Η ομάδα μας έκλεισε ιδανικά τη regular season για φέτος, επικρατώντας της Barcelona και κατά συνέπεια εξασφαλίζοντας, τουλάχιστον, την 3η θέση στην τελική κατάταξη. Πάμε να δούμε πως φτάσαμε σε αυτό το αποτέλεσμα και ποια συμπεράσματα μπορούμε να βγάλουμε από το παιχνίδι.
Α’ ΔΕΚΑΛΕΠΤΟ
Ο Μπαρτζώκας ξεκίνησε τον αγώνα με την πεντάδα Walkup – Dorsey – Παπανικολάου – Vezenkov -Jean-Charles, ενώ ο coach Jasikevicius επέλεξε τους Καλάθη – Caicedo – Abrines – Mirotic – Sanli. H Barcelona ξεκίνησε στοχευμένα, με σκοπό να εκμεταλλευτεί τον Mirotic χαμηλά, μέσα από <cross screens> που έπαιρνε από τον Abrines, ενώ ταυτόχρονα το μέγεθος της ομάδας του Jasikevicius άρχισε να γίνεται άλυτος γρίφος για την ομάδα μας, καθώς η απουσία του Fall έδινε θάρρος στους blaugrana να στέλνουν μόνιμα αρκετούς παίκτες στη διεκδίκηση του επιθετικού rebound. Έτσι, βρεθήκαμε να κυνηγάμε από τα πρώτα λεπτά (2-10 στο 4’), καθώς επιθετικά ξεκινήσαμε μουδιασμένα, αν και με σωστές επιλογές. Η πρώτη εξαιρετική συνεργασία που κατέληξε σε καλάθι είναι η παρακάτω. Ένα κλασικό play του coach, <flex miami> (flex screen + handoff to PnR) μετά από επαναφορά μπάλας, ο Mirotic ελέγχει τον roller μετά το (αργό) hedge and recover του Smits, η άμυνα της Barcelona σε τρικυμία στις περιστροφές και τα υπόλοιπα είναι ιστορία.
Οι δύο ομάδες ήταν αρκετά άστοχες, καθώς οι άμυνες συνολικά δεν άφηναν πολλά περιθώρια. Μάλλον το πιο ενδιαφέρον στοιχείο ήταν το παιχνίδι του 19χρονου Michael Caicedo ο οποίος έδειξε να διαθέτει αρκετά καλό χειρισμό της μπάλας, καλή αίσθηση του γηπέδου και σοβαρότητα στις αποφάσεις του, ενώ το μέγεθος και η αλτικότητά του δημιουργούσαν προβλήματα στα rebounds. Το σκορ στο τέλος του δεκαλέπτου ήταν 13-19.
Β’ ΔΕΚΑΛΕΠΤΟ
Ο coach πέρασε στο παρκέ τους Λούντζη – Λαρεντζάκη – Mckissic – Πρίντεζη και Martin και ο Mckissic άρχισε να παίρνει πρωτοβουλίες άμεσα, δίνοντας επιθετικές ανάσες με το κάθετο παιχνίδι και την εκρηκτικότητά του. O Shaq τον τελευταίο καιρό έχει εκτοξεύσει και την παραγωγικότητά του μέσα από <pick n roll> συνεργασίες, καθώς πλέον έχει μάθει να διαβάζει καλύτερα τις 2vs2 δράσεις. Εδώ βλέπουμε πως αφήνει πίσω με μεγάλη άνεση τον προσωπικό του αντίπαλο και αναγκάζει τον ψηλό της Barcelona να κάνει commit πάνω του, πασάροντας εν τέλει στον roller με τον οποίο έχει επαφή καθόλη τη διάρκεια της φάσης. Αλτρουισμός, η λέξη κλειδί στη “μεταμόρφωση” του Shaq.
Εδώ να δείξουμε ακόμη μια ωραία δράση η οποία λειτουργεί, γιατί βάζει την άμυνα να σκέφτεται και να κινείται συνεχώς. Ο Jean-Charles πάει σε fake screen ψηλά και στήνει <pindown> για τον Λαρεντζάκη, ο οποίος αδειάζει την πλευρά για να παιχτεί το <pick n roll> στην γωνία που αδειάζει. Ωραίο διάβασμα της περιστροφής από τον Λούντζη, που βρίσκει τον Mckissic που κόβει στην πλάτη του αμυντικού του στον διάδρομο που δημιουργείται.
Ο Mckissic συνέχιζε το προσωπικό του show στην επίθεση, εκμεταλλευόμενος <spain pick n roll> δράσεις, ενώ η άμυνά μας άρχισε να ανεβάζει ένταση με switch all προσέγγιση, με μια εξαίρεση στα pop out του Sanli, όπου ο Jean-Charles είχε στο νου του το recover μετά το show στον χειριστή. Η αρχική πεντάδα επανήλθε στο παρκέ 3 λεπτά πριν τη λήξη του ημιχρόνου και εδώ να δείξουμε μια τυπική άμυνα στα πλαίσια όσων είπαμε παραπάνω. Αλλαγή 1-4 στο screen, deny στο post και τρομερή περιστροφή του Walkup από το low tag.
