαίους ανά ήπειρο, Free Agents της φετινής off season, αλλά και από πέρυσι το καλοκαίρι στην ίδια σελίδα, με αναλυτικό Scouting σε παίκτες- ευκαιρίες, που ήδη αφήνουν τα διαπιστευτήρια τους στα Ευρωπαϊκά (και όχι μόνο) παρκέ.

Τώρα θα επιχειρήσουμε να απομονώσουμε ανά πρωτάθλημα, τις πιο ενδιαφέρουσες περιπτώσεις εξελίξιμων παικτών, οι οποίοι φαίνεται ότι είναι έτοιμοι να κάνουν το βήμα στο ανώτερο επίπεδο.

Ξεκινάμε με ένα αγαπημένο μου πρωτάθλημα, αυτό της NBL, δηλαδή της Ωκεάνιας, το οποίο παρά την εντύπωση που επικρατεί στην κοινή γνώμη, ότι είναι κάτι αντίστοιχο του Κινεζικού CBA, αντίθετα αποτελεί μια αναπτυσσόμενη λίγκα, με άρτια οργάνωση και υψηλό επίπεδο σε τακτική και ανταγωνιστικότητα.

Σίγουρα, ένα στοιχείο που το χαρακτηρίζει, είναι ο πιο fast tempo ρυθμός και οι περισσότερες κατοχές σε σχέση με το Ευρωπαϊκό μπάσκετ, ωστόσο τόσο η αμυντική προσήλωση των ομάδων και η στόχευση σε συνεργασίες στην επίθεση (κυριαρχεί το 1on1 αλλά όχι στο βαθμό της CBA), όσο και η ποιότητα των παικτών είναι, αν όχι εφάμιλλα της Euroleague, σίγουρα ισάξια διοργανώσεων, όπως το Eurocup και το BCL!

Πριν, λοιπόν, δούμε αναλυτικά τους τρεις παίκτες, που έχω ξεχωρίσει από την NBL, να πούμε ότι το πρωτάθλημα βρίσκεται στην πιο κρίσιμη καμπή του, καθώς μόλις ολοκληρώθηκαν οι ημιτελικοί και ξεκινάνε οι best of 5 τελικοί ανάμεσα στους πρωτοπόρους Sydney Kings και τους Perth Wildcats.

Για να κάνω και ένα flash back, να μοιραστώ μαζί σας ότι το εν λόγω πρωτάθλημα, έχει ξεκινήσει να γνωρίζει μεγάλη άνθηση από πέρυσι και ήδη φέτος παίκτες όπως ο Lamelo Ball και ο RJ Hampton, οι οποίοι δεν ήθελαν να ακολουθήσουν κολεγιακή θητεία, το είδαν ως σκαλοπάτι, πριν δηλώσουν συμμετοχή στο draft.

Ταυτόχρονα, στην Ωκεάνια αγωνίζονται πολλοί γνωστοί μας, τόσο από την Ευρώπη, όσο και από το ΝΒΑ, με καλό όνομα όπως οι Stanton Kidd, Lamar Patterson, Scotty Hopson, Bryce Cotton, Aaron Brooks, Miles Plumlee, Andrew Bogut κ.α.

Ωστόσο, εδώ δε θα διαβάσετε για φτασμένους παίκτες, αλλά για προτάσεις πιο άγνωστων στο ευρύ κοινό περιπτώσεων, που βρίσκονται σε καλή ηλικία, με potential και θα ήταν έτοιμοι να αγωνιστούν σε μια ομάδα όπως ο Ολυμπιακός, δίνοντας προοπτική και για το μέλλον…

Η αλήθεια είναι ότι όλο και περισσότερες ομάδες από την Ευρώπη, ρίχνουν ματιές σε αυτή την αγορά, προτιμώντας κυρίως παίκτες με Ευρωπαϊκή εμπειρία (π.χ. ο John Roberson πριν λίγες ημέρες μετακόμισε στη Galatasaray), χωρίς να ρισκάρουν ιδιαίτερα με κάποιες πραγματικά ελκυστικές επιλογές.

Έχοντας, λοιπόν, την τύχη να παρακολουθώ από πέρυσι αγώνες της NBL (μάλιστα σε μια αναμέτρηση ανάμεσα σε Adelaide 36ers και New Zealand Breakers, όπου ο Shawn Long «κατάπιε» τον Jacob Wiley, απόρησα πως ήρθε ο τελευταίος στην Ευρώπη και όχι ο νικητής της μεταξύ τους μονομαχίας), θεωρώ ότι η εικόνα μου για τους 3 ταλαντούχους παίκτες, που θα δούμε στη συνέχεια, είναι αρκετά ευρεία, ώστε να έχω κατασταλαγμένη άποψη για αυτούς!

Ας αφήσουμε όμως τα πολλά λόγια και ας προχωρήσουμε στο παρασύνθημα…

 

cropped-Logo4-Transparent.png

Melo Trimble: USA, (25y, 191cm) | Combo Guard |

(NBA NBL G-League Stats College Stats)

Ο 25χρονος guard υπήρξε μεγάλο όνομα στο γυμνάσιο, παίρνοντας μάλιστα μέρος, στο McDonald’s All American game του 2014, όπου συμμετέχουν οι κορυφαίοι από όλα τα high school των ΗΠΑ.

Στη συνέχεια αγωνίστηκε για μια τριετία στο κολέγιο του Maryland, όπου εκτός από τις ατομικές διακρίσεις, μπήκε στο μικροσκόπιο του προπονητή Mark Few, εκλέκτορα της USA Team, ο οποίος τον επέλεξε, μαζί με πολλούς άλλους γνώριμους μας (Keith Langford, Ron Baker, Bobby Brown, Anthony Randolph, Kaleb Tarczewski), στην τελική 12αδα, που κατέκτησε το χάλκινο μετάλλιο στους Παναμερικανικούς αγώνες του 2015! Εκεί θα είχε την πρώτη του γνωριμία, με τον τωρινό συμπαίκτη του στη Melbourne United, το Shawn Long…

https://www.usab.com/news-events/news/2015/07/mpag-team-named.aspx

Ωστόσο, η απόφαση του να αφήσει το NCAA μετά από 3 χρόνια, χωρίς να ολοκληρώσει τη θητεία του και η μάλλον βιαστική συμμετοχή του στο draft του 2017, όπου τελικά δεν επιλέχθηκε από καμία ομάδα, έπαιξαν ρόλο στη μετέπειτα εξέλιξη της καριέρας του. Το γεγονός ότι ουσιαστικά ήταν δυάρι σε κορμί άσου, χωρίς τα απαραίτητα physical tools και μέγεθος να αγωνιστεί ως SG, αλλά και χωρίς τα play making skills για να αποτελέσει ένα ρολίστα PG, του έκλεισαν προσωρινά την πόρτα του ΝΒΑ.

Τη σεζόν 2017-18 αγωνίστηκε στην G League με τους Iowa Wolves, όπου με 16,2 πόντους (34,6%  στα σουτ 3 πόντων) και 5,3 ασίστ μ.ο. ήταν ο leading guard της ομάδας, ενώ από πέρυσι βρίσκεται στα γήπεδα της Ωκεανίας, όπου στη διετή του παρουσία εκεί, με τους Cairns Taipans και τους Melbourne United μετράει 21 πόντους (37,9% στα σουτ 3 πόντων) και 3,9 ασίστ μ.ο.

Προχωρώντας στην αξιολόγηση του Trimble, να πούμε ότι πρόκειται για ένα guard, με αθλητικότητα λίγο πάνω από το μέσο όρο για τα Ευρωπαϊκά δεδομένα. Το body frame του είναι αρκετά ικανοποιητικό, ενώ είναι ταχύς στο transition και διαθέτει ανεκτό footwork αμυντικά.

Όσον αφορά στην πνευματική του ετοιμότητα, για το επίπεδο της Euroleague, υπάρχουν ερωτήματα κυρίως για το πως θα ανταπεξέλθει στην crunch time. Στον τομέα του decision making παίρνει κοντά στη βάση, καθώς το ρεπερτόριο του περιλαμβάνει κυρίως την προσωπική φάση, όπου είναι ιδιαίτερα ταλαντούχος και λιγότερο την πάσα.

Κάτι το οποίο είδαμε και στον πρώτο ημιτελικό, με αντίπαλο τους Sydney Kings, όπου στο τελευταίο 5λεπτο, κατά το οποίο η ομάδα του «ήπιε θάλασσα», χάνοντας μια σημαντική διαφορά και γνωρίζοντας ανέλπιστη ήττα, δεν ηρέμησε το ρυθμό και δεν πήγε σε έξυπνες επιθέσεις. Επίσης και στον 3ο ημιτελικό στάθηκε μοιραίος με αρκετά άστοχα σουτ στο τέλος του αγώνα. Ωστόσο, μπορεί να εξελιχθεί σε παίκτη – ηγέτη, καθώς τουλάχιστον δε φοβάται να πάρει την ευθύνη στις κρίσιμες στιγμές.

Το μεγάλο όπλο του Trimble είναι το παιχνίδι με την μπάλα στα χέρια, καθώς διαθέτει εξαιρετικό χειρισμό και μια πλούσια φαρέτρα με dribble moves (crossover, behind the back), που σε συνδυασμό με το γρήγορο πρώτο βήμα, του δίνουν πλεονέκτημα απέναντι στον αμυνόμενο, όταν επιλέξει τη διείσδυση, όπου συν τοις άλλοις είναι αποτελεσματικός finisher! Γενικά είναι ένας guard με ανεπτυγμένα slashing abilities, προτιμώντας να τελειώνει με lay up και λιγότερο με floaters.

Είναι επίσης πολύ καλός off dribble σουτέρ (και spot), τόσο από μέση, όσο και από μακρινή απόσταση, από όπου δε διστάζει να εκτελεί σε σερί επιθέσεις όταν βρει ρυθμό. Γενικά είναι streaky shooter και θα τον δείτε, ακόμα και στον ίδιο αγώνα, να έχει μεταπτώσεις στην ευστοχία του από μακριά…

Ένα άλλο μειονέκτημα του, είναι η ροπή στο λάθος, καθώς σε όλη τη διάρκεια της καριέρας του ο μ.ο. είναι κοντά στα 3. Αυτό πηγάζει κυρίως από το γεγονός ότι συνήθως μέσα από τα χέρια του περνάει το μεγαλύτερο ποσοστό των επιθέσεων, ενώ γενικά χαρακτηρίζεται και ως Ball hogg.

Τέλος, στην άμυνα, παρόλο που δεν είναι elite defender και ο παίκτης που θα πιέσει ασφυκτικά τον αντίπαλο του, ωστόσο θα κυνηγήσει το κλέψιμο και γενικά θα βγάλει effort, συνεπώς δεν μπορεί να χαρακτηριστεί ως αδιάφορος στα μετόπισθεν…

(Σημείωση: H αξιολόγηση του παίκτη σε ότι αφορά τους μετρήσιμους στατιστικούς δείκτες γίνεται με βάση τις ιστορικά κατώτερες (Poor) και ανώτερες (Excellent) επιδόσεις στην Euroleague)

Κλείνοντας, θεωρώ ότι ο Trimble, με βάση το πακέτο του, θα μπορούσε να έχει θέση στον Ολυμπιακό, ως anti-Buycks, δηλαδή ο leading guard της 2nd unit, με έφεση στην προσωπική φάση και στο σκορ, με καλύτερο σουτ και κυρίως με μεγαλύτερο potential. Διαθέτει παρόμοια στοιχεία με το νεοφερμένο Αμερικανό των ερυθρολεύκων και συνεπώς νομίζω ότι θα μπορούσε να υπηρετήσει το αγωνιστικό στυλ του Γιώργου Μπαρτζώκα, ως combo guard σε δίδυμα κυρίως με τον Baldwin (εφόσον παραμείνει) και τον Κόνιαρη ή ακόμα και με το McKissic με τον ίδιο καθαρό άσο.

Διατηρώ, ωστόσο, επιφυλάξεις ως προς το κατά πόσο θα μπορούσε να ανταποκριθεί άμεσα στο πιο σκληρό και απαιτητικό Ευρωπαϊκό στυλ παιχνιδιού και κυρίως αν έχει την πνευματική ετοιμότητα να καθιερωθεί σε κάτι παραπάνω από game changer, ερχόμενος από τον πάγκο…

Rating: 66.8% | VERDICT: Recommend |

 

cropped-Logo4-Transparent.png

Shawn Long: USA, (27y, 206cm) | Center |

(NBL College Stats G-League Stats NBA)

Η δεύτερη περίπτωση που θα κοιτάξουμε, είναι μια περσινή μου πρόταση, για την οποία θα βρείτε αναλυτικό scouting report εδώ ΕΔΩ .

Σε αυτό το κείμενο δε θα επικεντρωθούμε τόσο σε προσωπικά στοιχεία και στη μέχρι τώρα καριέρα του Long, αλλά θα κάνουμε ένα update βάσει των φετινών εμφανίσεων του στην NBL, θα παρουσιάσουμε τα δυνατά / αδύνατα σημεία του και κυρίως θα αναλύσουμε το κατά πόσο θα «κολλούσε» αγωνιστικά στον Ολυμπιακό της νέας περιόδου…

Στα 27 του χρόνια πλέον, ο Long απέδειξε ότι αποτελεί τον πλέον dominant center της NBL, τελειώνοντας τη Regular Season ως 1ος σε συνολικά ριμπάουντ, 5ος σε κοψίματα και 12ος σκόρερ του πρωταθλήματος! Γενικά με το πλούσιο skillset του επιθετικά, αποτέλεσε το φόβο και τρόμο για τους αντιπάλους center…

Ξεκινώντας από τα physical tools, με ύψος 2,06μ και wingspan 2,12μ ο Long έχει το πακέτο για να είναι ένας back up center για μια ομάδα επιπέδου Euroleague. Δεν είναι ο πιο ταχύς ψηλός, καθώς ειδικά φέτος φάνηκε να είναι ένα κλικ πιο αργός σε σχέση με πέρυσι, ωστόσο είναι αρκετά δυνατός και βγάζει ενέργεια, παραμένοντας μια οντότητα στη ρακέτα επιθετικά και αμυντικά.

Το άλμα του είναι συμπαθητικό προς καλό και τον βοηθάει να τελειώνει με θεαματικά καρφώματα στην επίθεση, καθώς και να κόβει/αλλοιώνει στην άμυνα τα σουτ των αντιπάλων. Επίσης, είναι εξαιρετικός στα αμυντικά ριμπάουντ, αποτελώντας εγγύηση στο κομμάτι αυτό.

Όσον αφορά το πνευματικό κομμάτι, παρακολουθώντας τον στους δυο πρώτους ημιτελικούς με τους Sydney Kings, έδειξε ότι έχει τη φιλοδοξία, τη θέληση και την αποφασιστικότητα να κερδίζει. Το κίνητρο του ήταν μεγάλο και νίκησε κατά κράτος τις περισσότερες μονομαχίες απέναντι στον Bogut. Ωστόσο, παρά την ηλικία του, σε κάποιες φάσεις, τόσο αμυντικά, όσο και επιθετικά, φαίνεται άγουρος κυρίως στον τομέα της τακτικής, θυμίζοντας μου λίγο από Willie Reed.

