Είναι ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΑ;

Red Emerald

Υπάρχουν κάποιες διαχρονικές σταθερές στο ελληνικό μπασκετικό στερέωμα κατά την διάρκεια της Off Season:

#1 Η υποβόσκουσα αντίληψη ότι η τρέχουσα Off Season είναι η πιο δύσκολη και δραματική από όλες τις προηγούμενες. Μια αντίληψη γαρνιρισμένη με την ψευδαίσθηση ότι οι ομάδες κάνουν ψαγμένες κινήσεις και υπάρχει τρομερό παρασκήνιο.

#2 Ο Ποα ράβει πάντοτε το 7ο αστέρι του.

#3 Η ερυθρόλευκη Off Season είναι συχνά πιο καταστροφική και από την Αποκάλυψη.

#4 Οι Insiders μιλάνε με γρίφους (ακόμα και αυτοί που ξέρουν πρόσωπα και καταστάσεις) γιατί είτε δεν θέλουν να εκθέσουν τις πηγές τους είτε είναι πιο σέξυ το μυστήριο από πχ ένα στεγνό “O Σλούκας φεύγει γιατί τα έχει βρει με τον Ποα”. Η “O Sasha τα είχε βρει με τον Ολυμπιακό αλλά οι Kings του έστρωσαν εγγυημένα 20Μ και ίσως με προοπτική για περισσότερα”.

#5 Οι φίλαθλοι ξέρουν καλύτερα τους διάφορους παίκτες από τους επαγγελματίες που τελικά αποφασίζουν και πληρώνονται γι’ αυτό.

Θα μπορούσα να γράφω για ώρες για αντίστοιχες πεποιθήσεις που μας καταδυναστεύουν το μυαλό και την διάθεση ενώ έξω βράζει ο τόπος. Ο σκοπός μου δεν είναι αυτός, ούτε σκοπεύω να σας «δροσίσω» με ωραιοποιήσεις και γλυκόλογα. Είπα όμως να γράψω τις σκέψεις μου ώστε να υπάρχουν ως τεκμήριο τώρα που ΟΛΟΙ ζουν το παραμύθι τους στην σκιά της αποχώρησης του Σλούκα για τον αιώνιο μας αντίπαλο. Σχετικά με το γεγονός θα βρείτε συμπυκνωμένες τις σκέψεις μου ΕΔΩ. Ζητώ συγνώμη που θα βρείτε και από κάτω και μια σειρά από σχόλια από ανθρώπους που μέχρι πρότινος κραύγαζαν κατά του ιδιοκτήτη της ομάδας τους και τώρα έρχονται να πουλήσουν πνεύμα και την τοξική δυσοσμία τους. Όμως η ελευθερία της έκφρασης και του λόγου επιβάλει να έχουν και αυτοί την «άποψη» τους. Μπορεί να είναι κωμικό να χαριεντίζονται με αυτόν που έβριζε την ομάδα τους και τους άφησε στον πάγο για 2-3 χρόνια ή να κάνουν προπαγάνδα και το άσπρο μαύρο – αλλά μπροστά στην ελπίδα ότι θα σηκώσουν ανάστημα και πάλι βάζουν την όποια αξιοπρέπεια τους έχει απομείνει στον πάτο του υποσυνείδητου και προχωράνε. Σίγουρα βαθιά μέσα τους ξέρουν ποιοι είναι – αλλά πόσοι θα βρουν το σθένος να κοιτάξουν βαθιά μέσα στον καθρέπτη τους;

Περνάω λοιπόν χωρίς περιστροφές στο κύριο ζήτημα του κειμένου μου.

Είναι “καταστρόφα” <με φωνή Σέλουκ> αυτό που οι ερυθρόλευκοι οπαδοί βιώνουμε αυτό το καλοκαίρι;

Αν μπορούσα να σας βάλω στα άδυτα του Red Point Guard εκεί θα βρίσκατε μια διαδικτυακή ημισκότεινη αίθουσα με κάποια σκόρπια τραπεζάκια φορτωμένα από ψηφιακά άδεια ποτήρια και γεμάτα τασάκια. Eκεί συνήθως “κάθονται” οι θαμώνες αυτής της ιδιόρρυθμης λέσχης. Και λέω λέσχης γιατί για να βρεθείς σε αυτές τις κατά γενική ομολογία φτωχικές καρεκλίτσες πρέπει να έχεις γράψει χιλιόμετρα ερυθρόλευκης μπλογκογραφίας (εντάξει ο Θύμιος δεν γράφει κάποιοι λένε ότι δεν μιλάει κιόλας αλλά κάνουμε τα στραβά μάτια καθώς είναι το κονέ μας με την ΚΑΕ και μαθαίνουμε πρώτοι… πότε βγαίνουν τα εισιτήρια). Υπάρχει και ο Σπανούλαρος που αν δεν τσακωνόταν με οποιονδήποτε δεν μιλάει με σέβας για τον Θρύλο στα social ίσως να είχε γράψει και μερικά κείμενα της προκοπής – μπάσκετ ξέρει αλλά το αίμα του βράζει περισσότερο από το φυσιολογικό. Έχουμε και λογοτέχνες όπως ο Figure8, που δεν έγραφε για κάποιο καιρό αλλά θα επιστρέψει με κάποιο έπος αργά η γρήγορα και στιχουργούς όπως ο Charles Bronson που όταν δεν τρέχει στους Manowar γράφει κάτι γαυροχίτ για να γελάμε με τον πόνο μας (ο καθένας στην τέχνη του). Έχουμε και ταξιδιάρες ψυχές όπως ο Αταραξίας (ο μόνος άνθρωπος που έχει «φίλες» σε περισσότερες χώρες από όσες μπορεί να απαριθμήσει ο μέσος άνθρωπος. Η ο Terrence ο Nesquick επιστήμων άνθρωπος θα μπορούσε να τρέχει το δικό του «μαγαζί» παραγωγής παραισθησιογόνων ουσιών αλλά αυτός ασχολείται νύχτα μέρα με τον Θρύλο μέσα από το φαρμακείο του ακόμα και όταν πάει στο Θέατρο η σε κάτι κακόφημα μπαρ που αγκαλιάζεται με σύ γαύρους που κανείς δεν μπορεί να καταλάβει πως τους ξεχωρίζει. Έχουμε και τον Μάνο… τον Filman (γιατί γελάτε ρε μούτρα δεν είπα τίποτα ακόμα) καλό παλικάρι, έχει βέβαια κάτι ψευτο-εμμονές με οτιδήποτε λογικό ή παράλογο. Δηλαδή με τα πάντα! Καλημέρα Μάνο. Που την είδες Νικ πλήρες μεσονύκτιο είναι εκεί έξω. Καταλάβατε ελπίζω…

Υπάρχουν όμως και λιγότερο «περίεργοι» πχ ο Red n Gun αν θέλετε κάποια ακρούλα σε κανένα υπουργείο να σμπρωχθεί η υπόθεση σας… εεε δεν ξέρω αλλά ίσως και να μπορεί να σας βοηθήσει – μιλάει λίγο αλλά κάνει πολλά. Αν πάλι μπλέξετε με τον νόμο τότε θα σας πρότεινα τον μοναδικό δικηγόρο που δεν πατάει σε αίθουσα (aka Penny) που όλες του οι υποθέσεις λύνονται ως δια μαγείας εξωδικαστικά.. σε ορισμένες περιπτώσεις και γιατί οι αντίπαλοι μάρτυρες δεν εμφανίζονται ποτέ για να υποστηρίξουν τις καταθέσεις τους. Υπάρχουν και μπασκετικές περσόνες με διεθνή καριέρα όπως ο Manolo77 που εντάξει μπορεί να μιλάει με scouter του NBA και κάθε λογής ατζέντη εκεί έξω αλλά έχει την υπομονή να απαντήσει και με ευγένεια στο XYZ account που θα του γράψει την παρόλα του. Ενώ δεν θα μπορούσε να λείψει από την σύντομη περιγραφή της λέσχης μας και ο Navaho ένας μύστης της σπυριάρας που σαν κάτι περίεργους Ρώσους μαθηματικούς ζει σε ένα απόμακρο δάσος και μας στέλνει κάθε τόσο και λιγάκι μια μελέτη. Την διαβάζουμε και κουνώντας το κεφάλι κάνουμε πως την καταλαβαίνουμε και μετά πλακωνόμαστε μεταξύ μας. Όσοι κακεντρεχείς λένε καλά ρε Emerald που έχεις μπλέξει θέλω να σας πω ότι όλους αυτούς τους έκανα recruit εγώ στην Λέσχη και είμαι ο βασικός λόγος που δεν έχουν ακόμα σκοτωθεί μεταξύ τους! Το γιατί σας αφήνω να το φανταστείτε μόνοι σας..

Λοιπόν τι έλεγα; Ααα ναι, η Off Season 2023 και η Λέσχη του Red Point Guard. Που λέτε στην αρχή όταν τους εκμυστηρεύτηκα τους φόβους μου (περί αποχώρησης Σλούκα και Sasha) πριν από καιρό – με πήραν στο ψιλό ότι τάχαμου έκατσα κοντά στον Μάνο και άρχισα βλέπω φαντάσματα η ακούω φωνές.. με τον καιρό όμως τους έχουν ζώσει τα διαόλια τους. Η Λέσχη μας τώρα τελευταία είναι ένα επικίνδυνο μέρος αν δεν αντέχεις τους μαύρους καπνούς και τις φωνές τύπου Ωχ, ωχ! Πάει και ο Giannis στην ζέλα; Μα σου λέω τον είδα να χαμογελάει στον αδερφό του συνωμοτικά σε προπόνηση στο ΟΑΚΑ.. Ρε μλκς πως τα κάναμε πάλι έτσι φέτος; Γιατί αφήσαμε τον Σλούκα; Ποιος φταίει; Και εσύ βρε Sasha που πας… σε είχαμε έτοιμο για συνέντευξη.. Ο Μπαρτζώκας; Ρε τον Μπαρτζώκα.. δεν μου το βγάζεις από το μυαλό τι ύποπτο ρόλο έχει παίξει σε όλα αυτά! Γιατί δεν μιλάτε; Ποιος είπε ότι έρχεται ο Καλάθης; Κόφτε το έεεε θα πλακωθούμε αν έρθει ο Cyborg… Οι ξένοι; Γιατί δεν ανοίγουμε τα σύνορα επιτέλους; Λιόλιο τα διαβατήρια ρε μαν! Kαι που είσαι τελικά ο καφές σου δεν πίνεται άντε!! Αμάν! Ωπ, έσκασε νέο tweet o Αντρεάνι τι λέει; Mε έχει μπλοκάρει όταν τον είπα μυρωδιά… σιγά μην έρθει ο ΣΙΓΜΑ ρε… σοβαρευτείτε. Τι εννοείς ανακοινώθηκε!!! Αυτό το bonus hole o Red Insider που κρύβεται μετά από το φιάσκο με τον Sasha θα μου πει κανείς;

ΑΥΤΟ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΤΕΛΟΣ!! Φωνάζει ο Figure8 κρατώντας ένα πάπυρο από την Αποκάλυψη Β’ του Γαύρου Ιωάννη που βρήκε λέει σε μια σπηλιά στην Πάτμο. Να κάνουμε πορεία προς την Αρκάντια λέει ο Spanoularos ενώ τηλεφωνεί στο crew του (δεν μπλέκεις.. μακριά) Ενώ ο Charles ατάραχος τρολάρει το σύμπαν όλο με Advanced Stats που θα βγουν σε 3 δεκαετίες από τώρα και μόνο αυτός γνωρίζει.

Τέλος πάντων δεν είναι ακριβώς έτσι τα πράγματα ίσως να έχω υπερβάλει λίγο αλλά επικρατεί μια ας την πούμε αναταραχή στα ενδότερα του κινήματος.

Όμως τα πράγματα δεν είναι έτσι! Καθίστε κάτω και θα σας εξηγήσω.

Λοιπόν εν αρχή είναι ο λόγος.

Ο Ολυμπιακός δεν είναι σαν τις άλλες ομάδες. Όχι δεν είναι ελιτίστικο μοτο και δεν είναι γιατί εμείς τον υποστηρίζουμε και ψάχνουμε την ιδιαιτερότητα. Είναι γιατί αποφάσισε από το 2011 και έπειτα να παίζει την δική του έκδοση του Moneyball κόντρα στο ρεύμα του λοιπού ευρωπαϊκού μπάσκετ. Οι Αγγελόπουλοι σε μια εκδοχή του δικού τους Last Dance λίγο πριν την κάνουν αφού είχαν βαρεθεί να πετάνε εκατομμύρια ευρώ και να τους στήνει ο κάθε Αναστόπουλος είπαν με τον συγχωρεμένο τον Ντούντα θα πάμε με μια ομάδα αρχών και ρόλων και όπου βγει. Και την ίδια χρονιά βγήκε το θαύμα της Πόλης. Τύχη και συγκυρίες σίγουρα έπαιξαν τον ρόλο τους, αλλά η θεωρία και η προσήλωση στις νέες ιδέες έφτιαξαν και μια ομάδα ΜΥΘΟ. Η πορεία από τότε και έπειτα βασίζεται στις ίδιες αρχές:

Ισορροπία στα αποδυτήρια (εδώ παίζει ρόλο το οικονομικό), Ξεκάθαροι ρόλοι (που έχουν συμφωνηθεί με τον κάθε συμμετέχοντα), ομαδικό πνεύμα και ένα μπάσκετ που βασίζεται στα χαρακτηριστικά περισσότερο από τον χαρακτήρα των παικτών.

Προφανώς και χρειάζονται και οι μεγάλες προσωπικότητες, αλλά η πορεία της ομάδας μέχρι τα μεγάλα ματς καθορίζεται από όλα τα προηγούμενα. Κάπως έτσι ήρθαν και οι κούπες και τα 6 Final Four από το 2011 που πήραμε αυτή την πορεία. Και όπως λέει και ο σοφός Figure8 «λίγο η λογική, λίγο η ανάγκη, λίγο γιατί βολευτήκαμε» έγινε μια πραγματικότητα το μοντέλο μας. Βέβαια θα είχε πάει άπατο αν δεν έρχονταν τα αποτελέσματα, οι τελικοί και η δημιουργία υπεραξίας από κάθε έναν που συμμετείχε και υπηρέτησε το ρόλο που του ζήτησε ο οργανισμός. Κάπως έτσι όμως έχουμε φτάσει ως εδώ.

Η αποχώρηση των Vezenkov και Σλούκα έβαλε ένα απότομο τέλος σε ένα πλάνο 3ετίας που είχαμε όλοι πιστέψει και είχαμε ερωτευτεί. Το γιατί συνέβη αυτό δεν είναι δικό μου ζήτημα να το αναλύσω, αλλά όσων ξέρουν ακριβώς τι έγινε και το αφήνω εδώ. Όμως έγινε! Και αυτό το γεγονός και τις συνέπειες του καλείται η διοίκηση και ο προπονητής να διαχειριστούν. Για αυτά κρίνονται και έχουν και την ευθύνη. Οι πρώτες κινήσεις Milutinov, Goss και Sikma δεν έχουν ενθουσιάσει τους απαιτητικούς Μπασκετόγαυρους. Και φυσικά τα social έχουν πάρει φωτιά. Το ζήτημα που ενοχλεί σήμερα (13/7) τους περισσότερους είναι γιατί δεν τα χώνει η διοίκηση και να φέρει 2, 3, 5 σούπερ σταρ. Σε αυτό συνηγορεί και η σύγκριση με τον αιώνιο και την φετινή προσπάθειά του – που τον υποχρεώνει να πληρώνει υπεραξίες για να προσελκύσει παίκτες και να φτιάξει μια ανταγωνιστική ομάδα και να μην τερματίζει 16ος. Η απάντηση είναι γιατί αυτή η στάνη αυτό το τυρί βγάζει. Και αυτό το τυρί είναι εύγεστο και το εκτιμούν οι περισσότεροι. Το να ζητάμε από την διοίκηση να κάνει κάτι διαφορετικό από αυτό που ξέρει είναι ουτοπικό. Το να προδικάζουμε την αποτυχία της είναι μάλλον παράλογο βάση αποτελεσμάτων. Ταυτόχρονα το να πιστεύουμε ή να κατακρίνουμε τυφλά κάθε επιλογή του προπονητή είναι προβληματικό – όχι γιατί δεν υπάρχει κριτική ικανότητα σε μέρος του κόσμου – αλλά γιατί δεν ξέρουμε τι προσπαθεί να φτιάξει. Το εικάζουμε! Και αυτό έχει μεγάλη απόσταση από την πραγματικότητα.

Σίγουρα υπάρχουν ερωτηματικά και σε επίπεδο σύγκρισης ατομικά για τις μέχρι τώρα κινήσεις:

(Η δική μου ανάγνωση)

Σλούκας > Goss
Vezenkov > Sikma
Milutinov > Bolomboy ή Black

Όμως οι ομάδες και πολύ περισσότερο η ομάδα του Ολυμπιακού που δίνει τεράστια έμφαση στην ομαδική λειτουργία δεν είναι καθόλου βέβαιο ότι θα αποδυναμωθεί. Είναι σίγουρα ένα καλό ερώτημα η επαναδιατύπωση των ρόλων για τους παλαιούς και δημιουργίας για τους νεοφερμένους αλλά αυτό το ξέρει μόνο ο προπονητής και το staff. Για αυτό αδέρφια μου γαύροι – πουλιά δεν είναι καθόλου σίγουρο αυτό που νομίζετε ως πλάνο της ομάδας. Και δεν μπορείτε να βγάζετε συμπεράσματα στην βάση υποθέσεων! Ακόμα και αν είστε ο Ναβάχο (ελπίζω κάποιος να τον προσέχει όσο γράφω αυτό το κείμενο γιατί τον άφησα σε ημιάγρια κατάσταση) Γιατί το φετινό πλάνο, το Playbook και η τακτική της ομάδας θα διαμορφωθεί τους επόμενους μήνες. Παραδεχτείτε το και κάντε υπομονή.

Καταλήγω λοιπόν στο ότι μπορεί οι προγενέστερες αποδόσεις να μην εγγυόνται τις μελλοντικές αλλά όταν κάτι ως μέθοδος λειτουργεί καλά για μια δεκαετία τότε καλό θα ήταν να το αξιολογήσουμε αντίστοιχα. Ο Ολυμπιακός δεν έχει ολοκληρώσει τις κινήσεις του όμως εκτιμώ ότι θα είναι και πάλι μια καλή ομάδα που θα διεκδικήσει πρόκριση στα Play Off και υπό συνθήκες (να δούμε και τον ανταγωνισμό) στο F4 του Βερολίνου. Ο κορμός και η ομοιογένεια του είναι εκεί, η τεχνογνωσία υπάρχει και μόλις εντάξει και τις νέες του προσθήκες θα μπορέσουμε να κρίνουμε την δυναμική του. Μέχρι τότε ψυχραιμία και δείξτε εμπιστοσύνη στην μέθοδο μας – γιατί και φέτος με αυτή θα επιτύχουμε ή θα αποτύχουμε. Οι μονάδες θα παίξουν τον ρόλο τους αλλά θα είναι η μηχανή που θα ταξιδέψει το σκαρί. Και αν η μηχανή χρειάζεται βελτιώσεις επιδιορθώσεις στο μακρύ ταξίδι των 70+ αγωνιστικών – έχουμε και μάστορες και μηχανικούς και πρόσβαση σε καλές πρώτες ύλες.

Η τουλάχιστον αυτό θέλω να πιστεύω και γι αυτό σας αράδιασα αυτές τις σκέψεις.

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Next Post

Depth Chart 14/07

Subscribe US Now

0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x
%d bloggers like this: