Post Game #14 Report vs Khimki Moscow Region

Ο Ολυμπιακός στο χθεσινό παιχνίδι με την Khimki πέτυχε μια πολύ σημαντική νίκη. Για την ψυχολογία του, για τους στόχους τους οποίους έχει θέσει. Η ρωσική ομάδα αν κέρδιζε θα πήγαινε στις +3 νίκες ενώ τώρα είναι στη +1. Οπότε είναι εύκολο να καταλάβετε πόσο επιτακτική ήταν η νίκη αυτή, ώστε να παραμείνει ανοιχτός ο στόχος της εισόδου στα playoffs.

Ο coach Kemzura επέλεξε στη αρχή τον Παπανικολάου πάνω στον Shved και τον Κόνιαρη να πιέζει τον Jovic, όπως μας έχει συνηθίσει, σε όλο το γήπεδο με σκοπό να καθυστερήσει την επίθεση των αντιπάλων τόσο σε οργάνωση όσο και σε χρόνο. Η ομάδα μας είχε πολλές μεταπτώσεις μέσα στο παιχνίδι. Ποιος όμως θα πίστευε πως θα κερδίζαμε όταν είχαμε 9/28 τρίποντα και η Khimki 16/38, εκ των οποίων 0/5 στην παράταση; Δηλαδή 16/33 στην κανονική διάρκεια. Να σκοράρεις 108 πόντους με τέτοιο ποσοστό από τη γραμμή των 6,75 είναι ανέφικτο, χρειάζεσαι τρομερό ποσοστό στο δίποντο, κάτι που συνέβη 27/38 (71%). Στη πρώτη περίοδο η άμυνα προσπαθούσε να κάνει τον Shved να κρατήσει την μπάλα, χωρίς να τον πιέζει πάνω από τα 8 μέτρα. Οι βοήθειες δεν λειτουργούσαν σωστά αν και αστοχούσε. Δεν υπήρχε σταθερή εντολή, ή τουλάχιστον αυτό φαινόταν, διότι μία επιλέγαμε να μπει μέσα και να κλείσει η άμυνα και άλλες φορές του αφήναμε χώρο να δει το γήπεδο, να σκεφτεί και να πράξει. Εγκληματικό για παίκτη τέτοιου επιπέδου. Η άμυνα της Khimki στη πρώτη περίοδο ήταν υπερβολικά κακή, κάτι που δεν το εκμεταλλεύτηκε ως όφειλε ο Ολυμπιακός.

Όταν η αντίπαλη ομάδα έχει 2/9 τρίποντα πρέπει :

α) να πάρεις το rebound και να τρέξεις στο ανοιχτό γήπεδο, διότι η άμυνα βρίσκεται σε ανισορροπία

β) να μην δώσεις στον αντίπαλο δεύτερες ευκαιρίες, όπως δώσαμε στην Real.

Η ρωσική ομάδα έχει ως στόχο το ελεύθερο σουτ οποιαδήποτε στιγμή, οπότε μετά από σουτ και λόγω των box out η άμυνα βρίσκεται πάντα σε ανισορροπία. Οι 20 πόντοι παθητικό στο 1ο δεκάλεπτο, με αντίπαλο την Khimki και τον Alexey Shved εκτός ρυθμού μόνο θετικό δεν είναι.

Στα screens του Booker τα hedge out του Milutinov δεν ήταν δυναμικά. Έτσι ο Ρώσος superstar έβρισκε εύκολα την ελεύθερη πάσα, είτε στην αδύνατη είτε στην δυνατή πλευρά, όταν έπαιζε ο Jerebko. Όποτε βρισκόταν μέσα ο Ουκρανός προσπαθούσε να περάσει τον παίκτη του από την πλευρά του ώστε να δοθεί βοήθεια. Δεν είχε σταθερές ο Ολυμπιακός για την βοήθεια της δυνατής πλευράς, ενώ είδαμε πολλές αλλαγές αντιμετώπισης μέσα στο ίδιο το ματς .

Στο συγκεκριμένο βίντεο βλέπουμε το λάθος της άμυνας. Σε πρώτη όψη σωστά ο Σπανούλης σχεδόν καλύπτει, ώστε να πασάρει ο Booker στον Karasev. Το σωστό όμως θα ήταν να βγει ο Κόνιαρης από την δυνατή, καθώς ο Kramer είναι ο χειρότερος σουτέρ της Khimki.

khimki 1

Πως όμως μια κακή άμυνα, που δεν την πληρώσαμε, γίνεται καλή επίθεση; Το κενό που υπήρχε, από τα 4 μέτρα μέχρι το καλάθι, ήταν εμφανές. Ο Βασίλης Σπανούλης το είδε και βρήκε 3 φορές τον Milutinov στο κόψιμο, μετά το screen, μόνο στο πρώτο δεκάλεπτο.

khimki 2

Όλα όμως άλλαξαν με την είσοδο του Evans. Ο Ολυμπιακός μπερδεύτηκε, τον παραμέλησε και αυτός σκόραρε 9 πόντους σερί. Σε εκείνο το σημείο η άμυνα είχε την προσοχή της στον Shved και βρήκε πολλούς χώρους στην καρδιά της ρακέτας ο Αμερικάνος ψηλός. Το ημίχρονο έκλεισε 49-42, χωρίς όμως οι ερυθρόλευκοι να νιώθουν ασφαλείς. Οι αλλαγές στη τρίτη περίοδο, καθώς και η πολύ κακή αντιμετώπιση στον Shved, έδωσε τη δυνατότητα στον ίδιο να ζεσταθεί και να σκοράρει 24 π. σε όλο το δεύτερο ημίχρονο. Σε εκείνο το σημείο θεωρώ πως έπρεπε να δοκιμάσει τον Baldwin, καθώς με τα άκρα του θα μπορούσε να κρύψει το καλάθι και τις πιθανές γωνίες πάσας. Δεν έγινε και βρεθήκαμε ξαφνικά πίσω. Με τον Willie Reed να ξεκουράζει τον Nikola έπρεπε να πάρουμε πράγματα και στην άμυνα, με το μάκρος που έχει.

Θα δούμε δύο φάσεις ενδεικτικές. Η πρώτη είναι το σωστό hedge out που κάνει, μένοντας παραπάνω από το φυσιολογικό στον Ρώσο. Αυτός εκμεταλλεύτηκε ότι στην αδύνατη ήταν ο Bertans και ο Cherry δεν ήταν στο σημείο που έπρεπε, δηλαδή ακριβώς πάνω στον ψηλό. Μη ξεχνάμε πως σε εκείνο το σημείο ο Ολυμπιακός βρίσκεται 11 πόντους μπροστά.

khimki 3

Την δεύτερη φάση πραγματικά δυσκολεύομαι να την κατανοήσω. Δέχεται το screen και γίνεται μισή αλλαγή γιατί ξεχάστηκε. Με τέτοιες φάσεις ένας παίκτης με την ποιότητα του Shved θα βρει ρυθμό.

khimki 4

Η επιμονή του coach σε Brandon Paul και Παπανικολάου του βγήκε, όταν η βοήθεια του ψηλού έμενε πάνω στον παίκτη, κάνοντας double team και κρύβοντας τους χώρους στον Shved. Η κατάσταση με δύο παίκτες πάνω του οδήγησε στο να γίνουν λάθος επιλογές. Ακόμα και με τον Vezenkov, που χρησιμοποίησε σωστά τα ομαδικά φάουλ στο miss match με τον Alexey (ο μόνος που το έπραξε χθες σε 45 λεπτά αγώνα), σε screen του Jerebko ήρθε η βοήθεια από τον Παπανικολάου, επειδή ο παίκτης του δεν απειλούσε. Για αυτό και ο Bertans άλλαξε θέση, αλλά άργησε και οδήγησε σε σκοτωμένο σουτ τον Shved.

Όπως ανέφερε και ο Navaho στο Live , ήταν αποτυχημένο το τρικ με τον small forward πάνω στον Shved, που όμως έγινε σωστά όταν έδωσε βοήθεια και δεύτερος παίκτης. Η άμυνα επέλεξε να στέλνει έξτρα παίκτη στον Shved, ακόμα και πριν δεχθεί screen. Αυτό γινόταν εύκολα γιατί η απόσταση του, κυρίως με τον Kramer, ήταν πολύ μικρή. Αυτό που δεν κυνήγησε η Khimki  είναι η επίθεση 1-4, ώστε να κόψει την βοήθεια. Ο Ολυμπιακός το κατάλαβε και με τον έξτρα παίκτη μπέρδεψε τον Ρώσο που είτε πάσαρε την μπάλα και η περιστροφή ήταν σωστή, είτε εκβίαζε προσπάθειες. Άλλωστε αυτό δείχνουν και τα 31 σουτ.

khimki 5 (1)

Από το κενό που είχε η Khimki στη ρακέτα μετά το κόψιμο, καθώς και από τον τρόπο που έστελνε βοήθεια από την αδύνατη πλευρά, αν εξαιρέσουμε το τέλος, δεν προσπαθήσαμε να πάρουμε πράγματα. Ο Milutinov έβλεπε σωστά το γήπεδο και τις πάσες, οπότε πήρε την μπάλα. Θα σταθώ όμως στον Brandon Paul, που στο τελευταίο λεπτό κατάφερε να γίνει ο MVP του παιχνιδιού. Πόσο όμορφο άθλημα έτσι; Ένας παίκτης με 0/6 σουτ μέχρι εκείνο το σημείο να καταφέρει να γίνει κρίσιμος παράγοντας. Στο live αναφέραμε πως πρέπει να χτυπήσει στη καρδιά της άμυνας, διότι τον αντιμετώπιζε με μόνο σκοπό να μην σουτάρει. Στο τελευταίο λεπτό είχε: assist σε Πρίντεζη, κερδισμένο επιθετικό φάουλ και τρίποντο.

khimki 6

Επιπλέον χθες είχαμε και κακό κοουτσάρισμα από τον Kemzura. Θα πρέπει να του αποδώσουμε το πως συμπεριφέρθηκε στον Paul. Του έδωσε 2 συστήματα για σουτ, ενώ έχει ήδη αστοχήσει. Δείγμα μεγάλου παίκτη αυτό που κατάφερε ο Αμερικάνος που χθες, πριν ευστοχήσει στο κρίσιμο τρίποντο, είχε σκοράρει μόνο μέσω βολών (5/6).

Στη στατιστική εικόνα του παιχνιδιού, το 7% παραπάνω στο δίποντο σε 13 προσπάθειες περισσότερες, είναι πολύ μεγάλος αριθμός. Τα rebounds σε σχεδόν απόλυτη ισορροπία, εκτός από την παράταση. Εκεί ο Ολυμπιακός κέρδισε κατά κράτος την ρωσική ομάδα σε όλους τους τομείς. Μόλις ένα εύστοχο εντός παιδιάς η Khimki, με τον Ολυμπιακό να έχει 4/4 βολές 3/3 δίποντα 1/4 τρίποντα.

Εν κατακλείδι, ο Ολυμπιακός πέτυχε μία σημαντική νίκη, ενώ φαινόταν να έχει χάσει ένα δικό του παιχνίδι. Η ομάδα, όπως είπε ο αρχηγός, πρέπει να δουλέψει τα λάθη της γιατί ήταν υπερβολικά πολλά. Η ρωσική ομάδα αυτοκτόνησε, με τα συνεχόμενα λάθη και στις δύο πλευρές του παρκέ, ενώ πλήρωσε τη χαλάρωση που έδειξε.

Το 9-0 σερι σε 59 δευτερόλεπτα είναι η μεγαλύτερη ανατροπή στην Ευρωλίγκα, όπως ανέφερε και ο lostgps.

ΥΓ 1: Ο Βασίλης Σπανούλης πιθανόν να καταφέρει μέσα στη Βαρκελώνη να γίνει ο πρώτος σκόρερ στην ιστορία της Ευρωλίγκας. Μέσα στο σπίτι του Juan Carlos Navarro. Οξύμωρο, αλλά το προτιμώ από το να γίνει στο Σεφ. Όλο το γήπεδο θα τον χειροκροτήσει.

ΥΓ 2: Η νίκη με Ερυθρό είναι απαραίτητη, ώστε να πάρει αξία το χθεσινό αποτέλεσμα

ΥΓ 3: Μπερδεμένο rotation από τον coach, που δείχνει ακόμα μπερδεμένος

ΥΓ 4: Ιδιαίτερη μνεία στον Γιώργο Πρίντεζη, που χθες ήταν τρομερός και στις δύο πλευρές του γηπέδου. Τελευταία είχε μεγάλες μεταπτώσεις μέσα στο ίδιο το παιχνίδι, χθες ήταν σταθερά καλός και ο Ολυμπιακός χρειάζεται αυτόν τον Πρίντεζη, ακόμα και σε αυτή την ηλικία. Αυτό δείχνει βέβαια και το πρόβλημα της ομάδας για νέους πρωταγωνιστές. Για τον χρόνο που αγωνίστηκε ο Sasha Vezenkov ήταν πάλι θετικός.

Για το τέλος απλά  ΒΑΣΙΛΗΣ ΣΠΑΝΟΥΛΗΣ

khimki 7

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Next Post

ΘΡΕΝΤ ΙΣΤΟΡΙΚΗΣ ΑΛΗΘΕΙΑΣ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΛΙΘΟΥΑΝΟΥΣ ΤΕΧΝΙΚΟΥΣ*

There is no excerpt because this is a protected post.

Subscribe US Now

0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x