Η δύναμη του Long βρίσκεται στο επιθετικό κομμάτι, όπου τα προσόντα του μεταφράζονται σε center που μπορεί να απειλήσει και με πρόσωπο και με πλάτη στο καλάθι! Διαθέτει εξαιρετικό μακρινό σουτ, με καλά ποσοστά, για ψηλό, από τη γραμμή του τρίποντου, γεγονός που τον καθιστά μετρ σε φάσεις pick ‘n’pop. Αλλά και με πλάτη στο καλάθι, χρησιμοποιεί spin moves, που τον βοηθάνε να απελευθερώνεται από τον προσωπικό του αντίπαλο.

Σε γενικές γραμμές είναι ψηλός, που δυσκολεύεσαι να τον μαρκάρεις, γιατί αν η επιλογή είναι, όπως στην περίπτωση του Bogut, η άμυνα από απόσταση, θα σε τιμωρήσει με τα σουτ του, ενώ δεν είναι εύκολα αντιμετωπίσιμες ούτε στο post.

Ωστόσο, ένα αρνητικό είναι το μέτριο ποσοστό στις ελεύθερες βολές (είχε 0/2 στο φινάλε του πρώτου ημιτελικού που στοίχισαν), με αποτέλεσμα να μην κεφαλαιοποιεί τα κερδισμένα φάουλ. Κάτι άλλο που με προβληματίζει τελευταία, είναι ότι σε αρκετές περιπτώσεις αποφεύγει τις επαφές επιθετικά και το post παιχνίδι, προτιμώντας την εύκολη λύση ενός jump shot από μέση ή μακρινή απόσταση, όπως έγινε και στις τελευταίες κατοχές του 3ου ημιτελικού…

Αμυντικά, το footwork του δεν είναι ιδανικό για να υπηρετήσει άμυνα με αλλαγές, ενώ σε κάποιες φάσεις των αγώνων, μοιάζει χαμένος στις βοήθειες. Ωστόσο, είναι καλός αμυντικός στο post στην προσωπική άμυνα, αλλά λιγότερο above the rim, όπως δείχνει ο μ.ο. μπλοκ του διαχρονικά. Βάσει προσόντων, ωστόσο, θεωρώ ότι θα μπορούσε να είναι καλύτερος πίσω, αν έχει κίνητρο, καθώς εμφανώς υπάρχουν στιγμές, που επιλέγει να κάνει συντήρηση δυνάμεων για την επίθεση.

(Σημείωση: H αξιολόγηση του παίκτη σε ότι αφορά τους μετρήσιμους στατιστικούς δείκτες γίνεται με βάση τις ιστορικά κατώτερες (Poor) και ανώτερες (Excellent) επιδόσεις στην Euroleague)

Κλείνοντας και με το Long, εκτιμώ ότι πρόκειται για μια πολύ ενδιαφέρουσα λύση ψηλού, μακριά από τα φώτα της Ευρωπαϊκής δημοσιότητας, που δεν έχει το credit που του αναλογεί. Με δεδομένο ότι υπάρχει ο Ellis, ο οποίος είναι ταχύς στο transition και με ανεπτυγμένο το παιχνίδι πάνω από τη στεφάνη, ο Ολυμπιακός, ανεξαρτήτως παρουσίας Happ, θα ήθελε ένα center με τα χαρακτηριστικά του.

Ωστόσο, ο Long κουμπώνει ιδανικά με γρήγορα αθλητικά 4αρια τύπου Gill/Evans και δεν ξέρω κατά πόσο θα μπορούσε να συνυπάρξει π.χ. με πιο light stretch PFs όπως ο Βεζένκοφ… Συνεπώς, η περίπτωση του δεν κρίνεται ενδεδειγμένη, τουλάχιστον όπως είναι δομημένη η front line των ερυθρόλευκων στην παρούσα φάση.

Rating: 63.8% VERDICT: To be re-evaluated |

 

cropped-Logo4-Transparent.png

Cameron (Cam) Oliver: USA, (23y, 203cm) | Power Forward |

(NBL College Stats G-League Stats)

Η αποκάλυψη της φετινής NBL ακούει στο όνομα Cameron (Cam) Oliver. Ο dunking machine, όπως έμεινε γνωστός από την παρουσία του στο NCAA με τη Nevada, φέτος αγωνίζεται στους Cairns Taipans, με τους οποίους μετά μια εκπληκτική παρουσία στη Regular Season, αναδείχθηκε μέλος της 2ης καλύτερης 5αδας του πρωταθλήματος!

Μόλις στα 23 του χρόνια, ο Oliver αποτελεί ίσως την πιο ιντριγκαδόρικη, από τις 3 επιλογές, βάσει χαρακτηριστικών του και το τι ζητάει ο Ολυμπιακός… Πριν ξεκινήσουμε με το σύντομο scouting report, να πούμε ότι αφού αποφοίτησε από το Κολέγιο, έμεινε undrafted και πέρασε δυο χρόνια στην G League, προτού αποφασίσει να ξενιτευτεί στην Ωκεανία.

Με εντυπωσιακή στατιστική παρουσία στη φετινή NBL (17 πόντοι με 63,7% στα δίποντα και 34,9% στα τρίποντα, 9,1 ριμπάουντ και 1,6 κοψίματα) ο Oliver υπήρξε κατά τη γνώμη μου, το σημαντικότερο import στο πρωτάθλημα και αναμένω αρκετές Ευρωπαϊκές ομάδες να τον έχουν στα μπλοκάκια τους! Θα τον χαρακτήριζα ένα υβρίδιο Alex Poythress – Hassan Martin.

Με ύψος 2,03μ βάρος 102 κιλά και εντυπωσιακό wingspan 2,17μ ο Oliver είναι ένα μοντέρνο 4αρι, που στην Ευρώπη θα μπορούσε κάλλιστα να αγωνιστεί και ως center σε χαμηλά σχήματα… Ταχύς στο transition, με υψηλό επιτόπιο άλμα, δυνατός στο post, με «χτιστούς» ώμους και κορμό που δύσκολα σπρώχνεται, είναι ένας καλά κρυμμένος θησαυρός στην Αυστραλία!

Πνευματικά, παρά το νεαρό της ηλικίας του, φαίνεται αρκετά ώριμος σε επίπεδο τακτικής, αν και σε ορισμένες περιπτώσεις παρασύρεται επιθετικά σε βιαστικές επιλογές και άρα το decision making του έχει περιθώρια βελτίωσης. Ωστόσο, η συνολική του παρουσία στη σειρά των ημιτελικών, απέναντι στους Perth Wildcats έβγαλε στην επιφάνεια την ηγετική στόφα του Oliver.

Διαθέτει εξαιρετικό ball handling για τη θέση του και τα κυβικά του, με αποτέλεσμα να είναι αποτελεσματικός σε fast break, τελειώνοντας μόνος του μετά από αμυντικό ριμπάουντ (θυμίζει Hines), ενώ ακόμα και σε set καταστάσεις έχει την ικανότητα να παίξει με μεγάλη επιτυχία με πρόσωπο στο καλάθι, καθώς στο ρεπερτόριο του έχει το σουτ από μέση και μακρινή απόσταση, καθώς και το drive.

Παρακολουθώντας τον εκτενώς, στα τελευταία παιχνίδια, μου έκανε μεγάλη εντύπωση η έφεση του να τελειώνει φάσεις, ξεκινώντας από την κορυφή της ρακέτας και καταλήγοντας σε lay up, χάρισμα το οποίο είχε και ο McLean. Επίσης, στη σειρά ημιτελικών ήταν ιδιαίτερα εύστοχος και από τη γραμμή του τρίποντου, με αποτέλεσμα να προκαλεί συνεχώς πονοκέφαλο στο φαβορί Perth!

Αμυντικά, βγάζει τόνους ενέργειας και είναι hustle player, κάτι που επιζητά ο coach B διαχρονικά. Εκτός του ότι είναι πολύ καλός στα μπλοκ, χάρη στο wingspan και το υψηλό επιτόπιο άλμα του, μπορεί να μαρκάρει και μακριά από το καλάθι περιφερειακούς παίκτες με τα γρήγορα πόδια του. Γενικά είναι ο ορισμός του εκρηκτικού 2-way forward, ο οποίος μπορεί να αποτελέσει X factor σε άμυνα και επίθεση με τα φυσικά του προσόντα και το ταλέντο του.

(Σημείωση: H αξιολόγηση του παίκτη σε ότι αφορά τους μετρήσιμους στατιστικούς δείκτες γίνεται με βάση τις ιστορικά κατώτερες (Poor) και ανώτερες (Excellent) επιδόσεις στην Euroleague)

Τα βασικά αρνητικά του στοιχεία, που παρόλα αυτά δε μετριάζουν σε μεγάλη κλίμακα τη θετική μου κρίση για αυτόν, είναι ότι λόγω της αυτοπεποίθησης του, πολλές φορές παρασύρεται με την μπάλα στα χέρια, υποπίπτοντας σε λάθη, ενώ δε διστάζει να παίρνει αρκετά μακρινά σουτ, κάτι το οποίο δεν μπορεί να συμβεί στο επίπεδο της Euroleague, όπου οι προσπάθειες του θα είναι λιγότερες και θα είναι απαραίτητο να εξελιχθεί σε παίκτη οικονομίας.

Επίσης, του λείπει ακόμα η σταθερότητα στην απόδοση, καθώς δεν είναι λίγες οι φορές που εμφανίζει “νεκρά” διαστήματα στη διάρκεια αγώνων, ωστόσο το θετικό στην περίπτωση του είναι ότι δεν επηρεάζεται και επανέρχεται στα συνηθισμένα στάνταρ του. Χαρακτηριστικό παράδειγμα ο 3ος ημιτελικός με το Perth, όπου αν και άποντος στο πρώτο ημίχρονο, πέτυχε 20 πόντους μαζεμένους στην επανάληψη, κρατώντας την ομάδα του ζωντανή μέχρι το φινάλε. Τέλος, σίγουρα πρέπει να μάθει να ελέγχει καλύτερα το κορμί του και να μη χρεώνεται εύκολα με «φθηνά» foul.

Κατά τη γνώμη μου, αν εξαιρεθεί το ρίσκο της έλλειψης Ευρωπαϊκής προϋπηρεσίας και γενικότερα εμπειρίας από το υψηλό επίπεδο, ο Oliver είναι ένα steal, όχι μόνο για τον Ολυμπιακό, αλλά και για πολλές ομάδες της Euroleague, εφόσον υπάρχει πίστη και υπομονή να στηριχθεί! Με 3&D profile, πλούσιο skillset επιθετικά, motor περιφερειακού και δύναμη center, είναι ένας F/C με μεγάλο potential…

Βάζοντας τον και στο … ερυθρόλευκο κάδρο, θα τον χαρακτήριζα ως ένα είδος glue guy για τη front line της ομάδας, δεδομένου ότι ταιριάζει με όλους τους ψηλούς που αναμένεται να είναι στο ρόστερ της επόμενης σεζόν!

Έχει τη δυνατότητα να παίξει και ως 4 δίπλα σε Ellis ή Happ, συμπληρώνοντας τους ιδανικά, αλλά και ως 5 σε χαμηλά σχήματα με τους Πρίντεζη ή Βεζένκοφ, μακιγιάροντας τις δικές τους αδυναμίες. Μπορεί στους Cairns Taipans να παίζει κυρίως PF, με τον Jawai center, ωστόσο στο Ευρωπαϊκό μπάσκετ, τον βλέπω εξίσου άνετα undersized center, που πάντα είχε στα ρόστερ του ο Μπαρτζώκας.

Φρονώ, ότι αν δεν αποκτηθούν τελικά δυο ακόμη ψηλοί, δηλαδή ένας κλασικός PF και ένας αθλητικός center και προκριθεί η λύση ενός tweener (μαζί με τους Ellis, Happ), στο πιθανό σενάριο των 6 ή 7 ξένων, αν τελικά ο Ολυμπιακος αγωνιστεί στην Α1, ο Oliver είναι ίσως η καταλληλότερη περίπτωση αγωνιστικά. Ο μόνος μου ενδοιασμός είναι ότι μιλάμε για μια νεανική και άπειρη front line, η οποία ιδανικά θα χρειαζόταν και ένεση ποιότητας από το πάνω ράφι, ειδικά στο 5!

Ωστόσο, αυτό δε μειώνει τη δυνατότητα του Oliver να ενταχθεί σε ένα 3&D σύνολο, όπως αναμένεται τη νέα σεζόν ο Ολυμπιακός, καθώς πρόκειται για κλασικό 4-5άρι, με face up και post game, που αγωνίζεται με την ίδια επιτυχία και στις δυο θέσεις, σε αντίθεση π.χ. με τον Isaiah Hicks, ο οποίος κλίνει πιο πολύ στη θέση του PF ή τον Alex Poythress, ο οποίος στα μάτια μου είναι περισσότερο center (παρά το γεγονός ότι αγωνίζεται στο πλάι του Auguste στη Galatasaray), χωρίς ιδιαίτερο range στο σουτ του…

Rating: 67.9% VERDICT: Strongly Recommend |

 

Αυτές, λοιπόν, ήταν οι τρεις προτάσεις στην πρεμιέρα της νέας στήλης στο Red Point Guard! Στο radar μου βρίσκεται μία ακόμα περίπτωση από την NBL, o swingman Jae’sean Tate, τον οποίο ωστόσο τον αφήνω “pending” για το μέλλον, καθώς ουσιαστικά πρόκειται για παίκτη με παρόμοια χαρακτηριστικά με το McKissic, ο οποίος φυσικά είναι untouchable.

Ο Tate είναι ένας δυνατός G/F (6’5” / 230 lb), με πλούσια αθλητικά προσόντα και ικανότητα στο drive, χωρίς ωστόσο το σταθερό μακρινό σουτ. Στα 25 του χρόνια, είναι απόφοιτος του Ohio State και ξεκίνησε πέρυσι την επαγγελματική του καριέρα με τους Antwerp Giants (οι φίλοι της ΑΕΚ θα τον θυμούνται από τους μεταξύ τους αγώνες), με τους οποίους είχε καλά νούμερα στο BCL (13 π. με 57,2% στα σουτ εντός παιδιάς και 42,3% στα τρίποντα, 5,6 ριμπάουντ και 1,6 ασίστ μ.ο.).

Φέτος αγωνίζεται με τους Sydney Kings όντας καταλυτικός στη σειρά των ημιτελικών (20,3 πόντοι και 5,7 ριμπάουντ μ.ο.), όπου προσέφερε σε πολλούς τομείς χάρη στο 2-way profile του και συνέβαλε τα μέγιστα στις δύο νίκες της ομάδας του στα games 1 και 3 και στην πρόκριση στον τελικό. Μάλιστα επιλέχθηκε μέλος της καλύτερης 5άδας της NBL!

Για όσους ενδιαφέρονται να μάθουν περισσότερα για τον Jae’Sean υπάρχει ένα ωραίο κείμενο από το Basketball Insiders που μπορείτε να διαβάσετε ΕΔΩ

Αυτά για σήμερα περισσότερα στο επόμενο κείμενο του RPG Radar όπου αυτή την φορά θα στρέψουμε τα μάτια μας σε ένα γειτονικό πρωτάθλημα.

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

12 Comments
Newest
Oldest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Next Post

Red PointCast 2020 Ep7 - Συμπεράσματα και κοντός… ψηλός αλληλούια!

Πολύ κόσμο μάζεψε το αποψινό Red PointCast (Penny, Navaho, Spanoularo, Manolo77, Red […]

Subscribe US Now

12
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x