*Ευχαριστούμε πολύ την Celestie για την φωτογραφία εξωφύλλου του άρθρου. Βρίσκετε τις δημιουργίες της στο twitter και στο instagram.
Δεν ξέρω πως έμπλεξα, δεν είναι και της παρούσης και πιθανότατα δε σας απασχολεί κιόλας, αλλά βρέθηκα να πρέπει να γράψω το πρώτο ευρωλιγκάτο encore της season.
Επειδή πολύ χρόνο δεν έχω ας μην μακρηγορήσω. Ο Ολυμπιακός ταξίδεψε στη Βαρκελώνη γνωρίζοντας πως έχει προβάρδισμα σε χημεία και επικοινωνία σε σχέση με την αντίπαλό του, προπονητής και παίχτες δηλώνουν πως έχουν τρομερή πίστη στο φετινό εγχείρημα και το μόνο που έμενε ήταν μια “δήλωση προθέσεων”.
Αυτό ήταν η εμφάνιση του Ολυμπιακού στο Palau Blaugrana την Παρασκευή. Μια δήλωση προς άπαντες τους διεκδικητές πως:
“Κυρίες και κύριοι γνωρίζουμε πως ενισχυθήκατε όλοι, γνωρίζουμε πως οι περισσότεροι από εσάς έχετε πιο πολλά λεφτά, αλλά εμείς θα είμαστε σκληροί καριόληδες και θα πρέπει να ματώσετε για να μας κερδίσετε”.
Οι Καταλανοί ήταν οι πρώτοι που μάτωσαν αγωνιστικά. Ο Saras, με το σχεδόν extreme make over που διενήργησε το καλοκαίρι, προσπαθεί να φτιάξει ένα σύνολο που θα πληροί απόλυτα τα θέλω του αλλά χρειάζεται χρόνο. Ειδικά ο τραυματισμός του Mirotic του αφαίρεσε ίσως την κυριότερη σταθερά από την προηγούμενη διετία και, ουσιαστικά, ξεκινάει τη σεζόν με αποστολή να προσαρμόσει τον άξονα Satoransky – Vesely δίπλα στον περσινό κορμό και στον Kalinic και τον Da Silva.Καθόλου παράξενο λοιπόν ότι τώρα στο ξεκίνημα κουμάντο κάνει ο Laprovittola, με τα μουσάκια του και τις εκτελέσεις μετά από screen. Η Barca δεν έχει ακόμα καθιερώσει τα trigger points του παιχνιδιού της, τις διατάξεις τις ακόμα και τα σχήματα της. Μέσα στο παιχνίδι δεν ήταν λίγες οι φορές που όλοι έδειχναν σε όλους που ακριβώς να σταθούν για να ξεκινήσει το play ή εισαγωγική πάσα.
Ουσιαστικά αυτή τη στιγμή το σύνολο του Saras δεν έχει ακριβώς περιορίσει το post παιχνίδι του, αλλά σίγουρα κάνει μια προσπάθεια, όχι ίσως με την διάρκεια που θα χρειαζόταν, μέσα στα παιχνίδια να εισάγει λίγο περισσότερο ball screen. Όλα τα παραπάνω ζητήματα όμως γίνονται σχεδόν ανυπέρβλητα όταν καλείσαι να αντιμετωπίσεις ένα σύνολο που έχει ξεκάθαρους και εμπλουτισμένους μάλιστα κανόνες στην άμυνα και μια πολύ διακριτή κατανομή ρόλων στην επίθεση και ουσιαστικά είναι μια ομαλή συνέχεια της περσινής ομάδας.
Ο Ολυμπιακός λοιπόν ουσιαστικά κατάφερε, στο μεγαλύτερο κομμάτι του παιχνιδιού, να επιβάλει τα θέλω του και στις δυο μεριές του παρκέ και με όπλο την άμυνα του να αποκρούσει τις προσπάθειες των γηπεδούχων να γυρίσουν το παιχνίδι.
1ο Δεκάλεπτο
Η Barca στο ξεκίνημα της αναμέτρησης μπήκε απόλυτα έτοιμη να αντιμετωπίσει το αρχικό σχήμα του Ολυμπιακού. Γνωρίζοντας πως ο Walkup είναι αυτός που δίνει το ρυθμό και το σινιάλο να ξεκινήσει η <motion offense> που εφαρμόζει ο Ολυμπιακός με αυτό το σχήμα μέσω του <weave>, έστειλε πάνω του τον Vesely και τον Kalinic πάνω στον Sasha. Mε τον Canaan να μην έχει, ακόμα, ενργό ρόλο με την μπάλα στα χέρια, οι παίχτες του Μπαρτζώκα δεν απέκτησαν ποτέ ρυθμό και αν συνυπολογίσουμε την νευρικότητα στις εκτελέσεις θα καταλήξουμε στο φτωχό επιθετικό αποτέλεσμα. Μια ακόμη παράμετρος του σχεδίου των Blaugrana ήταν η αντιμετώπιση του Fall. Η τριάδα Sanli–Vesely–Kalinic παρείχε το απαραίτητο μέγεθος για να τον σπρώξει αρκετά αποτελεσματικά και να του περιορίσει το πλεονέκτημα, ενώ και ο Satoransky, έχοντας αναλάβει τον Παπανικολάου ήταν πάντα διαθέσιμος να ντουμπλάρει το μαρκάρισμα στον Γάλλο, όταν αυτός έπαιρνε την μπάλα. Όλα αυτά λοιπόν τον έβγαλαν από το παιχνίδι και τους έδωσαν τη δυνατότητα να τρέξουν.
Την ίδια στιγμή στην επίθεση η Barca προσπαθούσε να μετατρέψει τον Vesely σε Mirotic με διαφόρων γωνιών <Ucla screens>, χωρίς ιδιαίτερη επιτυχία. Αντίθετα, λύσεις βρήκε όταν αποφάσισε να πάει σε μια περισσότερο ballscreen επιθετική προσέγγιση που ενεργοποιούνταν από μία 4 out 1 in διάταξη με τον Vesely να ξεκινάει από την περιφέρεια και. μετά το πρώτο screen. να κατεβαίνει χαμηλά και τον Sanli να κάνει το αντίθετο δρομολόγιο και να στήνεται στην κορυφή του 3pt. Κινητήριος μοχλός σε όλα αυτά ο Laprovittola με βοήθειες από Satoransky & Jokubaitis.
Όλα αυτά ο Ολυμπιακός τα περιόρισε όταν στο παρκέ πέρασαν ταυτόχρονα οι Bolomboy, Peters και Σλούκας δίπλα σε Vezenkov – Walkup. Σχήμα που έδωσε και μέγεθος και καλύτερες αποφάσεις και διαβάσματα καταστάσεων, αλλά κυρίως καλύτερο spacing.
2ο Δεκάλεπτο
Σε αυτό το σημείο ο Ολυμπιακός ξεκινώντας από την άμυνα με αλλαγές, σε αυτό βοήθησε πάρα πολύ και ο Black, όταν ξεκούρασε τον Bolomboy συνδυασμένη με τους κανόνες του no middle, με όλους να έχουν σαν μοναδικό στόχο να απαγορεύσουν την είσοδο στο post των αντιπάλων του έβγαλε την Barcelona από τον όποιο ρυθμό είχε βρει και την ανάγκασε να ψάχνει μάταια στηρίγματα, που δεν έβρισκε στο post. Η εκπληκτική εφαρμογή των denies από τα guards μετά τις αλλαγές και η επιθετικότητα των ψηλών, κυρίως του Black στην πίεση στην μπάλα, έκαναν τους γηπεδούχους αργούς και προβλέψιμους και τους ανάγκασαν σε αρκετά ηρωικό μπάσκετ.
Την ίδια στιγμή στην επίθεση η ταυτόχρονη παρουσία των Peters – Vezenkov άπλωσε την άμυνα του Saras, την έβαλε σε πολλά διλήμματα και, με άξονα το <Spain PnR> βρήκε καθαρά σουτ. Μια ακόμη παράμετρος της φετινής ομάδας είναι η διάθεση να διαβάσει και να επιτεθεί μέσα από τα mismatch, ειδικά από τη στιγμή που το ψηλό δικό της σχήμα συνέπεσε με τριάδα guards από την Barca.
3ο Δεκάλεπτο
Μετά την ανάπαυλα η ομάδα του Saras ήθελε να επιβάλει το δικό της ρυθμό και εκμεταλλευόμενη, ή αναγκασμένη από, την παρουσία του Fall άρχισε να προσπαθεί να βρει επιθετικά λύσεις μέσα από offball δράσεις του Abrines και δίνοντας πάλι την μπάλα στον Laprovittola.
Στην άμυνα το σχέδιο παρέμεινε ίδιο με αυτό του πρώτου δεκαλέπτου, όμως τώρα από νωρίς ο Μπαρτζώκας έστειλε στο παρκέ τον Bolomboy δίνοντας άλλο βάθος στην επίθεση του και αναγκάζοντας την άμυνα της Barca να μένει λίγο πιο βαθιά απ’ όσο θα ήθελε. Στο παραπάνω βίντεο στέκομαι στην πίεση που έβαλε ο Saras στην μπάλα.
Μια ακόμη διαφορά σε σχέση με το πρώτο δεκάλεπτο ήταν η αποφασιστικότητα και η αποτελεσματικότητα του Canaan. Πήρε τα shoots, τα έβαλε αλλά κυρίως όταν είχε την μπάλα έβγαλε επιθετικότητα και σίγουρα τον βοήθησε η συνύπαρξη του με τον Σλούκα. Φυσικά η αμυντική ένταση σε καμία περίπτωση δεν μειώθηκε και οι αλλαγές συνέχισαν να δουλεύουν στον απόλυτο βαθμό, δίνοντας μάλιστα έξτρα κατοχές και ακόμη μεγαλύτερο έλεγχο του ρυθμού.
4ο Δεκάλεπτο
Στο κλείσιμο της αναμέτρησης ο Saras επέστρεψε σε αυτά που αγαπάει. Ακούμπησε την μπάλα στο post. Όχι στους ψηλούς του όμως, αλλά στον Higgins, που είχε αντίπαλο τον Σλούκα και στον Kalinic. Ειδικά ο Αμερικανός πήγε να γυρίσει μόνος ένα παιχνίδι που νωρίτερα ο Λαρεντζάκης, παθαίνοντας Carry, πήγε να το βάλει για ύπνο, παρέα με την καταπληκτική άμυνα που, τόσο ο ίδιος όσο και οι συμπαίκτες του, συνέχισαν να παίζουν. Όταν ο B αντιλήφθηκε τι πάει να γίνει ενεργοποίησε το όπλο Walkup.Ο Θωμάς ανέλαβε τον Αμερικανό παιχταρά, του στέρησε κάθε σπιθαμή παρκέ και κάπου εκεί η Barca ξέμεινε με τα ηρωικά του Laprovittola και τα, τόσο αναμενόμενα και όχι αρκετά αποτελεσματικά, spot up 3s από τον Sanli.
Το βίντεο που ακολουθεί είναι ίσως η ιδανικότερη περιγραφή του τελευταίου δεκαλέπτου.
Κάπως έτσι λοιπόν ο Ολυμπιακός πέτυχε ένα εξαιρετικά σημαντικό διπλό, γέμισε ακόμα περισσότερο το ντεπόζιτο της αυτοπεποίθησης και της πίστης του στο πλάνο και έκανε το πρώτο βήμα για να εκμεταλλευτεί στο ξεκίνημα το πλεονέκτημα που του δίνει η ομοιογένεια του σε σχέση με την πλειονότητα των αντιπάλων του.
ΑΤΟΜΙΚΗ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ
Bolomboy (8) Άριστος αμυντικά, έγκαιρες τοποθετήσεις, επιθετικές αλλαγές, υψωμένα χέρια, αποτελεσματικός στο rebound, ενεργός στη κυκλοφορία πασάροντας και στο short roll & από double teams. Ίσως λίγο μεγαλύτερη αμεσότητα στα τελειώματα, αλλά αν είναι να βάλει στο παιχνίδι το fade away ας μην έρθει.
Black (8) Άψογη αμυντική συμπεριφορά απέναντι σε κοντύτερους αντιπάλους μετά από αλλαγή, έδωσε οντότητα και στο rebound .
Λαρεντζάκης (8) Clutch , μειλίχιος (χοχοχοχοχ), δε ζήτησε συγγνώμη. Στα σοβαρά πριν τα γράψει από παντού είχε προσφέρει ασύλληπτα στις άμυνες. Πάντα τέτοια.
Vezenkov (8) Οικονομικά φονικός, η ενέργειά του, η κίνηση του σε άμυνα και επίθεση έκανε λειτουργικό το κομβικό στην εξέλιξη του αγώνα σχήμα με τον Peters. Το μέγεθος τους και η εκτελεστική τους ταχύτητα και δεινότητα δεν επέτρεψαν στην Barca να επιβληθεί με το μέγεθός της.
Walkup (8) Καθηγητής. Αμυντικές τοποθετήσεις σεμιναριακού επιπέδου, με αποκορύφωμα την αποστολή αναχαίτισης του Higgins στο κλείσιμο του αγώνα. Ο προσωπικός mvp. Μικρό παράπονο για την αστοχία.
Canaan (7) στο πρώτο πέρασμα στην αρχή τhς αναμέτρησης έμοιαζε επιθετικά να ψάχνεται και να μη βρίσκει ρόλο. Στην 3η περίοδο η ταυτόχρονη παρουσία με Σλούκα τον απελευθέρωσε, έβγαλε επιθετικότητα και ξεκόλλησε την ομάδα.
Peters (7) Ό,τι έγραψα παραπάνω. Όταν χρειάστηκε στο 2ο δεκάλεπτο άνοιξε το γήπεδο, διαρκώς απασχολούσε έναν εκ τον Kalinic – Abrinez, τρομερά συγκεντρωμένος στην close out άμυνα.
Σλούκας (8) Όταν η ομάδα κολλούσε ήταν πάντα εκεί. Ήταν ο αποκλειστικός στόχος του αμυντικού σχεδίου του Saras, μοίρασε σωστά, στην εκτέλεση δε χρειάστηκε να κάνει το παραπάνω.
Παπανικολάου (7) Ο άνθρωπος βοήθεια, έβαλε το κορμί του όπου χρειάστηκε, πήρε rebounds όταν χρειάστηκε ηρέμησε και την ομάδα.
Fall (-) Ο Κκροκόδειλος δεν μπήκε στο ματς, δεν τον άφησαν. Συμβαίνουν και αυτά. Σε αγαπάμε
Mckissic (-) Όσο έπαιξε στην άμυνα ήταν καλός. Η ομάδα ήθελε μέγεθος και θυσιάστηκε. Στα επόμενα Shaquille.