Olympiacos GM 2019/20 – Part I

RPG Team 12

30 Μαΐου και διανύουμε αλλη μια εβδομάδα αβεβαιότητας για τον μπασκετικό Ολυμπιακό. Όσα είχαμε εμείς να πούμε σχετικά με το #MexriTelous μπορείτε να τα βρείτε ΕΔΩ από εδώ και έπειτα απλά θα παρακολουθούμε και θα επανέλθουμε μόνο όταν υπάρχει κάτι άξιο λόγου… δηλαδή ίσως και ποτέ. Βλέπετε στην χώρα μας που αποδεδειγμένα η διαφθορά και ο παραλογισμός είναι κυρίαρχες δυνάμεις το να ελπίζεις στην δικαιοσύνη είναι η μόνη σου ελπίδα – και αυτό μέχρι να απογοητευτείς και από αυτή. Η ζωή όμως συνεχίζεται με τα καλά και τα άσχημα της – και αν αυτό σημαίνει πως θα πρέπει να αδιαφορήσουμε για τα εγχώρια – αυτό θα κάνουμε.

Ο Ολυμπιακός όπως είπε και ο Μ. Tόμιτς δεν τελειώνει ποτέ και η επόμενη αγωνιστική περίοδος θα είναι μια τεράστια πρόκληση για τον σύλλογο. Η ομάδα αναμένεται να ζήσει πρωτόγνωρες καταστάσεις (τουλάχιστον με τα σημερινά δεδομένα). Η συμμετοχή του Ολυμπιακού στην Ευρωλίγκα μοιάζει εκτός κινδύνου μετά τις πρόσφατες δηλώσεις Μπερτομένου – ενώ σύμφωνα με όσα γνωρίζουμε σήμερα δεν θα υπάρχει συμμετοχή σε άλλο πρωτάθλημα. Αυτό σημαίνει περισσότερες προπονήσεις, λιγότερα ταξίδια και μικρότερο χρόνο συμμετοχής για αρκετούς παίκτες του ρόστερ. Όπως και σημαίνει λιγότερα έσοδα για την ομάδα και ενδεχομένως περεταίρω μείωση του budget.

Energy-Budget

Μέσα σε όλη αυτή την πρωτοφανή κατάσταση θα χρειαστεί κάποιος να τρέξει τον σχεδιασμό της ομάδας για την επόμενη περίοδο.

Ποιον όμως να εμπιστευτείς για ένα τόσο πολύπλοκο Project ειδικά όταν στην ομάδα δεν υπάρχει ένας ρόλος General Manager.

Και αυτή είναι μια πραγματικότητα που συναντούμε στις περισσότερες ομάδες στην Ευρώπη. Ο ρόλος του GM είναι περισσότερο διαδεδομένος στην Αμερική όπου τα πάντα είναι business, και η εφαρμογή του στο επαγγελματικό μπάσκετ προϋποθέτει όχι μόνο γνώσεις διοίκησης επιχειρήσεων αλλά και βαθιά γνώση του αθλήματος και των νόμων της αγοράς που το διέπει. Ένας όμως από τους βασικούς ρόλους που θα πρέπει να καλύψει ο GM είναι της στελέχωσης του ρόστερ καθώς και όλων των επιτελικών θέσεων στο Staff της ομάδας. Αλλά ακόμα και να είχαμε τέτοιο ρόλο στην ομάδα μας – με όλα αυτά τα προβλήματα πόσο εύκολο είναι αυτό το project για τον Ολυμπιακό της περιόδου 2019-2020;

Αν απευθύνεις το ερώτημα στον μέσο φίλαθλο θα σου πει

«βρε ας ήμουν εγώ GM και θα σου έφτιαχνα ομαδάρα..»

έτσι λέμε και εμείς πολλές φορές στις μεταξύ μας συζητήσεις στο Red Point Guard. Έχουν αναστενάξει τα πληκτρολόγια με 12άδες και προτροπές να πάρουμε τον Α ή τον Β παιχταρά και όλα αυτά με την άνεση ότι λεφτά υπάρχουν και πως όλα γίνονται.

