Pregame vol. 20 vs Real Madrid

Jon Tsakos

Χαίρετε, χαίρετε και καλώς ορίσατε σε ένα ακόμα pregame άρθρο για την επικείμενη και άκρως συναρπαστική αναμέτρηση της Παρασκευής, ανάμεσα στον γηπεδούχο Ολυμπιακό και την πρωτοπόρο – αυτήν την στιγμή – Real, η οποία είναι μόνη πρώτη με 13-6 ρεκόρ.

Καθώς το στοιχείο του απρόβλεπτου διέπει ανεξάντλητα την φετινή αγωνιστική χρονιά, με Barcelona, Fenerbahce να βρίσκονται στο 13-7 (αγώνας παραπάνω), Ολυμπιακός, Monaco παραμονεύουν με 12 νίκες, την Zalgiris να ακολουθεί με 11-8 (αγωνίζεται σήμερα απέναντι στον Ερυθρό Αστέρα) και στις παρυφές της οκτάδας να βρίσκονται οι Anadolu Efes (10-9), Maccabi (11-9), και Ερυθρός Αστέρας (10-9), διαπιστώνουμε εύκολα το πόσο ευμετάβλητες είναι οι φετινές συνθήκες αναφορικά με την διαμόρφωση της κατάταξης από αγωνιστική σε αγωνιστική!

Ώρα να περάσουμε στο προκείμενο και την ανάλυση της «βασίλισσας», η οποία, παρά το ήπιο ξεκίνημά της και μακριά από διθυραμβικές τυμπανοκρουσίες κατάφερε να βρει κώδικες αγωνιστικής βάσης, που μοιραία την έφεραν στο 13-6. Η μπάλα ηχεί στο παρκέ του Red Point Guard.

Με οδηγό το βάθος, το μέγεθος και την ευελιξία

Όπως προείπαμε, οι Μαδριλένοι μπήκαν κάπως νωθρά στο ξεκίνημα, γεγονός που ενέχει λογική, διότι ο οφθαλμοφανώς ταλαντούχος, πλην rookie στην Euroleague, Dzanan Musa κλήθηκε να αναλάβει χρέη χειριστή, διαδικασία εξόχως απαιτητική σε ένα τόσο ανταγωνιστικό περιβάλλον, όπως είναι η Real. Διόλου τυχαία, ο Βόσνιος swingman έχει μακράν το υψηλότερο USG% στην φετινή Real, με 30% έως την 19η αγωνιστική με 24.2 λεπτά συμμετοχής, 15.4 pts (58% στα δίποντα σε 5.5 προσπάθειες, 40% στα τρίποντα σε 4.5 σουτ, 85% στις βολές σε 4.4 προσπάθειες), 2.9 rebs, 2.7 asts για 1.5 λάθη. Παράλληλα, σημειώνει εξαιρετικά υψηλά νούμερα στους δείκτες του eFG% και TS% με 59% και 67% αντίστοιχα, αποτελώντας την πιο αποτελεσματική παραγωγή score της ομάδας.

Αυτό σε συνδυασμό με την δυναμική διαδικασία εύρεσης ιδανικής ισορροπίας στο rotation των χειριστών, ιδίως με παίκτες που προέρχονταν από τραυματισμούς (Goss, Causeur, Hanga), μαζί με την πολύμηνη απουσία της διαχρονικής σταθεράς Rudy Fernandez και την σταδιακή επανένταξη των Yabusele, Poirier μετά τις υποχρεώσεις τους με την εθνική ομάδα της Γαλλίας λόγω του Ευρωμπάσκετ, προκάλεσε μια κατάσταση διαρκούς αναζήτησης ισορροπιών, ώστε να βρεθεί η απαιτούμενη ροή σε επίπεδο συνεργασιών επιθετικά και αμυντικά.

Ο coach Mateo, προσώρας, φαίνεται παραπάνω από ικανός να ανταπεξέλθει στις απαιτήσεις, όντας σε θέση να αξιοποιεί σε βάθος το υλικό που διαθέτει, ποντάροντας στην ετοιμότητα των παικτών και στην καλύτερη δυνατή διαχείριση της καταπόνησης αυτών, όσο κυλά η αγωνιστική χρονιά. Τούτου δοθέντος, ουδείς από την ομάδα ξεπερνά τα 26.9 λεπτά συμμετοχής του Deck και ταυτοχρόνως όλοι έχουν ενεργό ρόλο, με τον φέρελπι Ndiaye να αγωνίζεται στην Euroleague για πρώτη φορά φέτος, έχοντας μέσο όρο 12.5 λεπτά συμμετοχής μέχρι στιγμής.

Με την φανερά ανανεωμένη γραμμή πλάγιων παικτών, η ισπανική ομάδα ισοσκελίζει την, για την ώρα, ράθυμη περιφερειακή της γραμμή, η οποία σταδιακά ανασυντάσσεται με την ενεργή επιστροφή των Goss (λειτουργεί όλο και καλύτερα με τον καιρό ως pass first guard), Causeur, Hanga. Ενδεικτικά, ένα από τα πιο επιδραστικά της σχήματα αποτελείται από τους Llull, Musa, Deck, Yabusele, Tavares (δείγμα 8 αγώνων με συνολικό χρόνο 30.3 λεπτά). Οι δείκτες σε ORT & DRT φτάνουν τους 140.7 & 96.1 πόντους αντίστοιχα. Επιπροσθέτως, ένα λιγότερο συχνό πλην αποδοτικό σχήμα περιέχει τους Goss, Causeur, Abalde, Yabusele, Tavares (3 αγώνες, 31.5 λεπτά συμμετοχής συνολικά), που σημειώνει 112.3 πόντους σε ORT και 87.3 σε DRT, με πολύ υψηλό δείκτη AST%, που φτάνει το 86%(!).

Σε ομαδικούς μέσους όρους οι Μαδριλένοι χαρακτηρίζονται από ισορροπία και έντονο two way στοιχείο. Η 3η θέση στο ORT με 117.4 πόντους και η 1η θέση στο DRT με 107 πόντους παθητικό (10.4 το NET rating) καταδεικνύουν την πληθωρικότητά τους και στις δύο πλευρές του παρκέ.

1η γραμμή άμυνας, off screen δράσεις και αμυντικό transition: σκεπτικισμός

Με μια πρώτη ματιά θα έλεγε κανείς ότι η Real αποτελεί ένα υβρίδιο, που δύσκολα μπορεί να φανεί ευάλωτη στις τέσσερις γραμμές του παρκέ. Ομάδα που μπορεί να παίξει αποτελεσματικά και στις δύο ταχύτητες, δεν μπορεί παρά να χαρακτηρίζεται από αγωνιστική πληρότητα. Εν πολλοίς ισχύει, όμως, ουδεμία ομάδα στον κόσμο είναι άτρωτη, ακόμα κι αν διαθέτει το βάθος της «βασίλισσας».

Στους μέχρι στιγμής αγώνες της φαίνεται, ανά διαστήματα, η δυσκολία στο να αντιμετωπίσει σε διάρκεια τις ball screen & off screen δράσεις των αντιπάλων της, κυρίως σε αυτές που εμπλέκονται οι Llull, Hezonja, Rodriguez και Musa. Παρά την παρουσία του προστάτη ρακέτας, Tavares, η σκιά της overhelp, όταν έχει δημιουργηθεί ρήγμα, βρίσκεται «εκεί», προκαλώντας ένα αναπόφευκτο κύμα περιστροφών με λίγες πιθανότητες καλών contests σε φτερά και γωνίες.

Ταυτοχρόνως, οι συνθήκες αμυντικού transition είναι αρκετά ευμετάβλητες, λόγω της δυναμικής της στο επιθετικό rebound. Το 33% στο ORB% τής δίνει την 5η θέση στην σχετική λίστα, ωστόσο, αυτό οδηγεί συχνά σε ευάλωτες επιστροφές και ως εκ τούτου προϋποθέσεις για score αντιπάλου (ενδεικτικά τα ματς απέναντι σε Ολυμπιακό, Baskonia και Monaco).

Εν κατακλείδι, η πολυαναμενόμενη αναμέτρηση ανάμεσα στον γηπεδούχο Ολυμπιακό (έχει ήδη ανακοινωθεί sold out) και την φιλοξενούμενη Real δεν έρχεται στο ιδανικότερο χρονικό σημείο σε όρους ετοιμότητας, καθώς η «βασίλισσα» αντιμετωπίζει θέματα απουσιών – έμειναν εκτός οι Goss, Rodriguez, Abalde – σύμφωνα με το δημοσίευμα στην ιστοσελίδα Basketnews. Παρόλα αυτά, το ενδιαφέρον είναι αμείωτο, όσο η μάχη για την διαμόρφωση της πρώτης οκτάδας μαίνεται ασταμάτητα.

Πηγές

https://basketnews.com/news-184040-three-real-madrid-players-will-not-travel-to-a-game-against-olympiacos.html

https://hackastat.eu/en/euroleague-stats/euroleague-stats-2019-2020/

 

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Next Post

RPG Mood (O) Meter 20/01/2023

Loading…

Subscribe US Now

0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x
%d