Encore: Παρανάλωμα

Η αλήθεια είναι πως μετά την κατάκτηση του κυπέλλου φοβόμουν λίγο την ομάδα. Όχι γιατί δεν έχει δείξει πως κοιτάει το κάθε παιχνίδι ξεχωριστά, αλλά τα 3 παιχνίδια σε τρεις ημέρες, σίγουρα επηρεάζει καταστάσεις στην ομάδα. Ναι μεν, τα παιχνίδια τα κερδίσαμε εύκολα, αυτό όμως δεν αναιρεί πως ήταν αγώνες.

Η νίκη απέναντι στη Valencia είναι πολύ σημαντική νίκη.

  • Η ομάδα παρέμεινε 1η
  • Κέρδισε μία ομάδα που μπορεί να κερδίσει παντού
  • Κέρδισε έναν αγώνα που και να έχανε, δεν θα λέγαμε κάτι.
  • Κέρδισε σε μία βραδιά που δεν ξεκίνησε καλά, όμως όλοι λέγαμε πως έχει δρόμο το παιχνίδι.

Η Valencia είναι μία ομάδα που κερδίζει από την επίθεση. Αμυντικά είναι μία ευάλωτη ομάδα, με Defensive Rating 114.3 και επιτρέπει στον αντίπαλο Efg% 56.4. Δηλαδή έχει τη 5η χειρότερη άμυνα στη Euroleague και με το ποσοστό στο 56,6 έχει το 2ο χειρότερο. Άρα επιτρέπει στον αντίπαλο να σκοράρει πολύ αλλά και εύκολα. Ό,τι καλύτερο δηλαδή για την ομάδα μας. Ο Ολυμπιακός από την άλλη πλευρά έχει τη καλύτερη επίθεση με 85,6π ανά παιχνίδι και την καλύτερη άμυνα. Αν και ο αντίπαλος μας, μας κέρδισε στο Σ.Ε.Φ. δεν θεωρούσα πως θα μας δυσκολέψει σε μία κανονική κατάσταση. Μόνο λόγω του Κυπέλλου είχα ενδοιασμούς.

Πάμε στο παιχνίδι.

Το παιχνίδι δεν ξεκίνησε ιδανικά. Καθόλου θα λέγαμε. Ο Fall πάνω στον Dublijevic δημιουργούσε πολλά προβλήματα στη ροή της άμυνας μας. Η στόχευση της άμυνας μας πάνω στον Chris Jones, έδωσε χώρους όχι μόνο στον ίδιο για να δημιουργεί καταστάσεις, αλλά και στον Μαυροβούνιο ψηλό να βρει ελεύθερα σουτ τριών πόντων και να μοιράζει την μπάλα είτε από το post, είτε από την περιστροφή της άμυνας που με τις αλλαγές βρισκόταν πάντα σε κακή θέση η άμυνα μας. Στο Σ.Ε.Φ. είχαμε το Help and Recover, όμως στη Βαλένθια δεν έπαιζε τόσο Pick n Pop με τον Μαυροβούνιο, αλλά χτυπούσε συνεχώς τις αλλαγές, είτε οι συμπαίκτες του που αντιμετωπίζαμε όπως στο Σ.Ε.Φ.

Όπως είπαμε το πρόβλημα Dublijevic δημιουργούσε αρκετά θέματα. Όταν στην κορυφή βρισκόταν ο Jones, η deny άμυνα του Ολυμπιακού, έδινε χώρο στον Μαυροβούνιο, αφού ο Jones έβγαινε αρκετά μακριά για να έχει χώρο ο ψηλός. Η άμυνα έκλεινε μέσα για να βοηθήσει, αφού είχαμε παίξει αλλαγές και η μεταφορά μπάλας στην αδύνατη πλευρά, είτε για σουτ κατευθείαν, είτε για να χτυπήσει τα πόδια των αμυντικών από τις κακές περιστροφές και κακή θέση κορμιού.

Η κακή transition άμυνα έφερε ελεύθερα σουτ και έδωσε ρυθμό στον αντίπαλο, κάτι που δεν είχαμε εμείς, μέχρι την είσοδο του Σλούκα, όταν το 25-10 έγινε 25-25.  Η ηρεμία επανήλθε, τα ελεύθερα σουτ είτε από κοντά είτε έξω από τα 6,75 ήταν από το μυαλό και τα χέρια του Έλληνα guard.

Η είσοδος του Dublijevic με αντίπαλο τον Bolomboy και τα συνεχή εύκολα λάθη από τα guard του Ολυμπιακού ξανά έδωσε το προβάδισμα στους Ισπανούς.

Σε όλο το 1ο ημίχρονο δεν υπήρχε μεγάλη πίεση στη μπάλα από τους Ισπανούς όσο στα πλάγια. Αυτό δυσκολεύει το flow της επίθεσης μας και ήταν αναγκαίο ο Σλούκας να επιστρέψει στις εμφανίσεις που έχουμε συνηθίσει. Ενώ στην άμυνα η πίεση που βάζαμε την μπάλα και ότι η άμυνα έκλεινε αρκετά, έδωσε πολλά ελεύθερα σουτ.

Στο 2ο ημίχρονο όμως είχε bully ball. Η είσοδος του αρνητικού μέχρι εκείνο το σημείο Shaq, που ξεκινάει και την 3η περίοδο με λάθος σουτ, λάθος άμυνα (ευστοχεί ο Prepelic σε τρίποντο από 45 μοίρες) έδειξε πως πια μπορεί να αλλάξει το τσιπ στο μυαλό του. Κυρίως, ότι ο Prepelic τον έπαιζε σε όλα τα screens under αλλά και σαφέστατα του έδινε το σουτ, άλλαζε την μπάλα πλευρά, ώστε να πάρει σουτ ρυθμού, όχι κατ’ ανάγκη. Από την άμυνα βρήκε ρυθμό ο ίδιος, αλλά και ο Ολυμπιακός. Η Valencia προσπαθούσε με 1ο fake screen στον Harper να δώσει χώρο στον Rivero, αν παίζαμε αλλαγές, να έχει υψομετρικό πλεονέκτημα. Όμως ο Walkup άλλαζε στάση το κορμί του και μετά έκανε κατευθείαν switch με τον Shaq πάνω στον Jones. Σε όλα τα screen στην κορυφή γινόταν αλλαγή και η άμυνα δεν έκλεινε από την δυνατή πλευρά αλλά κάλυπτε ο παίκτης της κορυφής όταν πλάγιαζε ο παίκτης. Μίκρυνε τις γραμμές και τις αποστάσεις η άμυνα του Ολυμπιακού. Όταν δε, προσπαθούσε η Ισπανική ομάδα να φτιάξει καταστάσεις από τον Μαυροβούνιο ψηλό, δεν υπήρχε δυνατή πλευρά, ώστε να βγάλει την πάσα έξω και να την ξανά πάρει έχοντας καλύτερη θέση.

Με το 4ο φάουλ του Prepelic η άμυνα help and recover σε όλα τα split που έκαναν οι Ισπανοί, είχε ως αποτέλεσμα να υπάρχει πάντα παίκτης μπροστά από τον αντίπαλο. Ο Σλοβένος ήταν μεγάλος βραχνάς για την άμυνα του Ολυμπιακού, καθώς μπορεί να εκτελεί πολύ γρήγορα μέσα από μία άμυνα Help And Recover είτε σε switch defence. Βέβαια σε εμάς υπήρχε συνδυασμός φυσικά. Ειδικά δε, όταν στον αγώνα ήταν ο Radebaugh που σε αυτόν ο Ολυμπιακός δεν έκανε αλλαγές, οδηγούσε τον αντίπαλο σε αρκετό παιχνίδι 1v1.  Μία τέλεια άμυνα σε μία επίθεση που δεν έχει αποστάσεις είναι η παρακάτω.

 

 

Αυτή η άμυνα δεν ήταν μία εξαίρεση αλλά ο κανόνας. Σε ένα παιχνίδι που ο αντίπαλος έχει 7 λιγότερα λάθη (13-20) θα κερδίσεις αν έχεις παραπάνω κατοχές μέσω rebound. Τα 10 παραπάνω rebound είναι μεγάλο πλεονέκτημα, τρομερό βασικά. Επιπλέον η Valencia και σε αυτόν τον αγώνα έδωσε μεγάλο ποσοστό σε σουτ εντός πεδιάς. Τελειώσαμε με 20/26 δίποντα, δηλαδή 77% και 46% τρίποντο με 13/28.

Κερδίσαμε σε ένα παιχνίδι που είχαμε το 2ο χειρότερο παιχνίδι με βάση τα λάθη, αλλά στο παιχνίδι της Ισπανικής ομάδας που απειλούσε από απόσταση (38 σουτ τριών πόντων) είχαμε τον έλεγχο τον rebound.

Στοιχεία Νίκης

  • H πίεση στη μπάλα από τον Walkup οδήγησε στο 2ο ημίχρονο τον Harper να μην μπει ποτέ στο παιχνίδι και με τα λάθη του να δίνει εύκολους πόντους στο Transition.
  • Αρκετοί αντίπαλοι παίκτες είχαν αρνητικό plus/minus στο 2ο ημίχρονο.
  • Είμαστε μία ομάδα, που σε κάθε παιχνίδι θα έχουμε αρκετά καλό ρυθμό και στις 2 πλευρές. Αυτό σε πολλά ματς είναι αρκετό για να κερδίσουμε.

Η επιλογή του coach να παίζουμε σχεδόν με την ίδια αμυντική φιλοσοφία, είτε παίζεις με ελληνική ομάδα είτε Euroleague αρκετές φορές το έχουμε (έχω) κριτικάρει. Όμως η ομάδα, έχει αποκτήσει μεγάλη ομοιογένεια και με μερικές προσαρμογές, παίζει καλή άμυνα. Π.χ. οι αλλαγές στον HarperJones και το ice στον Prepelic είναι μία μικρή προσαρμογή.

Έτσι, πήραμε μία πολύ σημαντική νίκη μέχρι την επόμενη. Οι άμυνες στη 3η και 4η περίοδο ήταν πραγματικά bully defense και έδειξε πως η ομάδα ήταν αποφασισμένη να κερδίσει.

Φέτος, χαιρόμαστε κάθε βδομάδα και περισσότερο. Χαμογελάμε για την ομάδα και περιμένουμε πως και πως το επόμενο παιχνίδι. Έχουμε ήδη το 5ο σερί sold out με την Barcelona και ολοταχώς για το 6ο με την Bayern.

ΥΓ 1: Η μεγάλη άνοδος του Παπανικολάου είναι και λόγω Vezenkov. Οι άμυνες αντιμετωπίζουν τον Sasha με τρόπο που δίνει αρκετούς χώρους στον αρχηγό, είτε με cuts είτε στην αδύνατη πλευρά.

ΥΓ 2: Ο Ολυμπιακός έχει την τύχη να έχει φέτος στην ομάδα, τον καλύτερο guard αμυντικό Walkup, τον καλύτερο άσσο της Ευρώπης (Σλούκα) και το καλύτερο power forward της Ευρώπης (Vezenkov).

Πηγή Στατιστικών: 3stepsbasket.com

  *Ευχαριστούμε πολύ την Celestie για την φωτογραφία εξωφύλλου του άρθρου. Βρίσκετε τις δημιουργίες της στο twitter και στο instagram.

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Next Post

RPG Mood O Meter 03/03/2023

Loading…

Subscribe US Now

0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x
%d bloggers like this: