Alba Berlin: Be still and know

Jon Tsakos

Χαίρετε, χαίρετε και καλώς ήρθατε στο νέο encore αυτής της εβδομάδας. Σήμερα είναι η σειρά της διαχρονικά συμπαθούς και προσφιλούς στο μάτι Alba Berlin. Μετά από 8 αγωνιστικές δράσης στην Euroleague και με ρεκόρ 3-6 είναι μία καλή ευκαιρία, για να εμβαθύνουμε στα όσα έχουν παρουσιάσει μέχρι στιγμής οι Βερολινέζοι και στα όσα προμηνύεται ότι θα δείξουν εν καιρώ τω δέοντι, περιμένοντας τους τραυματίες Eriksson, Lo να επανέλθουν σε πλήρη αγωνιστικό ρυθμό. Η μπάλα ηχεί στο παρκέ του Red Point Guard…

I want it that way

Δεν είναι μυστικό ότι η Alba αποτελεί έναν οργανισμό άξιο μίμησης, βλέποντας τις αρχές, στις οποίες έχει βασίσει το οικοδόμημά της. Επίσης, δεν είναι τυχαία η αναφορά περί «προγράμματος» για την πρωταθλήτρια Γερμανίας. Η τάση να δίνει ευκαιρία εδραίωσης στο επίπεδο της Euroleague με τόσο χαρακτηριστική συχνότητα – ακόμα και σε παίκτες που κατά καιρούς δεν μάς προκαλούν ιδιαίτερη εντύπωση – σε συνδυασμό με την απαρέγκλιτη συνέχεια στον προγραμματισμό της, την καθιστούν ό,τι πλησιέστερο σε φιλοσοφία ομάδας του NCAA.

 Το δίδυμο Reneses – Ojeda και εν συεχεία ο νυν coach Israel Gonzalez καλλιέργησε σταδιακά και ουσιαστικά τις αρχές, που απαιτούν συνέχεια και συνέπεια, με στόχο την εξασφάλιση μίας υγιούς λογικής, που εντός αυτής θα αξιοποιούνται παίκτες ανεξαρτήτως χαρακτηριστικών και αθλητικής ικανότητας. Το καλύτερο όλων; Η νίκη δεν είναι αυτοσκοπός, γεγονός που αποδεικνύεται και στα νέα παιδιά, που σταδιακά προωθούνται στην ανδρική ομάδα. Το depth chart των Βερολινέζων είναι ως εξής:

Guards: Jaleen Smith, Maodo Lo, Tamir Blatt, Jonas Mattiseck, Elias Rapique, Nils Machowski, Μalte Delow

Forwards: Luke Sikma, Louis Olinde, Markus Eriksson, Tim Schneider, Gabriele Procida

Bigs: Johannes Thiemann, Christ Koumadje, Ben Lammers, Yannick Wetzell

 

Η σταθερότητα του αγωνιστικού κορμού και το project Procida

Η Alba κινήθηκε συγκρατημένα κατά την διάρκεια της off season, διατηρώντας στο ακέραιο τον περσινό της αγωνιστικό κορμό, με μοναδική απώλεια αυτήν του Oscar Da Silva που αποκτήθηκε από την Barcelona. Εντούτοις, κινήθηκε καίρια για την απόκτηση του φέρελπι 20χρονου swingman Gabriele Procida από την Fortitudo Bologna και του 26χρονου tweener Yannick Wetzell με μικρό πέρασμα από την Baskonia πέρσι (11 συμμετοχές) και τους New Zealand Breakers.

Εν τη απουσία του Eriksson λόγω τραυματισμού, ο νεαρός Ιταλός βρέθηκε ενεργά στο rotation του coach Gonzalez, έχοντας έως τώρα 18.8 λεπτά συμμετοχής ακόμα και με τον Σουηδό συμπαίκτη του πίσω στην αγωνιστική δράση. Ο Procida διαθέτει μία εξαιρετικά ενδιαφέρουσα βάση παιχνιδιού, η οποία μπορεί να εξελιχθεί πολύ, διότι βρίσκεται στο κατάλληλο περιβάλλον.

Αποτελεί παίκτη με ικανότητα σε on ball και off ball συνθήκες. Πρόκειται για ικανότατο cutter από την weak side (κυρίως κατά μήκος της baseline), με τον ίδιο να αξιοποιεί στο έπακρο το εξαιρετικό επιτόπιο άλμα και την αντίληψή του, βάζοντας σε δεινή θέση τον εκάστοτε αντίπαλο, όπως έδειξε χαρακτηριστικά στο παιχνίδι με την Partizan στο Βερολίνο (το επιχείρησε τουλάχιστον 4 φορές στο 1ο ημίχρονο):

Ταυτοχρόνως, έχει παιχνίδι με την μπάλα στα χέρια, το οποίο σε μεγάλο βαθμό ορίζεται από pull up κατεύθυνση, δίχως να προτιμά συχνά το drive (2.8 προσπάθειες για δίποντο, 4.1 για τρίποντο έως την 9η αγωνιστική). Μπορεί να μην αποτελεί flashy ball handler, εντούτοις, αρέσκεται σε συνθήκες fastbreak να εφορμά προς το καλάθι, με το euro step να αποτελεί χαρακτηριστική του κίνηση. Η σεζόν είναι μεγάλη, ο Procida θα έχει μεταπτώσεις, όμως, η πνευματική και αγωνιστική του ετοιμότητα είναι εκεί…

Η πρόοδος στα μετόπισθεν, οδηγός για την συνέχεια

Το πιο αξιοσημείωτο, κατά την γνώμη μας, στοιχείο της φετινής ομάδας είναι η αμυντική αποτελεσματικότητα της. Δίχως να διαθέτει πλειάδα ball stoppers στην περιφερειακή της γραμμή και υψηλό physicality ως σύνολο, η ομάδα του Βερολίνου, σε συνέχεια της προηγούμενης χρονιάς, καταφέρνει να είναι πολύ αποδοτική στα μετόπισθεν, επενδύοντας σταθερά σε επιθετικές άμυνες (hedge outs, hard hedge στα όρια του blitz ανά διαστήματα), ώστε να περιορίσει τους χρόνους ανάπτυξης των αντίπαλων δράσεων με μακρείς forwards κατά μήκος της help side (Zoosman, Olinde).

Ο Smith αποτελεί σπουδαία μονάδα στο αμυντικό οικοδόμημα των Γερμανών, αποτελώντας τον «τακτικό συντονιστή» του συνόλου του coach Gonzalez. Ο Αμερικανός guard αποτελεί παίκτη με εξαιρετική τακτική παιδεία (διόλου τυχαία η παρουσία του στην Ludwigsburg υπό τις οδηγίες του coach John Patrick για δύο χρονιές), υψηλό αμυντικό IQ και ταχύτητα αντιδράσεων σε αμφότερες αμυντικές γραμμές.

Σε στατιστικούς όρους η Alba, αναλογικά με τον 75.1 αριθμό κατοχών που προτιμά ως βάση για το επιθετικό της παιχνίδι, δέχεται 107.9 πόντους ανά 100 κατοχές, φτάνοντας την 5η θέση στην σχετική λίστα! Ενδεικτικά αναφέρουμε ότι την περασμένη χρονιά σε εύρος 8 αγωνιστικών, η ομάδα του Βερολίνου δεχόταν 111.1 πόντους, με την διαφορά να είναι τουλάχιστον σημαντική.

What about offense?

Ωστόσο, ο κύριος λόγος για τον οποίο απέχει από τις νίκες εδώ και 6 αγωνιστικές είναι η επιθετική της παραγωγικότητα, όσο οξύμωρο κι αν φαίνεται για μία εξαιρετικά δομημένη επιθετική λογική, που βασίζεται στον συντονισμό ταυτόχρονων δράσεων, τόσο πάνω στην μπάλα όσο και μακριά από αυτήν. Με μία πιο ψύχραιμη προσέγγιση, οι τραυματισμοί των Lo, Eriksson (οι πιο αξιόπιστοι shooters της ομάδας παρεπιμπτόντως) περιόρισαν σημαντικά την επιθετική δυναμική της, κάτι που αποκτά μεγάλη σημασία στις τελευταίες κατοχές των αγώνων.

Ενώ παράγει σταθερά υψηλό αριθμό καλών σουτ μέσα από την επιθετική της ροή, η πολύμηνη απουσία του Eriksson – πιθανότατα θα χάσει 3 με 4 μήνες – στερεί σημαντικό μέρος της δυναμικής της, με τον Σουηδό sharp shooter να αποτελεί εγγύηση ως wing scorer εδώ και χρόνια για τους Βερολινέζους. Η διαρκής κινητικότητά του γύρω από off screen δράσεις σε συνδυασμό με το high point of release που τον διακρίνει, αποτελεί εχέγγυο.

 Αντίστοιχα, ο Γερμανός guard, μετά το εκπληκτικό Ευρωμπάσκετ που πραγματοποίησε με την εθνική ομάδα, φάνηκε ότι χρειάζεται σταδιακή επανένταξη, για να βρεθεί σε πλήρη αγωνιστική ετοιμότητα. Πρόλαβε να σημειώσει 3 συμμετοχές έως τώρα στην Euroleague, μέχρι που τραυματίστηκε. Όπως είναι δομημένο το backcourt των Albatros, η απουσία του Lo είναι παραπάνω από σημαντική, καθώς διαθέτει closer χαρακτήρα και ισορροπημένο επιθετικό πακέτο, που ουδείς άλλος έχει – pull up σουτ είτε από αριστερή είτε από δεξιά ντρίμπλα, driving, low mistake προσέγγιση του παιχνιδιού ως βασικός χειριστής είναι ορισμένα στοιχεία του παιχνιδιού του.

 Καθώς αναφερθήκαμε στην μέτρια επιθετική της αποδοτικότητα, θα γίνουμε πιο συγκεκριμένοι. Η Alba σκοράρει 107.8 πόντους βάσει ORAT, αλλά σε αριθμό 75.8 κατοχών σύμφωνα με το Hack A Stat, καταλαμβάνοντας την 12η θέση στην σχετική λίστα έως και την 9η αγωνιστική, 1 θέση πάνω από τον Παναθηναϊκό

Παρά την πολύ καλή απόδοση από τα 6.75 (38% σε 28.3 προσπάθειες), οι βολές που κερδίζει κατά μέσο όρο φτάνουν τις 15.2 ανά αγώνα (16η θέση) με ποσοστό ευστοχίας 68% (18η…), δείκτες που σε πολλές περιπτώσεις κρίνουν την έκβαση κλειστών αγώνων (Zalgiris, Bayern ενδεικτικά). Επιπλέον, η αποτελεσματικότητα σε σουτ 2 πόντων φτάνει το 52% έως τώρα σε 37.1 προσπάθειες και την 11η θέση στην λίστα αυτή.

Όπως καθίσταται σαφές, η ομάδα του coach Gonzalez δεν διάγει την παραγωγικότερη περίοδό της. Είναι αρκετά νωρίς για βάσιμα συμπεράσματα σχετικά με το τι είναι σε θέση να διεκδικήσει φέτος στην Euroleague, όμως, η σταδιακή επανένταξη του Lo θα εξισορροπήσει το ζήτημα στην επίθεση, ώστε να απαλλαχθεί ο Smith από πολλές closing κατοχές και το σύνολο να «αναπνεύσει»καλύτερα επιθετικά

 

Πηγές

https://basketnews.com/teams/80-alba-berlin.html

https://www.euroleaguebasketball.net/euroleague/teams/alba-berlin/games/ber/?season=2022-23

https://hackastat.eu/en/euroleague-stats-2022-2023/

https://bolognabasket.org/procida-a-chicago-inizia-nba-draft-combine/

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Next Post

POLL: RPG Mood (O) Meter 24/11/2022

Loading…

Subscribe US Now

0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x
%d bloggers like this: