Pregame vol. 18 @ AS Monaco

Jon Tsakos

Χαίρετε, χαίρετε, καλή εβδομάδα και καλώς ορίσατε στο pregame του παιχνιδιού με την Monaco, εν όψει της 18ης αγωνιστικής και σαφώς μιας ακόμα διπλής αγωνιστικής της Euroleague (η πρώτη για το 2023). Έξοδος στο Πριγκηπάτο, λοιπόν, για τον ιδιαίτερα πειστικό Ολυμπιακό, ο οποίος βρίσκεται στην 1η θέση της κατάταξης – παρά την πενταπλή ισοβαθμία με Baskonia, Real Madrid, Barcelona και Monaco – με ρεκόρ 11-6.

Δεν χρονοτριβούμε παραπάνω, ώρα για να μπουν στο μικροσκόπιό του Red Point Guard οι Μονεγάσκοι του Aleksandar Obradovic.

We, the perimeter firepower

Η εξαιρετική περσινή πορεία της γαλλικής ομάδας αποδείχθηκε ως προπομπός της αντίστοιχης φετινής της. Δίχως να προκύψουν αλλαγές στο αμιγώς αγωνιστικό σκέλος, αναφορικά με την κατεύθυνση, ο coach Obradovic θέλησε να τονώσει τα κύρια γνωρίσματα της ομάδας του, διατηρώντας σε ρόλο «μηχανοδηγού» τον Mike James (πολυεπίπεδη απειλή από τους guards, που μπορούν να παίξουν πλάι σε έναν ball dominant guard, όπως ο 33χρονος).

Οι Loyd, Okobo αποτελούν δύο εξαιρετικούς combo guards, με έφεση στο σουτ μετά από ντρίμπλα, στην δημιουργία ρηγμάτων τόσο μετά από ball screen συνεργασίες όσο και μέσα από απομονώσεις, συνεισφέροντας, παράλληλα, στο spacing λόγω της απειλής από τα 6.75. Αξίζει να σημειωθεί η πολύ καλή αναλογία assist/λάθους, που έχουν έως ώρας οι δύο αυτοί παίκτες (2.5 για τον Loyd, 2 ο Okobo). Επιπροσθέτως,  παρουσία του Αμερικανού δίνει επιπλέον ροή στην επιθετική λειτουργικότητα της Monaco, καθώς μπορεί να εκτελέσει με την ίδια άνεση σε off screen συνεργασίες και spot up καταστάσεις.

Παρατηρούμε, με την βοήθεια των πινάκων της σελίδας Hack a Stat, ότι οι τρεις τους έχουν βρεθεί στο παρκέ για 21.4 λεπτά σε εύρος 7 αγώνων, δίχως να αποτελούν το ιδανικότερο σχήμα σε όρους λειτουργικότητας και αποτελεσματικότητας εν γένει. Το ORT φτάνει τους 95.1 pts, το DRT τους 117.9.

Τούτου δοθέντος, η ομάδα του Σέρβου προπονητή, παρά την σαφή ευελιξία του roster σε χαρακτηριστικά και σχήματα εν γένει, βασίζεται αρκετά στην προαναφερθείσα τριάδα -κατά κανόνα δύο εξ αυτών βρίσκονται στην ίδια πεντάδα, με τον Diallo να τους πλαισιώνει, ώστε να δημιουργήσει την ιδανικότερη συνθήκη ρυθμού. Αυτό συνεπάγεται με αρκετή ντρίμπλα κατά την διάρκεια των επιθετικών της δράσεων, περιορισμένη off ball κίνηση και λίγα λάθη (12.1 ανά παιχνίδι, τα λιγότερα έως την 17η αγωνιστική).

Οι Strazel, Brown, Blossomgame, Ouattara συμβάλλουν με τον σαφώς πιο passive χαρακτήρα τους ως προς τις επιθετικές κατοχές, συνεισφέροντας με το αμυντικό τους φίλτρο, ενώ ο εξαιρετικός και φέτος Diallo προσδίδει το απαιτούμενο two way στοιχείο, που έδειξε και την προηγούμενη χρονιά ως rookie, παρά το χαμηλό ποσοστό του σε σουτ τριών πόντων (32% σε 2.5 σουτ).

Σε όρους offensive rating η Monaco φτάνει τους 115.6 pts (8η θέση) & επιχειρεί 40.8 δίποντα ανά παιχνίδι (2η θέση πίσω από την Μaccabi). Το αξιοπερίεργο στατιστικό αφορά την σαφή προτίμησή της στα δίποντα έναντι των τριπόντων, καθώς εκτελεί 22.6 ανά παιχνίδι, αριθμός που τής δίνει την 15η θέση στην σχετική λίστα (μόνο πάνω από Asvel, Partizan, Virtus), έχοντας μόλις 32% ευστοχίας, με τους Diallo, Μoerman, Blossomgame, Brown, Ouattara να βρίσκονται σε χαμηλές πτήσεις αναφορικά με την αποτελεσματικότητά τους από τα 6.75. Όμως, η δυναμική της στο επιθετικό rebound έρχεται να ισοσκελίσει σε σεβαστό βαθμό την προαναφερθείσα αδυναμία (4η θέση στο ORB% με 33%).

Αθλητικότητα, ευελιξία, θέμα σε rebounding &  επικοινωνία

Ένα από τα κύρια γνωρίσματα των Μονεγάσκων είναι ο συνδυασμός αθλητικότητας, ταχύτητας & βάθους. Ο coach Obradovic ακολουθεί τις σύγχρονες τάσεις του αθλήματος, ακόμα κι αν επιλέξει τον Motiejunas ως ψηλό της εκάστοτε πεντάδας. Με βάση τους πίνακες του Hack a Stat, ο Σέρβος προπονητής προτιμά ως επί το πλείστον τους James, Okobo, Diallo, Brown, Motiejunas, με την εν λόγω πεντάδα να αποφέρει 112.3 pts στο ORT & 104.2 pts στο DRT μέχρι στιγμής (12 αγώνες, 40.7 λεπτά).

Παράλληλα, η λογική αμυντικά έγκειται στην καλύτερη δυνατή προστασία του καλαθιού (32.8 δεχόμενα δίποντα, 3η θέση στην σχετική λίστα), με επακόλουθο «κόστος» την διακύβευση αρκετών σουτ από την περίμετρο (27.5 κατά μέσο όρο, με 40% παθητικό). Συχνά ανεβάζει την 1η γραμμή άμυνάς της αρκετά ψηλά (σημαντικός ο ρόλος του Diallo σε αυτό ως point of attack defender στον αντίπαλο χειριστή), με στόχο να περιορίσει τις διαθέσιμες γωνίες πάσας & να δημιουργήσει συνθήκες για παιχνίδι στο ανοιχτό γήπεδο.

Είναι εμφανές ότι η Monaco δυσκολεύεται αρκετά να επιβληθεί σε πιο fundamental σύνολα, που βασίζονται σημαντικά στην extra πάσα και την τακτική σύνδεση strong & weak side, ακόμα κι αν διαθέτει πλεονέκτημα σε όρους physicality και αθλητικότητας (τρανά παραδείγματα οι αγώνες με Zalgiris, Alba). Το επίπεδο επικοινωνίας και αμυντικού συντονισμού μεταξύ των αμυντικών της γραμμών δεν είναι το ιδανικό, κυρίως σε καταστάσεις αμυντικών περιστροφών και close out.

Ωστόσο, το βασικότερο θέμα της ομάδας αποτελεί το αμυντικό rebound. Πλέον, η εξέλιξη και οι ανάγκες του αθλήματος απαιτούν block outs όχι μόνο από ψηλούς και forwards, αλλά και από τους guards, ώστε να δημιουργηθούν οι καταλληλότερες προϋποθέσεις για την διασφάλιση του αμυντικού rebound. Εντούτοις, ουδείς από τους χειριστές φημίζεται για την ικανότητά του στο rebound.  Η χρήση αλλαγών στα screens είναι πολύ συγκεκριμένη μέχρι στιγμής – κατά κανόνα στα 5 τελευταία δευτερόλεπτα της αντίπαλης επίθεσης.

Ως συνέχεια των ανωτέρω, η Monaco μοιράζεται τον χαμηλότερο δείκτη στην στήλη του DRB% με την Maccabi, καθώς έχουν αμφότερες 66%, απέχοντας αρκετά από τον μέσο όρο, που φτάνει το 70%.

Εν κατακλείδι, η Monaco δείχνει να εδραιώνεται για τα καλά στις πύλες της πρώτης εξάδας, αξιοποιώντας την χημεία του περσινού κορμού της (James, Diallo, Hall, Motiejunas, Ouattara). Όμως, η πορεία της διοργάνωσης δείχνει το πόσο κοντά βρίσκονται οι ομάδες φέτος σε όρους ανταγωνισμού, με το ενδιαφέρον να είναι τεράστιο για την έκβαση της χρονιάς σε κάθε επίπεδο (τελική κατάταξη, ζευγάρια, βραβεία παικτών/ προπονητών), ακόμα και για εκείνες που διεκδικούν μια θέση στην οκτάδα.

Να σημειωθεί ότι η ομάδα του Πριγκηπάτου θα υποδεχθεί απόψε τον Ολυμπιακό στο Salle Gaston Medecin (απών θα είναι ο τραυματίας Jordan Loyd), με το jumpball να λαμβάνει χώρα στις 20:00.

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Next Post

RPG Mood (O) Meter 10/01/2023

Loading…

Subscribe US Now

0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x