Μαζί θα ανέβουμε…

Κάθε βράδυ που αγωνίζεται η ομάδα έχω συγκεκριμένη ρουτίνα που βλέπω τα παιχνίδια. Θέλω ησυχία στο σπίτι να απολαύσω το παιχνίδι. Τελευταία βέβαια, μεταξύ μας, δεν το πολύ απολαμβάνω. Δεν είναι λόγω της ήττας, αλλά επειδή βλέπω το ίδιο πράγμα συνέχεια. Έχει αρχίσει να με προβληματίζει η εικόνα της ομάδας σε συγκεκριμένα σημεία. Θα δώσω δύο παραδείγματα ένα για την άμυνα, ένα για την επίθεση. Μη γίνω κατευθείαν κουραστικός όμως και σταματήσετε να διαβάζετε.

Για αρχή Καλά Χριστούγεννα σε όλους σας, με υγεία σε όσους αγαπάτε. Το μπάσκετ και τα αθλήματα είναι δευτερεύοντα, ασχέτως αν ρε ΘΡΥΛΕ δεν κοιμόμαστε τα βράδια. Κωστάρα και Ellis να επανέλθετε γρήγορα.

Στα του παιχνιδιού, στην επίθεση δεν κατάφερα να δω κάποια αλλαγή. Αρκετά κεντρικά picks με πρώτη επιλογή τον ψηλό που κάνει το screen, διαφορετικά η μπάλα πλαγιάζει στις 45 μοίρες για παιχνίδι 2v2 με το 4άρι και το 2άρι. Όσο ο Σλούκας ήταν ξεκούραστος, γιατί η πίεση της Fener ήταν σε πολύ υψηλά επίπεδα, οι επιθέσεις ήταν αρκετά καλές. Οι αποστάσεις επίσης σε καλό επίπεδο, απόδειξη του οποίου δείχνει το ποσοστό στο τρίποντο. Στη 2η περίοδο με τον Mckissic να μην μπορεί να βρει εύκολους πόντους, η ομάδα έγινε στατική και δεν βρήκε καθόλου πόντους στο ελεύθερο γήπεδο και έκανε 8 λάθη παρακαλώ. Η άμυνα της Fener έκλεινε στον Σπανούλη και τον πίεζε ώστε να μην ξαναπάρει, δηλαδή μας οδηγούσε σε επιλογές του Shaq. Ο σκοπός του coach Kokoskov ήταν να μικρύνει το γήπεδο και νομίζω το πέτυχε. Αν έβλεπε κανείς απλά την στατιστική και όχι τα advanced stats, θα έλεγε πρέπει να κερδίζουμε με 12-15πόντους. Το χαμηλό ποσοστό του αντιπάλου έξω από τη γραμμή τριών πόντων δεν είχε τελικά αντίκτυπο.

Σήμερα όμως, θα σταθώ στην άμυνα πιο πολύ, μιας και εκεί εστιάζονται τα σημαντικότερα ζητήματα. Στην άμυνα αρκετές φορές υπάρχουν αργές περιστροφές, πολλές φορές λάθος, με παίκτες μπερδεμένους. Θα δούμε και παρακάτω πως οι παίκτες μπερδεμένοι δεν κάνουν ούτε check (δηλαδή σαν το screen της επίθεσης μόνο που το κάνεις για να καθυστερήσεις τον αντίπαλο σου ώστε ο συμπαίκτης σου να προλάβει χωρίς να δημιουργηθεί κενό) αλλά ούτε αλλαγή. Πόσα παραδείγματα θέλετε να σας δώσω; Θα δώσω για αρχή αυτή την άμυνα.

Εδώ υπάρχουν δύο επιλογές. Είτε ο Harrison κάνει check στον αντίπαλο του, είτε κατευθείαν αλλαγή με στόχο να βγει μπροστά από τον ψηλό. Εμείς δεν κάναμε τίποτα από τα δύο. Παρεμπιπτόντως δείτε την άμυνα του Hassan. Πρόβλημα συγκέντρωσης; Ενδεχομένως…

Η Fener είναι μία ομάδα κακή στο 1v1. Σε παιχνίδια που ‘’έφαγε’’ μπασκετικό ξύλο έμεινε πίσω από νωρίς στο παιχνίδι. Εμείς δεν πιέσαμε στα guard τους και όσο ισορροπία και να φέρνει ο Guduric, στα guards υπάρχει ακόμα μεγάλη έλλειψη. Δημιουργό καταστάσεων πέρα του DeColo δεν έχει. Και όμως, είχε ο Vesely 5 assists και ο Pierre 3, συνολικά 25 assists ο αντίπαλος μας. Με πολλά cuts, με ή χωρίς screens. Εύκολοι πόντοι, αφού η ρακέτα ήταν άδεια. Η επιλογή του Kokoskov να ανεβάσει ψηλά τον Vesely και να δημιουργεί αλλά και να αφήνει κενή την ρακέτα του βγήκε 100%. Θυμάμαι ένας προπονητής μου, μου έλεγε πάντα

‘’Στην άμυνα πρέπει να μιλάτε για 24 δευτερόλεπτα’’

‘’Θέλω οι παίκτες της κάτω γραμμής να δίνουν οδηγίες στους παίκτες της πάνω γραμμής’’

Όπως θα δείτε εκτός της χαλαρότητας που είχαμε στην άμυνα, δεν υπάρχει και επικοινωνία. Οι παίκτες δεν κάνουν ούτε αλλαγή, ούτε check.

Ο καλύτερος αμυντικός της ομάδος, ο Jenkins, εδώ και ένα μήνα αγνοείται. Στην επίθεση δεν βοηθάει με το μακρινό σουτ του, και γιατί δεν σουτάρει αλλά δεν παίρνει και μπάλες ώστε να εκτελέσει. Τον βλέπουμε στα τελευταία παιχνίδια στο 2ο ημίχρονο να μην παίζει καθόλου. Δεν έχουμε αυτή την πολυτέλεια γιατί στην άμυνα είναι top.

Θα συνεχίσω να σχολιάζω την άμυνα γιατί θεωρώ εκεί υπήρχε το μεγάλο πρόβλημα. Ο coach B είχε αποφασίσει να κάνει double team σε συγκεκριμένους παίκτες και ειδικότερα όταν είναι ο Lorenzo Brown στο παρκέ, να κλείνουμε ακόμα πιο μέσα. Ο αντίπαλος προπονητής το μόνο που έκανε στα double teams ήταν να αλλάξει τη μπάλα πλευρά. Εκεί η άμυνα μας χανόταν στις περιστροφές και όταν η μπάλα πήγαινε στην αδύνατη πλευρά υπήρχε μεγάλο θέμα. Σχεδόν πήγαιναν δύο παίκτες. Αιτία αυτού; Η έλλειψη επικοινωνίας-χημείας.

Οι παρακάτω δύο φωτογραφίες είναι από την κρίσιμη άμυνα που σχολιάστηκε αρκετά από τους φίλους του Ολυμπιακού. Για αρχή ας δούμε τι έγινε και μετά θα σχολιάσουμε κατά την ταπεινή μου γνώμη τι έπρεπε να γίνει. Η Fener επιλέγει να δώσει την μπάλα στον Vesely αφού στις αλλαγές έχει βρεθεί πάνω του ο Harrison. O center της τούρκικης ομάδας μέχρι εκείνο το σημείο είναι ο πρωταγωνιστής του παιχνιδιού σε δημιουργία. Ο Jean Charles πηγαίνει για double team, όπως έκανε ο Ολυμπιακός σχεδόν σε όλο το παιχνίδι, αλλά έτσι όπως γίνεται έχει ο Vesely όλο το πεδίο ανοιχτό για να πασάρει. Οπότε ο ένας στόχος του double team πάει στράφι, αφού σκοπός του double team είναι:

  1. Να σταματήσει ο αντίπαλος την ντρίμπλα. Εδώ είναι ψηλός λογικό οπότε το 1 δεν είναι τόσο συχνό φαινόμενο.
  2. Να του κρύψεις το πεδίο και τις εύκολες πάσες.
  3. Να τον κουράσεις πνευματικά και σωματικά με τις έντονες επαφές.

Φαντάζομαι ο coach B έκανε double team στον Vesely για να τον οδηγήσει έξω από το ζωγραφιστό αλλά και για να κόψει την δημιουργία του κάτω από το καλάθι. Ούτε το 2ο βέβαια επετεύχθει.

Στην παραπάνω αμυντική διάταξη ο Shaq είναι ο παίκτης της αδύνατης πλευράς και ο Σπανούλης της κορυφής. Η μπάλα είτε πάει στον Brown (γωνία) είτε όπως πήγε στον Pierre, πρέπει να πάει ο αμερικάνος παίκτης του Ολυμπιακού. Δεν πήγε με αυτοπεποίθηση πάνω στην μπάλα σαν να μην ήταν σίγουρος για την επιλογή του, που είχε σαν αποτέλεσμα το ελεύθερο τρίποντο από πλευράς Fener. Για να ολοκληρώσω το σχολιασμό αυτής της φάσης, αν η μπάλα πήγαινε από τις 45ο στην γωνία τότε θα έπρεπε να ήταν εκεί ο Σπανούλης για να γίνει σωστά η περιστροφή. Οπότε σε μία άμυνα, την πιο σημαντική εμείς κάναμε 4 λάθη. Λάθος δεν είναι μόνο ότι γράφει η στατιστική.

