TOP16 & Game Theory …

Red Emerald

Αυτό δεν είναι όμιλος είναι σπαζοκεφαλιά και το μαρτύριο της σταγόνας ταυτόχρονα … δυστυχώς θα μπορούσε να είναι πολύ διαφορετική η όλη κατάσταση αν είχαμε κάνει τα αυτονόητα. Δηλαδή νίκες με μισό καλάθι επί της Μπαμπεργκ και της Ζαλγκίρις – αλλά όπως στρώσαμε θα κοιμηθούμε φέτος. Λόγω της κενής εβδομάδας μεταξύ των 2 γύρων της Euroleague σχεδόν όλα τα sport sites το έχουν ρίξει στις ανασκοπήσεις και στις ψευδό προβλέψεις (όχι γιατί οι άνθρωποι είναι τεμπέληδες ή ανίκανοι αλλά γιατί όπως θα δείτε παρακάτω τελικά μιλάμε για game theory. Οτιδήποτε συνειρμοί για πρώην Έλληνα υπουργό οικονομικών που θα μπορούσε να δώσει λύση στο πρόβλημα είναι στο δικό σας μυαλό και μόνο). Επειδή όμως δεν μπορώ να έχω τέτοιου είδους προβληματισμούς για τους επόμενους 2 μήνες είπα να το ψάξω μόνος μου … τι το ήθελα.

Λοιπόν για να μην το πολύ συζητάμε τα δεδομένα είναι απλά Λαμποράλ (5-2) και ΤΣΣΚ (5-2) έχουν μεγάλο πλεονέκτημα για τις 2 πρώτες θέσεις αφού πιστεύω εύκολα η δύσκολα θα συγκεντρώσουν 3 νίκες στο δεύτερο γύρο. (χειρότερο σενάριο και για τις 2 είναι το 8-6 πιθανότερο το 9-5) Και μετά ..  μετά γίνεται ο κακός χαμός! Μπαρτσελόνα (3-4), Ρεάλ (4-3), Ολυμπιακός (3-4), Κιμκι (4-3) και Μπαμπεργκ (3-4) θα διεκδικήσουν 2 θέσεις οι οποίες μπορούν να κριθούν ακόμα και στις 7 νίκες.

Στον ακόλουθο πίνακα έφτιαξα την πιθανή βαθμολογία με αναγωγή από την μέχρι σήμερα αποτελεσματικότητα των ομάδων στα εντός και εκτός έδρας (Regular + TOP16). Το projection έφτιαξε ένα εφιαλτικό σενάριο με 5απλή ισοβαθμία με 7 νίκες και 7 ήττες όπου εάν γίνει αυτό όλα θα κριθούν από τα μεταξύ τους αποτελέσματα!!! Αν φτάσουμε εκεί τις τελευταίες αγωνιστικές θα χρειαστούμε πρόβλεψη ενδεχομένως και από το μαντείο των Δελφών …

Prokrisi

(μεγέθυνση)

Επειδή όμως τα μαθηματικά μοντέλα δύσκολα θα πιάσουν τον απρόβλεπτο παράγοντα όπως (τραυματισμοί, ντεφορμάρισμα σημαντικών παικτών και κυρίως την επίδραση του πρόγραμματος) προχώρησα στο τι χρειάζεται ο Ολυμπιακός να κάνει για να συγκεντρώσει τις 8 νίκες που κατά μεγάλο ποσοστό δίνουν πρόκριση. (Αυτό μας νοιάζει άλλωστε)

 

Σενάριο 1 (ιδανικό σενάριο)

  •  100% στα εντός έδρας (Λαμποράλ, Ζαλγκίρις, Ρεάλ, ΤΣΣΚ) – νίκες και με μισό πόντο
  • Νίκη στην Μπάμπεργκ
  • Ήττες με προστασία τις διαφοράς του πρώτου αγώνα με Μπαρτσελόνα και Κίμκι

 

Σενάριο 2 (τρελά διπλα εκεί που πρέπει)

  •  3/4 στα εντός έδρας (Λαμποράλ, Ζαλγκίρις, Ρεάλ, ΤΣΣΚ) – αλλά νίκη οπωσδήποτε επί της Ρεάλ (ιδανικά με +12π.)
  • Νίκη στην Μπάμπεργκ και νίκη στην Κιμκι
  • Ήττα με προστασία τις διαφοράς του πρώτου αγώνα με Μπαρτσελόνα

 

Σενάριο 3 (γνωστό και ως βοήθα παναγιά)

  •  2/4 στα εντός έδρας (Κούτσα, Ζαλγκίρις, Ρεάλ, ΤΣΣΚ)
  • Νίκη στην Μπάμπεργκ, νίκη στην Κιμκι και νίκη στην Βαρκελώνη (και μετά αν δεν προκριθούμε όλοι μαζί για Δρομοκαΐτειο …)

 

Όπως θα διαπιστώσει όποιος προσπαθήσει να επιλύσει το ζήτημα πρόκρισης θα καταλήξει πως το κύριο πλεονέκτημα του Ολυμπιακού είναι το πρόγραμμα (Μπαρτσα έξω, Λαμποράλ εντός, Μπάμπεργκ έξω, Ζαλγκίρις εντός, Ρεάλ εντός, Κίμκι έξω, ΤΣΚΚ μέσα) και το γεγονός πως Ρεάλ και Κιμκι έχουν 5 εκτός έδρας στο 2ο γύρο. Αυτό που αυτή την στιγμή  δεν μπορούμε να υπολογίσουμε είναι η επίδραση των αποτελεσμάτων στους 5 διεκδικητές βάση προγράμματος – γιατί θα πρέπει να υποθέσουμε με ακρίβεια τις πρώτες 2-3 αγωνιστικές που ενδεχομένως να ξεκαθαρίσουν την εικόνά. Αφού λοιπόν δεν μπορούμε να κάνουμε Game theory analysis θα πρέπει να το προσεγγίσουμε ..

 

Step by Step:

  1. Εάν μπορέσουμε να πάρουμε το διπλό στη Βαρκελώνη (τέλεια) εάν όχι πρέπει να κρατήσουμε την διαφορά του πρώτου αγώνα (+12π)
  2. Θέλουμε οπωσδήποτε 3 (MUST WIN) σερί νίκες Λαμποράλ, Μπάμπεργκ , Ζαλγκίρις
  3. Το μάτς με την Ρεάλ θα είναι το καθοριστικό για την πρόκριση αφού με νίκη φτάνουμε τις 7 νίκες αν καλύψουμε και την διαφορά του πρώτου αγώνα (12π) ιδανικό!
  4. Κίμκι το παιχνίδι θα είναι εξίσου σημαντικό κυρίως αν δεν έχουμε 7 νίκες μέχρι τότε αλλά σε αυτή την περίπτωση θα παίξουν ρόλο και τα άλλα αποτελέσματα που θα καθορίζουν αν υπάρχουν ισσοβαθμίες και μεταξυ ποιών.
  5. Με την ΤΣΣΚ σχεδόν σίγουρα να έχει προκριθεί θα αρκεί νίκη έστω με 1π και ετοιμαζόμαστε για Play Off.

 

Ζαλιστήκατε? Πιθανότατα αφού τέτοιος αμφίρροπος όμιλος δεν έχει προκύψει μέχρι σήμερα στο ΤΟΠ16. Δυστυχώς η ευτυχώς από του χρόνου αυτού του είδους η αγωνία δεν θα υπάρχει αφού με την αλλαγή του συστήματος (16 ομάδες με 30 αγωνιστικές εντός εκτός) ενδεχομένως κάποιες ομάδες θα είναι αδιάφορες από το τέλος του πρώτου γύρου – αλλά με αυτό θα ασχοληθώ όταν έρθει η ώρα του.

Η αίσθηση μου είναι πως λόγων των ηττών από Μπαμπεργκ και Ζαλγκίρις πολύ δύσκολα η ομάδα θα προκριθεί φέτος. Αλλά όπως έχει πει ο  τεράστιος Larry Bird: “I’ve got a theory that if you give 100% all of the time, somehow things will work out in the end”

 

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Next Post

Το πρόβλημα είναι αλλού ..

Ενώ οι περισσότεροι ασχολούνται με τον ψηλό που θα συμπληρώσει τον Οθέλο […]

Άλλα κείμενα

Subscribe US Now

0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x