Off Season 2021 – ημέρα 28η

Red Emerald

Καλησπέρα αγαπητοί φίλοι, haters αλλά και όλοι εσείς που μας παρακολουθείτε με κατανόηση.

Έχουν περάσει μόλις 28 ημέρες, από την στιγμή που η κόρνα της γραμματείας στο ΣΕΦ έβαλε και επισήμως τέλος στις αγωνιστικές υποχρεώσεις του Ολυμπιακού για την περίοδο 2020/21. Από τότε, και παρότι έχει περάσει σχεδόν ένας μήνας – η ερυθρόλευκη ειδησιογραφία δεν έχει κατορθώσει να δώσει καμία κατεύθυνση για την επόμενη ημέρα. Βέβαια άλλο ειδησιογραφία και άλλο οπαδικός ψυχισμός. Άλλωστε είναι γνωστό ότι εμείς οι “κακοί οπαδοί” δεν είμαστε αντικειμενικοί όπως κάποιοι άλλοι (αλήθεια ποιοί είναι αυτοί;) και έτσι μπορούμε να γίνουμε αντικείμενο εκμετάλλευσης όταν μας ψιθυρίζουν γλυκά λογάκια οι “αυθεντίες” στο αυτί. Εε λοιπόν εμάς (αν θέλετε να ξέρετε), δεν μας πολυνοιάζουν τα γλυκόλογα, γιατί ζούμε καταναλώνοντας όνειρα και πνίγοντας στο υποσυνείδητο μας εφιάλτες μόνοι μας – δεν χρειαζόμαστε καμμία βοήθεια! <sic> Για να καταλάβετε στο Red Point Guard στις εσωτερικές μας συζητήσεις όταν κάποιος αναφέρει το Tel Aviv για οποιονδήποτε λόγο, κάποιος άλλος θα θυμηθεί μια παραμυθένια μεταγραφή που δεν έγινε ποτέ! Έτσι είναι μην γελάτε μαζί μας κυρίες και κύριοι!

Ειδικά όποιος παρακολουθεί την τάση των social media, θα γνωρίζει ότι η συμπαθής φυλή των μπασκετόγαυρων έχει ήδη μπει σε mood προετοιμασίας για την νέα περίοδο. Δυστυχώς για εσάς δεν μπορώ να αποκαλύψω τα μυστικά αυτής της ιεροτελεστίας καθώς δεσμεύομαι απέναντι στην φυλή. Όμως το νερό έχει μπει στο αυλάκι. Ανάλογα δε και με την οπτική του καθενός, έχει γίνει και η αποτίμηση της φετινής προσπάθειας. Με τα αποτελέσματα να αποτυπώνονται γλαφυρά στο ακόλουθο Poll που κάναμε πριν από λίγες ημέρες.

Αν ήταν εκλογικά αποτελέσματα, το κόμμα της Απογοήτευσης θα έπαιρνε εντολή σχηματισμού κυβέρνησης και αναλόγως με τον εκλογικό της “συνεταίρο” θα είχαμε και αντίστοιχες προγραμματικές δηλώσεις που θα έδειχναν την κατεύθυνση προς στην νέα προσπάθεια. Ο πρόεδρος του κινήματος της Απογοήτευσης θα ανακοίνωνε το υπουργικό συμβούλιο θα γινόταν ορκωμοσία και αμέσως μετά όλοι θα σήκωναν μανίκια και θα έκαναν δηλώσεις για πολύ σκληρή δουλειά και τσιτάτα του τύπου “Απόψε πεθαίνει η Αισιοδοξία. Απογοήτευση τώρα για όλους”! Οι μηχανισμοί μαζικής επικοινωνίας με τα non paper θα έπαιρναν φωτιά και ο προπαγανδισμός, είτε υπέρ, είτε κατά, θα γέμιζε την καθημερινότητα όσων ασχολούνται με την ομάδα λίγο περισσότερο από το φυσιολογικό. Θα είχαμε κάτι να τσακωνόμαστε βρε αδερφέ!