Σημεία να σταθούμε:

Άμυνα: Οι περιστροφές, η ασυνεννοησία και οι πολλές φορές χαλαρότητα έδωσαν εύκολους πόντους στον αντίπαλο. Όταν αποφασίζεις να κάνεις double teams απαγορεύεται να δίνεις τόσους εύκολους πόντους. Εφόσον είσαι σε καλή βραδιά στην άλλη πλευρά του γηπέδου από μακρινή απόσταση, αντί με το ποσοστό σου να ρίξεις πιο κάτω τον αντίπαλο, του δίνεις το δικαίωμα να πιστέψει στη νίκη. Δεν θα βάζεις σε κάθε περίοδο 7 τρίποντα. Όταν στη πρώτη περίοδο έχουμε δεχθεί 4 καλάθια κάτω από το καλάθι με screen μακριά από τη μπάλα, λογικό είναι η άμυνα κλείσει ώστε να καλύψει τα κενά και να βρεθούν ελεύθερα σουτ. Εμείς δεχθήκαμε ελεύθερα σουτ αφού απλά με μία πάσα στην αδύνατη πλευρά ή extra pass στις 45ο έβρισκαν εύκολο σουτ.

Η άμυνα πρέπει να βελτιωθεί γιατί μόνο έτσι θα βρούμε και ελεύθερους διαδρόμους και πόντους στο ανοιχτό γήπεδο. Εμείς στο πρώτο ημίχρονο είχαμε 0 (ολογράφως μηδέν) πόντους στο ανοιχτό γήπεδο.

Επίθεση: Στην επίθεση από την αρχή της χρονιάς βλέπουμε το ίδιο μοτίβο. Ένα figure eight στη κορυφή ώστε να δημιουργήσουμε κατευθείαν ρήγματα για Παπανικολάου ή Shaq. Όσο ο Σλούκας αντιμετωπίζεται με τόσο ψηλά hedge out και δεν υπάρχει παίκτης να πασάρει και να χτυπήσει την άμυνα θα έχουμε πρόβλημα. Ο Harrison πρέπει όπως είπαμε και με Real να ενεργοποιηθεί περισσότερο. Μόνο έτσι θα ξεκλειδωθεί ο Κώστας. Το να ψάχνει μόνο την inside pass μετά το screen είναι πολύ δύσκολο. Το έχουν πάρει χαμπάρι και οι αντίπαλοι, και κλείνει μέσα και η δυνατή(!) πλευρά. Επίσης δεν θα μπορούσα να μην σταθώ και στο σχήμα που προσπάθησε να γυρίσει το παιχνίδι. Στη θέση 4 ο Vezenkov στη θέση 5 ο Jean Charles. Κατά την γνώμη μου η θέση του Γάλλου είναι αυτή του Center που μπορεί να βοηθήσει και στη θέση 4. Για τον Sasha φέτος τα λόγια είναι περιττά. Είναι ο πιο σταθερός παίκτης φέτος σε άμυνα και επίθεση. Αυτό το δίδυμο θα ήθελα να το ξαναδώ.

Κλείνοντας αυτό που με προβληματίζει δεν είναι οι περιστροφές και το αν δεν υπήρχε πάθος, επικοινωνία στην άμυνα. Το ζήτημα να βελτιωθούμε μέσα από τα παιχνίδια. Αν δούμε το πρώτο παιχνίδι της ομάδας με Zalgiris με το προχθεσινό δεν υπάρχει ιδιαίτερη βελτίωση σε συγκεκριμένα σημεία. Coach B σε πιστεύουμε όσο κανέναν, είσαι ο κατάλληλος για αυτή τη θέση. Είσαι αυτός που θέλουμε όλοι μας. Εσένα θέλουμε για τα επόμενα δεν ξέρω και εγώ πόσα χρόνια. Σταθερές θέσεις, βελτίωση και ηρεμία coach. Όταν σε βλέπω να κάθεσαι είτε να δίνεις ήρεμος οδηγίες μπορώ να σε χαζεύω για ώρες.

ΥΓ. Με την απουσία του Πρίντεζη ο Ολυμπιακός έχασε εύκολους πόντους στην επίθεση και δη στο post. Ο Γιώργος μπορεί να είναι πολύ χρήσιμος όσο είναι φρέσκος. Για όσο είναι φρέσκος είναι ακόμα απολαυστικός στην επίθεση αφού μπορεί να δημιουργήσει καταστάσεις και για τους συμπαίκτες του.

ΥΓ2. Πιστεύουμε στην ομάδα. ΣΕ ΟΛΟΥΣ

ΥΓ3. ΕΣΥ ΜΕ ΑΝΕΒΑΣΕΣ. ΑΝ ΜΕ ΡΙΞΕΙΣ ΘΑ ΞΑΝΑΝΕΒΟΥΜΕ ΠΑΡΕΑ.

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

1 Comment
Newest
Oldest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Next Post

Aperitif Ep.11 (23/12/2020) - Ο Σοπενχάουερ μπορεί να περιμένει

Άλλα κείμενα

Subscribe US Now

1
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x