Χαίρετε και καλώς ορίσατε για μία ακόμα φορά στις πύλες του Red Point Guard και στην στήλη των pregame άρθρων. Εν όψει της 29ης αγωνιστικής, θα στρέψουμε την προσοχή μας στην σταθερά συνεπή Zalgiris, μια από τις πιο ευχάριστες φετινές εκπλήξεις της φετινής Euroleague, που βρίσκεται στο αξιοπρεπές πλην ευμετάβλητο ρεκόρ 15-13 και στην 9η θέση, μαζί με τις Baskonia, Partizan και Maccabi. Δίχως περαιτέρω χρονοτριβή, προχωράμε στο προκείμενο και την ομάδα του coach Maksvytis στο παρκέ του Red Point Guard.
Με οδηγούς την post up λογική, το επιθετικό rebound & το συνεπές αμυντικό transition.
Μια εκ των καταφανέστατων σταθερών στο επιθετικό μισό των Λιθουανών αποτελεί η τροφοδότηση των Ulanovas, Smits & Birutis στα σημεία των mid/ short posts δυνάμει διάφορων δράσεων (Iverson cut – slip screen από πλάγιο pick ‘n’ roll – post up, spread pick ‘n’ roll – εισαγωγική πάσα από το φτερό – τελική διάταξη 4 out, 1 in για επάρκεια χώρων βάσει spacing). Αυτό αποδεικνύεται από τον όγκο εκτελέσεων διπόντων, ο οποίος αγγίζει τα 37.1 (5η υψηλότερη συγκομιδή κατά μέσο όρο στην λίγκα), επιλογή που εν πολλοίς θεμελιώνει την συνέπειά τους στο αμυντικό transition, «κόβωντας» το γήπεδο στην μέση.
Βάσει αυτής της προσέγγισης, η ομάδα του coach Maksvytis καταφέρνει να εδραιώνει τον επιθυμητό για εκείνην ρυθμό, που, μοιραία, είναι ο χαμηλότερος στην λίγκα (68.1 κατοχές). Παρά την ισχύουσα αρχή στο παιχνίδι της, ο Taylor δίπλα στους Brazdeikis, Lekavicius αποτελεί σαφή ένεση rim pressure στο backcourt της Zalgiris, καθώς η ροπή του προς στο drive και η εκρηκτικότητά του συνεισφέρουν σημαντικά, ιδίως σε χρονικά σημεία που η λιθουανική ομάδα προσπαθεί να ανατρέψει εις βάρος της διαφορές – χαρακτηριστικό το παιχνίδι με την Asvel στο Kaunas.
Επιπροσθέτως, η παρουσία close out απειλής από την θέση του PG έως του PF συνθέτουν μια ισορροπημένη και σινάμα αρκετά κινητική επιθετική κατεύθυνση, παρά τον χαμηλό δείκτη καλαθιών που προέρχονται από τελική πάσα και την μέτρια επιθετική τους παραγωγικότητα (50% στον δείκτη του AST%, 110.1 πόντοι στο ORAT). Ταυτοχρόνως, οι Hayes, Birutis συνεισφέρουν καταλυτικά στο επιθετικό rebound, με τους Λιθουανούς να κατατάσσονται πρώτοι στην λίστα του ORB% με 35% , κατηγορία στην οποία βασίζονται αισθητά.
Επιθετικότητα στην μπάλα, έλεγχος των 6.75 & rotations
Ένα από τα κύρια γνωρίσματα της φετινής Zalgiris αποτελεί η επιθετικότητά της στις αντίπαλες ball screen ως επί το πλείστον συνεργασίες. Ο coach Maksvytis εξ αρχής της χρονιάς έδειξε να προτιμά την τακτική των hedge outs (ενίοτε στα όρια της παγίδας), ανεξαρτήτως προσώπων στην εκάστοτε πεντάδα που επιλέγει. Στόχος αυτής της επιλογής είναι η όσο το δυνατόν μεγαλύτερη καθυστέρηση της επιθετικής ροής και η προστασία του κεντρικού άξονα, προκειμένου να αντισταθμίσει στον μεγαλύτερο εφικτό βαθμό την απουσία μεγέθους στο backcourt.
Παράλληλα, ο πολύ καλός συγχρονισμός περιστροφών και συνεργασιών μακριά από την μπάλα τής δίνει σαφές πλεονέκτημα στο μαρκάρισμα των αντίπαλων σουτ, στοιχείο απαραίτητο για επιθετικογενείς αμυντικές τακτικές. Το υψηλό επίπεδο αντίληψης των Smits, Ulanovas, Butkevicius, Polonara στην δεύτερη γραμμή άμυνας συμβάλλει εξίσου σημαντικά στην αμυντική ισορροπία της ομάδας. «Επιτρέπει» 23.4 σουτ για τρεις ανά αγώνα (4η θέση στην σχετική λίστα), με ποσοστό 37%, με αναπόφευκτο αντίβαρο την αδυναμία στο αμυντικό rebound. Δίχως πλειάδα παικτών με άνεση στα άλματα δεύτερου χρόνου και εν γένει αλτικότητα, είναι δεδομένο ότι πρόκειται για τρωτό σημείο στο αμυντικό της μισό. Το 68% στον δείκτη του DRB% (12η θέση μαζί με Παναθηναϊκό, Fenerbahce) είναι ενδεικτικό αυτού που προαναφέραμε.
Εν συνεχεία, η έλλειψη παικτών με σωματικό εκτόπισμα στην ρακέτα της υπογραμμίζουν την εγγενή της αδυναμία να αμυνθεί επαρκώς σε συνθήκες post ups, για αυτό και σπάνια προτιμάται μονή κάλυψη στην προαναφερθείσα κατάσταση. Κατά κανόνα ενεργοποιείται βοήθεια από την helpside (καθοριστικός ο Hayes με το εξαιρετικό του timing στο block), αποφεύγοντας έτσι τις βοήθειες από την strong side.
Το αξιοπερίεργο στην περίπτωση της Zalgiris έγκειται στο DRAT, που φαινιμενικά «αδικεί» την συνολική της εικόνα, καθώς οι 113.6 πόντοι δεν είναι σπουδαίο νούμερο σε συνάρτηση με το pace που προτιμά, ωστόσο, της δίνουν την 8η θέση στην λίγκα.
Συνελόντι ειπείν, οι Λιθουανοί γνωρίζουν πως κάθε παιχνίδι είναι τελικός, προκειμένου να διατηρηθούν βάσιμα σε θέση διεκδίκησης μιας θέσης στην τελική οκτάδα και η Zalgirio Arena αποτελεί το ορμητήριό τους. Με ρεκόρ 10-3 σε εντός έδρας αναμετρήσεις γίνεται ευρέως αντιληπτή η δυναμική που αποκτούν οι γηπεδούχοι στην έδρα τους.
Το σπουδαίο ματς θα διεξαχθεί απόψε, στις 20:00. Εξαιρουμένου του Evans, ο coach Maksvytis δεν αντιμετωπίζει άλλο θέμα τραυματισμού, ενώ από πλευράς Ολυμπιακού ο coach Μπαρτζώκας σε συνέντευξή του στο Eurohoops επισημοποίησε την απουσία του Σλούκα από την αποψινή αναμέτρηση.
*τα στατιστικά που αναφέρονται, ισχύουν έως την 28η αγωνιστική της Euroleague
Πηγές
https://hackastat.eu/en/euroleague-stats/euroleague-stats-2022-2023/
https://www.euroleaguebasketball.net/euroleague/standings/
https://www.eurohoops.net/el/euroleague-el-2/1476090/choris-slouka-o-olimpiakos-sto-kaounas-tha-pexoume-ola-ta-mats-san-na-ine-teliki/