Encore: Over the undertow

Jon Tsakos

Ο ερχομός της Alba στο Φάληρο προμήνυε «ύπουλη» αναμέτρηση – εξ ου και ο τίτλος over the undertow – για τον Ολυμπιακό, ιδίως μετά από την ήττα στην Μόσχα από την CSKA και την δύσκολη επικράτηση επί του Ηρακλή στο Ιβανώφειο. Οι Γερμανοί, ερχόμενοι με σπουδαίες νίκες έναντι των Fenerbahce και Ερυθρού Αστέρα και με σταδιακά βελτιωμένα ποσοστά εκτέλεσης από τα 6.75, ήταν πολύ αξιόμαχοι, αλλά ουδέποτε προσπέρασαν στο score και μοιραία ηττήθηκαν με 87-83. Τι κρατήσαμε από την αναμέτρηση του Φαλήρου…

Πρώτο ημίχρονο: όταν η επίθεση δείχνει τον δρόμο

Οι γηπεδούχοι παρατάχθηκαν με την συνηθισμένη πεντάδα των Walkup, Dorsey, Παπανικολάου, Βεζένκοβ και Fall, ενώ οι φιλοξενούμενοι με τους Smith, Lo, Zoosman, Sikma και Thiemann.

Οι «ερυθρόλευκοι» με βασικό άξονα την τροφοδότηση του Fall στο post μέσω διάφορων δράσεων (cross screen στην baseline είτε από τον Παπανικολάου είτε από τον Dorsey για post up, pick ‘n’ roll στην κορυφή και άμεση πάσα στο φτερό για καλή γωνία πάσας στο post) θέλησαν να δώσουν ροή στην επίθεσή τους, δίνοντας τελειώματα στην ρακέτα και καλά διαβάσματα στην εκάστοτε αμυντική αντιμετώπιση των «κίτρινων» (βοήθεια από την πλευρά της μπάλας είτε από την weak side).

 

Με τον Παπανικολάου να εκτελεί με κάθε τρόπο (spot up σουτ, backdoor κοψίματα), η ομάδα του coach Μπαρτζώκα απέκτησε νωρίς επιθετικό ρυθμό, παρά την αστοχία του Vezenkov (άποντος έως την ανάπαυλα). Οι Walkup και Σλούκας διάβαζαν άριστα το ενίοτε άσκοπο jump to the ball των Βερολινέζων μετά το screen στην μπάλα, βρίσκοντας τον ελεύθερο παίκτη στο φτερό.

Από την αντίπερα όχθη, οι παίκτες του coach Gonzalez πιστοί στις αρχές τους (διαρκές passing game με τον Sikma στο high post ως κύριο πόλο και κίνηση μακριά από την μπάλα) έβρισκαν λύσεις, κυρίως κοντά στο καλάθι με τους Sikma και Da Silva, μένοντας στο 27-19 κατά τους, καθώς το 14% ως ποσοστό ευστοχίας από την περίμετρο, τους στέρησε κάποιους πόντους ακόμα. O Sikma απέδειξε για πολλοστή φορά το υψηλό μπασκετικό IQ του σε πολλές κατοχές μέσα από διάφορες συνθήκες μέσα στο παιχνίδι. Split post με κόψιμο του Lo, διάβασμα βοηθειών από την baseline για skip πάσα στην weak side ήταν μόνο ορισμένες φάσεις, που ο Αμερικανός forward πάσαρε εξαιρετικά.

Οι γηπεδούχοι αμύνονταν σε απόσταση μίας πάσας, «δίνοντας» το έναυσμα στους φιλοξενούμενους για backdoor κοψίματα ή για flash (γρήγορη κάθετη κίνηση στο ζωγραφιστό από τους ψηλούς), με τον Da Silva να κινείται υποδειγματικά σε αρκετές περιπτώσεις. Ο Γερμανός forward/ center – παρότι rookie στην Euroleague – έχει παρουσιάσει ένα πολύ ενδιαφέρον αγωνιστικό προφίλ, με υψηλό επίπεδο αντίληψης, ομαδική προσέγγιση του παιχνιδιού, εξαιρετικά διαβάσματα στην επίθεση τόσο σε συνθήκες εκτέλεσης όσο και σε συνθήκες δημιουργίας προϋποθέσεων για score συμπαικτών του.

 

Δεύτερο ημίχρονο: σταθερά μπροστά αλλά 83 πόντοι παθητικό…

H Αlba μέσα από κατά βάση επιθετικές άμυνες στην μπάλα (hedge outs με τους Thiemann, Da Silva) θέλησε αρχικά να σταματήσει την ντρίμπλα των guards του Ολυμπιακού και ως εκ τούτου να καθυστερήσει τον επιθυμητό χρόνο για αυτούς πάσας, όμως, ο Ολυμπιακός πήρε αρκετά καλό βαθμό στην αντιμετώπιση αυτής της αμυντικής τακτικής, εκμεταλλευόμενος το ανά φάσεις προβληματικό αμυντικό spacing των αντιπάλων.

Ο Ολυμπιακός, αντίθετα, επέλεξε συνδυασμό τακτική over & flat (συνήθως στο πρώτο screen στην μπάλα) και αλλαγών (μετά από πλάγιο pick ή δεύτερο ball screen), με στόχο να περιορίσει την κυκλοφορία μπάλας και να ελέγξει καλύτερα τις γωνίες πάσας, γεγονός που οδήγησε την Alba σε πιο στατικές επιθέσεις.

Παρά την σποραδική αποτελεσματικότητα στα μετόπισθεν, οι αλλαγές στα μαρκαρίσματα προκαλούσαν ανισορροπία στο αμυντικό rebound, με τους Βερολινέζους να ολοκληρώνουν με 12 επιθετικά, βρίσκοντας 15 πόντους κατά αυτόν τον τρόπο με προεξάρχοντα τον Sikma (9 πόντοι, 10 rebounds 5 εξ αυτών επιθετικά, 8 assists και 1 κλέψιμο), ενώ τα συνεχή rip screens από τους guards για τους ψηλούς (τυφλό screen στην πλάτη του αμυντικού) ακόμα και σε ATO’s (after time out plays) έφεραν την Alba στο -3.

Ζωτικής σημασίας ήταν η παρουσία του Shaquille McKissic, ο οποίος έδωσε μεγάλη πνοή στις τελευταίες κρίσιμες κατοχές κυρίως αμυντικά. Έγκαιρες βοήθειες από την help side, επιθετικότητα στα rebounds και κρίσιμοι πόντοι από τον Αμερικανό swingman, που βρίσκει τρόπους να είναι ωφέλιμος υπό τον νεοφερμένο μανδύα του ρόλου από τον πάγκο (3/5 βολές, 3 rebounds και 1 κλέψιμο στα τελευταία 3 λεπτά).

Περί Ολυμπιακού

Οι «ερυθρόλευκοι» κατά την γνώμη μου ήταν αρκετά καλοί για τις συνθήκες της αναμέτρησης. Οδήγησαν την Alba σε επιθέσεις μεγαλύτερης διάρκειας από αυτές που προτιμά να τρέχει, έχοντας σε γενικές γραμμές συνεπές αμυντικό transition, παρόλο που δέχθηκε 9 έως το τέλος του αγώνα και συνολικά 83 απέναντι σε μία εξαιρετικά καλοδουλεμένη επιθετικά ομάδα. Επιθετικά βρήκε εξ αρχής ρυθμό, βγάζοντας ανά διαφορετικά διαστήματα διαφορετικούς scorers μπροστά (12 ο Παπανικολάου στην πρώτη περίοδο, 9 ο Βεζένκοβ στο δεύτερο ημίχρονο, 13 ο Dorsey έως το τέλος), για να φτάσει τους 87 πόντους συνολικά. Η υπεροχή των «κίτρινων» στους αιθέρες ίσως και να προκάλεσε προβληματισμό, ωστόσο, οι Βερολινέζοι δεν είναι τυχαία πρώτοι στο ORB% με 31.6% (δείκτης ποσοστού επιθετικών rebounds που κερδίζει μία ομάδα από το σύνολο των διεκδικουμένων).

Περί Alba

Οι Βερολινέζοι έδειξαν ότι θα είναι ανταγωνιστικοί και φέτος, αν και δεν διαθέτουν το απαιτούμενο star quality, για να έχουν βάσιμες πιθανότητες διεκδίκησης μίας θέσης στην οκτάδα. Ως βοηθός για τέσσερα συναπτά έτη δίπλα στον σπουδαίο Aito Reneses, o Israel Gonzalez σταδιακά προσπαθεί να εντάξει πιο επιθετικές λογικές στα μετόπισθεν με αρκετά hedge outs στον αντίπαλο χειριστή, κρατώντας σε μεγάλο βαθμό την φιλοσοφία του μπάσκετ συνεργασίας σε κάθε εκατοστό του επιθετικού μισού. Η αμυντική επάρκεια θα είναι ζητούμενο καθ’ όλη την διάρκεια της χρονιάς, ιδίως για σύνολο που  μέχρι πρότινος δεν βασιζόταν σε παραγωγική αμυντική λειτουργία, όμως, η επιθετική της λειτουργία θα αποτελέσει δύσκολο γρίφο για αρκετούς αντιπάλους (και) φέτος.

Επόμενη αγωνιστική

Ο Ολυμπιακός θα υποδεχθεί στις 28/10 την «πληγωμένη» με 2-4 Fenerbahce στο ΣΕΦ, με την Alba να φιλοξενεί την, σταδιακά καλύτερη, Bayern στην O2 Arena.

 

 

*Τα στατιστικά που χρησιμοποιήθηκαν στο κείμενο, πάρθηκαν από την ιστοσελίδα https://basketball.realgm.com/international/league/1/Euroleague/team-stats/2021/Advanced_Stats/Team_Totals/ortg/desc

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Next Post

Προς το Πάρκιγκ - Μετά την Fenerbahce

Photo Credit: Locopicos

Subscribe US Now

0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x