SEASON 1998-99: ΖΑΛΓΚΙΡΙΣ & Bodiroga ΤΟΥ ΣΤΕΡΗΣΑΝ ΤΑ ΠΑΝΤΑ…
Η χρονιά 1997-98 συνοδεύτηκε με την πρώτη απώλεια του Ελληνικού πρωταθλήματος από τη σεζόν 1992-1993 καθώς και από την απουσία κάποιας σημαντικής Ευρωπαϊκής διάκρισης. Η άσχημη κατάληξη της σεζόν δεν αποθάρρυνε τη διοίκηση του Ολυμπιακού, η οποία διατήρησε τον Dusan Ivkovic στο τιμόνι της ομάδας, παράλληλα διατηρώντας σημαντικό τμήμα του περσινού κορμού.
ΜΕΤΑΓΡΑΦΙΚΟΣ ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΣ
Το τεχνικό τιμ αποφάσισε την παραμονή των J. Rogers, D. Tarlac, Δ. Παπανικολάου, A. Savrasenko, Π. Φασούλα, D. Vuksevic, M. Tomic, Δ. Καραπλή, Ν. Πέττα. Οι Πειραιώτες διατήρησαν το μεγαλύτερο τμήμα του ρόστερ στις θέσεις των forwards & centers. Το τεχνικό τιμ σε συνεργασία με τη διοίκηση αποφάσισε τη λύση της συνεργασίας με τους Hawkins, Nakic, Karnisovas και Zourpenko.
Ο A. Goldwire αποτέλεσε το βασικό passing first PG που επέλεξε ο coach Ivkovic για να στελεχώσει τη γραμμή των γκαρντ. Ο πρώην γκαρντ των Hornets & Denver Nuggets αποτελούσε διακαή πόθο των ερυθρολεύκων (και του coach προσωπικά) από την περσινή χρονιά αλλά εκείνη τη χρονιά οι συνθήκες ήταν ευνοικότερες για να κάνει ο αμερικανός γκαρντ το πρώτο του συμβόλαιο στην Ευρώπη. Η μεταγραφή του Goldwire θεωρήθηκε μία από τις κορυφαίες εκείνης της σεζόν στην ευρωλίγκα δεδομένου ότι στην προηγούμενη τριετία ήταν βασικός γκαρντ στους Hornets και στους Nuggets.
Ο Γάλλος A. Mensah Arsene επιλέχθηκε να συμπληρώσει τον Goldwire στις θέσεις των γκαρντ αντικαθιστώντας τον Θ. Μπακατσιά. Ο Μενσά ήταν ένας ρολίστας γκαρντ ο οποίος ήταν πολύ καλός στην πίεση στη μπάλα και στη κυκλοφορία της, ενώ είχε καταγράψει δύο θετικές χρονιές με την Ρασίνγκ στο γαλλικό πρωτάθλημα. Οι Καραπλής, Δορκοφίκης και Πέττας αποτελούσαν τους συμπληρωματικούς παίκτες στην περιφέρεια και θα έπαιρναν χρόνο σε παιχνίδια του Ελληνικού πρωταθλήματος.
O A. Komazec αποτέλεσε τη βασική επιλογή του coach Ivkovic για τη θέση του small forward στη θέση του Karnisovas, που αποχώρησε από την ομάδα. O Κροάτης forward ο οποίος ήταν πολύ καλός σουτέρ. προερχόταν από τρεις καλές χρονιές με Βίρτους Μπολόνια και Βαρέζε ενώ είχε γνώση του ελληνικού πρωταθλήματος από την προηγούμενη θητεία στον ΠΑΟ.
O F. Oberto αποτέλεσε τη βασική επιλογή στη θέση του center ώστε να πλαισιώσει τους Tarlac και Φασούλα, Ζεβροσένκο και Σούλη. O Αργεντινός αποτελούσε από τον mvp της Αργεντίνικης Λίγκας και ένα από τους σημαντικότερους παίκτες της Atenas de Cordoba, κορυφαίας ομάδας του αργεντίνικου πρωταθλήματος. Η συμφωνία με τον ΟΣΦΠ ήταν το πρώτο συμβόλαιο του Αργεντινού center στην Ευρώπη. Αξίζει να σημειωθεί ότι η τριάδα Τarlac, Οberto, Φασούλας θεωρείτο μία από τις κορυφαίες, αν όχι η κορυφαία frontline στην Ευρωλίγκα εκείνη τη σεζόν.
ΚΥΠΕΛΛΟ ΕΛΛΑΔΑΣ
Το πρώτο σημαντικό παιχνίδι της σεζόν δυστυχώς ήταν ένα αρνητικό déjà vu για τους παίκτες και τους οπαδούς της ομάδας. Ο ΠΑΟΚ ο οποίος ήταν η αιτία να μην μπορέσουν οι Πειραιώτες να διεκδικήσουν το πρωτάθλημα της περσινής σεζόν αποτέλεσε την αιτία να μην μπορέσουν να διεκδικήσουν το Κύπελλο Ελλάδας της επόμενης σεζόν μάλιστα μόλις από τη Β’ φάση της διοργάνωσης.
Οι παίκτες του Ολυμπιακού έκαναν ένα πολύ κακό παιχνίδι ειδικά στην επίθεση, επιτρέποντας στους παίκτες του ΠΑΟΚ να πάρουν σχετικά εύκολα τον έλεγχο του αγώνα από το 2ο κιόλας δεκάλεπτο. Η νευρικότητα και οι κακές επιλογές των ερυθρολεύκων στην επίθεση συνεχίστηκαν και στο 2ο ημίχρονο με αποτέλεσμα οι φιλοξενούμενοι να καταφέρουν να πάρουν το διπλό μέσα στο ΣΕΦ (52-61) αποκλείοντας τον Ολυμπιακό τόσο νωρίς από τον ένα από τους 3 στόχους που είχε θέσει η ομάδα για τη σεζόν.
ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ
Παρά το μέτριο ξεκίνημα, ο Ολυμπιακός με ένα ντεμαράζ σημαντικών νικών ειδικά στα μέσα της χρονιάς, κατάφερε να τερματίσει στην πρώτη θέση της κανονικής περιόδου καταγράφοντας 21 νίκες και 5 ήττες. Μεγαλύτερες νίκες για τους ερυθρόλευκους οι εντός έδρας επικρατήσεις απέναντι σε Παναθηναϊκό (63-53), ΑΕΚ (76-60), Παοκ (85-62) και Άρη (96-61). Η νίκη με 10 πόντους στο εντός έδρας ντέρμπι με τον Παναθηναϊκό ήταν αυτή που έδωσε το πλεονέκτημα έδρας στην ομάδα του Πειραιά αφού παρόλη την ήττα στο παιχνίδι του δεύτερου γύρου στο Οακα (59-56) οι ερυθρόλευκοι διατήρησαν την πρώτη θέση στην ισοβαθμία με τον αιώνιο αντίπαλο.
Στα προημιτελικά του θεσμού ο Ολυμπιακός αντιμετώπισε το Μαρούσι το οποίο και απέκλεισε με 2-1 νίκες. Στο πρώτο παιχνίδι της σειράς ο ΟΣΦΠ δεν δυσκολεύτηκε και έχοντας σε εκπληκτική μέρα τον Κόμαζετς (31π., 6/6 2ποντα, 4/5 3ποντα) κέρδισε με 84-66 τους φιλοξενούμενους. Οι παίκτες του Ολυμπιακού έκαναν καταπληκτικό 1ο ημίχρονο (50-32) μην αφήνοντας περιθώρια για αμφισβήτηση. Στο 2ο παιχνίδι όμως το Μαρούσιαιφνιδίασε τους ερυθρόλευκους και έχοντας σε εκπληκτική μέρα τους Κόρφα και Henry (από 24 πόντους) κατάφερε να ισοφαρίσει τη σειρά οδηγώντας σε τρίτο παιχνίδι. Το τρίτο παιχνίδι ήταν παράσταση για ένα ρόλο αφού οι ερυθρόλευκοι πήραν μία από τις πιο ευρείες νίκες τους στη διοργάνωση (98-43) πραγματοποιώντας ένα εντυπωσιακό σε ποικιλία επιθετικό παιχνίδι (6 παίκτες με διψήφιο αριθμό πόντων).
Στα ημιτελικά του θεσμού ο Ολυμπιακός αντιμετώπισε τον Άρη τον οποίο και απέκλεισε με 2-1 νίκες. Στο 1ο παιχνίδι της σειράς οι ερυθρόλευκοι κατάφεραν να επικρατήσουν άνετα με 79-61. Οι Goldwire (14π), Τomic (12π) και Tarlac (12π., 8ριμπ.) αποτέλεσαν τους κύριους συντελεστές της ερυθρόλευκης νίκης απέναντι σε ένα Άρη όπου μόνο ο Λιαδέλης (16Π.) κατάφερε να ανησυχήσει σε κάποια σημεία του αγώνα την άμυνα του ΟΣΦΠ.
Στο δεύτερο παιχνίδι της σειράς, ο Άρης παρόλο που δεν είχε σε καλή μέρα τον καλύτερο επιθετικό του (Λιαδέλη), κατάφερε να ισοφαρίσει τη σειρά στέλνοντας την σε τρίτο παιχνίδι. Οι Muursepp (17π, 6 ριμπ), Χρυσανθόπουλος (15π, 4 ασ) και White (17π, 9 ριμπ.) αποτέλεσαν τους κύριους πρωταγωνιστές της νίκης του Άρη με τους κιτρινόμαυρους να καταφέρνουν να κυριαρχήσουν κυρίως στο ζωγραφιστό πληγώνοντας από εκεί την ερυθρόλευκη άμυνα. Ο Ολυμπιακός ήταν πολύ μονόπλευρος στην επιθετική του λειτουργία και δεν κατάφερε να εκμεταλλευτεί την εκπληκτική επιθετικά βραδιά του Goldwire (30π.).
Στο τρίτο παιχνίδι της ημιτελικής σειράς οι ερυθρόλευκοι μπήκαν πιο συγκεντρωμένοι και αποφασισμένοι να τελειώνουν την υπόθεση πρόκριση χωρίς περιθώρια λάθους. Οι Komazec (22π, 6 ριμπ.) & Tarlac (18π., 8 ριμπ.) κατάφεραν να κυριαρχήσουν ιδιαίτερα μέσα στο «ζωγραφιστό» και να φορτώσουν με πολλά καλάθια των κιτρινόμαυρη άμυνα. Χωρίς να απειληθούν ιδιαίτερα οι ερυθρόλευκοι διατήρησαν άνετα τη διαφορά κερδίζοντας με 76-62.
1ος τελικός ΟΣΦΠ-ΠΑΟ: 71-68
Ο 1ος τελικός ήταν από την αρχή εξαιρετικά αμφίρροπος. Οι δύο ομάδες ήταν άστοχες και νευρικές με αποτέλεσμα η επιθετική παραγωγικότητα να κυμανθεί σε εξαιρετικά χαμηλά επίπεδα. Οι πράσινοι βρίσκοντας σκορ από Radja και Αλβέρτη κατάφεραν να προηγηθούν με 31-26 στο ημίχρονο εκμεταλλευόμενοι τη κακή επιθετικά μέρα των Tarlac, Goldwire, Komazec. Στο δεύτερο ημίχρονο ο Ολυμπιακός βελτίωσε την άμυνα του και βρήκε στα πρόσωπα των Vuksevic (14π.), Rogers (13π.) και Tomic (11π.) τους πρωταγωνιστές για να φέρει το ματς στα ίσα (55-55). Η αποβολή του Radja πέντε λεπτά πριν το τέλος της κανονικής διάρκειας του παιχνιδιού και τα κρίσιμα σουτ των Vuksevic & Tomic στην παράταση έγειραν την πλάστιγγα υπέρ της ομάδας του Πειραιά και την βοήθησαν να κάνει το 1-0 στη σειρά (71-68).
2ος τελικός ΠΑΟ-ΟΣΦΠ: 72-56
Στο 2ο τελικό η εικόνα αποδείχθηκε αρκετά διαφορετική. Οι πράσινοι μπήκαν περισσότερο έτοιμοι στο παιχνίδι διατηρώντας το προβάδισμα καθόλη τη διάρκεια του. Οι ερυθρόλευκοι έμειναν κοντά στο σκορ στο 1ο ημίχρονο (37-32) εξαιτίας των ατομικών εμπνεύσεων των Goldwire & Tarlac. Έχοντας όμως όλα τα υπόλοιπα επιθετικά ατού τους σε κακή μέρα και μην μπορώντας να περιορίσουν τους Bodiroga (19π, 10 ριμπ) και Radja (14π, 7 ριμπ), οι οποίοι έκαναν ξανά ένα εξαιρετικό παιχνίδι, οι γηπεδούχοι κατάφεραν να αυξήσουν το προβάδισμά τους στο δεύτερο ημίχρονο φθάνοντας σε μία αρκετά άνετη επικράτηση (72-56) ισοφαρίζοντας τη σειρά των τελικών.
3ος τελικός ΟΣΦΠ-ΠΑΟ: 64-47
Η απάντηση των ερυθρολεύκων στον τρίτο τελικό ήταν άμεση. Οι ερυθρόλευκοι πραγματοποίησαν μία από τις καλύτερες εμφανίσεις τους της σεζόν στην άμυνα καταφέρνοντας να περιορίσουν τον ΠΑΟ μόλις στους 47 πόντους. Στην επίθεση οι ερυθρόλευκοι στόχευσαν ιδιαίτερα στο ζωγραφιστό αφού ήταν αρκετά άστοχοι από τη γραμμή του τριπόντου. Οι Tarlac (10π, 8 ριμπ), Παπανικολάου (10π), Komazec (16π, 5 ριμπ) και Rodgers (9π, 8 ριμπ) κυριάρχησαν μέσα στα καλάθια αποτελώντας τους κύριους επιθετικούς εκφραστές των γηπεδούχων, ελέγχοντας παράλληλα τα ριμπάουντ. Τα δύο αυτά στοιχεία βοήθησαν τον Ολυμπιακό να φθάσει σε μία πάρα πολύ εύκολη επικράτηση κάνοντας το 2-1 στη σειρά των τελικών.
4ος τελικός ΠΑΟ-ΟΣΦΠ: 65-55
Η δεύτερη νίκη στο ΣΕΦ έφερε επιπλέον αισιοδοξία στις τάξεις των Πειραιωτών όσον αφορά τη κατάκτηση του πρωταθλήματος, αισιοδοξία που όμως δεν δικαιολογήθηκε από την απόδοση της ομάδας. Οι γηπεδούχοι μπήκαν ξανά περισσότερο ορμητικοί από τους φιλοξενούμενους καταφέρνοντας να διατηρούν ένα μικρό προβάδισμα ασφαλείας καθ’ όλη τη διάρκεια του 1ου ημιχρόνου. Οι «συνήθεις ύποπτοι» Bodiroga (17π, 6 ριμπ) και Radja (10π, 9 ριμπ) είχαν αυτή τη φορά συμπαράσταση και από τους Αλβέρτη- Οικονόμου ενώ την ίδια στιγμή οι ερυθρόλευκοι στηρίζονταν μόνο στην εντυπωσιακή εμφάνιση του Tomic (17π, 5/6 τρίποντα) και τις ατομικές εξάρσεις του Komazec (14π, 4 ριμπ). Παρά την προσπάθεια των ερυθρολεύκων να πλησιάσουν στο σκορ οι παίκτες του Παναθηναϊκού κατάφεραν να διατηρήσουν τον έλεγχο του παιχνιδιού στο 2ο ημίχρονο και να ισοφαρίσουν τη σειρά των τελικών οδηγώντας την στον αποφασιστικό 5ο τελικό.
5ος τελικός- ΟΣΦΠ-ΠΑΟ: 52-63
Ο 5ος τελικός ξεκίνησε με τις καλύτερες προυποθέσεις για τον Ολυμπιακό. Οι ερυθρόλευκοι προηγήθηκαν με 13-2 στο 5’ και 24-12 στο 13’ παίρνοντας σκορ από Komazec, Rodgers και Goldwire και παράλληλα περιορίζοντας την επιθετική αποτελεσματικότητα των πρασίνων. Οι παίκτες του Ολυμπιακού διατήρησαν τη διαφορά σε διψήφιο επίπεδο έως το 16ο λεπτό παθαίνοντας όμως black out τα 4 λεπτά που απέμειναν μέχρι το τέλος του ημιχρόνου. Οι Bodiroga και Οικονόμου ηγήθηκαν της πράσινης αντεπίθεσης φθάνοντας να ισοφαρίσουν το παιχνίδι στην εκπνοή του ημιχρόνου. Αξίζει φυσικά να σημειωθεί ότι το καλάθι με το οποίο ισοφάρισε ο Παναθηναικός (τρίποντο από το μέσο του γηπέδου) ήταν καθαρά εκπρόθεσμο παρόλα αυτά μέτρησε κανονικά από τους διαιτητές.
Οι παίκτες του Παναθηναικού συνέχισαν το σερί στα πρώτα λεπτά του 2ου ημιχρόνου φθάνοντας συνολικά σε ένα σερί 20-0 και στο 38-29 στο 24’ με τον Ολυμπιακό να μένει άποντος 9 συνεχόμενα λεπτά. Η διάφορα έφθασε στους 12 (43-31) στο 27’ με τον Bodiroga να κάνει ένα πολύ καλό παιχνίδι εκμεταλλευόμενος όλα τα λάθη της ερυθρόλευκης άμυνας (μις ματς με Komazec).Με μπροστάρηδες τους Goldwire και Tarlac οι ερυθρόλευκοι θα απαντήσουν με ένα σερί 11-2 και θα επιστρέψουν στο παιχνίδι μειώνοντας σε 42-45 στο 32’. Μετά από ένα τριλεπτο αφλογιστίας και των δύο ομάδων οι ερυθρόλευκοι θα πέράσουν μπροστά με 51-50 στο 38’ με ένα καλάθι και φάουλ του Goldwire στον αιφνιδιασμό. Από το 51-50 και εκεί που έδειχναν οι ερυθρόλεκοι να παίρνουν του momentum, οι φιλοξενούμενοι θα τρέξουν ένα σερί 13-2 στα 2 τελευταία λεπτά βρίσκοντας καθοριστικές λύσεις από Τζεντίλε και Μπερκ, τη στιγμή που οι παίκτες του Ολυμπιακού θα κάνουν τη μία μετά την άλλη πολύ κακές επιθετικές επιλογές. Το 52-63 θα βρει τους «πράσινους» να πανηγυρίζουν έξαλλα ένα πρωτάθλημα με μειονέκτημα έδρας
EUROLEAGUE
Ο Ολυμπιακός αντιμετώπισε την Kinder Bologna, την CSKA Moscow, την Ulker, την Zadar και την Αlba Berlin. Η ομάδα του Πειραιά κατέγραψε ένα εντυπωσιακό ξεκίνημα στη διοργάνωση. Οι ερυθρόλευκοι καταγράφοντας 8 νίκες και 2 ήττες κατάφεραν να προκριθούν στην επόμενη φάση της διοργάνωσης καταλαμβάνοντας τη 1η θέση του ομίλου. Η ομάδα του Πειραιά παρέμεινε ανίκητη εκτός έδρας πραγματοποιώντας εντυπωσιακές εμφανίσεις. Τα διπλά στη Μπολόνια (67-72), στη Μόσχα (74-76) και στην Κων/πολη (79-89) αποτέλεσαν τις μεγαλύτερες νίκες του ΟΣΦΠ στην 1η φάση της διοργάνωσης δίνοντας ένα μήνυμα για τις διαθέσεις και τους στόχους της ομάδας στη κορυφαία διασυλλογική διοργάνωση.
Στη δεύτερη φάση της διοργάνωσης οι ερυθρόλευκοι δεν θα είναι τόσο εντυπωσιακοί καθώς θα καταγράψουν 3 νίκες και 3 ήττες αντιμετωπίζοντας επιπλέον τον ΠΑΟΚ, τη ρωσική Σαμάρα και την ιταλική Winnington Group Bologna(Φορτιντούτο). Τα αποτελέσματα όμως από την 1η φάση επέτρεψαν στον Ολυμπιακό να διατηρήσει την 1η θέση του ομίλου εξασφαλίζοντας το πλεονέκτημα έδρας για την φάση των 16 και τη φάση των 8 της διοργάνωσης.
Στην φάση των 16 ο ΟΣΦΠ θα αντιμετωπίσει την ιταλική Varese Roosters η οποία είχε προκριθεί ως 4η του 6ου ομίλου κάτω από ΠΑΟ, Εφές και Μακάμπι αφήνοντας έξω την Tau Ceramica.
Φάση Top-16 Ολυμπιακός-Βαρέζε: 78-66
To παιχνίδι ξεκίνησε με τις δύο ομάδες να είναι κοντά στο σκορ (13-10 στο 6’, 19-19 στο 10’). Οι ερυθρόλευκοι έβρισκαν σκορ από Tomic & Komazec ενώ η Varese είχε ως πρωταγωνιστές στην επίθεση τους De Pol και Mrsic. Τα συνεχόμενα καλάθια του Παπανικολάου και η καλή κυκλοφορία της μπάλας αποτέλεσαν «αντίδοτα» απέναντι στη ζώνη που εφάρμοσε ο coach Recalcati (27-21 στο 13’). Τα επόμενα λεπτά του 1ου ημιχρόνου οι ερυθρόλευκοι κατάφεραν να ανοίξουν το ρυθμό πετυχαίνοντας εύκολα καλάθια στον αιφνιδιασμό. Το πρώτο ημίχρονο έληξε με διαφορά 13 πόντων (43-29) υπέρ των γηπεδούχων.
Παρά την πίεση που άσκησαν οι παίκτες της Varese στα πρώτα λεπτά του δευτέρου ημιχρόνου, οι παίκτες του Ολυμπιακού κατάφερναν να διατηρούν ένα ασφαλές προβάδισμα (50-41 στο 26’, 56-45 στο 29’). Οι Oberto και Παπανικολάου πέτυχαν κρίσιμα καλάθια από το «ζωγραφιστό» σε εκείνο το σημείο του παιχνιδιού. Παρά τις συνεχείς αλλαγές του Ιταλού coach, το προβάδισμα των ερυθρολεύκων διευρυνόταν ολοένα και πιο πολύ. Πρωταγωνιστής για τον Ολυμπιακό ο Komazec οποίος απειλούσε συνεχώς το καλάθι της πρώην ομάδας του (63-49 στο 33’). Στα τελευταία λεπτά το σκηνικό του αγώνα δεν άλλαξε, με τους Πειραιώτες να σημειώνουν χωρίς ιδιαίτερη δυσκολία την πρώτη νίκη τους στην φάση των 16. Πρώτοι σκόρερ για τους ερυθρόλευκους ο Komazec (19π, 3 κλεψ) και ο Παπανικολάου (15π, 5 ριμπ).
Φάση Top-16 Βαρέζε- Ολυμπιακός: 77-83
Η ρεβάνς στην Ιταλία ήταν ένα διαφορετικό παιχνίδι σε σχέση με αυτό του ΣΕΦ. Οι παίκτες της Βαρέζε εκμεταλλεύομενοι τα λάθη των παικτών του ΟΣΦΠ διεκδίκησαν μέχρι τέλους την ισοφάριση στη σειρά δυσκολεύοντας τους Πειραιώτες.
Οι παίκτες της Varese έκαναν καλύτερο ξεκίνημα στο παιχνίδι εκμεταλλευόμενοι το πολλά λάθη των ερυθρολεύκων στην επιθετική τους λειτουργία (15-7 στο 12’). Οι Mrsic & Meneghin αποτέλεσαν τις κυριότερες απειλές για το ερυθρόλευκο καλάθι, τη στιγμή που Goldwire & Tomic κατάφεραν με σουτ να διατηρήσουν τον Ολυμπιακό στο παιχνίδι, φέρνοντας το ματς στα ίσα (27-27 στο 18’).
Στο δεύτερο ημίχρονο το παιχνίδι συνέχισε να είναι αμφίρροπο με τις δύο άμυνες να καθορίζουν τη χαμηλή επιθετική παραγωγικότητα των δύο ομάδων. Παρά τις συνεχόμενες ευκαιρείες που είχαν οι παίκτες του Ολυμπιακού στις τελευταίες επιθέσεις δεν κατάφεραν να τελειώσουν το παιχνίδι στη κανονική διάρκεια του (57-57)
Στην πρώτη παράταση ο ρυθμός του παιχνιδιού παρέμεινε αργός με τους Goldwire & Meneghin να οδηγούν τις δύο ομάδες επιθετικά. Παρά το προβάδισμα που διατηρούσε ο ΟΣΦΠ κατά τη διάρκεια της παράτασης, δεν κατάφερε να τελειώσει το παιχνίδι το οποίο οδηγήθηκε σε δεύτερη παράταση. Οι Tomic & Vuksevic έδωσαν προβάδισμα 73-67 στον Ολυμπιακό στο 47’ με τους παίκτες της Βαρέζε να απαντούν με σερί 8-1 προηγούμενοι με 75-74 ενάμιση λεπτό πριν το τέλος. Ένα εντυπωσιακό τρίποντο του Rodgers και μία καλή άμυνα των ερυθρολεύκων γύρισαν οριστικά το παιχνίδι υπέρ των φιλοξενούμενων, με τον Ολυμπιακό να κερδίσει με 83-77 και να παίρνει το πολύτιμο εισιτήριο για τα προημιτελικά της διοργάνωσης. Μία από τις καλύτερες εμφανίσεις του με την ερυθρόλευκη έκανε ο Goldwire ο οποίος κατέγραψε 30 πόντους, 4 ριμπάουντ και 4 κλεψίματα. Άξιοι συμπαραστάτες ο Rodgers με 16 πόντους και ο Tomic με 13 πόντους και 4 κλεψίματα.
Στα προημιτελικά οι ερυθρόλευκοι θα αντιμετωπίσουν την Βιλερμπάν η οποία είχε τερματίσει 2η στον 8ο όμιλο πάνω από Ρεάλ Μαδρίτης και Ούλκερ ενώ είχε αποκλείσει στη φάση των 16 την Τσιμπόνα με 2-1 νίκες.
1ος προημιτελικός Ολυμπιακός-ASVEL: 70-57
Το πρώτο ημίχρονο του παιχνιδιού είχε δύο πρόσωπα. Οι παίκτες της Asvel ξεκίνησαν πολύ καλύτερα το παιχνίδι εκμεταλλευόμενοι την αφλογιστία των ερυθρολεύκων και με επιθετικές αιχμές τους Blom και Palmer προηγήθηκαν με 19-8 στο 8’ και 24-14 στο 11’. Από τα μέσα του 2ου δεκαλέπτου έως το τέλος του ημιχρόνου, οι ερυθρόλευκοι έτρεξαν ένα σερί 17-4 προηγούμενοι στο τέλος του ημιχρόνου με 31-28. Οι Παπανικολάου, Ρότζερς και Τάρλατς αποτέλεσαν τους στυλοβάτες της ερυθρόλευκης αντεπίθεσης με τον τελευταίο να προσφέρει και θέαμα με δύο εντυπωσιακά καρφώματα.
Το 3ο δεκάλεπτο εξελίχθηκε σε ντέρμπι με το προβάδισμα να αλλάζει χέρια από λεπτό σε λεπτό. Με ένα εντυπωσιακό καλάθι του Μενσά, οι ερυθρόλευκοι προηγήθηκαν με 58-52 στο 36’. Τα υπόλοιπα λεπτά ήταν διαδικαστικού χαρακτήρα αφού οι φιλοξενούμενοι δεν κατάφεραν να επανέλθουν ξανά στο παιχνίδι. Οι Mensa (17 π, 5 ριμ), Παπανικολάου (12π, 4 ριμ) και Κόμαζετς (12π, 3 ριμ) αποτέλεσαν τους τρεις διακριθέντες για τους γηπεδούχους.
2ος προημιτελικός Βιλερμπάν- ASVEL: 77-81
Οι ερυθρόλευκοι έκαναν καλύτερο ξεκίνημα από τους γηπεδούχους διατηρώντας μικρό προβάδισμα στο 1ο δεκάλεπτο του παιχνιδιού. Στις αρχές του 2ου δεκαλέπτου οι παίκτες της Villeurbane κατάφεραν να πάρουν την πρωτοβουλία των κινήσεων και με πρωταγωνιστή τον ασταμάτητο Henry κατάφεραν να προηγηθούν με 30-24.
Τα επόμενα λεπτά Tomic και Komazec με συνεχόμενα καλάθια όχι μόνο κράτησαν τον ΟΣΦΠ κοντά στο σκορ αλλά έφεραν το παιχνίδι στα ίσια στο 16’΄(35-35). Σημαντικό ρόλο σε αυτή την αντεπίθεση του Ολυμπιακού έπαιξαν και οι Tarlac-Παπανικολάου οι οποίοι βελτίωσαν σημαντικά την αμυντική λειτουργία του Ολυμπιακού.
Το ξεκίνημα του δευτέρου ημιχρόνου βρήκε τους Γάλλους να τρέχουν ένα σερί επανακτώντας το προβάδισμα. Με καλάθια των Palmer και Bilba η Βιλερμπάν διατηρούσε το προβάδισμα παίζοντας παράλληλα πολύ σκληρή άμυνα πάνω στον Tarlac.
O καταλογισμός του 4ου φάουλ στον Henry διευκόλυνε αρκετά τους ερυθρόλευκους. Δύο κρίσιμα επιθετικά rebounds του Oberto και δύο αντίστοιχα καλάθια του Rodgers έδωσαν προβάδισμα 71-65 στο 34’. Οι παίκτες του Ολυμπιακού κατάφεραν να υπερασπιστούν το προβάδισμα στο τελευταίο 5λεπτο παρά την ασφυκτική πίεση που άσκησαν οι Γάλλοι.
Σημείο-κλειδί για την έκβαση του παιχνιδιού ήταν η απόφαση του Ντούντα να ρίξει στο μαρκάρισμα του ασταμάτητου Henry τον Δ. Παπανικολάου ο οποίος κούρασε τον Γάλλο μειώνοντας την παραγωγικότητά του. Παράλληλα η ευστοχία του Komazec και η κυριαρχία του Tarlac στο «ζωγραφιστό» σφράγισαν τη νίκη-πρόκριση του ΟΣΦΠ. Κορυφαίος για τους ερυθρόλευκους ο Komazec με 23 πόντους και 7 ριμπάουντ ενώ σημαντική ήταν και η συνεισφορά του Tarlac με 16 πόντους.
Ημιτελικός Ζαλγκιρις Κάουνας– Ολυμπιακός: 87-71
Η Ζαλγκιρις ξεκίνησε πολύ δυναμικά από τα πρώτα λεπτά του παιχνιδιού παίρνοντας προβάδισμα 18-9 στο 6’ και 27-18 στο 12’. Οι παίκτες της Ζάλγκιρις κατάφερναν με double team να περιορίζουν τον Tarlac τη στιγμή που Edney και Stobergas εκμεταλλεύονταν την αδυναμία του Goldwire και Komazec να τους μαρκάρκουν ειδικά στο 1 vs 1. Επιπλέον σημαντική ζημιά στο ερυθρόλευκο καλάθι έκανε ο Bowie εκμεταλλευόμενος την αδυναμία του Tomic να τον μαρκάρει στα drives που επιχειρούσε. Η κυριαρχία των Λιθουανών συνεχίστηκε μέχρι το τέλος του ημιχρόνου (48-33) με Bowie, Εdney και Αdomaitis να κάνουν ότι θέλουν στην ερυθρόλευκη άμυνα παράλληλα περιορίζοντας τα επιθετικά ατού του Ολυμπιακού. Οι αλλαγές προσώπων και τακτικής του coach Ivkovic κατά τη διάρκεια του 1ου ημιχρόνου δεν άλλαξαν καθόλου τις ισορροπίες.
H εικόνα δεν άλλαξε σχεδόν καθόλου στο 2ο ημίχρονο παρά την προσπάθεια των ερυθρολεύκων να αντιδράσουν. Η κακή άμυνα του Komazec στον Stobergas, τα 4 φάουλ του Tarlac από νωρίς και η συμπλήρωση των οκτώ ομαδικών φάουλ από τους ερυθρόλευκους ήταν ανάμεσα στους κυριότερους παράγοντες που δεν επέτρεψαν στην προσπάθεια αντεπίθεσης των παικτών του Ολυμπιακούνα έχει κάποιο αποτέλεσμα. Οι παίκτες της Ζαλγκιριςδιατήρησαν το μεγάλο προβάδισμα καθ’ όλη τη διάρκεια του δευτέρου ημιχρόνου χωρίς να απειληθούν σε κανένα σημείο από τους ερυθρόλευκους με τον coach Kazlaouskas μάλιστα να καταφέρνει να ξεκουράζει τα βασικά ατού της ομάδας (Edney) του ενόψει του μεγάλου τελικού.
Οι Bowie (19π, 4 ριμπ), Adomaitis (15π.), Edney (13π, 6 ασ) και Stombergas (10π) αποτέλεσαν τους απόλυτους πρωταγωνιστές του θριάμβου της Ζάλγκιρις. Από τον Ολυμπιακόδιασώθηκαν μόνο οι Tarlac (15π, 9ριμπ), Παπανικολάου (12π 5 ριμπ) και Mensa (12π).
Μικρός τελικός Φορτιτούτο Μπολόνια- Ολυμπιακός: 63-74
H απογοήτευση στις τάξεις των ερυθρολεύκων ήταν έκδηλη από τη συντριβή και τον αποκλεισμό στον ημιτελικό με τη Ζάλγκιρις. Ο αποκλεισμός με τον τρόπο που ήρθε ήταν σοκαριστικός για τους Πειραιώτες οι οποίοι θεωρούνταν το μεγάλο φαβορί όχι μόνο για τον ημιτελικό αλλά συνολικά για το Final 4.
Παρά την απογοήτευση οι παίκτες του Ολυμπιακούμπήκαν ορμητικά στο παιχνίδι παίρνοντας σημαντική διαφορά από νωρίς. Οι Komazec(13π) και Oberto(9π, 8 ριμπ) αποτέλεσαν τις κύριες επιθετικές αιχμές των ερυθρολεύκων στο 1ο ημίχρονο οι οποίοι με καλή άμυνα κατάφεραν να περιορίσουν τα επιθετικά ατού της Φορτιτούτο.
Στο 2ο ημίχρονο οι παίκτες της Φορτιτούτοεπιχείρησαν μία αντεπίθεση μειώνοντας τη διαφορά έχοντας σε καλή μέρα τους Jaric (17π, 2 κλεψ) και Karnisovas (14π, 4 ριμπ). Παρόλα αυτά Vuksevic (12π) & Παπανικολάου (9π) κατάφεραν με ατομικές προσπάθειες να κρατήσουν τον Ολυμπιακόστον έλεγχο του παιχνιδιού έως και το τέλος του παιχνιδιού. Το τελικό 63-74 έδωσε στην ομάδα του Πειραιά την 3η θέση στην Ευρώπη.
ΑΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ
Η ομάδα του Πειραιά πραγματοποίησε μία πολύ καλή πορεία στο Κύπελλο Πρωταθλητριών έως και το Final 4 του Μονάχου μοιράζοντας ελπίδες στους οπαδούς της ότι θα καταφέρει να διεκδικήσει με αξιώσεις το δεύτερο τίτλο του Πρωταθλητή Ευρώπης μέσα σε μία τριετία. Άλλωστε η παρουσία του coach Ivkovic και η ποιότητα του ρόστερ επέτρεπαν στην ομάδα να θέσει υψηλούς στόχους σε ότι αφορά την ευρωπαϊκή της διάκριση. Η υπερηχητική Ζαλγκίριςόμως είχε διαφορετική άποψη, ανέτρεψε πλήρως τα προγνωστικά και με μία επιβλητική νίκη έστειλε τον ΟΣΦΠστον μικρό τελικό «της παρηγοριάς» όπου και κατέκτησε την 3η θέση.
Η 3η θέση στην ευρωλίγκα αποτέλεσε μία σχετική επιτυχία για τον Ολυμπιακό, παρόλα αυτά ο εύκολος αποκλεισμός από τον τελικό από μια ομάδα με το περιορισμένο ειδικό βάρος της Ζάλγκιρις, αποτέλεσε ένα σοκ για τον οργανισμό και τους οπάδους της καθώς οι επιδιώξεις για τη κατάκτηση του τροπαίου ήταν αρκετές εξαιτίας της ποιότητας του ρόστερ αλλά και εξαιτίας της σχετικά εύκολης πρόκρισης στο Final 4 του Μονάχου.
Η απώλεια όμως των δύο εγχώριων στόχων χαρακτήρισε σε μεγάλο βαθμό τη χρονιά ως αποτυχημένη για την ομάδα του Πειραιά. Ο αποκλεισμός τόσο νωρίς από το Κύπελλοκαι ιδιαίτερα η απώλεια του Πρωταθλήματοςαπό τον Παναθηναικό, έχοντας μάλιστα το πλεονέκτημα έδρας σφράγισαν τη συγκεκριμένη σεζόν. Η απώλεια του δεύτερου συνεχόμενου Πρωταθλήματος και μάλιστα αυτή τη φορά από τον αιώνιο αντίπαλο έχοντας πλεονέκτημα έδρας ήταν ένα από τα γεγονότα που σημάδεψαν δυστυχώς τη σύγχρονη ιστορία της ομάδας. Παρόλο που οι αντίπαλοι θεωρούνταν σχετικά ισοδύναμοι αναφορικά με το συνολικό βάθος και την ποιότητα των ρόστερ, Bodiroga και Radja αποτέλεσαν τους τους παίκτες-ηγέτες και κύριους παράγοντες που έγειραν την πλάστιγγα υπέρ των «πρασίνων» τη στιγμή που βασικά επιθετικά ατού των ερυθρολεύκων (Komazec, Παπανικολάου, Oberto) δεν είχαν σταθερά θετικές επιδόσεις ιδιαίτερα στα κρίσιμα παιχνίδια (τελικούς).
Η σεζόν 1998-1999 αποτέλεσαν αναμφίβολα μία από τις χρονιές-σταθμούς στη σύγχρονη ιστορία. Ήταν η τελευταία παρουσία του Ολυμπιακού σε final 4 μέχρι και τη σεζόν 2008-9, αφού από την επόμενη σεζόν θα ξεκινήσει μία δεκαετία των «πέτρινων χρόνων» σε ότι αφορά τη θέση του ερυθρόλευκου powerhouse στην Ευρωλίγκα. Παράλληλα τα «πέτρινα χρόνια» ξεκίνησαν για τη συμμετοχή στις εγχώριες διοργανώσεις καθώς σε μία δεκαετία οι Πειραιώτες θα κερδίσουν μόνο ένα Κύπελλο Ελλάδας ενώ θα παγιωθεί η εντός και εκτός αγωνιστικών χώρων κυριαρχία του αιώνιου αντιπάλου.
Υ.Γ. Παρόλο η σεζόν 1998-9 δεν είχε το τέλος που ο ίδιος θα ήθελε (επέστρεψε όμως μία 10ετία μετά για να σηκώσει ξανά το Θρύλο στη κορυφή της Ευρώπης), το κείμενο αποτελεί μία ελάχιστη αφιέρωση στη κορυφαία προσωπικότητα στην ιστορία του μπασκετικού τμήματος του Θρύλου, τον αείμνηστο Dusan Ivkovic.