Και αυτό θα ήταν λίγο πολύ η καθημερινή μας ραστώνη, αλλά βλέπετε οι ιδιαίτερες συνθήκες της εποχής που ζούμε έχουν βάλει τον σχεδιασμό στο περιθώριο… (κάπου εδώ οι μισοί αναγνώστες ξεκινούν να σκέφτονται να ξεκινήσουν το σερφάρισμα για άλλο κείμενο). Για όσους γενναίους όμως παρέμειναν σας έχω στενάχωρα νέα, καθώς ο Covid-19 έχει χτυπήσει για τα καλά, αρκετά και σημαντικά γρανάζια της ομάδας! Το μόνο που εύχομαι λοιπόν είναι οι άνθρωποι να ξεπεράσουν την προσωπική τους περιπέτεια χωρίς σημαντικές παρενέργειες για την υγεία τους. Με αυτά τα δεδομένα δεν πρέπει να μας προκαλεί εντύπωση η σιγή ασυρμάτου σε ό,τι αφορά μελλοντικές μεταγραφικές κινήσεις. Έτσι και αλλιώς, ντουντούκα ο Ολυμπιακός δεν έβγαλε ποτέ.

Έχουν υπάρξει μέχρι τώρα 2, 3 σοβαρές περιπτώσεις που έχουν καταγραφεί και για τις οποίες γράψαμε και εμείς μερικές σκέψεις <ΕΔΩ κ ΕΔΩ>. Όμως τα περισσότερα που διαβάζετε εδώ και ένα μήνα είναι προτάσεις από agents και επιθυμίες όσων με τον ένα τρόπο ή τον άλλο εμπλέκονται στο παζάρι των καλοκαιρινών μετακινήσεων. Ως εκ τούτου το ταξίδι του Off Season 2021 είναι μάλλον ακόμα σε στάδιο προετοιμασίας και θα πρέπει να περιμένουμε για να δούμε τις πρώτες κινήσεις της ομάδας. Μέχρι λοιπόν το ερυθρόλευκο πλοίο να λύσει κάβους και να ανοίξει τα πανιά του θα απασχολούμαστε με άλλα θέματα όπως.

Εκλογές ΕΟΚ

Το μεγάλο για κάποιους ζήτημα είναι οι επερχόμενες (;) εκλογές για την Ελληνική Ομοσπονδία Καλαθοσφαίρισης που έχουν οριστεί στις 30/5 – από την προσωρινή διοίκηση πρωτοδικείου της οποίας ηγείται ο Γ. Βασιλακόπουλος. Οι περισσότεροι φυσικά το αντιμετωπίζουν καιροσκοπικά, με την ελπίδα το αποτέλεσμα των εκλογών να σηματοδοτήσει κάτι θετικό για τους ίδιους και τις ομάδες τους. Οι υποψήφιοι με προφανή στόχο να αποκτήσουν θέση εξουσίας, οι ομάδες η κάθε μια με τους δικούς της στόχους, τα ΜΜΕ παίζουν το παιχνίδι αναλόγως σε ποιου το άρμα έχουν προσδεθεί και οι οπαδοί φαντασιώνονται μεγάλες και σημαντικές αλλαγές που θα οδηγήσουν σε θρίαμβο τις ομάδες τους. Η δική μου ανάγνωση είναι εντελώς διαφορετική και σας το γράφω εδώ ώστε στο μέλλον να μπορείτε να το πάρετε και να μου το τρίψετε στα μούτρα.

Όποιος και αν εκλεγεί, δεν πρόκειται να αλλάξει τίποτα! Και ο λόγος είναι ότι το Ελληνικό Μπάσκετ είναι ένα σύστημα με την ίδια λειτουργία από την δεκαετία του '80 και έπειτα το οποίο δεν θέλει να αλλάξει! Click To Tweet

Δεν είναι ζήτημα προσώπων όσο νοοτροπίας. Ας πούμε το φαβορί (κατά την γνώμη μου) για την προεδρία ο κος Λιόλιος, σε διαδικτυακή του συνέντευξη εξήγησε ότι μέρος του πλάνου του είναι να δώσει τεχνογνωσία στα ερασιτεχνικά σωματεία για το πως να δημιουργήσουν μόνα τους έσοδα μέσα από live streaming των αγώνων τους. Όποιος έχει γνώση του χώρου και γνωρίζει το πως λειτουργεί, θα πρέπει να γέλασε πολύ με τις αγαθές προθέσεις του υποψηφίου. Δεν μπαίνω σε λεπτομέρειες, όποιος έχει ζήσει έστω και λίγο ερασιτεχνικό σωματείο καταλαβαίνει. Και που είστε, όποιος βρει τον εξοπλισμό που τάζει ο Κος Λιολιος στα γυμναστήρια ανά την χώρα μετά από λίγες ημέρες εγκατάστασης – να έρθει να μου το πει.

Ο άλλος υποψήφιος και πρώην παίκτης του Ολυμπιακού, κος Φασούλας, αρχικά προσπάθησε να αποσυνδέσει το όνομα του από το γεγονός ότι ήταν σύμβουλος για χρόνια του απελθόντος Γ. Βασιλακόπουλου (γιατί άραγε, τι έχουν οι σύμβουλοι ΓΒ;). Ενώ στην συνέχεια προώθησε την άποψη (έχω πάρα πολλές εντάσεις για αυτή του την τοποθέτηση αλλά φευ) ότι η τεχνογνωσία για το μπάσκετ βρίσκεται σε όσους αγωνίστηκαν. Όμως αφού το είπε, αναρωτιέμαι τεχνογνωσία σε τι ακριβώς; Διοικητική, παραγοντική, προπονητική, αθλητική; Σε ό,τι και να αναφέρεται ο κος Φασούλας, αυτή η γνώση δεν συνάδει απαραίτητα με πρώην αθλητές. Η εμπειρία του περιβάλλοντος και αθλητική παιδεία ναι, υπάρχει, σίγουρα σε πολλούς πρώην αθλητές, όχι βέβαια σε όλους. Όμως το πρόβλημα μας δεν ήταν ποτέ οι αθλητές, αλλά όσοι διαχειρίζονταν το μέλλον τους. Και λυπάμαι, αλλά όταν για σειρά ετών ουδείς από τους σημερινούς υποψηφίους αθλητές δεν αναμείχθηκε με τον ΠΣΑΚ και δεν νοιάστηκε να βοηθήσει τους αθλητές στις χαμηλότερες κατηγορίες… όταν δεν έχει παραγοντική εμπειρία (ούτε σε μικρότερες κατηγορίες) τότε είναι τουλάχιστον υποκριτικό να πουλάει τεχνογνωσία.

Τέλος ο κος Παπανικολάου που εμφανίζεται ως συνεχιστής της παράταξης Βασιλακόπουλου ασχολήθηκε μόνο με το να ενταχθούν οι 500+ ομάδες που είχαν 3 μήνες να υποβάλλουν τα απαραίτητα παραστατικά στο αθλητικό μητρώο και δεν τα κατάφεραν ή απλά δεν πληρούν τις προϋποθέσεις. Δηλαδή το πρόβλημα του ήταν η “διαμόρφωση” του εκλογικού σώματος και όχι αν τα σωματεία δικαιούνται βάση νόμου να συμμετάσχουν στις εκλογικές διαδικασίες. Για την ταμπακιέρα τίποτα… αναφορά καμία! Όλη αυτή η λογική της επετηρίδας, της συντεχνίας, του παρεοκρατισμού και της αδιαφάνειας, όπου οι δημόσιοι πόροι διανέμονται χωρίς αποφάσεις Δ.Σ. και παραστατικά, δεν ενοχλεί το πρώην σύστημα αλλά το τρέφει. Και ο κος Παπανικολάου θέλει την διατήρηση του status quo με ό,τι αυτό συνεπάγεται. Θα περίμενε κανείς από έναν νέο άνθρωπο να σκέφτεται διαφορετικά και να σταθεί απέναντι σε αυτά τα φαινόμενα. Αλλά η ηλικία είναι πρωτίστως στα μυαλά. And you can’t teach an old dog new tricks.

Σε ό,τι αφορά τον Ολυμπιακό, επισήμως δεν ασχολείται με την διαδικασία δεν έχει πάρει θέση υπέρ κάποιου υποψηφίου. Και παρόλα τα όσα λέγονται κρατεί στάση αναμονής – με τι στόχευση όμως;

Η λογική λέει πως όταν δεν ανακατεύεσαι με την διαμόρφωση μιας νέας κατάστασης δεν πρέπει να περιμένεις ότι όλο αυτό θα λειτουργήσει υπέρ σου.
0
Please leave a feedback on thisx

Και το αφήνω εδώ το ζήτημα για την ώρα και θα πούμε περισσότερα μετά τις εκλογές ΑΝ ΤΕΛΙΚΑ ΓΙΝΟΥΝ… Βλέπετε, η προσωρινή διοίκηση του κ. Βασιλακόπουλου δεν έχει καταθέσει αίτημα προς τον Δικηγορικό Σύλλογο Αθηνών για να ζητήσει την αποστολή 3 δικαστικών αντιπροσώπων για τις εκλογές της 30ης Μαΐου. Επίσης δεν έχει τρέξει η διαδικασία ώστε να υπάρξει υγειονομικό πρωτόκολλο και να βρεθούν οι σχεδόν 600 αντιπρόσωποι σε κοινό χώρο για να γίνει η ψηφοφορία. Όλα αυτά έγιναν στοχευμένα, σε μια απέλπιδα προσπάθεια να οδηγήσει την εκλογική διαδικασία σε τέλμα – τόσο το αγαπάει το Ελληνικό Μπάσκετ ο “Σωλήνας”.

Sarunas Marculionis αναμνήσεις από το 1987

Κάτι που κανείς δεν περίμενε και έχει τραβήξει αρνητικά τα φώτα της δημοσιότητας ήταν αυτές οι σκανδαλώδεις δηλώσεις του πρώην διεθνή με την ΕΣΣΔ, Sarunas Marculionis ο οποίος είπε ότι έγινε προσπάθεια δωροδοκίας των Σοβιετικών από Έλληνες για να χάσουν στον τελικό. Μια πρωτοφανή δήλωση που γίνεται 34 χρόνια από το θαύμα του 1987 και ρίχνει λάσπη σε μια από τις μεγαλύτερες επιτυχίες του Ελληνικού Αθλητισμού. Έχει δίκιο ο Marculionis; Κανείς δεν ξέρει. Όμως το γεγονός ότι περίμενε τόσο καιρό για να μιλήσει και ότι όσα λέει είναι χωρίς αποδείξεις κάνουν την όλη κίνηση ένα τεράστιο ζήτημα για το Ελληνικό μπάσκετ το οποίο πρέπει και να απαντηθεί θεσμικά! Η λάσπη για μια τέτοιας σημασίας εθνική επιτυχία δεν μπορεί να μείνει έτσι αναπάντητη και αν εξαιρέσουμε την δήλωση του Π. Φασούλα (που σίγουρα γίνεται και για προ εκλογικούς λόγους) η πολιτεία και η ομοσπονδία θα έπρεπε ήδη να έχουν πάρει θέση! Ψιλά γράμματα βέβαια όταν το μόνο που τους νοιάζει είναι το πως δεν θα γίνουν εκλογές και ποιος θα είναι ο επόμενος χαλίφης στην ΕΟΚ. Για όσους θέλουν να μελετήσουν το ζήτημα ας ξεκινήσουν από το αυθεντικό λιθουανικό δημοσίευμα <ΕΔΩ> Κάποιοι έχουν ήδη προβληματιστεί πάντως..

Development Team

Στα αγωνιστικά θέματα, η Ολυμπιακός Development Team συνεχίζει τις καλές εμφανίσεις στην Α2. Στο χθεσινό της παιχνίδι επικράτησε του Αμαρουσίου με (82-73). Με αυτή την νίκη μάλιστα εκμεταλλεύτηκε την ήττα του Παγκρατίου και πλέον βρίσκεται μόνη στην κορυφή. Το παιχνίδι ήταν ντέρμπι στο 1ο ημίχρονο, ωστόσο οι γηπεδούχοι στην τρίτη περίοδο έδειξαν την ποιότητα τους, πήραν διψήφια διαφορά πόντων και κλείδωσαν την νίκη. Ξεχώρισαν οι Νικολαΐδης (16π, 6ρ, 4ασ, 4κλ) και ο Χρηστίδης (19π, 11ρ, 3κλ). Στα περισσότερα ματς που έχω παρακολουθήσει βλέπω μια συστηματική προσπάθεια να κλείνουν τους αγώνες τα παιδιά που η ομάδα έχει επενδύσει πάνω τους και προφανώς και θα πάρουν τα φώτα της δημοσιότητας ως ανερχόμενοι αστέρες. Όμως η δουλειά που γίνεται από τους έμπειρους Τσόχλα, Βελισαράτο και Παπαδιονυσίου μέσα στο γήπεδο είναι επίσης σημαντική. Και είναι χαρακτηριστικό ότι αυτά τα παιδιά καθοδηγούν τους Νικολαΐδη, Κολόβερο και Χρηστίδη σε κάθε φάση σε επίθεση και άμυνα. Ανεξάρτητα με το τι θα γίνει στο μέλλον και την επιστροφή ή όχι της ομάδας στην Α1, το πρόγραμμα αυτό αξίζει να συνεχιστεί ακόμα και αν χρειαστεί να δημιουργηθεί μια θυγατρική σε χαμηλότερες κατηγορίες. Η στήριξη μας σε αυτά τα παιδιά είναι περισσότερο σημαντική ακόμα και από την πρώτη ομάδα που απαρτίζεται από έμπειρους και επαγγελματίες.

Euroleague Play Off

Όμως ας αφήσουμε την Development Team να συνεχίσει την πορεία της και ας περάσουμε στο φιλέτο των τελευταίων 2 εβδομάδων, που δεν ήταν άλλο από τα Play Off της Euroleague. Και ήταν όντως φιλέτο, αφού οι 3 από τις 4 σειρές ήταν πράγματι τρομερές μάχες και με υψηλής ποιότητας μπάσκετ. Και θα ήταν μάλλον και η 4η (αναφέρομαι στο CSKA – Fenerbahce) αν ο καταραμένος Covid-19 δεν άφηνε τους Τούρκους με μισή ομάδα και χωρίς προπονητή. Το 3-0 ήρθε φυσιολογικά, αλλά και πολύ άδικα αφού το αποτέλεσμα δεν κρίθηκε μέσα στο γήπεδο, όπως θα έπρεπε.

Στις υπόλοιπες σειρές, η Zenit κέρδισε τις εντυπώσεις και η Barcelona (του αχώνευτου Σάρας για όλη την ερυθρόλευκη κοινότητα πλην Navaho που έγραφε συνεχώς δικαιολογίες για το “είδωλο” στο Twitter) πήρε την πρόκριση.

Το outcoaching του Xavi Pasqual απέναντι στον πολυδιαφημισμένο και με μια Super team Saras, θα μείνει στην ιστορία και έχει ήδη αποκαταστήσει το όνομα του Καταλανού ο οποίος λοιδωρήθηκε για την παρουσία του στον αιώνιο αντίπαλο. Αυτό που όμως μου έκανε μεγαλύτερη εντύπωση ήταν ο χαρακτήρας που έβγαλε ο Pangos σε μια τόσο απαιτητική σειρά, απέναντι σε μια ομάδα πάρα πολύ ικανή αμυντικά και χωρίς να έχει κάποιον να μοιραστεί το βάρος της θέσης! Και ξέρω ότι όλοι θα πείτε έργο Pasqual, όμως όταν μπει ο παίκτης στο γήπεδο δεν αρκούν οι εντολές που πήρε, αλλά πρέπει να το λέει και η καρδούλα του. Και ο κοντόσωμος Καναδός έβγαλε μάτια! Απολαυστικός! Την ίδια στιγμή που ακριβοπληρωμένοι αστέρες όπως ο Mirotic και ο Καλάθης έπιναν θάλασσα. Πως το έλεγε ο Mark Twain;

It’s not the size of the dog in the fight, it’s the size of the fight in the dog

Η σειρά που ήταν όντως πραγματικό dogfight μεταξύ των 2 Ιταλών στρατηγών Et. Messina και An. Trinchieri (που είναι ξεκάθαρο από τις δηλώσεις τους και το body language ότι δεν θέλουν να βλέπουν ο ένας τον άλλον) ήταν η Armani Milano – Bayern Munich. Πριν τους αγώνες, δεν περίμενα τόσο ότι οι Γερμανοί θα στέκονταν στο ύψος των περιστάσεων λόγω ικανότητας, όσο λόγω της προβληματικής νοοτροπίας των Μιλανέζων όταν τα πράγματα ζορίζουν. Και δεν γίνεται να αγνοηθεί ότι όταν μια τόσο μεγάλη ομάδα (8 Ευρωπαικών τίτλων) έχει να βρεθεί σε F4 από το 1992, τότε ζει με τους προσωπικούς της δαίμονες. Ο έμπειρος Messina το γνώριζε αυτό και για αυτό εκτιμώ ότι σχημάτισε ένα σύνολο απαρτιζόμενο από βετεράνους, που είτε ξέρουν τα κατατόπια (Hines, Rodriguez, Datome, Micov) ή έχουν την ικανότητα να πάρουν ένα τίτλο αλλά δεν τα έχουν καταφέρει (Delaney), μπολιασμένο με πολύ ταλέντο. Οι 11 ξένοι της Olympia Milano είναι όλοι τους Eurοleague material και το υψηλό Budget που χάρισε ο  Armani επέτρεπε μια τέτοια στελέχωση.

Από την άλλη ο Trinchieri έδωσε την μπαγκέτα στον Baldwin IV (που στο πέρασμα του από τον Ολυμπιακό δεν έπεισε ότι άξιζε τέτοιας προσοχής…) γνωρίζοντας πως ο Aμερικανός θέλει τρελό usage και θα κάνει κατάχρηση σε προσπάθειες. Διαβάζοντας αυτό στην αρχή της σεζόν κλείνεις το κείμενο γελάς χαιρέκακα και λες ότι ο Ανδρέας μάλλον το έχασε. Αυτό που δεν πρόσεξαν οι πολλοί ήταν ότι οι Βαυαροί έκαναν ακόμα 3 αθόρυβες αλλά πολύ ουσιαστικές προσθήκες στην περιφέρεια τους δίπλα στον Ν.Dedovic με τους Ν.Baab (έβγαλε μάτια με την Ludwigsburg), DJ Seely (μετά την Maccabi βρέθηκε σε Gran Canaria και Rytas Vilnius) και Ζ.Sisko (από τα αζήτητα της ΑΒΑ). Κοιτώντας τώρα αυτή την περιφέρεια και συγκρίνοντας την με την φετινή του Ολυμπιακού μπορεί ο καθένας να καταλάβει γιατί η Bayern μπήκε στα Play Off και εμείς όχι. Η σειρά ήταν αναμενόμενα ψυχοφθόρα (σίγουρα με κόσμο θα ήταν πολύ πιο σκληρή ψυχολογικά και για τις 2 ομάδες) και στο τέλος κρίθηκε στις λεπτομέρειες, αφού οι Ιταλοί κόντεψαν να εξαντλήσουν τα σενάρια του πως μπορεί κάποιος να αποκλειστεί σε λίγα δευτερόλεπτα. Ότι έγινε – έγινε όμως, και στρέφοντας το βλέμμα στα μελλούμενα ο ημιτελικός μεταξύ Barcelona και Olympia Milano στην Κολωνία θα είναι ένα πολύ δύσκολο ματς και για τους δύο, αλλά περισσότερο για τους Καταλανούς που είναι το φαβορί και πρέπει να το διαχειριστούν.

Σε ότι αφορά την καλύτερη σειρά των Play Off 2020/21 αυτή ήταν μακράν της 2ης η Anadolu Efes – Real Madrid. Τι ματσάρες είδαμε ρε παιδιά! Και πόσο κρίμα για αυτή την σειρά να μην υπάρχει κόσμος μέσα. Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι η Efes είναι η ομάδα που έχει πληγεί περισσότερο από όλους από την πανδημία. Ειδικά όταν πέρυσι έμοιαζε φτιαγμένη και έτοιμη για τον τίτλο, όλα σταμάτησαν και έμεινε με την απορία του αν θα έχει ξανά αυτή την ευκαιρία και πότε. Στην σειρά με Real Madrid μπήκε με το αέρα του φαβορί και διψασμένη να δώσει μια εμφατική παράσταση εν όψει F4. Και εκεί που έχει κάνει το (2-0) και λες πάει, κλείδωσε η πρόκριση, έρχονται τα επόμενα 3 ματς και μας στέλνουν όλους αδιάβαστους.

Και όλα αυτά απλά – γιατί ο Pablo Laso είναι ο καλύτερος προπονητής στην Ευρώπη! (με τον Z. Obradovic εκτός δράσης)

Δεν είναι μόνο το γεγονός ότι έφτιαξε 3 ομάδες μέσα στην σεζόν, ούτε ότι έχασε Campazzo και Deck χωρίς να τους αντικαταστήσει, ούτε ότι έριξε στα Play Off τους Garuba και Vucksevic. Είναι ότι προσαρμόστηκε στο υλικό που είχε, έβγαλε άσσους από το μανίκι και με ορισμένες αμυντικές προσαρμογές (πίεση στα ¾ και μετά ζώνες) κατόρθωσε να απορυθμίσει την καλο-κουρδισμένη μηχανή του Ataman και έφτασε μια ανάσα από την αποκλείσει! H Efes είναι μια ομάδα ρυθμού που όταν νιώσει ότι έχει το πάνω χέρι μπορεί να κάνει ακόμα και τις μεγάλες ομάδες να μοιάζουν της σειράς. Ο Laso όμως κατόρθωσε να φέρει την ισορροπία στην σειρά με τεχνική παρέμβαση στην επιθετική ροή και κίνηση της Efes. Οι διάφορες ζώνες αποσκοπούσαν στο να περιορίσει το <drive n kick> και το <catch n shoot> των Τούρκων. Και ως γνωστόν, όταν κερδίζεις αυτοπεποίθηση από την άμυνα, η επίθεση σου βγαίνει πιο εύκολα. Η προσπάθεια των Μαδριλένων και στις 2 πλευρές του παρκέ πρέπει να θύμισε σε πολλούς την refuse to lose νοοτροπία που ήταν ερυθρόλευκο trademark για μεγάλο μέρος της δεκαετίας που μας πέρασε. Και αυτό κάνει ακόμα τους πλέον σκλερούς να λυγίζουν..

Ο ημιτελικός με την CSKA θα είναι ένα πολύ δύσκολο ματς για την Efes που έχασε με (83-91) στον τελικό της Fernando Buesa Arena από τους Ρώσους. Και με τον τρόπο που πέρασε την Real Madrid ίσως να έχει βάλει τον σπόρο του φόβου και της αμφιβολίας στον Ataman και τους παίκτες του – ότι έχασαν το momentum της προηγούμενης χρονιάς που έμοιαζαν άτρωτοι. Από την άλλη ο Ιτούδης θα έχει μια ακόμα ευκαιρία να αποδείξει ότι είναι προπονητής μεγάλων αγώνων και σίγουρα η αποχώρηση του James και οι προσθήκες των Lundberg και Eric έφτιαξαν ένα σύνολο πιο κοντά στα θέλω του. Νομίζω είναι η πρώτη φορά που θα βρεθεί σε τέτοιο ματς με την ταμπέλα του Outsider. Τεράστιο ματς αυτός ο ημιτελικός και θα τον δουν από κοντά τα άδεια καθίσματα…

Bertomeu

Κλείνω την σημερινή μου μακροσκελή τοποθέτηση με μια αναφορά στην κίνηση των 7 κατά του J. Bertomeu. Είναι ξεκάθαρο ότι οι 7 θέλησαν να περάσουν ένα μήνυμα και ότι για τους 4 που δεν προσκλήθηκαν στην συνάντηση των Αθηνών υπήρχε συγκεκριμένος λόγος. Και ο λόγος ήταν ότι οι Real, Barcelona και Fenerbahce παρακάμπτουν τους κανόνες του FFP με την ανοχή του Bertomeu ενώ ο Querejeta είναι προσωπικός του φίλος και μάλλον δεν τον εμπιστεύονται. Οι 7 συνασπίστηκαν για να περιορίσουν την υπερβολική εξουσία του GM τους σε μια σειρά από ζητήματα και ο Καταλανός που δεν είναι χθεσινός έκατσε στην γωνίτσα του και πλέον θα πρέπει να είναι υποψιασμένος για την συνέχεια. Όμως αυτά είναι συνηθισμένα σε κοινοπραξίες και σίγουρα δεν έχουν την ανάγνωση που τους έδωσαν τα μέσα στην Ελλάδα. Ειδικά τα μέσα αυτά που θέλουν να πουλήσουν εκδούλευση σε “πρώην” πρόεδρο μεγάλης ΚΑΕ και το ακροατήριο του. Στην ουσία αν οι 7 δεν ήθελαν για GM τον Bertomeu θα τον είχαν διώξει χωρίς καν συνάντηση. Δικό τους είναι το μαγαζί, πλειοψηφία έχουν το φέρνουν ως θέμα στο Δ.Σ., αποφασίζουν και τελείωσε. Τον κράτησαν δίνοντας του ένα συντεταγμένο μήνυμα και αν δεν δουν αλλαγή σε συμπεριφορές θα ψάξουν να βρουν καλύτερο και στην πορεία θα φανούν οι κινήσεις όλων.

Σε ότι αφορά την δυσφορία κάποιων για τα έσοδα των ομάδων τους ας απευθυνθούν στις διοικήσεις τους. Η κάθε ομάδα έχει δικό της χορηγικό πρόγραμμα, έσοδα από εισιτήρια, merchandising και τηλεοπτικό συμβόλαιο. Κανείς δεν μπορεί να τις εμποδίσει να αυξήσουν τα έσοδα τους, κανείς δεν παίρνει εμπορικές αποφάσεις για αυτές – οτιδήποτε έρχεται από την EL είναι επιπροσθέτως στην δική τους εμπορική δράση. Αν κάποιος μπήκε στην Euroleague γιατί νόμιζε ότι θα πλουτίσει μάλλον δεν γνωρίζει καθόλου το Ευρωπαϊκό μπάσκετ.

Τα προβλήματα του Ευρωπαϊκού μπάσκετ είναι πολλά, όμως το μεγαλύτερο είναι ότι ακόμα δεν έχει δημιουργήσει το αποκλειστικά δικό του κοινό και ζει στις παρυφές του αθλητικού μοντέλου ενός ποδοσφαιρικού κοινού το οποίο έχει άλλη ψυχοσύνθεση, ιδιαιτερότητες και ανάγκες.

Πρόσφατα ο προπονητής της Liverpool και με αφορμή το φιάσκο της ποδοσφαιρικής Super League είπε “Ποιός θέλει να βλέπει Real MadridLiverpool, 5 φορές τον χρόνο;” Αντιστρέψτε την ερώτηση σε αποκλειστικά μπασκετικό κοινό “ποιος θα ήθελε άλλα 5 ματς EfesReal Madrid στα Play Off;” και θα πάρετε την απάντηση σας. Το ΝΒΑ, που είναι μακράν η καλύτερη μπασκετική λίγκα στον πλανήτη εμπορικά και αθλητικά – κατάλαβε ότι ο αυξημένος αριθμός των αγώνων 82 αγώνες RS (ακόμα και χαμηλού ενδιαφέροντος) αλλά με ένα Α επίπεδο θεάματος (γήπεδο και παροχές σε αυτό) θα προσφέρει τα έσοδα που θα τραβήξουν τον προϊόν προς τα πάνω. Η υψηλή ζήτηση για εισιτήρια αγώνων αυξάνει και τις χορηγίες αλλά και το τηλεοπτικό συμβόλαιο και ανεβάζει τα έσοδα – δεν λειτουργεί ανάποδα. Όταν οι Ευρωπαϊκές ομάδες συνειδητοποιήσουν ότι η οικονομική τους ευρωστία κρίνεται εν πολλοίς από πλήθος των εμφανίσεων σε διεθνές επίπεδο, (όπου και θα απευθύνονται σε μεγαλύτερες αγορές και όχι μόνο στις τοπικές), τότε θα δουν και μεγαλύτερα έσοδα. Μέχρι να το καταλάβουν θα ζουν με ΑΜΚ και εικονικές χορηγίες και εμείς θα αναρωτιόμαστε γιατί Ευρωπαϊκοί κολοσσοί όπως η Real Madrid γίνεται χάνουν βασικά στελέχη τους εν μέσω της περιόδου. Και για αυτό δεν τους φταίει κανένας Bertomeu αλλά οι ίδιες οι ομάδες που δεν ολοκληρώνουν τον απογαλακτισμό τους από τα τοπικά πρωταθλήματα. Όμως αυτό είναι μια πολύ μεγάλη συζήτηση..

Αυτά για την ώρα περισσότερα όσο θα προχωράμε στα ουσιώδη με την Ερυθρόλευκη Off Season. 

Να προσέχετε τους γύρω σας να εμβολιαστείτε και να αγαπάτε το παιχνίδι και την ομάδα σας. Και στο τέλος θα βγούμε όλοι πιο δυνατοί από αυτή την κατάσταση.

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Next Post

RPG Radar: Nick Mayo Scouting Report

Οι γιορτές του Πάσχα έφτασαν στο τέλος τους και μαζί με την […]

Subscribe US Now

0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x
%d bloggers like this: