Pregame vol 23 vs Anadolu Efes

Billos11

Χαιρετίζω και εγώ με την σειρά μου για πρώτη φορά μέσα απ’ αυτήν τη στήλη και σας καλοσωρίζω στο πρώτο μου pre-game, για τον αγώνα μας απέναντι στην Efes. ΟλυμπιακόςEfes λοιπόν για την δεύτερη αγωνιστική αυτής της διαβολοβδομάδας, ενα ζευγάρι που μας προκαλεί ανάμεικτα συναισθήματα μιας και δεν μπορεί να ξεχαστεί εύκολα το ματς στο Βελιγράδι. Ωστόσο  η μνήμη μου προτιμά να επιλέξει εκείνο το τρομερό ματς της 10 Φεβρουαρίου του 2022 που κρίθηκε στο buzzer-beater του Κώστα Σλούκα (δεν γίνεται να ξεχάσεις την κίνηση του Shaq που επιστρέφει την πάσα στον Σλου, αλλά και την εκπληκτική άμυνα του Fall πάνω στον διαολεμένο Micic μια φάση πιο πριν).

Ας αφήσουμε όμως το παρελθόν και πάμε στο παρόν. Ο αγώνας της Παρασκευής βρίσκει τον Ολυμπιακό να σουλατσάρει στην 1η θέση της regular season και να διάγει μια εξαιρετική σεζόν και την ομάδα του Ataman για άλλο ένα χρόνο να το παίζει «χαλαρή». Πλέον όμως όλοι ξέρουμε ότι αυτή η ομάδα  είναι η μόνη στη λίγκα που μπορεί “να το ζεί στα άκρα” και να μην λογαριάζει κανένα. Ο θεός του μπάσκετ ίσως θα μπορούσε να την τιμωρήσει, όμως για φέτος το θεωρώ απίθανο. Μιας και μπορεί να βρίσκεται στο σήμερα στην 9η θέση, αλλά δείχνει ότι βελτιώνεται σιγά σιγά και μαζί με το πρόγραμμα που έχει μέχρι το τέλος της regular θα είναι μέσα στις 8 πολυπόθητες θέσεις. Δεν θα καταπιαστώ όμως με σκέψεις και σενάρια για playoffs γιατί το κείμενο μπορεί να ξεφύγει.

Let’s put the stats down

Προσωπικά δεν θα με χαρακτήριζα στατιστικολάγνο, γιατί κάποιες φορές, όσο κλισέ και αν ακούγεται, δεν λένε την αλήθεια. Πάμε όμως να βάλουμε κάποια στατιστικά κάτω και μαζί με μια λίγο πιο τεχνική ανάλυση παρακάτω, να οδηγηθούμε στο ποιοι παράγοντες θα κρίνουν το ροζ φύλλο του αγώνα στο ΣΕΦ. Δεν θα μπορούσα να πω ότι μονομαχούν δύο διαφορετικοί κόσμοι, μιας και οι δύο αυτές ομάδες έχουν κάποια κοινά. Όπως για παράδειγμα το pace και οι δύο αρέσκονται σε ψηλό ρυθμό παιχνιδιού, με αρκετές επιθετικές κατοχές. Για την ακρίβεια ο Ολυμπιακός είναι στις 70,5 ενώ η Efes στις 70,4. Το net rating και των δύο είναι ψηλό, οι Πειραιώτες είναι 1οι ενώ οι Τούρκοι 3οι. Παρότι έχουν μόνο δύο θέσεις διαφορά, η απόσταση είναι πολύ μεγαλύτερη απ’ότι δείχνει η θέση. Μιας και ο Ολυμπιακός είναι πολύ καλύτερη ομάδα στην άμυνα συγκριτικά με  την Efes που βασίζεται πιο πολύ στην πυραυλοκίνητη επιθετική περιφέρειά της.

Πολύ ψηλά βρίσκονται αμφότεροι και στην κατηγορία των τριπόντων αφού η ομάδα του Ataman είναι 2η με 10.6, ενώ οι ερυθρόλευκοι είναι 3οι με 10,3. Κάτι που θα μας φανεί λογικό με βάση το παραπάνω στατιστικό (φυσικά επηρεάζουν και άλλα στατιστικά την κατηγορία) είναι ότι και οι δύο ομάδες έχουν από τα υψηλότερα ποσοστά True Shooting % (Ολυμπιακός 1ος Efes 3η )

Οι μεγάλες διαφορές εμφανίζονται σε πιο αμυντικογενή στατιστικά αλλά και κατηγορίες που προμηνύουν “ομάδα προπονητή”. Ο Ολυμπιακός είναι ανώτερος στο κλάδο των ριμπάουντ, μιας και παίρνει 2 περισσότερα από τον αντίπαλο, ενώ οι περσινοί πρωταθλητές είναι πάντα 1 κάτω από τον αντίπαλο. Εν συνεχεία έχουμε εμφανή ανωτερότητα στο τομέα των κλεψιμάτων μιας και οι Πρωταθλητές Ελλάδος είναι πρώτοι στην φετινή σεζόν με 8.1, σε αντίθεση με τους πρωταθλητές της Euroleague που είναι 14οι με 6.1 κλεψίματα. Τέλος ένας πολύ βασικός τομέας που μαρτυρά το κατά πόσο μια ομάδα επιβάλλει τον ρυθμό της είναι αυτός του ast/tov. Εκεί οι Πειραιώτες έχουν κάνει πάταγο φέτος με ast/tov ratio 1.8 (βρίσκονται στην 1η θέση), ενώ οι προσεχείς αντίπαλοί τους είναι 9οι με 1.4.

Perimeter Defense will save the day

Από τα παραπάνω στατιστικά και όχι μόνο καταλαβαίνεις ότι η Efes είναι μια ομάδα που ζει και βασιλεύει κυρίως από την περιφέρειά της. Έχει ίσως το καλύτερο dynamic duo που έχουμε δει (MicicLarkin) και μέσα σ΄αυτό έχει προστεθεί φέτος και το καλύτερο 3αρι της λίγκα Will Clyburn. Θα ήταν ωραίο κάπου εκεί να τελείωναν τα όπλα του Ataman, αλλά κάτι τέτοιο δεν ισχύει επουδενί. Ένας παίκτης που έχει πληγώσει ποικιλοτρόπως του Ερυθρόλευκους είναι ο Rodrique Beaubois και εκτός αυτού ο Bryant έρχεται για να δώσει κάποια σημαντικά 2-way χαρακτηριστικά. Ο Micic φέτος κάνει μια εκπληκτική season φιγουράροντας ως 5ος στους πόντους με 17,1 μ.ο, 2ος στα τρίποντα και 4ος στις assist (μια κατηγορία που είναι 1ος ο απών Κώστας Σλούκας). Ο Larkin δείχνει σιγά σιγά ότι έχει αφήσει το τραυματισμό του τελείως πίσω και ο Clyburn βρίσκεται σε MVP caliber, όντας ο 3ος scorer της διοργάνωσης.

Όταν ο Ολυμπιακός αντιμετωπίζει την Efes πάντα μια απορία τριγυρνάει γύρω από το μυαλό μου, πως θα πάνε οι αντιμετωπίσεις στα PnR των Τούρκων. Με δεδομένο ότι ο κύριος initiator θα είναι ο πολυπράγμων Micic αναρωτιέμαι πως θα μπορέσουμε να τον αντιμετωπίσουμε. Πέρυσι στο ίδιο ματς την μερίδα του λέοντος πήρε ο Fall, σε μια περίοδο που ήταν εξαιρετικά φορμαρισμένος. Στο σήμερα, με βάση τη κατάσταση που βρίσκεται ο Γάλλος center το θεωρώ λίγο επίφοβο να πέσει πάνω του για 25+ λεπτά μετά από κάθε αλλαγή σε σκριν. Θεωρώ δεδομένο ότι θα δοθούν αρκετά λεπτά σε Bolo αλλά και Black, δυο παίκτες που βρίσκονται σε καλή κατάσταση. Το κακό είναι ότι η άμυνα των γηπεδούχων πρέπει  να πετάει φωτιές και τα 40 λεπτά, μιας και μπορεί να τιμωρηθεί πολύ εύκολα από παίκτες όπως Beaubois, Larkin ακόμα και Bryant (δίνω λιγότερες πιθανότητες). Σημαντικό defense crash test θα είναι και το πως θα ανταπεξέλθει και ο Canaan, μιας και θα κληθεί να πέσει πάνω στον Larkin. Σίγουρα καθοριστικό ρόλο θα παίξει και η παρουσία του Λάρυ αφού είναι ένα αμυντικό κλειδί, με δεδομένη την απουσία του Σλούκα αλλά και του ροτέισον που θα γίνει από τον Μπι  λόγω διαβολοβδομάδας. Νομίζω ότι ο Λούτζης θα κληθεί να δώσει την πιο δύσκολη αποστολή του μέχρι σήμερα. Ο προπονητής του φαίνεται να τον εμπιστεύεται όλο και παραπάνω και θεωρώ δεδομένο ένα 10λεπτο στο παρκέ για τον 24χρονο guard.

Οι γηπεδούχοι θα πρέπει να εκμεταλλευτούν την φορμαρισμένη front line και ίσως να στραφούν περισσότερο σε set επιθέσεις, μιας και με την απουσία του Σλούκα οι ανάσες θα είναι περιορισμένες και σε συνδυασμό με τους ταχυδύναμους guard των Τούρκων, το πράγμα θα ζορίσει πολύ. Στον τομέα των ριμπάουντ που υπάρχει υπεροχή πρέπει να επενδύσουν οι γηπεδούχοι, αλλά αυτό θα γίνει στην άμυνα κυρίως αν υπάρχουν οι σωστές αλληλοκαλύψεις. Σε πιθανό σενάριο που η αντιμετώπιση του PnR αποτύχει μετά δημιουργείται ένας κυκεώνας λανθασμένων καλύψεων και χτυπητές τρύπες στην άμυνα και κατ’ επέκταση στο rebound. Σίγουρα δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι σε μια καλή βραδιά των φιλοξενούμενων θα δώσει το παρών έστω και ένας ψηλός, μιας και ακόμα και εκεί υπάρχουν λύσεις αφού διαθέσιμοι είναι Zizic, Dunston, Pleiss. Αυτό έρχεται σε συνάρτηση με το σενάριο ότι θα δοθούν χώροι στους κοντούς και δεν θα υπάρχουν οι σωστές αλληλοκαλύψεις, εκεί υπάρχει πάντα ένας ψηλός που θα εκμεταλλευτεί το τάισμα από τον 4ο  καλύτερο πασέρ της διοργάνωσης Micic.

Εν κατακλείδι, ο Ολυμπιακός θα πάει στο ΣΕΦ το βράδυ της Παρασκευής για να κάνει το 2/2 γι’ αυτήν την εβδομάδα και σιγά σιγά να κοιτάει το πλεονέκτημα έδρας. Η αποστολή είναι πολύ δύσκολη, αφού δεν θα έχει μαζί του έναν από τους καλύτερούς του παίκτες τον Σλούκα και με αμφίβολο το back up του Sasha (ο Vezenkov έπαιξε 35 λεπτά!! με την Fener), Alec Piters. Φέτος βρίσκεται σε μια φρενήρη τροχιά που πραγματικά δεν μπορείς να καταλάβεις που θα σταματήσει. Το μομέντουμ είναι αδιαμφισβήτητα με αυτόν, αλλά δεν σημαίνει ότι μπορεί να έχει αίσθημα υπεροψίας. Μιας και μπορεί η Efes να είναι στο σήμερα εκτός 8αδας αλλά όλοι γνωρίζουμε ότι είναι η αντίπαλος που δεν θέλει καμία ομάδα στην Euroleague και δη στα πλασαρίσματα των  playoffs. Βέβαια κάτι τέτοιο δεν περιμένω από την ομάδα του Μπι, μιας και ο coach έχει πάρει άριστα στην προετοιμασία του κάθε αγώνα και στο να προσγειώνει τους παίκτες μετά από κάθε επιτυχία. Η συνέχεια εντός του παρκέ μέσα σ’ ένα κατάμεστο για άλλη μια φορά ΣΕΦ.

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Next Post

Προς το Πάρκινγκ μετά την Εφές

Subscribe US Now

0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x