Encore: Πίσω τα πάντα

terrencenesquik

Φίλες και φίλοι γεια σας, άλλο ένα ματς παίχτηκε την προηγούμενη εβδομάδα, άλλο ένα encore γράφεται την επόμενη… 2/2 για το Θρύλο μας λοιπόν σ’ αυτή τη διπλή αγωνιστική. Μια βδομάδα για την οποία να πούμε και την αλήθεια η αισιοδοξία δεν ξεχείλιζε κιόλας πριν τα δύο αυτά παιχνίδια. Η αρχή έγινε με το μεγάλο διπλό απέναντι στη Maccabi, για το οποίο διαβάσαμε στο encore του Penny, και η συνέχεια δόθηκε στο ΣΕΦ, απέναντι σε αρκετούς παλιούς μας γνώριμους, με την επιστροφή μεταξύ άλλων του coach Σφαιρό!

Με τους Dos Santos, Nedovic να ξεκινάνε στα guard, και τον coach Bullet να ψάχνει τη γρήγορη εκτέλεση θέλοντας να εκμεταλλευτεί τα pull up των δύο, πριν ”μπλέξουν” με την άμυνα μας πιο χαμηλά. Είδαμε τον Peters να χεντζάρει στον Βραζιλιάνο (ο οποίος έψαχνε το short roll του Bolomboy), αλλά να αλλάζει πάνω στον Nedovic, ο οποίος ήταν ο βασικός εκφραστής αυτών των pull-ups, είτε στον αιφνιδιασμό, είτε σε early offense μ’ένα απλό pick ψηλά. Είδαμε τον Fall όμως αρχικά να πηγαίνει στο drop σε όλους, κάτι το οποίο άλλαξε εντελώς από τα μέσα της δεύτερης περιόδου και μετά, εκεί όπου πήγαμε σε καθαρές αλλαγές με τον Γάλλο να βγαίνει μέχρι και το τρίποντο αρκετά συχνά απέναντι στους NedovicMilos μέχρι και το τέλος του παιχνιδιού. Η λογική πάνω σ’ αυτό ήταν οι καλές εκτελέσεις των δύο Σέρβων αρχικά, αμέσως μετά τα screen. Έτσι προτιμήσαμε το ”ρίσκο” του Fall στην περίμετρο, ο οποίος με τα χέρια του έκλεινε έτσι την επιλογή για γρήγορη εκτέλεση.

Eπιθετικά, τα play με καθαρό pick n roll (όχι spain στην ουσία), πληθαίνουν με τον καιρό για την ομάδα μας, και τώρα με τους Nedo – Milos απέναντι, το είδαμε ακόμα περισσότερο προσπαθώντας στην ουσία να τους βάλουμε να αμυνθούν στο 2 εναντίον 2, χωρίς να έχουν την επιλογή να ”κρυφτούν” με τρίτο παίχτη στην εξίσωση. Είδαμε spread pick n roll με 3 παίχτες μας στις γωνίες, είδαμε pindown στο πλάι την ώρα του pick n roll, είδαμε δύο παίχτες να κάνουν ταυτόχρονα cross και screen στη baseline πάλι την ώρα του κεντρικού pick. Με τον Walkup κύριο εκφραστή αυτού, να ψάχνει πέρα από το προφανές – τη συνεργασία με Fall – και τις πάσες στην αδύνατη αμέσως μετά (CanaanPap). Αν τώρα, δεν είχαμε το pick n roll με τον Γάλλο, αυτός θα καθόταν σκάλα στις βολές για να πάμε στα cuts και την μπάλα στο πλάι για side picks.

Πάσα στον Fall στις βολές – cut – side PnR – ξανά πάσα στον Fall – ξανά cut – καλάθι

Η μπάλα περνούσε σχεδόν σε κάθε επίθεση απ’τον Γάλλο, αν όχι μέσω κάποιου pick n roll, τότε κατευθείαν για να διαβάσει τι θα δώσει η άμυνα.

Ο Ερυθρός, επέλεξε να κλείσει αρκετά μέσα στο ζωγραφιστό για να κόψει τις εύκολες πάσες προς το καλάθι και να ρισκάρει ίσως με το μακρινό μας σουτ, κάτι που έφερνε πολλές πάσες στο πλάι για close out ή άμεση εκτέλεση.

Στη δεύτερη περίοδο είδαμε σχήμα με τους : Λούντζη, Λάρυ, Iggy, Peters και Sikma.

Μερικές παρατηρήσεις λοιπόν για τα περίπου 4 λεπτά που τους είδαμε μαζί ! Είδαμε τον Λούντζη αρκετά διστακτικό, να μην κοιτάει όσο θα έπρεπε το καλάθι, αλλά να πηγαίνει πλάγια με την μπάλα. Τον Λάρυ ουσιαστικά σαν πρώτο χειριστή, και τους Λούντζη Brazdeikis στο πλάι για να πάρουν την μπάλα στην πρώτη περιστροφή, με έμφαση στο Λιθουανό για να παίξει με μπάλα ή για να πάει κάθετα και να δει ξανά τις πάσες έξω.

Αμυντικά, το σχήμα έβαλε πίεση στην μπάλα με Λάρυ Λου, αλλάξαμε σε όλα τα screen, με τον Sikma να φαίνεται να δυσκολεύεται αρκετά, τόσο στο drop (όσες φορές το screen ήταν μέσα από την περίμετρο στην ουσία και δεν υπήρχε ξεκάθαρη αλλαγή) όσο και στη ρακέτα με τον Mitrovic (εκεί που χάθηκαν αρκετά αμυντικά rebound).

 Αυτά είχαν σαν αποτέλεσμα την επιστροφή του Fall, o oποίος συγκριτικά με τους χώρους που έπαιρνε ο Sikma επιθετικά, πήγε αρκετά πιο χαμηλά πετυχαίνοντας δύο πράγματα, είτε την τροφοδότησή του στο low post με αρκετά πιο αδύναμους αντιπάλους από αυτόν, είτε να λειτουργήσει ως δόλωμα για την άμυνα και να δημιουργηθούν χώροι για τους περιφερειακούς μας.

Εδώ βλέπουμε το dive μέχρι το καλάθι, να φέρνει όλη την άμυνα χαμηλά, και παράλληλα και με την κίνηση των δύο φτερών μας, έχουμε 4 παίχτες στη baseline και τον Peters να παίξει το close-out σε αεροδιάδρομο.

1-2 φάσεις μετά, θα δούμε και πάλι τον Fall να πηγαίνει μέχρι το καλάθι, και τον Davidovac φοβούμενος την προηγούμενη φάση να είναι διστακτικός μένοντας πιο έξω για να προσέχει τον Peters και τον Fall να καρφώνει.

Aυτά τα strong dive του Fall ίσως να είναι και μια λύση για τους χώρους που μέχρι στιγμής δεν βρίσκει ο Brazdeikis, αφού στα λεπτά που πήρε μαζί με τον Sikma, βλέπαμε ένα traffic στο high post (αφού ο Αμερικάνος έπαιρνε την μπάλα εκεί για να φτιάξει παιχνίδι). Ίσως λοιπόν  μια λύση να ήταν να δούμε τον Λιθουανό, κάποια λεπτά μαζί με τον Γάλλο.

Τα κοψίματα αυτά ωστόσο, τα είδαμε και σε συνθήκες spain pick n roll, κάτι που έκανε την άμυνα να αναγκαστεί στην ουσία να πάει στη βοήθεια πάνω στον Fall για να αποφύγει την πάσα μέσα, με αποτέλεσμα να έχουμε αρκετά καλύτερα σουτ για τον 3ο του spain (λέγε με Canaan σε αυτές τις συνθήκες).

Αναφορά στον Canaan αφού αναφέρθηκε, στον οποίο ο coach Σφαιρό επέλεξε το hedge πάνω του σε αρκετά σημεία του αγώνα, για να αποφύγει το pull-up μετά από την κλασσική σταυρωτή του ντρίμπλα απέναντι σε κάποιον εκ των NedoMilos. Σ’αυτό το hedge λοιπόν, είδαμε τον Canaan να μην κολλάει την μπάλα, αντίθετα να ψάχνει άμεσα την κοντινή πάσα δίπλα συνήθως στον Walkup και αυτός αμέσως την πάσα προς το καλάθι (λόμπα) στο κόψιμο του Fall.

To δίδυμο Canaan Walkup δείχνει να λειτουργεί πολύ καλά στους αυτοματισμούς του, με συνεχόμενες γρήγορες πάσες για ξεμαρκάρισμα, απειλή προς τα μέσα, ξανά πάσα εξω/πλάι με αποτέλεσμα να έχουμε αρκετά καλές επιλογές σε dive του Fall ή ακόμα και πλαινά τρίποντα του Peters.

Άλλη μια συνθήκη του παιχνιδιού (περίπου από το 25′ και μετά) ήταν η τοποθέτηση του Milos πάνω στον Παπ, (αλά Σπανούλη πάνω στα αντίπαλα τριάρια). Ήθελε έτσι ο Σφαιρό, να βγάλει τον Milos από την άμυνα της κεντρικής δράσης. Κάτι που όσο περνούσε το ματς, διαβάζαμε όλο και καλύτερα με τον Παπ, να παίρνει περισσότερες πρωτοβουλίες με την μπάλα στα χέρια, έρχομενος απ’το πλάι για να τρέξει κάποιο pick, ή να κατεβάζει αυτός την μπάλα (σε αντιστοιχία με τη δράση που ο Peters ή ο Σάσα πέρσι κατεβάζουν), αλλά και να πηγαίνει με μεγαλύτερη συχνότητα στο επιθετικό rebound.

Εδώ παίρνει το pick φέρνει την άμυνα χαμηλά για να ψάξει την πάσα στην αδύνατη.

Σε γενικές γραμμές είδαμε καλή κυκλοφορία και γρήγορη, καλό διάβασμα σε ο,τι έδινε η άμυνα, συνεχές χτύπημα πάνω σε Nedovic Milos. Toν Fall μεγάλο παράγοντα του παιχνιδιού, είτε ως κύριο εκφραστή αλλά συχνά και ως δόλωμα. Αλλά και πάλι κάποια ζητήματα αμυντικά, είτε στα early pull-ups, είτε στις περιστροφές με τον Sikma στο ‘5’.

Zalgiris την Παρασκευή και πάλι στο ΣΕΦ, με επιστροφές (μάλλον) McKissic και Milu, με τον Goss να μένει μόνος εκτός, και την ομάδα να περιμένει και την ένταξη  του Mitrou-Long μέσα στο Δεκέμβρη, με τις φήμες να λένε και για ακόμα μία προσθήκη στους ψηλούς.

Πάμε Θρύλε !

5 1 vote
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Next Post

Τρυφερό Αβοκάντο Ep.4 - Pre Game vs Zalgiris

Τρομερό Αβοκάντο, με τον άνθρωπο της Διοίκησης κο Θύμιο aka paiktroni να […]

Subscribe US Now

0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x