Pre Game #10 vs Alba Berlin

Red Emerald

Προϊστορία

Η Alba Berlin είναι ένα σχετικά πρόσφατο μπασκετικό δημιούργημα, καθώς ιδρύθηκε το 1989 ως BG Charlottenburg και 2 χρόνια αργότερα, μετονομάστηκε στην σημερινή της ονομασία. Έχει κατακτήσει 8 πρωταθλήματα Γερμανίας, 9 κύπελα αλλά και το κύπελλο Korac το 1995. Είναι ιδιαίτερα γνωστή στους Έλληνες φιλάθλους αφού έχει αντιμετωπίσει αρκετές φορές Ελληνικές ομάδες, στις 6 φορές που αγωνίστηκε στην Euroleague και στις 12 στο Eurocup. Απέναντι στον Ολυμπιακό έχει ένα απόλυτα αρνητικό ρεκόρ με 0-4 (βέβαια και απέναντι στον Πάο είχε 1-3 αλλά το έκανε το διπλό στο ΟΑΚΑ). Ρεαλιστικά, μόνο και μόνο που έχουν να αναμετρηθούν οι 2 ομάδες 15 χρόνια (από το 2004) κάνει την προιστορία a non factor.

Η Alba φέτος

Έχει για 3η συνεχόμενη περίοδο στον πάγκο της, μια αλεπού των ευρωπαϊκών πάγκων τον coach Aito Garcia Reneses. O 73χρονος Ισπανός τεχνικός που προπονεί (κρατηθείτε), από το 1973 δηλαδή – 46 χρόνια! Έχει στο παλμαρέ του μια σειρά από τίτλους και επιτυχίες. Όμως παρότι έφτασε αρκετές φορές κοντά στο ιερό δισκοπότηρο του ευρωπαϊκού μπάσκετ – δεν το κατέκτησε ποτέ. Τα τελευταία χρόνια βιώνει μια καθυστερημένη αναγνώριση του έργου του – κυρίως λόγω των πορειων του με Gran Canaria και Alba στο Euro Cup.

αιτο.png

Ο κύριος Αίτο συνηθίζει να δημιουργεί εξαιρετικές επιθετικά ομάδες που όμως κάπου και κάπως τα θαλασσώνουν όταν διεκδικούνται τρόπαια. Όμως αυτό δεν αναιρεί την τεράστια αξία του προπονητικά, ούτε και την αναγνώριση που δικαίως απολαμβάνει από τους μπασκετόφιλους ανά την ευρώπη. Το φετινό του δημιούργημα βρίσκεται στο 3-6 (όπως και ο Ολυμπιακός) και βρίσκεται σε καλή φόρμα αφού κέρδισε τα 2 τελευταία του παιχνίδια με Παο και Crvena Zvezda σταματώντας έτσι το αρνητικό σερί ηττών (6) μετά την νίκη στην πρεμιέρα απέναντι στην Ζενίτ.

1574335577554875.jpg

Ο coach Reneses στηρίζεται φέτος πολύ στον Λιθουανό forward Rokas Giedraitis ο οποίος αγωνίζεται σχεδόν 29 λεπτά ανά αγώνα. Ενώ το πιο σύνηθες σχήμα που παρατάσσει μέχρι στιγμής (σύμφωνα με το Overbasket.com)  είναι αυτό των GIEDRAITIS – GIFFEY – NNOKO – SIKMA – SIVA. Σε ότι αφορά την αποτελεσματικότητα της Alba επιθετικά βρίσκεται στην 11η θέση (Ολυμπιακός στην 14η) και αμυντικά στην 17η (Ολυμπιακός στην 13η) οι Βερολινέζοι αγωνίζονται σε υψηλότερο ρυθμό από κάθε άλλη ομάδα στο πρωτάθλημα  της Euroleague – ενώ ο Ολυμπιακός βρίσκεται στην 10η θέση.

1574335577554875 (3).jpg

 

Αν λοιπόν το παιχνίδι εξελιχθεί σε up tempo πιθανότατα θα είναι εις βάρος μας. Η κύρια πηγή δημιουργίας της Alba (αυτή την στιγμή) είναι ο Ισλανδός Martin Hermannsson με 6 ασσίστ μ.ο καθώς ο Payton Siva (όνομα που ακούστηκε και για ελληνικές ομάδες) έχει χάσει ορισμένα παιχνίδια λόγω τραυματισμού και παραμένει εκτός 12άδας. Ενώ στο frontcourt δεσπόζει η παρουσία των Sikma και Nnoko.

1574335577554875 (5).jpg

 

Η Alba έχει φέτος την 5η καλύτερη επίδοση στα σουτ 3π (38,7%) και μετά τις CSKA, Real Madrid, Khimki και Valencia χρησιμοποιεί το τρίποντο περισσότερο από τις υπόλοιπες ομάδες της Euroleague. Και μετά την CSKA είναι η ομάδα που παίρνει τους περισσότερους πόντους της από εκεί (το 38,8% των πόντων της). Παρότι 73χρονος ο coach Reneses εκφράζει το σύγχρονο τρόπο αντίληψης παιχνιδιού την ίδια στιγμή που ο Ολυμπιακός προσπαθεί να επαναφέρει το μοντέλο του πρόσφατου ένδοξου παρελθόντος.

Long story short αν δεν αφήσεις την Alba να τρέξει και της περιορίσεις το % στο 3π έχεις καλές πιθανότητες να πάρεις το παιχνίδι γιατί είναι πολύ ευάλωτη αμυντικά.

Ως ομάδα ρυθμού η Alba αναπτύσσει καλοδουλεμένους αυτοματισμούς στα Plays της και τρέφεται μέσα από αυτό το μοτίβο. Σε κάθε περίπτωση κάνει την καλύτερη παρουσία της στην Euroleague μέχρι στιγμής κάτι που αποδεικνύεται από τα ομαδικά ρεκορ σε Index Rating, Points, Rebounds, Assist και επιτυχημένα 3π.

alba.png

What about us

Για εμάς τα πράγματα είναι λίγο πολύ γνωστά:

  • H ομάδα προσπαθεί να επαναπροσδιορίσει ρόλους χωρίς όμως να ενοχλήσει τα ιερά τοτέμ και τον Παπανικολάου.
  • Να βρεί χρόνο και προσπάθειες για τους Paul και Punter
  • Να εντάξει τους Rochesti και Reed στην ομάδα
  • Nα κερδίσει τον Baldwin και να μην χάσει τον Κόνιαρη
  • Να επαναφέρει τον Milutinov στην περυσινή του κατάσταση
  • Nα βελτιώσει την επίθεση της αλλά ταυτόχρονα να μην δέχεται τόσους πόντους στην άμυνα

Και όλα αυτά με ένα προπονητή που δεν έχει διαχειριστεί αντίστοιχο φορτίο στο παρελθόν.

Seems like an impossible task που θα έλεγαν και οι Aγγλοσάξονες.

H εμφάνιση επί της Ζαλγκιρις ήταν ενδεχομένως μια γλυκιά οφθαλμαπάτη γιατί το συγκρότημα του Γιασικεβίτσιους είναι εξίσου κακοφτιαγμένο με τον Ολυμπιακό και ειδικά στα guard μοιάζει ομάδα Eurocup.

Η ψυχρολουσία της ήττας από την Bayern με τον τρόπο μάλιστα που έγινε υπό άλλες συνθήκες θα ενεργοποιούσε τον εγωισμό της ομάδας – αλλά αυτό είναι μάλλον κάτι που έχει χαθεί εδώ και καιρό.

Η ομάδα γνωρίζει πως είναι εκτός στόχων και κάποιοι βαθιά μέσα τους ίσως νιώθουν και υπεύθυνοι για την φετινή εξέλιξη και τον τρόπο που έφυγε ο coach Blatt. Η χρονιά διεκπεραίωσης και tanking μοιάζει να μην οδηγεί πουθενά και το μυαλό των περισσότερων είναι ήδη στην μετά Κεμζούρα εποχή.

Στα παπούτσια του coach

Ο coach Κεμζούρα επέλεξε να πάρει την μεγαλύτερη επαγγελματικά ευκαιρία που του δόθηκε στην καριέρα του χωρίς να είναι απόλυτα έτοιμος. Είμαι βέβαιος πως αν ξεκίναγε το καλοκαίρι θα παρουσίαζε ένα πολύ διαφορετικό και καλύτερα σχεδιασμένο ρόστερ αλλά και coaching staff.  Όμως τώρα πρέπει να οδηγήσει το σχήμα που έχει στα χέρια του. Προσπαθεί να δημιουργήσει δίδυμα σε guard και ψηλούς και στην παρούσα φάση μοιάζει ακόμα να είναι στο ψάξιμο. Το πρόσφατο DNP σε Punter και ο αφοπλισμός του Cherry δείχνουν ότι ακόμα δεν ξέρει 100% τι θέλει.

1574335577554875 (4).jpg

Ο Ολυμπιακός του Κεμζούρα είναι η 4η χειρότερη επίθεση και η 6η χειρότερη άμυνα στην διοργάνωση και ο Λιθουανός πρέπει να πάρει αποφάσεις που θα τον βελτιώσουν και στις 2 πλευρές του παρκέ.

Όμως το μεγαλύτερο του ζήτημα σε αυτή την φάση μοιάζει να είναι η άμυνα καθώς δεν φαίνεται να μπορεί να περιορίσει (σε πολλά από τα παιχνίδια που έδωσε) τον αντίπαλο. Εκτιμώ πως οποιαδήποτε κριτική του γίνεται είναι άδικη γιατί παρέλαβε ένα προβληματικό σύνολο όσο και δίκαιη γιατί είναι ο ίδιος που επέλεξε να πάρει αυτό το στοίχημα. Αν θέλει να βοηθήσει την ομάδα και τον εαυτό του πρέπει να επιλέξει σύντομα τι θα παίξει και με ποιους θα πορευτεί, αλλιώς θα βρεθεί σε πολύ δύσκολη θέση ακόμα και από τα ίδια του τα αποδυτήρια. Το έχουν ξανακάνει και με άλλους άλλωστε…

Key Players (x-factors) Απουσίες

Η Alba έχει πολλές απουσίες καθώς μπορεί o Marcus Eriksson να επέστρεψε στο Γερμανικό πρωτάθλημα όμως οι Stefan Peno, Kresimir Nikic (είναι αμφίβολο ακόμα πότε θα επιστρέψουν) και οι Peyton Siva και Tyler Cavanaugh θα παραμείνουν εκτός παιχνιδιού. Ο X-Factor θα είναι λογικά ο Sikma (εξαιρετικό πακέτο και μπασκετικο IQ) γιατί για τον Giedraitis εκτιμώ ότι οι Παπανικολάου και Paul θα δώσουν κάποιες αμυντικές λύσεις.

1574335577554875 (1)

Κρίσιμη από τον Ολυμπιακό θα είναι η απόδοση του ανεβασμένου Baldwin γιατί θα τον κρατήσει για χρόνο μέσα στο γήπεδο και θα βοηθήσει έτσι την ομάδα και στην άμυνα. Όμως το ζητούμενο είναι να βρεθεί τρόπος να αξιοποιηθεί ο Milutinov – το μοναδικό πραγματικό asset της ομάδας σε σύγκριση με τον ανταγωνισμό.

Story to tell

Η πιο γνωστή ιστορία από προηγούμενες αναμετρήσεις είναι το παιχνίδι στις 18/02/2004 στο Max Schmeling Halle όπου και έκρινε την πρόκριση του Ολυμπιακού στην επόμενη φάση του Τοπ 16. Ο Ολυμπιακός ήθελε νίκη και να κερδίσει η Benneton στην Πολωνία την Slask. Τα τελευταία λεπτά ήταν δραματικά, με τις δύο ομάδες να εναλλάσσονται στο σκορ και τον Ολυμπιακό να έχει το άγχος της πρόκρισης.

518004_b.jpg

Ο Jurak αποβλήθηκε με 5 φάουλ και η frontline του Ολυμπιακού βρέθηκε χωρίς πολλές λύσεις (το συγκεκριμένο ρόστερ ήταν από τα χειρότερα ποιοτικά όλων των εποχών) η Alba το εκμεταλλεύτηκε προηγήθηκε με 65-61 αλλά ο Βαγγέλης Σκλάβος βγήκε μπροστά και το ισοφάρισε με βολές σε 67-67 – αλλά αμέσως μετά υπέπεσε στο 5ο του φάουλ! Ο Ολυμπιακός έμεινε έτσι χωρίς 2ο ψηλό στο τελευταίο λεπτό του αγώνα. Τελικά οι ερυθρόλευκοι προκρίθηκαν με την ψυχή στο στόμα 71-70 χάρη στις εύστοχες βολές των Λιαδέλη και Bagaric. Για την ιστορία Game Stats <ΕΔΩ>

Την ίδια στιγμή η Slask πίεζε πολύ την Benneton (του Ettore Messina), αλλά τελικά οι Ιταλοί νίκησαν με 77-72 και έτσι προκριθήκαμε στην επόμενη φάση. Εκεί ο Ολυμπιακός έκανε μια νίκη (με την Cibona) σε 6 παιχνίδια και αποχαιρέτησε την διοργάνωση.

 

Πηγές

https://en.wikipedia.org/wiki/A%C3%ADto_Garc%C3%ADa_Reneses

https://www.euroleague.net/competition/teams/showteam?clubcode=BER&seasoncode=E2019#!records

Προκρίθηκε ο Ολυμπιακός, 71-70 την Αλμπα στο Βερολίνο

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Next Post

Post Game Pod #10 Vs Alba Berlin

Άνετη νίκη για τον Ολυμπιακό και αντί για χαρές και πανηγύρια επικράτησε […]

Subscribe US Now

0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x