Λίγο έμεινε. Τέσσερις και σήμερα που θα λέγαμε στο στρατό. Το πρώτο από τα εναπομείναντα 5 παιχνίδια που εκκρεμούν για την ολοκλήρωση της regular season, παίζεται απόψε στην Kombank Arena, η οποία είναι sold out εδώ και μέρες, δείγμα του πόση αδημονία προκαλούν στα ευρωπαϊκά κοινά οι ερυθρόλευκοι του Πειραιά. Και πως όχι άλλωστε, αφού η ομάδα είναι πρώτη και καλύτερη, με πιστοποίηση όλων των στατιστικών δεικτών. Όλοι τον πρώτο θέλουν να κερδίσουν. Η ομάδα έχει στρογγυλοκαθίσει στην κορυφή του βαθμολογικού πίνακα και δεν έχει διάθεση να πέσει. Παρόλο που ελλοχεύει ήττα στο αποψινό παιχνίδι – για λόγους που αναφέρω παρακάτω – δε νομίζω τελικά η ομάδα να χάσει την πρωτιά. Είναι ξεκάθαρα στο χέρι της, προηγείται σε όλες τις ισοβαθμίες και μόνο στη δική της επιλογή στο ματσάρισμα των play off ενδεχομένως να υπάρξει κάποιο… παραστράτημα, που δεν το πιστεύω γιατί πραγματικά φέτος δεν έχουμε να φοβόμαστε κανέναν. Η Partizan βρίσκεται σε εξαιρετική φόρμα και η αλήθεια είναι ότι το αποψινό παιχνίδι το περίμενα από καιρό. Μου φέρνει αυτή την παιδική essence από τις αναμετρήσεις της ομάδας στα τέλη των 90s στα knock out του τότε πρωταθλητριών, μέχρι και τον νικηφόρο ημιτελικό στο Παρίσι, με τον από μηχανής θεό Childress!! Σήμερα βέβαια δεν πάμε στο Παρίσι αλλά στο πανέμορφο Βελιγράδι!!
Το Βελιγράδι, πρωτεύουσα και μεγαλύτερη πόλη της Σερβίας, βρίσκεται σε μια στρατηγικής σημασίας τοποθεσία, ανάμεσα στη Δύση και την Ανατολή, εκεί όπου ενώνονται δυο ποταμοί, ο Δούναβης -ο δεύτερος μεγαλύτερος ποταμός της Ευρώπης- και ο Σάβα, παραπόταμος του Δούναβη. Είναι μια από τις παλαιότερες ευρωπαϊκές πόλεις χτισμένη από τους Κέλτες τον 3ο αιώνα π.Χ. Στην αρχαιότητα ήταν γνωστό με την ονομασία Σιγγιδών (Singidunum), ενώ ως Βελιγράδι αναφέρεται πρώτη φορά το 878 μ.Χ. Το Βελιγράδι καταστράφηκε και ανοικοδομήθηκε 44 φορές κατά τη διάρκεια της ιστορίας του, μιας πολυτάραχης ιστορίας αφού το 1867 απελευθερώθηκε από τον τουρκικό ζυγό, το 1919 αναγορεύτηκε πρωτεύουσα του βασιλείου των Σέρβων, των Κροατών και των Σλοβένων, ενώ το 1929 μετονομάστηκε σε βασίλειο της Γιουγκοσλαβίας. Το Βελιγράδι ήταν πρωτεύουσα της Γιουγκοσλαβίας, σε διάφορες μορφές διακυβέρνησης, μέχρι την τελική της διάλυση το 2006.
Η αποψινή είναι η 15η αναμέτρηση στην ιστορία των 2 ομάδων με το σκορ στις προηγούμενες 14 να είναι στο απόλυτο X (7-7), ενώ ειδικότερα στο Βελιγράδι οι Σέρβοι προηγούνται με βραχεία κεφαλή (4-3). Βέβαια έχουν μεσολαβήσει σχεδόν 14 χρόνια από την τελευταία φορά που τους αντιμετωπίσαμε εκεί, οπότε θεωρώ πως στο πέρασμα των χρόνων το κοντέρ της προϊστορίας ουσιαστικά μηδένισε.
Άλλη ιστορία το αποψινό επομένως, απέναντι σε μια ομάδα που τη δεδομένη στιγμή όχι απλά διαθέτει εξαιρετικό αγωνιστικό momentum αλλά δικαίως μπορεί να της προσδώσει ο χαρακτηρισμός του black horse της διοργάνωσης. Προσωπικά μου θυμίζει αρκετά την Zalgiris του 2018 και θεωρώ πως όποιος την βρει απέναντι του στα play off θα του βγάλει την ψυχή να την αποκλείσει (αν την αποκλείσει). Που το ξέρω ότι θα μπει στα play off; Παρόλο που έχει δύσκολο πρόγραμμα το θεωρώ δεδομένο και μάλιστα διεκδικεί καλό πλασάρισμα (τη βλέπω μέχρι και 6η). Ο Obradovic έχει φτιάξει μια καλοκουρδισμένη μηχανή, με ομοιογένεια, διακριτούς ρόλους και ευτυχισμένους παίκτες που απολαμβάνουν το ρόλο τους. Ο Lessort διανύει τη season της ζωής του, ο Punter είναι πιο μετρημένος από ποτέ, ο Leday έχει αφήσει τις τρέλες του παρελθόντος στην άκρη, ενώ και το μέγεθος της ομάδας συνολικά είναι τρομακτικό αφού πολύ δύσκολα θα δεις παίχτη κάτω από το 1.95, ακόμα και στα guards. Γενικά εκπέμπει αυτή τη φρεσκάδα και τη δίψα του νέου contender, που έχει πάθος και έλλειψη φόβου ακόμα κι αν ο αντίπαλος είναι πιο έμπειρος. Τολμώ να προδικάσω πιθανή ήττα απόψε, αφενός διότι για μας δεν είναι do or die ματς σε αντίθεση με εκείνους, αφετέρου η μοναδική απουσία που έχουμε σήμερα , του ασθενούς coach Μπι, ενδεχομένως να γύρει το πλεονέκτημα προς τους ασπρόμαυρους του Zeljko. Το γήπεδο θα είναι κατάμεστο ενώ δεν αποκλείεται να είναι ένα ματς που μπορεί να ξαναδούμε σε ένα μήνα από τώρα, αν και δε θα το ήθελα ιδιαιτέρα. Πιστεύω πάντως θα γίνει ελκυστικό ματσάκι.
Υ.Γ.1: Mετά και την χθεσινή ήττα της Efes στο Βερολίνο, τα πράγματα είναι πολύ δύσκολα για τους πρωταθλητές Ευρώπης πλέον. Η λογική λέει ότι δε θα προλάβουν τα play off και δε μπορεί παρά ένα αίσθημα ανακούφισης να με κατακλύσει. Παρόλα αυτά, όσο δεν είναι και μαθηματικά αποκλεισμένοι τόσο θα τους θεωρώ επικίνδυνους να αναστηθούν στο τέλος. Οπότε λίγο υπομονή ακόμα !
Υ.Γ.2: Ταχεία ανάρρωση στον coach Μπι. Γρήγορα πίσω στους πάγκους.