Ύπομονή γιατί έχουμε δρόμο ακόμα ..

Θέλω πάρα πολύ να μιλήσουμε για μπάσκετ. Να μιλήσουμε για τη στελέχωση του roster για τη σεζόν 2019-2020. Να συζητήσουμε για το πώς θα θέλαμε να χτιστεί η ομάδα, τα λάθη που θεωρεί ο καθένας ότι έκανε ο προπονητής, η διοίκηση και οι παίκτες αλλά επίσης για το Final Four, που είδαμε πολύ ωραίο μπάσκετ και συνειδητοποιήσαμε πόσο πίσω είμαστε σε ιδεές / ρόστερ. Παρεμπιπτόντως από την ομάδα του Red Point Guard πέσαμε έξω όλοι στο ζευγάρι τελικού, τουλάχιστον είχαμε τον Red’n’Gun που είπε για κατάκτηση CSKA. Να το θυμάστε την επόμενη φορά που θα κάνουμε προβλέψεις ποιον να ακολουθήσετε. Συγχαρητήρια στην ομάδα της CSKA που χωρίς Ολυμπιακό σε Final Four έχει 2 κατακτήσεις σε 3 προσπάθειες, αλλά και στον coach Ιτούδη που είχε πανέτοιμους πνευματικά τους παίκτες του.

Πάμε λίγο στα δικά μας που οι αδερφοί Αγγελόπουλοι πιστοί στη θέση τους, το πήγαν μέχρι τέλους και αποφάσισαν να τραβήξουν το καλώδιο από τη πρίζα. Το καλοκαίρι του 2004 βρεθήκαμε σε κάθε τομέα διαλυμένοι. Οι αρμόδιοι του ελληνικού μπάσκετ από τότε μέχρι σήμερα έχουν μία σταθερά αρνητική στάση απέναντι στους Αφούς. Βλέπετε από την αρχή μίλαγαν για τα κακώς κείμενα..

155861631327443989

Τα πρώτα χρόνια η δικαιολογία του συστήματος ήταν δεν έχετε καλούς παίκτες και προπονητή – ο για πολλούς Υπνάουσκας. Έπειτα ήρθε ο Πίνι Γκέρσον και η ομάδα που λίγο έλειψε να κάνει την έκπληξη το 2007 αλλά με το no-call του Πηλοίδη δεν εκπληρώθηκε η επιτυχία. (Σημ: Διάβασα και τις δηλώσεις του Τόμι Σχοινά, για το συγκεκριμένο φάουλ που ανέφερε ότι είχαν λάβει άλλες εντολές οι διαιτητές από την Euroleague και άλλες από τη Fiba, ακόμα και σε αυτό μετά από τόσα χρόνια παραπληροφόρηση ρε παιδιά;)

155861631327443989 (1)

Η απάντηση όμως του Σ. Γκόντα αποδεικνύει πως ο ισχυρισμός ότι υπήρχαν διαφορετικές οδηγίες από Euroleague και Fiba στους διαιτητές είναι λανθασμένος. Να διευκρινίσω πως ο Σ. Γκοντας επιβεβαίωσε πως παρότι τα 2 κείμενα έχουν διαφορετική περίοδο στην επικεφαλίδα την συγκεκριμένη περίοδο αυτές οι οδηγίες ήταν ίδιες. (για όσους ενδιαφέρονται υπάρχει το Twitt)

https://twitter.com/spigko/status/1130815943473553411

Το αποτέλεσμα όλων αυτών ήταν να φύγει ως αποτυχημένος ο Πίνι Γκέρσον (που είσαι Πίνι με τη βέργα σου) και να έρθει ο Παναγιώτης Γιαννάκης με μεγάλο μπάτζετ και την αισιοδοξία ότι θα φέρει επιτυχίες. Το σύνθημα κάνε την ομάδα πάλι πρώτη Παναγιώτη ακούστηκε έντονα με το που ήρθε. Γύρισε ο Θοδωρής Παπαλουκάς, ήρθαν και πρωτοκλασσάτοι ξένοι αλλά βρήκαν πάλι δικαιολογίες τα γνωστά κέντρα, ότι δεν έχει τάχα κορμό. Φάνηκε ότι κορμό είχαν οι γκρί  – με αποκορύφωμα το αξέχαστο 46-60 στον τελικό στο ΟΑΚΑ που ανατράπηκε με «μαγικές» διαιτητικές αποφάσεις – είναι από τις λίγες φορές που πολλοί από εμάς βγήκαμε εκτός εαυτού.

Σε πολλά ματς αδικήθηκε η ομάδα, και εμείς σαν οπαδοί στεναχωριόμαστε, φανταστείτε πόσο όμως την πονάνε άνθρωποι και που την τρέχουν και χάνουν και αρκετά χρήματα. Ακολούθησε η επάνοδος Ντούσαν Ίβκοβιτς και από εκεί και πέρα η ιστορία είναι γνωστή και φρέσκια στη μνήμη μας. Δεν θα αναφέρουμε τώρα τα λάθη που έκανε η διοίκηση και δεν έμεινε όπως έπρεπε η ομάδα του B2B.

Η ομάδα άργησε να κάνει αυτές τις κινήσεις – να βγεί στο αντάρτικο, που πολλοί θα ήθελαν να είχε γίνει το 2010, άλλοι το 2016 ή ακόμα και πέρσι. Ποτέ δεν είναι αργά – απλά τότε η ομάδα είχε πιο ισχυρή θέση απέναντι σε όλους. Βέβαια, ακόμα και τότε με όσα δίκια και να είχαμε, οι μπασκετικοί που “αγαπάνε” το μπάσκετ (ξέρετε για ποιους λέω) θα προσπαθούσαν να μας πείσουν ότι κάνουμε λάθος.

Όσο διαβάζουμε δεξιά και αριστερά ότι κανείς νοήμων και αντικειμενικός φίλος του Ολυμπιακού δεν υποστηρίζει το “μέχρι τέλους” τόσο πιο πολύ θα το επικροτώ. Γιατί, η αλήθεια είναι πως κανείς από όσους το λένε δεν ήθελε να φτιαχτεί το ελληνικό μπάσκετ. Και όταν πάρουν θέση για κάτι αρνητικό, βάζουν τους Αφούς στο ίδιο σακί με άλλους. Η υποκρισία σε όλη της το μεγαλείο. Οι απέναντι χρωστάνε ακόμα στον Τζόρτζεβιτς, αλλά 10 άρθρα ανεβήκανε για το νερό στο ΣΕΦ… Στο ΟΑΚΑ δεν έχει θέρμανση αλλά στο ΣΕΦ δεν ανάβει ο θερμοσίφωνας! Η ουσία είναι πως η είδηση πρέπει να προκαλεί είτε να είναι αρνητική για τον Ολυμπιακό. Αυτό προτάσσει το σύστημα και ο δημοσιογράφος κάπως πρέπει να βγάλει το μεροκάματο. Καταλάβατε έτσι;

Ας γυρίσουμε όμως στη τωρινή κατάσταση. Προσωπικά είμαι κατευχαριστημένος με αυτή τη κίνηση, πραγματικά ηρέμησα φίλες και φίλοι του Red Point Guard. Είχα κουραστεί τόσα χρόνια με αυτή τη κοροϊδία. Οι αδερφοί Αγγελόπουλοι ζητούσαν την εφαρμογή του νόμου και αντί για στήριξη υπήρχε χλευασμός από τα Μέσα και χαρακτηρισμοί π.χ. ‘’Καταγγελόπουλοι’’.

Ποτέ δεν προσπάθησαν να πάρουν τα ηνία κάτω από το τραπέζι, ούτε με τραμπουκισμούς ούτε να εισβάλουν απειλώντας στα αποδυτήρια τους διαιτητές. Αντιθέτως εκείνοι που τους απειλούσαν και τα έκαναν όλα αυτα κέρδισαν αυτό που ήθελαν. Τα αδέρφια ήταν πάντα στην επιφάνεια και ξεκάθαροι. Αν δεν ήταν καθαροί – να είστε σίγουροι το σύστημα θα τους είχε ξεσκίσει στην κριτική.

Σε ότι αφορά όμως τις καταγγελίες τους δεν υπήρξε απολύτως καμμία αντίδραση. Σε οποιαδήποτε άλλη χώρα να είστε σίγουροι όσο χάλια και να ήταν οι αρμόδιοι φορείς κάποια πράγματα θα είχαν αλλάξει στο χώρο. Κάποιος θα είχε ενδιαφερθεί. Εδώ ούτε ένα σχόλιο από τους φορείς – έστω για τα μάτια του κόσμου. Ως πότε να κάνουν υπομονή όλα έχουν κάποιο όριο!

Φέτος αποφάσισαν να κινηθούν διαφορετικά.

Προάγουν τη βία μας είπαν κάποιοι. Σκεφτείτε να βγαίναν και να έλεγαν εμείς είμαστε εφευρέτες της αλητείας. Και λέω κινήθηκαν διαφορετικά, γιατί οι πράξεις τους συσπείρωσαν τον κόσμο του Ολυμπιακού. Οι οπαδοί με τον απλό κόσμο και με την διοίκηση. Υπήρχε απόσταση για χρόνια που τώρα όμως μίκρυνε και αυτό μάλλον ενόχλησε κάποιους. Αποφασίστε λοιπόν παιδιά να ξέρουμε, όχι την μια Καταγγελόπουλοι, την άλλη τραμπούκοι – οργανωθείτε να λέτε τα ίδια τουλάχιστον.

Στην ουσία δεν άλλαξε τίποτα! Πάλι την νομιμότητα επιδιώκουν και κάποιοι συνεχίζουν να προσπαθούν να μας κάνουν το άσπρο μαύρο, λέγοντας πως είναι λάθος κίνηση από τον Ολυμπιακό. Τώρα θυμηθήκατε το καλό του Ολυμπιακού και μας δίνετε συμβουλές; Τώρα θυμηθήκατε το καλό του ελληνικού μπάσκετ; Όλοι όσοι χλευάζουν τώρα τον Ολυμπιακό είναι αυτοί που αδιαφόρησαν στις προτάσεις του για το αναδιοργάνωση του επαγγελματικού μπασκετ που στα μάτια μου δείχνει ότι η ΚΑΕ είχε όντως πλάνο και σχέδιο για να αλλάξει προς το καλύτερο την Basket League, έστω και αν άργησε.

Εμπορικό πλάνο, οργανωτικό πλάνο και αγωνιστικό πλάνο. Αντίθετα από αυτά που περίμενα, οι ομάδες απέρριψαν τις προτάσεις του Ολυμπιακού μόνο και μόνο επειδή ήταν της συγκεκριμένης ομάδος. Η κίνηση τους αυτή μου απέδειξε για άλλη μια φορά πως δεν θέλουν το καλό του μπάσκετ αλλά ότι είναι κομπάρσοι σε μια κακοστημένη παράσταση. Κομπάρσοι που μάλιστα δεν ξέρουν ούτε πως να κρύψουν ότι το μόνο που τους ενδιαφέρει είναι τα μικροσυμφέροντα τους.

Τα προβλήματα όμως για όλους τους είναι πλέον μπροστά. Θεωρώ πως ακόμα και αν το τηλεοπτικό συμβόλαιο την νέα σεζόν καλύψει κεντρικά όλες τις ομάδες, τα προβλήματα αν δεν παίξει Α1 ο Ολυμπιακός θα φανούν μετά από μία σεζόν. Τα έσοδα του πρωταθλήματος σίγουρα θα πέσουν, οι διαφημιστικές θα μπορούν να κινηθούν νομικά σε όποιον επιχειρήσει να σπάσει συμβόλαια σε ισχύ. Και ακόμα και αν το πλάνο του Βασιλειάδη (του γαύρου βρε) – που πιστεύει πως θα βρει τηλεοπτικό συμβόλαιο ίσο με την Σούπερ Λιγκ 2 (ίσως να είναι δέλεαρ για κάποιους), πολύ δύσκολα χωρίς τον Ολυμπιακό να βρεθεί τέτοιο ποσό. ΑΛΛΑ και να βρεθεί – το πόσο λάθος έκαναν με τις πράξεις τους και αποχωρήσαμε θα φανεί σύντομα. Γιατί ο Ολυμπιακός είναι τεράστιο μέγεθος αθλητικά και εμπορικά.

155861631327443989 (2)

Κάτι άλλο που με εξόργισε είναι η κίνηση του μόνιμου προέδρου της ομοσπονδίας που τρεις μήνες είναι άφαντος – αλλά θυμήθηκε να μιλήσει όταν πήρε θέση εναντίον του ο Μπερτομέου. Τώρα θυμηθήκατε να μιλήσετε; Τρεις μήνες τώρα γίνεται χαμός στο ελληνικό μπάσκετ και εσείς κοιμάστε τον ύπνο του δικαίου. Αλλά μόλις σας έθιξε που μίλησε ο Μπερτομέου – ο εγωισμός σας παρακίνησε να μην το αφήσετε αναπάντητο.

Ας επιστρέψουμε όμως στην αρχική συζήτηση. Η ομάδα (αν πέσει) δεν θα πέσει για χρέη, ούτε για αγωνιστικούς λογούς. Πέφτουμε ή μάλλον φεύγουμε από αυτό που ονομάζεται ελληνικό μπάσκετ. Αυτό το χώρο όπου επικρατεί η ανομία και ο παρεοκρατισμός. Η ομάδα κατέθεσε το έγγραφο της ΚΕΔ στις 16/5/2019 χωρίς την υπογραφή του Συμεωνίδη Στυλιανού. Μετά από τρεις μέρες ως δια μαγείας εμφανίζεται το ίδιο έγγραφο υπογεγραμμένο – και ενώ ο ίδιος έχει δηλώσει πως εκείνη την ημέρα βρισκόταν στην Θεσσαλονίκη. Πώς έγινε αυτό; Υπάρχει διαδικασία και θεσμός  ή ο καθένας κάνει ότι γουστάρει; Και με ποιανού την ευθύνη όλα αυτά συμβαίνουν; Πραγματικά έχω χάσει πάσα ιδέα για το τι λειτουργεί και πώς λειτουργεί σε αυτή τη χώρα.

155861631327443989 (3)

Βέβαια ευτυχώς που πλέον δεν κρατάνε κανένα πρόσχημα και φτάσαμε ως εδώ. Αυτό που κατάφερε η ΚΕΔ με τις αποφάσεις της και ο Δ. Γιαννακόπουλος με τις ενέργειες και δηλώσεις του – ήταν να ενώσει τον απλό κόσμο με την Θύρα 7 και όλους μαζί με τη διοίκηση! Πρωτοφανές! Να είναι όλοι τους καλά που μας ξύπνησαν. Βασικά ανακρίβειες γράφω γιατί σύμφωνα με διάφορα ΜΜΕ και τον κύριο Μ. Αγγελόπουλο το 90% των Ολυμπιακών διαφωνεί.

Δεν είναι καταπληκτικό πως οι πρόεδροι των αντιπάλων ομάδων και τα ΜΜΕ ξέρουν καλύτερα την ψυχολογία των φίλων του Ολυμπιακού από τους ίδιους;

Τέλος του μήνα θα βγει η απόφαση του ΑΣΕΑΔ για την πρώτη προσφυγή του συλλόγου. Χωρίς να είμαι δικαστικός ή δικηγόρος με όσους ανθρώπους του χώρου μίλησα μου ανέφεραν πως θα είναι σκάνδαλο να μην δικαιωθεί ο Ολυμπιακός. Φανταστείτε τώρα να δικαιωθεί ο Ολυμπιακός τι έχει να γίνει! Προτείνω σε όλους τους φίλους, να πάρουν βαθιές ανάσες για αυτά που θα ακουστούν, από όλες τις πλευρές, γιατί όπως καταλάβατε είμαστε μόνοι μας απέναντι στο τέρας. Εμένα βέβαια όσο γραφικό και να είναι μου αρέσει αυτό.

Έβαλε τα πράγματα σε μια σειρά και ξεκαθάρισε καταστάσεις.

Οι ομάδες βάλανε ως 1η προτεραιότητα να τελειώσει όπως-όπως η σαιζόν. (Για να γλυτώσουν επιπλέον έξοδα σε συμβόλαια αθλητών) 2η προτεραιότητα τους είναι το  κεντρικό τηλεοπτικό συμβόλαιο και οι εμπορικές συμφωνίες και έβαλαν στο περιθώριο τις αλλαγές στη διαιτησία. Όλα αυτά ενώ είχαν διαγνώσει οι 13 ομάδες νωρίτερα (μόνο ένας τα βρίσκει όλα κομπλέ) πως υπάρχει πρόβλημα διαιτησίας. Και υπό μια έννοια καλά έκαναν – μήπως θα διεκδικούσαν οι υπόλοιποι 12 κανένα πρωτάθλημα; Μήπως έχουν φιλοδοξίες για επενδύσεις, τίτλους ή Ευρωπαϊκές πορείες; Να διατηρήσουν το ρολάκο τους θέλουν χωρίς να ενοχλήσουν το σύστημα. Ως εκεί φτάνει η έννοια τους για το μπάσκετ…

Η αλήθεια είναι μετά από καιρό είμαι ήρεμος, γιατί όλη η κατάσταση με τους διαιτητές στα ντέρμπι με είχε φθείρει και με εκνεύριζε πια, σε υπερβολικό βαθμό. Νομίζω δεν είμαι ο μόνος. Επειδή έχω την τύχη να παίζω ακόμα και να βλέπω ειδικά σε μικρότερες κατηγορίες πόσο χάλια είναι το μπάσκετ στη χώρα αλλά πόσο υπάρχει διαφθορά και σε όλα τα επίπεδα. Χαίρομαι για τους Αφούς και για τον σύλλογο. Οι κινήσεις της διοίκησης με βρίσκουν απόλυτα σύμφωνο, διότι καταλαβαίνω ότι πετυχαίνουν δύο πράγματα. Ξεμπροστιάζουν τους πάντες και κερδίζουν τον κόσμο. Δύο σε ένα.

Αυτό που με εκνευρίζει περισσότερο είναι η στάση των υποτιθέμενων αντικειμενικών και με συγχωρείτε για το ύφος μου αλλά κύριοι δεν αγαπάτε το μπάσκετ. Ειδικά όταν ασκείτε υψηλή κριτική στις κινήσεις των Αφών ενώ για δεκαετίες τα βλέπατε όλα καλώς καμωμένα. Έχετε χάσει την έξωθεν καλή μαρτυρία “κύριοι”, η κατάσταση έφτασε στο αμήν, αναλάβετε τις ευθύνες σας και αποδείξτε πως είστε τουλάχιστον αξιόπιστοι. Δεν περίμενα βέβαια καλύτερη αντιμετώπιση αλλά όχι και έτσι, και η υπερβολή έχει κάποια όρια.

Μπορώ να γράψω πάρα πολλά για αυτά που έχουν συμβεί ειδικά τις τελευταίες μέρες, αλλά καλύτερα να πάμε και στην επόμενη μέρα. Γιατί προβλέπω να βαφτίζονται εξυγιαντές του μπάσκετ άνθρωποι που δεν το περιμένουμε και θα γελάμε όλοι μαζί. Για γέλια είναι όμως το ελληνικό μπάσκετ και αυτό εμένα πραγματικά με στεναχωρεί. Αν δικαιωθεί ο Ολυμπιακός από τον ΑΣΕΑΔ, είναι άκυρη η τελευταία αγωνιστική άρα και τα play off όποτε θα έχουμε χρόνο να τα ξανά συζητήσουμε. Να ακυρωθεί ο πρωταθλητής το θεωρώ ανέφικτο, όπως και το ενδεχόμενο να κάνει ένσταση ο Ολυμπιακός (περί υποβιβασμού) αν τελικά πέσει.. (όμως στην Ελλάδα τίποτα δεν είναι όπως φαίνεται).

Ας περιμένουμε να δούμε πως θα εξελιχθούν τα πράγματα, γιατί έχουν ανοιχθεί πολλά μέτωπα και η απόφαση του ΑΣΕΑΔ θα προσθέσει νέα δεδομένα στο τραπέζι. Τα ξαναλέμε μετρά το ΑΣΕΑΔ, να έχετε υπομονή γιατί έχουμε πολύ δρόμο ακόμα ..

5 1 vote
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Next Post

Από το μύθο στη πραγματικότητα και ένας άρρωστος σκύλος

Η ιστορία ποτέ δεν έχει νόημα αν αναγνωσθεί αποσπασματικά. Με αυτό ξεκινώ […]

Subscribe US Now

0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x