Το ημίχρονο έκλεισε στο 33-40 μετά το σουτ προσευχή του Καλάθη, όμως η ομάδα έδειχνε ότι έψαχνε ένα μικρό ξέσπασμα για να ελέγξει το παιχνίδι, όπως και έγινε.
Γ’ ΔΕΚΑΛΕΠΤΟ
Οι 2 ομάδες ξεκίνησαν ξανά νευρικές και άστοχες σε ένα πολύ physical παιχνίδι, με μεγάλη ένταση. Τη λύση για την ομάδα μας έδωσε ξανά ο Mckissic, ο οποίος στην πρώτη του επαφή με τη μπάλα μας ξεκόλλησε από τους 40 πόντους. Εδώ βλέπουμε τη φάση, μετά το staggered screen o Mckissic παίζει το <side pnr> και κινείται ξανά με τέτοιο τρόπο ώστε ο ψηλός του αντιπάλου να κάνει commit πάνω του, ενώ ο ίδιος έχει στο νου του να πασάρει τη μπάλα. Ωραίος…
H Barcelona συνέχιζε να είναι πολύ άστοχη και είχε αρχίσει να παγιδεύεται στο over dribbling, με τον Mckissic να κάνει θραύση και στην άμυνα και συγκεκριμένα στις βοήθειες που έδινε από τη δυνατή πλευρά, βάζοντας με δύναμη τα χέρια του πάνω στη μπάλα. O Hassan Martin μας έβαλε για πρώτη φορά μπροστά στο σκορ στο 28’, μετά από ωραία συνεργασία στο <pick n roll> με τον Παπανικολάου να χρησιμοποιεί ωραία τη snake dribble για να τιμωρήσει το soft show του Sanli.
Το step back τρίποντο του Mckissic που έκανε το 51-48 στη λήξη του δεκαλέπτου, σήκωσε το ΣΕΦ στον αέρα και μας προιδέασε για το τι θα ακολουθούσε στην 4η περίοδο.
Δ’ ΔΕΚΑΛΕΠΤΟ
Στην τελευταία περίοδο ο Mckissic συνέχισε να είναι ο go to guy της ομάδας στην επίθεση, καθώς οι περισσότερες κατοχές περνούσαν από τα χέρια του, αν και η Barcelona άρχισε να δίνει παραπάνω βοήθειες πάνω του από τη δυνατή πλευρά (όχι πάντα), κάτι που άργησε να κάνει γενικότερα. Ήταν πραγματικά αστείο το πόσο εύκολα άφηνε πίσω του οποιονδήποτε αντίπαλο και αν έριξε πάνω του ο Jasikevicius, ειδικά σε δύο φάσεις που άλλαξε στο screen πάνω του o Smits. Εδώ να δείξουμε και μια φάση που έβαλε φωτιά στο γήπεδο και μας έδωσε το προβάδισμα, σε σημείο που το ψάχναμε εναγωνίως. Το staggered screen που στήνεται για τον Walkup λειτουργεί ως δόλωμα για να αποσπάσει την προσοχή της άμυνας και να απενεργοποιήσει οποιαδήποτε βοήθεια, ο Mckissic αφήνει πίσω του για πλάκα τον, πολύ καλό αμυντικά, Exum και καρφώνει εντυπωσιακά.
Και εδώ η φάση που κλείδωσε το ματς. Ξανά flex miami action, ο Καλάθης παίζει καλή άμυνα όμως η ομάδα δε σταματάει να γυρίζει τη μπάλα, ο Vezenkov κάνει slip στο screen, υποδέχεται τη μπάλα και πασάρει στον Walkup για το μεγάλο σουτ 3 πόντων.
Ο Παπανικολάου (έπαιξε 35 λεπτά, συγκλονιστικός στην άμυνα), έδωσε μια μεγαλοπρεπέστατη τάπα στον Sanli στην επόμενη φάση και ο ίδιος παίχτης με ατομική προσπάθεια έγραψε το 69-63 αμέσως μετά, τελειώνοντας το παιχνίδι. Η ομάδα τελείωσε ιδανικά τη regular season και έχει την πολυτέλεια να βρει τις ανάσες της και να επικεντρωθεί στο επόμενο πολύ σημαντικό παιχνίδι, απέναντι στον Παναθηναϊκό για το Πρωτάθλημα.
Τα playoffs αναμένονται συγκλονιστικά και το μήνυμα της ομάδας προς τους οπαδούς είναι ξεκάθαρο. Walk with me in hell! Με τέτοια στήριξη από τον κόσμο πάμε για μεγάλα πράγματα φέτος και έχουμε τεράστιο κίνητρο, καθώς μεγάλη πείρα και ποιότητα σε πάγκο και παρκέ, ώστε καταρχάς να αξιοποιήσουμε την έδρα μας στα 2 πρώτα παιχνίδια των playoffs. Είμαστε σε αποστολή, πάμε γερά ομαδάρα!