Η κατάκτηση του τρεμπλ αποτέλεσε μία από τις μεγαλύτερες επιτυχίες στην ιστορία του τμήματος. Η συγκεκριμένη χρονιά περιλαμβάνει παιχνίδια-ορόσημο, κι ένα από αυτά είναι ο πρώτος προημιτελικός με τον Παναθηναϊκό στις 27 Μαρτίου 1997.
Στην πρώτη φάση των oμίλων της Fiba Euroleague, ο Ολυμπιακός αντιμετώπισε την ιταλική Fortitudo Bologna, την ισπανική Estudiantes, τη κροατική Cibona, τη γερμανική Alba και τη βέλγικη Sarleoua. Η ομάδα του Dusan Ivkovic δεν είχε καταφέρει να αποδώσει ποιοτικό μπάσκετ, καταλαμβάνοντας μόλις την 5η θέση του δεύτερου ομίλου και καταγράφοντας 5 νίκες και 5 ήττες. Στη δεύτερη φάση των ομίλων (όπου μεταφέρονταν τα αποτελέσματα του 1ου γύρου) ο Ολυμπιακός αντιμετώπισε επιπλέον την ιταλική Milano, τη ρώσικη CSKA και την ισραηλινή Maccabi Tel Aviv. Οι ερυθρόλευκοι τα πήγαν καλύτερα στη συγκεκριμένη φάση, καταγράφοντας 4 νίκες και 2 ήττες και τερματίζοντας στην 3η θέση του ομίλου.
Στον πρώτο γύρο των play off ο Ολυμπιακός κατάφερε να αποκλείσει με μειονέκτημα έδρας την Partizan, πετυχαίνοντας 2 μεγάλες νίκες στη “Hala Pionir”, ενώ είχε χάσει το παιχνίδι που διεξήχθη στο ΣΕΦ.
Αντίπαλος στα προημιτελικά της διοργάνωσης ο κάτοχος του τίτλου, Παναθηναϊκός, ο οποίος είχε το πλεονέκτημα έδρας. Επιπλέον ο Παναθηναϊκός είχε καλύτερη παρουσία έως τότε, καταγράφοντας 15 νίκες και 3 ήττες, την ίδια στιγμή που ο Ολυμπιακός είχε σημειώσει 11 νίκες και 8 ήττες. Τα στατιστικά στοιχεία έως τότε στη διοργάνωση έδειχναν ότι οι πράσινοι υπερείχαν στην περιφερειακή γραμμή, ενώ οι ερυθρόλευκοι είχε πλεονέκτημα έναντι του αντιπάλου του στην γραμμή των ψηλών.
Ο Ολυμπιακός ξεκίνησε με αρχική πεντάδα τον Rivers, τον Tomic, τον Σιγάλα, τον Tarlac και τον Φασούλα. Ο Παναθηναϊκός ξεκίνησε με αρχική πεντάδα τον Dinkins, τον Koch, τον Αλβέρτη, τον Οικονόμου και τον Martinez.
O ΠΑΟ ξεκίνησε πιο δυνατά το παιχνίδι παίρνοντας το προβάδισμα 13-4 στο 6ο λεπτό, με τον Dinkins και τον Αλβέρτηνα δημιουργούν μεγάλα προβλήματα στην άμυνα των ερυθρόλευκων από τη γραμμή του τριπόντου. Την ίδια στιγμή η πιεστική άμυνα του Koch στον Rivers είχε αποδιοργανώσει επιθετικά την ομάδα του Πειραιά. Το γέματο από 18 χιλιάδες οπαδούς ΟΑΚΑ έδινε στα πρώτα λεπτά σημαντική ώθηση στους παίκτες του Malkovic, τουλάχιστον μέχρι οι ερυθρόλευκοι να βρουν το ρυθμό τους.
Ο καταλογισμός 3 φάουλ στον Φασούλα και 2 φάουλ στον Σιγάλα στο πρώτο 10λεπτο δυσκόλεψε τους αμυντικούς σχεδιασμούς του Duda. Παρόλα αυτά, η βελτίωση της αμυντικής λειτουργίας, η κυριαρχία του Tarlac στα rebounds καθώς και η εκτελεστική και η οργανωτική δεινότητα του Rivers έφεραν το ματς στα ίσια στο 11ο λεπτό. (15-15).
Στα επόμενα λεπτά του 1ου ημιχρόνου το παιχνίδι εξελίχθηκε αρκετά αμφίρροπα, με τον Ολυμπιακό να απειλεί σχεδόν αποκλειστικά από στο ζωγραφιστό (8/16 2ποντα στο 1ο ημίχρονο), παρά τη ζώνη που εφάρμοζε ο Β. Malkovic σχεδόν από την αρχή του παιχνιδιού. Ο Παναθηναϊκός με τη σειρά του απειλούσε κυρίως από την περιφέρεια, ενώ αποτελεσματικός στην επίθεση ήταν και ο Ισπανός σέντερ F. Martinez. Το 1ο ημίχρονο έληξε με τον Ολυμπιακό να προηγείται με 30-29, αφήνοντας υποσχέσεις για ένα εξίσου αμφίρροπο δεύτερο ημίχρονο.
Στο 2ο ημίχρονο ο Ολυμπιακός ξεκίνησε με 5αδα τον Rivers, τον Σιγάλα, τον Tomic, τον Παπανικολάου και τον Tarlac. Ο Παναθηναϊκός ξεκίνησε με αρχική πεντάδα τον Κόρφα, τον Koch, τον Αλβέρτη, τον Οικονόμου και τον Martinez. Ο Ολυμπιακός ξεκίνησε σχετικά γρήγορα με ένα σερί 7-0 με πρωταγωνιστή τον Tarlac, ο οποίος είχε αποκτήσει επιθετικά πλεονέκτημα απέναντι στον ψηλότερο, αλλά πιο αργό, Martinez. Ο Παναθηναϊκός απάντησε με ένα σερί 5-0 μειώνοντας σε 34-37, με Αλβέρτη και Koch να απειλούν ξανά από την περιφέρεια.
Στα επόμενα λεπτά οι ομάδες ήταν αρκετά άστοχες, ενδεικτικό της μεγάλης έντασης που επικρατούσε στο συγκεκριμένο ντέρμπι. Μετά από εύστοχες προσπάθειες των Παπανικολάου και Αλβέρτη το σκορ είχε διαμορφωθεί στο 30′ στο 39-40. Στο συγκεκριμένο διάστημα του παιχνιδού ξεχώρισε μία εντυπωσιακή τάπα του Gray στον Αλβέρτη, με τον Aμερικανό να προσφέρει αρκετά στον αμυντικό τομέα.
Όλο το παιχνίδι έως τότε είχε εξελιχθεί σε σετ ρυθμό, αφού οι αιφνιδιασμοί ήταν απειροελάχιστοι και για τις δύο ομάδες. Ο αργός ρυθμός ήταν επιλογή και των δύο προπονητών αλλά κυρίως του Ivkovic, ο οποίος είχε δώσει εντολές για πάγωμα του ρυθμού σε Rivers, Μπακατσιά και Tomic.
H ζώνη του Malkovic, παρόλο που είχε αποδώσει για ένα διάστημα του παιχνιδιού, δεν είχε την ίδια αποτελεσματικότητα στο τελευταίο δεκάλεπτο. Τα σουτ μέσης απόστασης του Φασούλα και τα μακρινά σουτ του Rivers έδωσαν διαφορά ασφαλείας στον Ολυμπιακό (44-52) στο 34′. Τα εντυπωσιακά jump shot του Αμερικανού άσου ήταν πολύ δύσκολο να αντιμετωπιστούν από οποιαδήποτε αντίπαλο. Την ίδια στιγμή το πιεστικό man to man του Ivkovic είχε αναγκάσει σε αρκετά λάθη τους “πράσινους” στην επίθεση. Ο Μπακατσιάς στην περιφέρεια και ο Φασούλας στο ζωγραφιστό ήταν κρίσιμοι στις άμυνες που έβγαλαν στο συγκεκριμένο χρονικό διάστημα.
Η εξέλιξη του παιχνιδιού στα τελευταία 5 λεπτά δεν αντιστράφηκε, αλλά αντιθέτως η διαφορά για την ομάδα του Ολυμπιακού διευρυνόταν, με αποτέλεσμα αρκετοί οπαδοί του Παναθηναϊκού να αποχωρούν από το γήπεδο απογοητευμένοι από την εικόνα της ομάδας τους και τη διακύμανση του σκορ. Ο Rivers συνέχισε το επιθετικό κρεσέντο του, ενώ άξιοι συμπαραστάτες ήταν οι Tarlac και Gray, οι οποίοι δεν ήταν δυνατόν να αντιμετωπιστούν με κανένα τρόπο από τους ψηλούς των πράσινων. Ο Gray μάλιστα, ο οποίος δεν είχε σκοράρει έως τότε εντός παιδιάς, χάρισε στους θεατές δύο εντυπωσιακά καρφώματα στο τέλος του αγώνα, ξεσηκώνοντας τον ήδη πολύ εκδηλωτικό πάγκο των ερυθρολεύκων. Παράλληλα, η καλή κυκλοφορία της μπάλας των ερυθρολεύκων, που διασφάλιζαν Rivers και Μπακατσιάς, περιόρισε τα λάθη της ομάδας του Ολυμπιακού μη δίνοντας ευκαιρεία στον Παναθηναϊκό να επιστρέψει στο παιχνίδι.
![]() |
![]() |
Το σφύριγμα της λήξης των Gasperini, Betancur βρήκαν τον Ολυμπιακό να πετυχαίνει μία από τις πιο επιβλητικές νίκες στην έδρα του “αιώνιου αντιπάλου” του, αυξάνοντας το ρεκόρ του στις μεταξύ τους ευρωπαϊκές αναμετρήσεις στο 3-0. Όπως δείχνουν και τα πρωτοσέλιδα των αθλητικών εφημερίδων την επόμενη μέρα, ο θρίαμβος αυτός έφερε κλίμα μεγάλης ευφορίας στους οπαδούς του Ολυμπιακού, την ίδια ώρα όπως ήταν αναμενόμενο έφερε κλίμα μεγάλης απογοήτευσης στους οπαδούς του ΠΑΟ οι οποίοι, εξαιτίας της έως τότε πορείας της ομάδας τους, θεωρούσαν ότι το παιχνίδι θα μεταφραζόταν σε μία εύκολη νίκη για τους “πράσινους”.
Η νίκη αυτή αποτέλεσε το εφαλτήριο για την εντυπωσιακή πορεία του Ολυμπιακού στα μετέπειτα παιχνίδια της Fiba Euroleague. Οι Πειραιώτες απέκλεισαν με δεύτερη νίκη στο ΣΕΦ με 65-57 τους πράσινους με την ομάδα μας να κατακτά το 1ο του ευρωπαϊκό τρόπαιο, συντρίβοντας την Barcelona στον τελικό του Final 4 της Ρώμης.
Σε ότι αφορά τα στατιστικά του παιχνιδιού, ο ΠΑΟ είχε 11/33 (33%) στα 2ποντα, 5/19 (26.3%) στα 3ποντα και 12/17 (70.6%) στις βολές. Ο ΟΣΦΠ είχε 17/33 (51.5%) στα 2ποντα, 5/13 (38.5%) στα 3ποντα και 20/26 (77%) στις βολές. Οι δύο ομάδες είχαν από 31 rebounds ενώ οι ερυθρόλευκοι κυριάρχησαν απόλυτα στις assists(15-6).