Τελειώνει ο Ιούλιος, μπαίνουμε στην τελική ευθεία του καλοκαιριού και εμείς, που άδεια δεν έχουμε για να πάμε να βρέξουμε τα κορμιά μας σε αμμουδιές, πρέπει να βρούμε ένα τρόπο να καταπολεμήσουμε την καλοκαιρινή ραστώνη.
Εγώ για παράδειγμα, βλέπω αγώνες μπάσκετ για να μπορέσω να κατανοήσω, στο βαθμό που μου επιτρέπουν οι απειροελάχιστες γνώσεις μου, τι «μπασκετικό» καπνό φουμάρουν τα νέα στελέχη του Ολυμπιακού.
Έτσι λοιπόν μετά τους Rubit και Punter, σειρά έχει ο Mindaugas Kuzminskas.
Ο Λιθουανός Forward, που μετά την έκρηξή του στη Μάλαγα πέρασε τον Ατλαντικό, που έζησε το American dream στο Μεγάλο Μήλο χωρίς ιδιαίτερη επιτυχία και την αγωνιστική χρονιά που μας πέρασε την έκλεισε στην Αρμάνι, είναι πλέον κάτοικος Πειραιά.
Μια κίνηση που ξένισε πολλούς, αφού φήμες και δημοσιεύματα ανέφεραν πως πρώτος στόχος ήταν ο Evans της Darusafaka και όλοι περίμεναν πως μετά το ναυάγιο μαζί του θα ερχόταν ανάλογου στυλ παίχτης για να μοιραστεί τη θέση του PF με τον Πρίντεζη.
Αντί λοιπόν να ανακοινωθεί αθλητικός Forward με έφεση στο παιχνίδι πάνω από το στεφάνι και με ικανοποιητικούς αριθμούς στο τρίποντο, έρχεται ένας τεχνικά προικισμένος αθλητής, με έφεση στο σκοράρισμα και πολλά ερωτηματικά γύρω από την αμυντική του αποτελεσματικότητα και προσήλωση.
Θα ξεκινήσω λοιπόν από εκεί τη παράθεση των στοιχείων που κατάφερα να διακρίνω στο παιχνίδι του Kuzminskas.
ISO
Ο «Μπουκλάκιας», σωματικά είναι προικισμένος. Με ύψος κοντά στα 2,08 και μεγάλο άνοιγμα χεριών, μπορεί να επιβληθεί σε ένα μεγάλο αριθμό αντιπάλων. Δεν είναι ο όμως μόνο το κορμί του που του δίνει πλεονέκτημα. Έχει εξαιρετικό έλεγχο και ισορροπία του σώματός του, είναι ικανοποιητικά δυνατός και τα πατήματά του είναι γερά και συγχρονισμένα άψογα. Σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να χαρακτηριστεί αργός και αυτό αποδεικνύεται από τον τρόπο που τρέχει το γήπεδο.
Ενώ λοιπόν έχει όλα αυτά τα προσόντα, στην άμυνα δεν τον λες και κυρίαρχο. Αποφεύγει τις πολλές επαφές. Δε θα αμελήσει τα αμυντικά του καθήκοντα και υποχρεώσεις, δε θα κρυφτεί, αλλά και δε θα βάλει το κορμί του στη φωτιά. Προτιμά να έχει δυνάμεις όταν η ομάδα του επιτίθεται.
Ο Κουζμίνκσας παραδοσιακά δυσκολεύεται στην άμυνα. Όμως αυτό δεν σημαίνει πως πρέπει να τον κρύψεις καθώς το μέγεθος του και το μπασκετικό του IQ μπορεί να τον κρατήσει ικανοποιητικό χρόνο μέσα στο παρκέ. Αυτή του η αμυντική αδυναμία ήταν όμως και ο κύριος λόγος που δεν έγινε draft το 2011 αλλά και που τελικά δεν κατόρθωσε να παραμείνει περισσότερο χρόνο στους New York Knicks. Και μπορούμε να συμπεράνουμε πως ίσως αυτό να τον εμπόδισε μέχρι σήμερα να κερδίσει καλύτερα συμβόλαια στην Ευρώπη και σε μεγαλύτερα club από αυτά που έχει αγωνισθεί.
Ο Kuzminskas αν και ανταποκρίνεται καλά στα close out, εκμεταλλευόμενος τον μεγάλο διασκελισμό του, δε χαμηλώνει εύκολα και δεν βγάζει αποφασιστικότητα όταν ο αντίπαλος τον παίζει στα πόδια, παρότι από άποψη ταχύτητας μπορεί να ακολουθήσει.
Στο κομμάτι του rebound δείχνει μια αδυναμία στη σωστή τοποθέτηση και εξαιτίας των όσων περιέγραψα παραπάνω και στο block out. Όταν δεν έχει αντίπαλο να σπρώχνεται, έχει τα χέρια και το συγχρονισμό να γραπώσει μια διεκδικούμενη μπάλα.
Και στην εθνική του, αλλά και στις ομάδες του, συνήθως οι προπονητές του επιλέγουν να τον συνδυάσουν με σκληρά και δυνατά παιδιά στην άλλη θέση των forward (πχ Macioulis) για να καλύψουν την αδυναμία του, ενώ προσπαθούν να αποφύγουν όσο γίνεται την αμυντική του απομόνωση στο ζωγραφιστό στέλνοντάς τον κυρίως να αμυνθεί στην αδύναμη πλευρά.
Μην απελπίζεστε όμως ερυθρόλευκα αδέλφια μου. Συνεχίστε να διαβάζετε το κείμενο και σας υπόσχομαι πως θα αναπτερωθούν οι ελπίδες σας γιατί τώρα φτάνουμε στο κομμάτι επίθεση που είναι και το δυνατό σημείο του Mindaugas (παθαίνω «Αλέξη Σπυρόπουλο»).
Ο Kuzmi επιθετικά είναι ο πιο πληθωρικός παίχτης του φετινού ρόστερ. Μπορεί να στείλει την μπάλα στο πλεχτό με πολλούς και διάφορους τρόπους.
Ξεκινάμε με τον αγαπημένο του που είναι η επίθεση στο close out. H οικειότητα που έχει με την μπάλα να αναπηδά στο παρκέ, τον αναγάγει σε μια έξτρα πηγή δημιουργίας και άγχους για κάθε άμυνα. Έχει μεγάλη ευχέρεια στο να προσποιείται, να πηγαίνει συχνότερα σε δεξιά, αλλά και αριστερή, ντρίμπλα και να φτάνει μέχρι το καλάθι με μεγάλη επιθετικότητα και ορμή, προσφέροντας ορισμένα πολύ εντυπωσιακά καρφώματα.
Η έφεσή του να καλύπτει και τις δυο θέσεις των forward, δίνει την ευχέρεια στους προπονητές του να τον χρησιμοποιούν στο διττό ρόλο του screener/handler σε PnR plays. Θα τον δούμε αρκετά συχνά να λειτουργεί σαν ο κύριος screener της ομαδας του και να ρολάρει στην περιφέρεια (κάθετα το κάνει σπάνια έως ποτέ) και να γίνεται ο αποδέκτης της μπάλας ώστε να στηθεί πάνω του ακόμα ένα pick, με αυτόν στο χειρισμό αυτή τη φορά, ώστε να προκύψει ακόμα μια αμυντική περιστροφή.
Μετά από screen πρώτη του επιλογή θα είναι να επιτεθεί προς το καλάθι και λιγότερο το να σηκωθεί να δοκιμάσει μια pull up εκτέλεση. Αν θέλω να είμαι ακριβής, αν δεν καταφέρει να φτάσει μέχρι το καλάθι προτιμά να πασάρει την μπάλα στην περιφέρεια.
Και αν το παιχνίδι του με τη μπάλα είναι αυτό που πραγματικά έλειπε από το ερυθρόλευκο ρόστερ, κυρίως την περσινή χρονιά, δεν μπορούμε να μην αναφερθούμε στην απειλή του μακριά από την μπάλα.
Και σε αυτό το κομμάτι υπάρχουν δυο τρόποι έκφρασης.Ο Λιθουανός είναι ένας εξαιρετικός σουτέρ θέσης από το 3πτ, κυρίως σουτάροντας από τις γωνίες. Βέβαια δε σουτάρει όσο συχνά νομίζουμε.
Πέρα από την στατική απειλή, ο Kuzmi, έχοντας ανεπτυγμένο μπασκετικό IQ, μπορεί να αναγνωρίσει το όποιο κενό αφήνει η άμυνα και κινείται εξαιρετικά σαν cutter. Το συγκεκριμένο χαρακτηριστικό στο υπάρχον ρόστερ αποτελεί σχεδόν προαπαιτούμενο.
Με την προσθήκη του Λιθουανού ο κοουτς Blatt ευελπιστεί πως θα βελτιώσει τις αποστάσεις της ομάδας του, αφού κανείς δεν μπορεί να αμελήσει να μαρκάρει τον Kuzmi ακόμα και όταν αυτός δεν έχει την μπάλα και κυρίως να καλύψει το έλλειμμα δημιουργίας του backcourt του δίνοντάς του την μπάλα.
Στις ασκήσεις επί χάρτου, αν υπολογιστεί κυρίως σαν PF, o Mindaugas ταιριάζει και με τους 3 ψηλους της ομάδας προσδίδοντας πλάτος και επιτρέποντας τους να βρουν ευκολότερα χώρους στο ζωγραφιστό.
Το πιθανότερο είναι να τον βλέπουμε συχνότερα παρέα με τους Παπανικολάου και Μιλουτινοφ. Όμως στο μυαλό μου έχει καρφωθεί η ιδέα πως θα λειτουργούσε ιδανικά και σε σχήμα με Χαππ στο 4 (θα σας το αναλύσω στο επόμενο κείμενο που θα ασχοληθώ με την περίπτωσή του), Ρουμπιτ στο 5 και Baldwin & Paul στις υπόλοιπες θέσεις της περιφέρειας. Με ιντριγκάρει η συνύπαρξη Happ και Kuzmi στο ίδιο σχήμα.
Αν ισχύουν τα όσα είδαν το φως της δημοσιότητας για το ότι απέρριψε πιο προσοδοφόρες προτάσεις για να έλθει στο Θρύλο, κατανοούμε πως έχει κίνητρο και θέληση να επανέλθει σε κορυφαίο επίπεδο. Αυτό νομίζω είναι και το μεγαλύτερο ερωτηματικό γύρω από το Λιθουανό.
Το δεύτερο κομβικό στοιχείο για την επιτυχία της επιλογής, είναι να ταιριάξει καλά με τον Παπανικολάου και να καταφέρει ο Έλληνας SF να λειτουργήσει όπως ο Macioulis στην Εθνική ομάδα της Λιθουανίας, για όσο χρόνο θα περνάει στη θέση του PF ο Μπούκλας.
Τονίζω το «όσο χρόνο», γιατί προσωπικά πιστεύω πως θα τον δούμε περισσότερο από όσο πιστεύουμε στο πλάι και γιατί έχω μια υποψία ότι ο Happ θα αξιοποιηθεί και σαν PF σε σημαντικό βαθμό.
Επειδή πάλι ξεχάστηκα και το άπλωσα πολύ το ζήτημα, θα τολμήσω να εκτεθώ και να δηλώσω πως ο Kuzminskas μαζί με τον Punter θα αποτελέσουν βαρόμετρο στην προσπάθεια που θα κάνει ο coach Blatt, για να καλύψει το έλλειμμα δημιουργίας , σε set συνθήκες.
Εύχομαι λοιπόν η πορεία το νεοαποκτηθέντα forward στον Ολυμπιακό να μην είναι ίδια με αυτή των συμπατριωτών του που πέρασαν στο παρελθόν από την ομάδα και για διαφορετικούς λόγους ο καθένας δεν έκαναν όσα περιμέναμε από αυτούς.
Καλωσήλθες λοιπόν Kuzmi και εύχομαι να δικαιώσεις τις προσδοκίες όλων μας.
RPG Scouting report
(Σημείωση: Για την στατιστική αξιολόγηση χρησιμοποιήσαμε την περίοδο 2018-19 στην Euroleague)
NBA Stats
Euroleague Stats
Stats in European Leagues