Για να αποδείξω στην παρέα πως τα πράγματα δεν είναι καθόλου εύκολα αποφάσισα να τρέξουμε μια άσκηση με τον τίτλο «GM για μια περίοδο στον μπασκετικό Ολυμπιακό» και με μοναδικό στόχο να φτιάξoυμε μια αξιόλογη ομάδα που θα επαναφέρει την αισιοδοξία στους φίλους της.

Βέβαια για να γίνει αυτό θα πρέπει να το κάνουμε με ρεαλιστικά δεδομένα έτσι λοιπόν ορίσαμε τους ακόλουθους κανόνες:

  • Budget για παίκτες = $9.7m ή 8.7m Ευρώ (Όσο ήταν και βάση οικονομικών καταστάσεων το 2017)
  • Απεριόριστος αριθμός ξένων αφού δεν υπάρχει πλέον ο περιορισμός της Α1
  • Φτιάξαμε την λίστα με τους παίκτες που έχουν συμβόλαια για του χρόνου και ρωτήσαμε τους ειδικούς για το ύψος των αποδοχών τους (βάση υπογεγραμένων συμβολαίων και όχι φημών)
  • Βάλαμε ως παραδοχή πως ενδεχόμενο σπάσιμο συμβολαίου θα επιφέρει 50% αποζημίωση (αυστηρό αλλά για να έχουμε ένα worst case scenario)
  • Βάθος ρόστερ πρώτης ομάδας: Min 12 – Max 15 παίκτες (παρότι με μόνο μια διοργάνωση 15 παίκτες ίσως είναι ρίσκο)

Και το ζητούμενο από τον κάθε GM είναι ο σχηματισμός μιας ανταγωνιστικής ομάδας για επίπεδο Ευρωλίγκας. Στην άσκηση συμμετείχαν 9 από εμάς και για να μην φτιάξουμε ένα μακρύ και κουραστικό κείμενο θα το χωρίσουμε σε 3 μέρη – και με το τέλος του 3ου μέρους θα σας ζητήσουμε να ψηφίσετε το καλύτερο ρόστερ. Μέχρι τότε θα περιμένουμε με ενδιαφέρον τα σχόλια σας στο χώρο επικοινωνίας που υπάρχει στο τέλος κάθε μας κειμένου είτε στα social media.

contact-us

Να διευκρινίσουμε ότι οι προτάσεις των περισσοτέρων έχουν την πρόθεση να υποδείξουν χαρακτηριστικά και τύπο παίκτη (για αυτό και χρησιμοποιούμε ονόματα) και ταυτόχρονα προσπαθούμε να αξιολογήσουμε το συμβόλαιο που θα μπορούσαμε να του προσφέρουμε με το περιορισμένο μας Budget (αποτέλεσμα των κλειστών συμβολαίων, λανθασμένων επιλογών, και εγκλωβισμένων υπεραξιών κυρίως στον Ελληνικό κορμό). Σε καμία περίπτωση δεν διεκδικούμε τον τίτλο του scouter ή του agent παρόλο που έχουμε αφιερώσει δεκαετίες από την ζωή μας στην μελέτη του αθλήματος και παρακολουθούμε την αγορά συστηματικά.

Η άσκηση δεν είναι εύκολη και δεν θα ήταν ακόμα και με μεγαλύτερο Budget από αυτό που διαθέτουμε. Ο λόγος είναι πως εδώ και 2 χρόνια η Ευρωπαϊκή αγορά δεν είναι πλέον δέλεαρ για τους Αμερικανούς οι οποίοι στοχεύουν πρώτα σε ένα 2way contract και αμέσως μετά στο Κινεζικό πρωτάθλημα που προσφέρει υψηλότερες απολαβές και λόγω χαμηλού ανταγωνισμού εξαιρετικά στατιστικά. Έτσι λοιπόν χωρίς μεγάλο pool επιλογών οι αξίες των όποιων διαθέσιμων αυξάνονται σημαντικά. Στην δική μας περίπτωση το πλεονέκτημα λέγεται David Blatt και η γνώση του για την αμερικανικη αγορά.

Επειδή όμως δεν μας ξέρετε καλά και για να μπορέσετε να καταλάβετε την “φιλοσοφία” μας καλύτερα ζητήσαμε από τον Red Insider να διακόψει τις παρατεταμένες του διακοπές και να προλογίσει τον κάθε GM με μερικές κουβέντες που τον χαρακτηρίζουν.

RI.JPG

Στο σημείο αυτό θα ήθελα να διευκρινίσω ότι μπορεί ο RI είναι ένας σκληρός άνθρωπος της πιάτσας και τα σχόλια του είναι ορισμένες φορές καυστικά ή να μοιάζουν κοροϊδευτικά αλλά κρύβουν μέσα τους την εμπειρία του πεζοδρομίου και της πραγματικής ζωής. Τον πήρα τηλέφωνο και τον ρώτησα χωρίς περιστροφές.

«Κάνουμε μια άσκηση για την επόμενη περίοδο και ζητήσαμε από ορισμένους από την ομάδα να γίνουν GM και να φτιάξουν ένα ανταγωνιστικό ρόστερ για την επόμενη περίοδο. Πρώτος θα είναι ο Κάρολος εσύ που τους ξέρεις όλους τι μέρος του λόγου είναι;»

Charles Bronson

«Ο Κάρολος είναι σοβαρό παιδί αν εξαιρέσεις ότι κάποιες ημέρες κυκλοφορεί ημίγυμνος και με δερμάτινα κολλητά παντελόνια κραυγάζοντας “We are warriors of the world” χωρίς λόγο και αιτία. Από μπάσκετ ξέρει αρκετά για να στήσει μια ομάδα καλύτερη από πολλούς το θέμα είναι να το πάρει στα σοβαρά και να μην έχει κανονίσει να πάει για σουβλιστό αρνί με τίποτα φίλους γιατί έπαιξες και έχασες».

«Τίποτα άλλο;»

«Καλλιτέχνης και χιουμορίστας μου θυμίζει τον Leo Moracchioli»

«Ποιος είναι αυτός ρώτησα…»

«Δες αυτό μου είπε και το έκλεισε βιαστικά»

Ο Κάρολος στην παρθενική του πρόταση ως GM έστειλε την ακόλουθη λύση στην άσκηση.

Charles.JPG

Διώχνει Μάντζαρη και Αγραβάνη και επενδύει στην περιφέρεια με Σλούκα, Demetrius Jackson, Austin Hollins και Jermaine Love ενώ για το frontcourt μας προτείνει Hassan Martin και σε βοηθητικό ρόλο τον Δημήτρη Κακλαμανάκη.

Spysta

Επόμενος στην σειρά ήταν ο Σπύρος άλλος ένας ξενιτεμένος της παρέας μας – που εδρεύει στο Εδιμβούργο. Ξανακάλεσα τον RI και παραδόξως το σήκωσε αμέσως.

«Εγώ είμαι πάλι – σορρυ αλλά θα πρέπει να μου πείς ένα σχόλιο για όλους τους συμμετέχοντες..»

Άκουσα τον RI να φυσάει τον καπνό από το τσιγάρο του που μοιάζει αναπόσπαστο μέρος του είναι του..

«Οκ για ποιόν θές τώρα.. είπε εμφανώς ενοχλημένος»

«Για τον Σπύρο..»

«Ο Σπύρος φίλε.. διαλέγει παίχτες βασιζόμενος στο σύνολο των ημερών που έχουν κάνει φυλακή, όσο περισσότερες τόσο πιο βασικός ο ρόλος στον σχεδιασμό. Απαγορεύεται δε ρητά να έρθει παίχτης χωρίς tattoo, βασική προϋπόθεση για ανανέωση Μίλουτίνοφ ήταν να βαρέσει μίνιμουμ έναν Ιησού και κάνα-δυο νεκροκεφαλές (τον έστειλε σε γνωστό του ο Πρίντεζης)».

«Καλά κόψε την πλάκα – που τα ξέρεις όλα αυτά ρε συ;»

«Όταν σου λέω κάτι να με προσέχεις. Πάρε με αργότερα έχω δουλειά τώρα..»

Πριν τον ρωτήσω περισσότερα μου το έκλεισε στα μούτρα… είναι μυστήριος τύπος αυτός ο RI ώρες – ώρες.

Ο Σπύρος έφτιαξε μια ομάδα Σλούκα, Norris Cole, Austin Hollis, Jordan McRae, Jeremy Evans, Devin Booker. Έδιωξε Μάντζαρη, LeDay και Αγραβάνη και ενίσχυσε το ρόστερ με 3 ταλαντούχους Έλληνες Κόνιαρη, Χαραλαμπόπουλο και Κακλαμανάκη. Η ομάδα του μοιάζει γεμάτη αλλά βασίζεται σε θεωρητικά χαμηλά συμβόλαια σε Σλούκα και Σπανούλη – βέβαια γνωρίζει αρκετά καλά την αγορά – και αυτό πρέπει να μας προβληματίσει.

Spyros.JPG

 

 

 

Προσπάθησα να τον βρώ να μου εξηγήσει το σκεπτικό του γύρω από το χτήσιμο του ρόστερ του. Τον κάλεσα αλλά το σήκωσε η γραμματέας του η οποία με με ξεκάθαρη Σκωτσέζικη προφορά μου είπε:

155921941149644581 (1).jpg

 

 

“Hullo”

“Hello, how are you doing? May I speak to Spyros .. please”

“Nae baud, yersel? Hoo are ye?

“I am Nikos..”

“Nikos Ay just a sec..”

Με τα πολλά βρήκα τον Σπύρο.

«Έλα ρε δεν μου είπες πολλά για το πλάνο σου..»

«Έλα μαν πνίγομαι θα στα πω στα γρήγορα. Η συγκεκριμένη ομάδα έχει ταχύτητα, παίκτες που μπορούν να καλύψουν διάφορες θέσεις, τίμιο προς καλό σουτ από σχεδόν όλους τους παίκτες της, αθλητικοτητα και ενέργεια. Έχει 2 παίκτες στο prime τους (Σλούκας και Μιλουτίνοφ) 6 εμπείρους (Κοουλ, Παπανικολάου, Μακρει, Σπανούλη και Πρίντεζη, Έβανς) και 3 ανερχόμενους (Γκος, Χολινς, Μπουκερ). Ο Νορις Κοουλ θα είναι μαζί με τον Σλουκα τα δυο βασικά γκαρντ .. με Γκος, Σπανούλη, Χολινς να έρχονται από πίσω.

Ο Κοουλ είναι ένας ηγετικός παίκτης, παθιασμένος και πολύ κάλος αμυντικός ο οποίος μπορεί, να αποκτήσει στον ΟΣΦΠ τον ρόλο και την επίδραση του Μπομπι Ντιξον στην Φενερ. Η θέση 3 μοιράζεται ισότιμα σε Παπανικολάου και τον πολύ ποιοτικό Τζορνταν Μακρει ο οποίος κατά την γνώμη μου μπορεί να παίξει μπασκετ ΠΟΛΥ υψηλού επιπέδου στην Ευρώπη.

.. Στη θέση 2 έχουμε Χολινς και Σπαν καθώς και έναν από τoυς PG διότι πολλές φορές η ομάδα θα τρέχει με 2 χειριστές. Ο Χολινς θα αποτελέσει τον catch and shoot παίκτη της ομάδας που θα προσφέρει ταυτόχρονα και καλή άμυνα

Στο 4 έχουμε Πριντεζη, Βεζενκοφ και την προσθήκη του Τζερεμι Εβανς ο οποίος ενίοτε μπορεί να καλύψει και το 5. Ένας πάρα πολύ αθλητικός παίκτης, εξαιρετικός αμυντικός με σχετικά αξιόπιστο σουτ από μακριά. Στο 5 δεσπόζει ο Μιλουτινοφ και από πίσω ο Μπουκερ δίνει δύναμη και σκορ για 15 λεπτά. Η προσθήκη Εβανς (εξαιρετικός αμυντικός) καλύπτει αμυντικά τόσο τον Μιλουτίνοφ όσο και τον Μπουκερ. Η ομάδα θα τρέχει πολύ, θα κοιτάει να επιτεθεί σε πρώτο χρόνο, αλλά παράλληλα όταν κατεβάζει ρυθμούς θα έχει σχεδόν πάντα 2 γκαρντ χείριστες στην 5αδα για να τρέξουν τα plays. Κονιαρης, Χαραλαμπουλος, Κακλαμανακης συμπληρώνουν  το ροστερ. Παίκτες νεαροί με όλο το μέλλον μπροστά τους.

Μιλάμε bye for noo»

Καλά πάμε σκέφτηκα… ποιος είναι ο επόμενος; O τρελός μας ινδιάνος Navaho.

 

4cbbb5b2e3dd05597913a00db01fe185.jpg

Navaho

Το τηλεφώνημα στον Red Insider ήταν για ακόμα μια φορά σύντομο.

«Έλα ο επόμενος είναι ο Navaho. Έχεις καταλάβει τι είδους φιλοσοφία πρεσβεύει;»

Ο Red Insider γέλασε.

«Για να μπεις στην ομάδα του Navaho υπάρχει ένας απαράβατος όρος: Να στάζεις μέλι για Αφούς και Μπλατ. Δεν τον ενδιαφέρει ιδιαίτερα το πως θα κουμπώσουν τα αγωνιστικά χαρακτηριστικά των παιχτών, αρκεί να αποθεώνουν κάθε μέρα τους Επίτιμους και τον Ραββινο – που αποτελούν την μεγάλη συμπάθεια του Ναβάχο».

«Ρε συ θα σταματήσεις να με τρολάρεις!» του απάντησα εκνευρισμένος…

«Μα τι θες να σου πω για τον Ναβάχο! Αφού τον ξέρει όλος ο κόσμος είναι γκρινιάρης και απαιτητικός ότι και να του φέρεις κάτι θα βρει να παραπονιέται. Δεν ξέρω ίσως να φταίει το προγαμιαίο stress. Βάλτον να ακούσει αυτό..»

«Ρε συ έχεις φάει κόλλημα με αυτόν τον Moracchioli τελικά..»

Ο Navaho δεν σήκωνε τα τηλέφωνα αλλά έστειλε την πρόταση του μέσω email

Ο @redemerald  προφανώς θέλει να κάνει κάποιο ξεσκαρτάρισμα στην ομάδα και μας περνάει από τεστ για να καταλήξει με το ποιους θα πορευθεί στη συνέχεια.

Θέμα του τεστ είναι να στήσουμε το ρόστερ του Ολυμπιακού για τη σεζόν 19-20 με πολύ συγκεκριμένο μπάτζετ, περίπου στα 8,7 εκ ευρώ ($9.7m) για συμβόλαια και σε αυτά συμπεριλαμβάνονται και οι πιθανές αποζημιώσεις αποδέσμευσης.

Αναγνωρίζοντας όλα τα φετινά αγωνιστικά ζητήματα που εμφάνισε η ομάδα φέτος και μην έχοντας γνώση της αγοράς θα προσπαθήσω να περιγράψω την σκέψη με ρόλους και τύπους παιχτών και όχι ονόματα.

Αρχική σκέψη μου είναι πως η ομάδα πρέπει να αυξήσει την αθλητικότητά της αλλά ταυτόχρονα να αυξήσει και την ικανότητα της σε καταστάσεις 1 με 1 και 2 με 2. Άποψή μου είναι πως η ομάδα χρειάζεται περισσότερο και αποτελεσματικότερο PnR και φυσικά θεωρείται εκ των ουκ άνευ πως πρέπει το τρίποντο να είναι γύρω στο 40%.

Πρώτη κίνηση είναι η αποδέσμευση του Βαγγέλη Μάντζαρη η οποία θα στοιχίσει περίπου $500k. Αν συνυπολογίσουμε το συμβόλαιο που τρέχει θα σώσουμε περίπου άλλα $500k. Δεύτερη κίνηση θα ήταν η εύρεση ομάδας για να αναλάβει το συμβόλαιο του Τίμα που αγγίζει περίπου το $1m.

Έτσι λοιπόν τα υπάρχοντα συμβόλαια αγγίζουν τα $5m. Μας απομένουν λοιπόν $4,7m για να στηθεί ένα ανταγωνιστικό ρόστερ. Όχι κάτι εύκολο αν αναλογιστούμε πως σε ευρωλίγκα με 34 αγώνες πρέπει να διαθέτεις τουλάχιστον 13 ενεργούς παίχτες. Ακόμα μια παράμετρος είναι ότι έχει υπολογιστεί και ο Ποκουσέφσκι που δεν ξέρουμε αν ο κόουτς Μπλατ έχει διάθεση να τον ρίξει στα βαθειά. Άρα δυνητικά έχουμε 9 ενεργούς αλλά επι της ουσίας οι 8 είναι δοκιμασμένοι σε αυτό το επίπεδο. Πάμε λοιπόν να βρούμε 5 τουλάχιστον παίχτες με τα λεφτά που μας απομένουν.

Το σημαντικότερο μέρος του μπάτζετ θα πάει σε γκαρντ που θα μπορέσει να δώσει στην περιφέρειά μας ηγεσία , ατομική ενέργεια και φυσικά δημιουργία. Ο Σλούκας είναι ο πρώτος στόχος και θα στοιχίσει περίπου $1,7m. Άρα απομένουν $2,5m για 5 παίχτες αφότου ανανεώσουμε προφανώς τον Σπανούλη με min $0,5m. Όπως καταλαβαίνετε θα πρέπει να γίνουν πολύ μελετημένες κινήσεις.

Σίγουρα πρέπει να αποκτηθεί ένα back up του Milutinov. Ένας παίχτης τύπου Μπιρτς στο πρώτο του πέρασμα από την ομάδα θα ήταν ιδανικός. Νομίζω πως με $450k τον βρίσκεις.

birch1

Επόμενες κινήσεις θα ήταν δυο παιδιά με ικανοποιητικό μέγεθος ώστε να καλύψουν τις θέσεις 2 και 3. Βασικό θα είναι να μπορούν να μαρκάρουν και να σουτάρουν. Ένας από τους 2 θα πρέπει να μπορεί να λειτουργήσει με την μπάλα στο παρκέ. Με λίγα λόγια ένας λίγο πιο αθλητικός Λοτζέσκι. Ο ένας πρέπει να κοστολογηθεί γύρω στα $200k με συγκεκριμένο ρόλο και ο πιο σύνθετος στα $450k.

Εδώ φτάνω στο σημείο της δύσκολης απόφασης. Ο Leday στα δικά μου μάτια είναι 4. Στην ίδια θέση και με τα ίδια σχεδόν χαρακτηριστικά και μάλιστα κινούμενος ουσιαστικά στο 5 υπάρχει και ο Πρίντεζης. Προσωπικά θα έκανα γενναία μείωση στον Πρίντεζη (θα τον άφηνα γύρω στο $1m) αλλά αυτό δεν επιτρέπεται οπότε θα έλεγα αντίο στον Leday γλιτώνοντας περίπου $130k. Άρα θα μου απομείνουν περίπου $400k για να πάρω ένα τεσσάρι με μέγεθος και σουτ. Έναν πιο δυναμικό Τilli.

Έτσι λοιπόν θα μείνουν και περίπου $500k για ένα γκαρντ που θα κινείται περισσότερο στο 2 και θα μπορεί να έχει την ικανότητα να φτιάξει το σουτ του. Ιδανικό θα ήταν κάποιος με τα χαρακτηριστικά του Μπουμπουά.

Για να το σχηματοποιήσω:

Navaho.JPG

Με τις προτάσεις των Charles Bronson, Spysta και Ναβάχο ολοκληρώθηκε το 1ο μέρος του Olympiacos General Manager 2019/20 θα ακολουθήσουν τα υπόλοιπα μέρη στις επόμενες ημέρες.

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

12 Comments
Newest
Oldest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Next Post

Olympiacos GM 2019/20 – Part II

Καλησπέρα και καλό μήνα! Olympiacos GM 2019/20 μέρος δεύτερο και συνεχίζουμε από […]

Subscribe US Now

12
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x
%d bloggers like this: