Περνάω δύσκολα.
Ο Red Emerald στο Pre Game του έγραψε ένα σύντομο και περιεκτικό ταξιδιωτικό οδηγό για την Ποντγκόριτσσα και με άφησε χωρίς ιδιαίτερη έμπνευση για να κάνω τον δικό μου πρόλογο.
Μια ακόμη παράμετρος της δύσκολης κατάστασής μου είναι πως τα υπόλοιπα εξέχοντα μέλη της παρέας του Red Point Guard έχουν εισάγει την ποίηση και τη λογοτεχνία στα κείμενά τους και έτσι λοιπόν κινδυνεύω να μείνω έκθετος αν κάνω μια ξερή ανάλυση ενός παιχνιδιού.
Για αυτό το λόγο οφείλω να σας ξεκαθαρίσω ότι εδώ δεν θα βρείτε μια ανάλυση αγώνα , αλλά μια προσπάθεια γραπτής μεταφοράς του.
Εν πάση περιπτώση, δε θέλω να σας κουράζω με τα δικά μου , αλλά με κάποιο τρόπο πρέπει να γεμίσω το κείμενο μου, το πέτυχα, έγραψα και την ψαγμενιάμου και τώρα μπορώ να μπω στο θέμα που μου ανέθεσαν.
Ο Ολυμπιακός λοιπόν ταξίδεψε στo Μαυροβουνίο ψάχνοντας απεγνωσμένα μια νίκη που θα ανάψει την σπίθα της αντεπίθεσης. Το παιχνίδι ήταν δύσκολο λόγω της κατάστασης που βρισκόταν η ομάδα.
Αναζητούσε ένα καλό ξεμπούκωμα για να διορθώσει και την βαθμολογική του θέση , αλλά κυρίως την ψυχολογία του και να μπει λίγο πιο αισιόδοξος στο τελευταίο κομμάτι του μαραθωνίου. Τον κύριο σκοπό του τον πέτυχε και μάλιστα σχετικά άνετα δείχνοντας και κάποια νέα πρόσωπα και πράγματα.
Πάμε να τα δούμε λίγο πιο προσεκτικά.
MVP
Ο Milutinov έκανε μια ακόμα εμφάνιση κυριαρχίας, ο Πρίντεζης μετά από καιρό επανεμφανίστηκε, αλλά τη διαφορά στα δικά μου μάτια την έκανε ο Vezenkov που και σκόραρε (12 π ) και ριμπάουντ πήρε (5) αλλά πάνω από όλα έπαιξε ρόλο στη βελτίωση των αποστάσεων και στην δημιουργία χώρων. Ευχόμαστε να έχει ανάλογη συνέχεια γιατί το stretch στοιχείο στο παιχνίδι του απελευθερώνει τον Milutinov, βελτιώνει το spacing και επιπρόσθετα η ικανότητά του να βάζει την μπάλα στο παρκέ και να επιτίθεται στο close out τον κάνει πολύτιμο στην επιθετική ροή των ερυθρόλευκων.
ΑΡΙΘΜΟΙ
Η αναλογία ασσίστ / λαθών του Ολυμπιακού ήταν 26 / 6 κάτι που σπανίζει στην φετινή της πορεία.
Ο Ολυμπιακός σούταρε άριστα ολοκληρώνοντας το παιχνίδι με 54,8% σε σύνολο προσπαθειών και με True Shooting ratio στο 55,3%. Επιμέρους στα δίποντα είχε 57,5% και στα τρίποντα ένα ολοστρόγγυλο 50%.
Το ίδιο υψηλά ήταν και τα ποσοστά των γηπεδούχων με 50,7% true shooting , 52,9% στα τρίποντα και αυτό που τους χάλασε την εικόνα ήταν το 46,3% στα δίποντα.
Με ένα παιχνίδι κατοχών 76 για εμάς και 73 για τον αντίπαλο αν δεν πουλήσεις την μπάλα και είσαι πιο εύστοχος νομοτελειακά θα κερδίσεις. Όπως άλλωστε έχει πει πολλές φορές και ο coach Blatt “όταν μπαίνουν τα σουτ όλοι μοιάζουν καλοί – μέχρι και ο προπονητής στον πάγκο”.
ΑΦΑΝΤΟΙ
Ο Timma μπήκε στα τελειώματα, με το ματς να έχει κριθεί και στην πρώτη του ενέργεια έκανε φάουλ στη διεκδίκηση ριμπάουντ μετά από βολή.
Τέτοιο φάουλ έκανε και ο Leday που μπαίνοντας να ξεκουράσει τον Milutinov έκανε μέσα σε 2 λεπτά 2 φάουλ και γύρισε στον πάγκο, από τον οποίο σηκώθηκε προς το τέλος για να ξανακάνει 2 ακόμα φάουλ χωρίς να προσθέσει κάτι άλλο στη στατιστική του. Ο νεαρός Αμερικάνος δεν κατάφερε να επαναλάβει τη εμφάνιση που έκανε στο αντίστοιχο παιχνίδι του πρώτου γύρου.
Ο ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΙΣΜΟΣ
Ο Goss και πάλι έπαιξε πολύ (26 λεπτά), είχε 16 κατοχές στη διάθεσή του για να εκτελέσει, πέτυχε 12 πόντους αλλά ήταν και πάλι αρκετά άστοχος. Βέβαια δεν κρύφτηκε και δε δίστασε να πάρει τις προσπάθειες. Μοίρασε και 5 τελικές.
ΠΙΟ ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ
Επίθεση
Ο κόουτς Blatt από το ξεκίνημα της αναμέτρησης θέλησε να ανακατέψει την τράπουλα. Ο Weber έτσι και αλλιώς έχει ξεκινήσει σχεδόν όλα τα ματς στα οποία είναι διαθέσιμος , η έκπληξη λοιπόν έγκειται στην παρουσία του Vezenkov στην αρχική πεντάδα.
Δεν ήταν απλά μια κίνηση αποφόρτισης του Πρίντεζη, ή αιφνιδιασμού του αντιπάλου, αλλά μια προσπάθεια βελτίωσης των αποστάσεων και την όσο το δυνατόν μεγαλύτερη παροχή χώρου για τον Milutinov, που ήταν και ο κύριος εκφραστής των πρώτων επιθετικών προσπαθειών.
Η απουσία του Bitadze, άφησε τον τίμιο, old school , Barovic να δίνει μάχες με το Σέρβο ψηλό χωρίς να τον δυσκολεύει και ιδιαίτερα. Μάλιστα έκανε γρήγορα δύο φάουλ και η όλη κατάσταση ευνοούσε ακόμα περισσότερο τον, τον όχι και τόσο μικρό Νικόλα.
Ταυτόχρονα ο Vezenkov κινούμενος περιμετρικά από τον Milutinov και με εντολή να ξεκινάει τις κινήσεις του από το high post και να καταλήγει στο τρίποντο, άλλαξε τη διάταξη του Ολυμπιακού σε 4 έξω και 1 μέσα αφήνοντας τον Milutinov μόνο με τον Barovic αρχικά και στη συνέχεια με τον Williams, που είχε κοτσιδάκια μικρής Ολλανδέζας σε ράστα εκδοχή, με το αποτέλεσμα να παραμένει ίδιο και τον ψηλό των ερυθρόλευκων να κυριαρχεί.
Ο Sasa σε κάθε επίθεση προσπαθούσε να έχει απόσταση από το πεντάρι της ομάδας του και σε αρκετές περιπτώσεις λειτουργούσε σαν screener σε καταστάσεις Pick n Pop, με σκοπό όχι τόσο να εκτελέσει αλλά να τραβήξει αμυντικό στην περιφέρεια και να αποτρέψει το double team στο post.
Το κύριο χαρακτηριστικό της χτεσινής εμφάνισης της ομάδας του Blatt ήταν η διαρκής κίνηση των πάντων.
Κανείς δεν έμενε για περισσότερο από 2 δευτερόλεπτα στην ίδια θέση και η γραμμή ήταν πως ο ένας θα ακολουθεί την κίνηση του πλησιέστερου συμπαίκτη του σε ένα ιδιότυπο ρολόι. (Princeton concept)
Αυτό είχε σαν αποτέλεσμα την ύπαρξη σχεδόν πάντα κάποιου ελεύθερου παίχτη οπλισμένου να εκτελέσει.
Σε αυτό βοήθησε και η επιλογή άμυνας της Buducnost να μην αλλάζει στις κινήσεις μακριά από την μπάλα και να στέλνει aggressive βοήθειες στους χειριστές του Ολυμπιακού. Στο κομμάτι της κίνησης βοήθησαν πάρα πολύ τόσο ο Παπανικολάου, όσο και ο Τουπάν. Μάλιστα ο δεύτερος κινούμενος παράλληλα με τη baseline βρήκε σουτ από τις γωνίες.
Μια άλλη παράμετρος της εύρυθμης επιθετικής λειτουργίας των Ερυθρόλευκων , ήταν η επιθετικότητα, ή για να το πω πιο σωστά, η απουσία διστακτικότητας από το παιχνίδι τους. Κανείς δεν σταματούσε την ντρίμπλα στην πίεση και άπαντες προσπαθούσαν να σπρώξουν την μπάλα με κατεύθυνση το καλάθι της Buducnost.
Χαρακτηριστικά παραδείγματα αποτελούν οι προσπάθειες του Παπανικολάου να στήσει pick n roll με τον Πρίντεζη.
Το Pick n Roll στο συγκεκριμένο παιχνίδι χρησιμοποιήθηκε αρκετά από τον coach Blatt. Μάλιστα το σημαντικό στην εκτέλεσή του ήταν πως υπήρχε υπομονή να στηθεί σε σωστή γωνία το screen και για αυτό το λόγο είδαμε να εκτελούνται και αρκετά re-screen είτε με το Milutinov, είτε με τον Πρίντεζη.
Ο κόουτς Blatt δοκίμασε και άλλα πραγματάκια, όχι με μεγάλη διάρκεια αλλά τα έδειξε.
Το πρώτο ήταν η προσπάθεια να ποστάρει και τον Milutinov και τον Πρίντεζη αφού πρώτα ο ένας πάρει ένα back screen από τον άλλο στη baseline.
Το άλλο τρικ ήταν να στήνει high picks αλλά ο screener να λειτουργεί σαν δόλωμα για να τραβήξει τον παίχτη του ψηλά και η μπάλα τελικά να καταλήξει στον έτερο ψηλό που περίμενε βυθισμένος στο post.
Για ακόμα ένα παιχνίδι ο Ολυμπιακός άντλησε πόντους δεύτερης ευκαιρίας συλλέγοντας 10 επιθετικά ριμπάουντ με κύριους εκφραστές τους Milutinov και Vezenkov.
Ο coach Blatt αποφάσισε να εφαρμόσει το πλάνο της αρχής της σεζόν, όπου γνωρίζοντας πως το ρόστερ του υστερεί σε ατομική ενέργεια, θα πρέπει να κινούνται διαρκώς και η μπάλα και οι παίχτες μέχρι να βρεθεί το κατάλληλο σουτ.
Και η αλήθεια είναι πως έβγαλε πολλά τέτοια ο Ολυμπιακός.
Ο Αμερικανο-ισραηλινός κόουτς δεν παρουσίασε καμία πεντάδα με λιγότερους από 2 guard δείχνοντας πως αυτό που τον ενδιαφέρει περισσότερο είναι να κυκλοφορήσει όσο καλύτερα και ασφαλέστερα γίνεται η μπάλα.
Μάλιστα φαίνεται να κατέληξε και σε συγκεκριμένα δίδυμα.
Το ένα ήταν το Goss – Weber (13 λεπτά κοινής παρουσίας) όπου ο Goss είχε την μπάλα και έπαιρνε τις αποφάσεις και το άλλο ήταν στο κλασικό Σπαν με Μάντζαρη που χρησιμοποιήθηκε περίπου για ίδιο χρόνο (8-9 λεπτά ) με το Σπανούλη – Goss όντας όμως αρκετά πιο λειτουργικό στην άμυνα.
Άμυνα
Κάπως έτσι φτάνουμε και στο αμυντικό κομμάτι του παιχνιδιού.
Ο coach Blatt είχε μια σκοτούρα λιγότερη στο κεφάλι του, από τη στιγμή που ο ταλαντούχος Bitadze ήταν με πολιτικά στον πάγκο.
Θα ήταν λοιπόν εύκολο να θεωρήσουμε πως θα αποφάσιζε να ρίξει το βάρος του στην εξουδετέρωση του Cole και των υπολοίπων του back court των Μαυροβούνιων.
Τελικά αποφάσισε να πάρει το μικρότερο ρίσκο, να θωρακίσει τη ρακέτα του, να απομακρύνει τον Earl Clark από το ζωγραφιστό και να απαγορεύσει στον Cole, στον Jackson και στον Gordic να δημιουργήσουν για τους υπόλοιπους.
Οι αλλαγές περιορίστηκαν στις απολύτως απαραίτητες και οι βοήθειες το ίδιο.
Ο Milutinov δεν έβγαινε ψηλά να εμποδίζει με hedge out τους κοντούς, αλλά έμενε ένα βηματάκι πίσω για να καλύψει την πάσα μέσα. Αντίθετα ο Sasa άλλαζε όταν το απαιτούσαν οι συνθήκες και το ίδιο, αλλά σε μικρότερο βαθμό, έκανε και ο Πρίντεζης.
Γενικά ο Ολυμπιακός αμύνθηκε σε καταστάσεις 2 εναντίον 2 γνωρίζοντας πως θα τιμωρηθεί από την εκτέλεση του Cole (έβαλε 8 σερί πόντους στην πρώτη περίοδο) αλλά και του Jackson μετά από το screen.
Για αυτό το λόγο βρέθηκαν για αρκετό χρόνο, κάποια στιγμή ακόμα και ταυτόχρονα , στο παρκέ οι Μαντζαρης και Weber.
Κατάφερε όμως να αποκόψει τους ψηλούς της Buducnost και γενικά να μην αφήσει τη ρακέτα του να γίνει κέντρο διερχομένων.Χωρίς σημείο αναφοράς στη ρακέτα, οι συμπαθείς Μαυροβούνιοι σούταραν μπόλικα τρίποντα.
Μια άλλη παράμετρος της αμυντικής τακτικής του Ολυμπιακού, ήταν η προσπάθεια να απομακρυνθεί ο Σπανούλης από το μαρκάρισμα των χειριστών. Συνήθως βρισκόταν να μαρκάρει τον παίχτη της αδύνατης πλευράς ώστε να μην γίνει στόχος.
Για μια δυο φάσεις είδαμε και ζώνη 2-3 αλλά δεν είναι άξιο αναφοράς.
Ο Ολυμπιακός αμύνθηκε στα στανταρ του, προσπάθησε να ελέγξει το χώρο μέσα από το τρίποντο , αλλά ακόμα και με την παρουσία του Weber δεν κατάφερε να επηρεάσει σημαντικά τον αριθμό των κατοχών (μόλις 2 κλεψίματα) και να περιορίσει τα αντίπαλα γκαρντ.
Δηλαδή δεν άλλαξε κάτι από όσα γνωρίζουμε.
ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑ
Για να κλείσω γιατί έχει πάει και αργά και σας έχω κουράσει, ο Ολυμπιακός βρήκε την νίκη που χρειαζόταν για να σταματήσει το αρνητικό σερί των 5 συνεχόμενων ηττών που είχε θέσει εν αμφιβόλω την παρουσία του στα play off.
Έδειξε σημάδια βελτίωσης στο επιθετικό κομμάτι, σε συνέχεια του καλού ημιχρόνου με την CSKA, μεγάλωσε κάπως το rotation με την ενεργή χρησιμοποίηση των Vezenkov, Toupane και Μάντζαρη, δοκίμασε πράγματα αλλά δεν πρέπει να εφησυχάσει.
Η Buducnost μπορεί να έχει κάνει μεγάλες νίκες εντός έδρας, αλλά είναι ομάδα με πολύ περιορισμένο ταβάνι – και εχθές είχε την απώλεια ενός κομβικού για αυτή παίχτη.
Για να έχει ελπίδες να επιβιώσει στο επερχόμενο ντέρμπι με την Armani στο Μιλάνο θα χρειαστεί να εξελίξει αυτή την εμφάνιση, να βρει λύσεις ή τεχνάσματα για να αντιμετωπίσει τους πυραυλοκίνητους James και Nedovic και φυσικά καλό θα ήταν ο Leday να ξαναβγεί μπροστά γιατί πίσω από το Milutinov υπάρχει πρόβλημα.
Ας ελπίσουμε αυτή η νίκη να είναι το εφαλτήριο της Εαρινής αντεπίθεσης του Θρύλου.
Πηγές
Τα στατιστικά αντλήθηκαν από το overbasket.com