Pre Game #12 vs Παναθηναϊκός ΟΠΑΠ

terrencenesquik

Ιστορία

Λίγο πολύ γνωστά τα πράγματα εδώ. 15 αναμετρήσεις έχουν προηγηθεί μεταξύ των δύο, σε ευρωπαϊκό φόντο, με τους ερυθρόλευκους να έχουν κερδίσει τις 10. Ειδικότερα στο ΟΑΚΑ το σκορ είναι ισόπαλο (3-3), με τελευταία αναμέτρηση την περσινή όπου οι πράσινοι κατάφεραν και τη μεγαλύτερη τους διαφορά με το +13 (93-80). Μεγαλύτερη διαφορά για τον Ολυμπιακό το +20 και πάλι στο ΟΑΚΑ στο μακρινό 1997 (49-69).

157564647014713170

 O Παναθηναϊκός φέτος

Ο μεταγραφικός σχεδιασμός του Παναθηναϊκoύ φέτος (από όποιον κι αν έγινε), είχε σαν βασική του προτεραιότητα το σουτ δίπλα στον Καλάθη. Έτσι προστέθηκε στην ομάδα ο Fredette, μ’ ένα πολύ υψηλό συμβόλαιο, ενώ παράλληλα επιλέχθηκε ο Rice, για να έρχεται από τον πάγκο και να ξεκουράζει τον Νικ. Ωστόσο τα αμυντικά προβλήματα και των δύο αυτών μεταγραφών, σε συνδυασμό με την απουσία ενός ακόμη παίχτη στα guards (τραυματισμός Αθηναίου και Παππά), έχει περιορίσει τα σχήματα στην περιφέρεια, κάτι που αναγκάζει και πάλι τον Καλάθη να δουλεύει υπερωρίες. Το δίδυμο των Παπαπέτρου-Τhomas στις δύο θέσεις των forwards, δίνει μέχρι στιγμής σταθερό σκορ και στιγμές στην άμυνα, με τον Wesley Johnson, μετά το παγωμένο ξεκίνημά του, να προσπαθεί να μπει και αυτός στην εξίσωση. Μεγάλο πρόβλημα, και φέτος, παραμένει η θέση ‘5’, με τον Wiley να δίνει πράγματα, ανάλογα και τις ορέξεις του Καλάθη, όχι όμως σε σταθερή συχνότητα.

Έτσι οι πράσινοι, επιτρέπουν περίπου 13 επιθετικά rebound, και 37,5 συνολικά στους αντιπάλους τους, βάζοντας τους στην πρώτη θέση αυτής της κατηγορίας. Παράλληλα, δίνουν 3,5 μονάδες παραπάνω ranking στους αντίπαλους power forwards και 1,5 στα centers.

157564647014713170 (2)

Κι αν το rebound και η άμυνα στο ζωγραφιστό φαίνεται να είναι η αχίλλειος πτέρνα της ομάδας του coach Pitino, το δυνατό της χαρτί είναι φυσικά η δημιουργία, καταφέρνοντας 19,1 assist ανά παιχνίδι (2η θέση), με τον Καλάθη να είναι υπεύθυνος για τις 9,1 από αυτές.

Παράλληλα, τρέχει σε κάθε ευκαρία (ειδικά στο ΟΑΚΑ), σουτάρει καλύτερα από πέρσι (38,7% στο τρίποντο σε σχέση με το περσινό 31,6%) και φυσικά σκοράρει περισσότερο, όντας η πρώτη ομάδα σε αυτή την κατηγορία με 88,5 πόντους κατά μέσο όρο.

What about us ?

Ο Ολυμπιακός από την άλλη, μετά το πολύ περίεργο ξεκίνημα και τις 4 διορθωτικές κινήσεις, δείχνει να βρίσκει κάποιο ρυθμό. Ειδικά στα τελευταία 4 παιχνίδια (3 νίκες με μοναδική ήττα αυτή στο Μόναχο) ο coach Κemzura φαίνεται ότι βρίσκει ρόλους στην oμάδα, διαβάζει πολύ καλά τα παιχνίδια και έχει αλλάξει εν πολλοίς την αμυντική συμπεριφορά των ερυθρολεύκων.

Η άμυνα απέναντι στην Armani μπορεί να είναι κάτι από τα προσεχώς. H απομόνωση του εκάστοτε δημιουργού (κυρίως του Sergi) με πίεση στα 4/4 του γηπέδου είτε άπο Cherry, είτε από Κόνιαρη, και η box διάταξη των υπολοίπων τεσσάρων έχει σκοπό να κόψει τη δημιουργία του άσου να τον οδηγήσει σε επιλογές απομόνωσης, προστατεύοντας παράλληλα την ρακέτα.

5157564647014713170

Στο διάστημα αυτό έχει προσπαθήσει να βάλει και τον Wade Baldwin στην εξίσωση, δίνοντάς του λεπτά και μπάλες, παράλληλα με πολλές ενέσεις αυτοπεποίθησης.

 Στα παπούτσια του Coach – Κey Players

Όπως προαναφέραμε, σημείο κλειδί θα είναι η άμυνα πάνω στον Καλάθη, με την πρόσφατη αντιμετώπιση απέναντι στον Chacho να δείχνει το δρόμο. Αντίστοιχη πίεση πρέπει να δεχθεί και ο Fredette, ειδικά κατά το ξεμαρκάρισμά του, έτσι ώστε να κουραστεί αρκετά μέχρι να φτάσει η μπάλα στα χέρια του. Βaldwin και Cherry είναι παίχτες που μπορούν να εκτελέσουν τέτοιου είδους αποστολές, και γνώμη μας είναι ότι ο Will πρέπει να βρίσκεται στη δωδεκάδα, ανεξάρτητα από το αν θα τα καταφέρει τελικά ο Reed.

To rotation στη θέση ‘3’, ανάλογα και με τη ροή του αγώνα, θα παίξει σημαντικό ρόλο. Παπανικολάου και Paul βρίσκονται σε καλό φεγγάρι, θα μοιραστούν τη θέση και πρέπει να είναι απόλυτα συγκεντρωμένοι στην πίσω πλευρά του παρκέ, καθώς θα βρίσκονται στην δεύτερη γραμμή άμυνας, εκεί που χρειάζεται μόνο μια στιγμή αδράνειας για να βρει πόντους ο Παναθηναϊκός από τα συνηθισμένα κοψίματα των Παπαπέτρου-Johnson. Eπιπλέον στην box and one άμυνα, αν αυτή επιλεχθεί, θα χρειαστεί να δώσουν σωστές βοήθειες και να επιδιώξουν τα deflections.

Επόμενο σημείο κλειδί θα πρέπει να είναι η συμμετοχή όλων στο rebound, και στις δύο πλευρές του παρκέ.  Είναι τομέας στον οποίο υπερτερούμε και, παράλληλα με τον προβληματικό Παναθηναϊκό στη ρακέτα, μπορούμε να κερδίσουμε πολλές έξτρα επιθέσεις και να Βγάλουμε πετυχημένες άμυνες.

Κεφάλαιο Milutinoν : Στην τελευταία αναμέτρηση των δύο ομάδων ο Σέρβος center έγραψε 18 πόντους, 18 rebound με 11 κερδισμένα foul. Στα τελευταία παιχνίδια του Ολυμπιακού παρατηρείται ότι δεν τροφοδοτείται με συνέπεια, κάτι που πρέπει να αλλάξει φυσικά απόψε. Ο Νikola μπορεί όχι μόνο να δώσει σκορ στην ομάδα του, αλλά και να φθείρει τους αντιπάλους του, όπως και να δημιουργήσει συνθήκες για επιπλέον δημιουργία, ανάλογα και με την αντιμετώπιση που θα έχει από την αντίπαλη άμυνα. Σε περίπτωση που ο Reed δεν καταφέρει να βρίσκεται στη 12αδα, ο χρόνος συμμετοχής του Σέρβου θα αυξηθεί, γι’αυτό το λόγο πρέπει να μην φθαρεί με συνεχόμενα pick ‘n roll.

1575646rfrf47014713170.jpeg

Παράλληλα, αναζητούνται φυσικά πρωταγωνιστές στην επίθεση. Παίχτες όπως ο Punter ή ο Rochestie, μπορούν να δώσουν πόντους εκτός συστήματος και να ξεκολλήσουν την ομάδα καθώς σίγουρα θα υπάρξουν στιγμές που θα το χρειάζεται.

Αναγκαίο είναι να περιοριστούν τα λάθη μας, ειδικά στην περιμέτρο, κάτι που σημαίνει ότι χρειάζονται καλές αποστάσεις, ώστε να μην ευνοηθούν οι συνθήκες για αμυντικές βοήθειες και φυσικά να μη γίνει κατάχρηση ντρίμπλας. Είτε καταφέρουμε να περιορίσουμε τα λάθη είτε όχι η άμυνα στο transition, απέναντι σε έναν αντίπαλο που λατρεύει να τρέχει και με τον κόσμο να μπαίνει ακόμα περισσότερο στην εξίσωση σε τέτοιες καταστάσεις, πρέπει απαραίτητα να κινηθεί σε υψηλά επίπεδα.

 Απουσίες

Για τους πράσινους, εκτός της γνωστής απουσίας του Γιάννη Αθηναίου, δεν υπάρχει κάποιο άλλο πρόβλημα. Για τους ερυθρόλευκους, ο Willie Reed έβγαλε μέρος της προπόνησης χθες και η κατάσταση του θα επανεκτιμηθεί σήμερα.

Story to tell

Φέτος, εκτός συγκλονιστικού απροόπτου διασταυρώματος στα playoff (ή και στο F4), οι δύο ομάδες θα βρεθούν αντιμέτωπες μόνο δύο φορές, κάτι που είχε να συμβεί από τη σεζόν 1999-2000, όπου οι δύο ομάδες έπαιξαν μόνο για την κανονική διάρκεια του πρωταθλήματος της Α1 με τον Ολυμπιακό να πετυχαίνει 2 νίκες.

Φόβος είναι η ψυχική ταραχή που προκαλείται από την αναμονή του κακού. Πλάτων, 427-347 π.Χ., Φιλόσοφος

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Next Post

Post Game Pod #12 vs PAO

Το μεγάλο ντέρμπι μεταξύ Παναθηναϊκού δικαίωσε τον χαρακτηρισμό του αφού όχι μόνο […]

Subscribe US Now

0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x
%d