Power rankings Week #17

Red Emerald

Το αγαπημένο χόμπυ του Έλληνα οπαδού μετά την διαιτητο-λαγνεία και τις θεωρίες συνομωσίας του ποιος έστησε ποιόν είναι το κράξιμο παικτών. Και φυσικά όσο περισσότερο κράζουν τόσο περισσότερο νομίζουν πως προσφέρουν αφού με τον δικό τους τρόπο σκέψης έτσι θα πιεστούν παίκτες, προπονητές η και πρόεδροι και θα αλλάξουν προς το καλύτερο! Ελληναρά μου εσύ με τις μοναδικές σου σοφιστίες … αλήθεια όμως έχεις ποτέ σκεφτεί πως θα ένιωθες αν κάθε μέρα στη δουλειά σου δεχόσουν κριτική από ανθρώπους που δεν έχουν ασκήσει το επάγγελμα σου ούτε μια ημέρα – αλλά νομίζουν πως το γνωρίζουν καλύτερα από εσένα? Αν σε έκραζαν σε ραδιόφωνα, τηλεοράσεις και στο ίντερνετ και σε έλεγαν άχρηστο, λίγο, τελειωμένο … μάλλον δεν θα ένιωθες και πολύ καλά έτσι? Τότε γιατί συμπεριφέρεσαι έτσι …

 

Αλλά ας υποθέσουμε πως κάποιες φορές έχουν δίκιο οι οπαδοί στο να ασκούν σκληρή κριτική έστω και άδικη πως διασφαλίζουμε πως τουλάχιστον όλοι μιλάμε για το ίδιο πράγμα και πως συγκρίνουμε μήλα με μήλα και όχι με πορτοκάλια? Ευτυχώς στο μπάσκετ υπάρχει η στατιστική και διάφορα μοντέλα αποτύπωσης της απόδοσης τόσο των παικτών όσο και των ομάδων. Οι Αμερικανοί σαν πρωτοπόροι στον χώρο έχουν αναπτύξει τα λεγόμενα Power Rankings μια μεθοδολογία συνήθως πολύπλοκων στατιστικών αλγόριθμων που υπολογίζουν έναν δείκτη απόδοσης. (Περισσότερο γνωστός είναι to PER του Holinger) Αποφάσισα να μπω και εγώ στο τρυπάκι και να φτιάξω Power Rankings για τους παίκτες μας – κυρίως για να δω αν αυτά που βλέπω μέσα στο γήπεδο αποτυπώνονται εξίσου στατιστικά. Η μέθοδος μου απλή για να μην αμφισβητείται και ο υπολογισμός του δείκτη. Πόντοι αξιολόγησης PIR (σύμφωνα με τον επίσημο υπολογισμό της Euroleague) ανά λεπτό συμμετοχής. Όπου πόντοι αξιολόγησης PIR = (Points + Rebounds + Assists + Steals + Blocks + Fouls Drawn) – (Missed Field Goals + Missed Free Throws + Turnovers + Shots Rejected + Fouls Committed).

 

Με άλλα λόγια ψάχνουμε να βρούμε την συνολική συνεισφορά αλλά και την απόδοση ανά λεπτό συμμετοχής.  Μου πήρε μερικά λεπτά αλλά το έφτιαξα και ιδού τα αποτελέσματα:

 

Power ranks week #17

Η ταξινόμηση έχει γίνει με βάση τους συνολικούς πόντους PIR και κατόπιν τους πόντους PIR ανά λεπτό συμμετοχής.

 

Μακράν του δεύτερου σε συνολική συνεισφορά στην ομάδα μέχρι σήμερα σε 17 αγώνες είναι ο Πρίντεζης (217 PIR, 0,587 per min)  και μετά ακολουθούν από κοντά οι Χάντερ (164 PIR, 0,524 per min) και Χάκετ (162 PIR, 0,453 per min). Οι Λοτζέσκι (114 PIR, 0,522 per min), Strawberry (105 PIR, 0,282 per min), Μάντζαρης (103 PIR, 0,268 per min) και μόλις στην 7η θέση ο Kill Bill (98 PIR, 0,279 per min). Μην μου πείτε πως δεν το περιμένατε βέβαια με βάση τις φετινές αποδόσεις του αρχηγού. Στο περιβόητο ζήτημα του ψηλού που μονοπωλεί την επικαιρότητα η διαπίστωση είναι πόσο σημαντική ήταν η συνεισφορά του Young μέχρι τον τραυματισμό του. Αφού στα 5 παιχνίδια που αγωνίστηκε είχε (87 PIR, 0,887 per min) … κενό δυσαναπλήρωτο μέχρι και σήμερα.

 

Επιπροσθέτως εαν δούμε τι συμβαίνει στη φετινή διοργάνωση προκύπτει το ακόλουθο συμπέρασμα. Στους 10 παίκτες με υψηλότερη συνεισφορά σε πόντους αξιολόγησης 6 στους 10 είναι Center και οι υπόλοιποι 4 είναι combo guards αναδεικνύοντας την νευραλγική σημασία των 2 συγκεκριμένων ρόλων στο Ευρωπαϊκό μπάσκετ – και για αυτό βλέπουμε τις μεγάλες ομάδες να δίνουν κυρίως σε αυτές τις θέσεις τα μεγάλα συμβόλαια. Σε επόμενα άρθρα θα επανέλθω στο συγκεκριμένο ζήτημα ελπίζοντας μέχρι τότε να έχει αναγεννηθεί ο Σπανούλης να συνεχίσει από εκεί που σταμάτησε ο Παπανικολάου και να έχουμε βρει ταίρι στον τίμιο Οθέλο.

EL Power ranks week #17

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Next Post

TOP16 & Game Theory ...

Αυτό δεν είναι όμιλος είναι σπαζοκεφαλιά και το μαρτύριο της σταγόνας ταυτόχρονα […]

Άλλα κείμενα

Subscribe US Now

0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x
%d