Encore: Keep Grinding

Πολύ μεγάλη νίκη πέτυχε η ομάδα μας απέναντι στη Real, το βράδυ της Παρασκευής, διατηρώντας το αήττητο στο ΣΕΦ, μετά από τους 2 πρώτους αγώνες. Το παιχνίδι ήταν πολύ έντονο και physical και από τις 2 ομάδες, η Real ήρθε στην Ελλάδα χωρίς ήττα σε επίσημο αγώνα φέτος, όμως, στο τέλος, οι φίλαθλοι του Ολυμπιακού ήταν αυτοί που χαμογέλασαν. Πάμε να δούμε κάποια ενδιαφέροντα σημεία του παιχνιδιού.

Α’ ΠΕΡΙΟΔΟΣ

Ο Μπαρτζώκας ξεκίνησε τον αγώνα με τους Walkup – Dorsey – Παπανικολάου – Vezenkov και Fall,ενώ ο Laso επέλεξε τους Heurtel – Causeur – Hanga – Yabusele – Tavares. Σε αντίθεση με τον αγώνα με τη Baskonia, όπου ο Walkup ως ο καλύτερος περιφερειακός αμυντικός μας μάρκαρε τους σουτέρ για τους οποίους δουλεύει ο Ivanovic,  ο Αμερικάνος guard ξεκίνησε πάνω στον Heurtel, καθώς η Real βασίζει το παιχνίδι της στον γίγαντα Tavares και στις pick n roll δράσεις γύρω από αυτον, τις οποίες ήθελε να ελέγξει ο Μπαρτζώκας. Έτσι η εντολή ήταν για <full court press> του Walkup πάνω στον Heurtel, και πίεση πάνω στη μπάλα ώστε σε πρώτο βαθμό να δυσκολέψουμε τη δημιουργία του Γάλλου playmaker.

Εδώ βλέπουμε μια τυπική αμυντική λογική του Μπαρτζώκα, στην οποία μετά το <floppy set> των Ισπανών και το deny του Vezenkov στον Yabusele, ελέγχουμε το roll του Poirier με βοήθεια απ την αδύνατη πλευρά, με jump to the ball και packline defence ώστε να αποτραπεί η εύκολη δράση στο ζωγραφιστό. Ναι ο Γάλλος σέντερ δεν είναι και ο καλύτερος passer στο <short roll>.

Στην επίθεση είδαμε διάφορες δράσεις, μια όμορφη συνεργασία στα πρώτα λεπτά είναι η παρακάτω. <Iverson cut> του Σλούκα, ο Dorsey καθαρίζει την πλευρά, η μπάλα ακουμπάει στο post για τον Fall και μετά από <gets action> o Dorsey βρίσκει όμορφα τον Fall για το κάρφωμα. Θα παρακολουθούμε στενά την εξέλιξη του Tyler (1.96m) στο δημιουργικό κομμάτι.

Εδώ να δείξουμε και μια φάση που επαναλήφθηκε πολλές φορές και είναι απόρροια της κίνησης μακριά από την μπάλα που κάνει ο αεικίνητος Vezenkov, που κατέβασε 5 επιθετικά rebs. Ο Sasha αποδεικνύει ότι η αξία της κίνησης μακριά από τη μπάλα δεν αφορά μόνο τα screens γύρω από τα οποία κινούνται οι σουτέρ μιας ομάδας, αλλά και την κίνηση στην πλάτη του αμυντικού σου (beat your opponent) σε διεκδικούμενες μπάλες και ο Sasha απλά δεν σταματάει να το κάνει. Φάσεις σαν τις παρακάτω μας έδωσαν πολύτιμες ανανεώσεις κατοχών.

Το πρώτο δεκάλεπτο ήταν αρκετά έντονο, οι άμυνες είχαν μια παρόμοια λογική, με τα drop coverages των ψηλών κορμιών των centers και τα tags απ’ την δυνατή πλευρά, οι ομάδες έβγαλαν πίεση και έτσι το σκορ έμεινε πολύ χαμηλά (13-10).

B’ ΠΕΡΙΟΔΟΣ

Η Real, όπως πραναφέρθηκε, έπαιζε <drop coverage> με τον Tavares και εδώ θα δείξουμε δύο τρόπους με τους οποίους ο coach μας επιτέθηκε πάνω σε αυτή την άμυνα, με τον Σλούκα. Στην πρώτη φάση ο Κώστας, ξέροντας ότι ο γίγαντας των 2.20μ δε θα πάει επιθετικά πάνω του μετά το <pick n roll>, σουτάρει παίρνοντας και ένα βηματάκι στο πλάι ώστε να δημιουργήσει ακόμη μεγαλύτερη απόσταση.

Δεύτερη φάση απέναντι σε drop άμυνα, στήνεται ένα ωραίο <staggered screen>, ώστε να δημιουργηθεί ακόμη μεγαλύτερη απόσταση μεταξύ του αμυντικού του Κώστα (Heurtel) και του Tavares, που ξέρουμε ότι θα μείνει λίγο πιο πίσω απ το δεύτερο screen. Money to the bank αυτά τα <pull ups> του Κώστα!

Η Real στη δεύτερη περίοδο χρησιμοποίησε και σχήμα με δίδυμους πύργους με τον Poirier στο “4” και τον Tavares στο “5”, κάτι που μας δημιούργησε προβλήματα καθώς, αμυντικά, το σχήμα με Πρίντεζη – Martin έπασχε σε αθλητικότητα και μέγεθος. Όμως κι εμείς χτυπήσαμε τα αργά πόδια του Poirier, ο οποίος δυσκολευόταν να ακολουθήσει τον Πρίντεζη στην άμυνα. Εδώ να δείξουμε και μια φάση στην οποία παίζουμε <show and recover> με τον Martin και βλέπουμε τα ενεργά χέρια του Mckissic στη γραμμή πάσας, κάτι που οδηγεί στο deflection. Θέλουμε ο Martin να μπορεί να υποστηρίξει τέτοιες αμυντικές δράσεις.

Η Real χτύπησε με τον Goss απέναντι στον Σλούκα και βρήκε λίγο ρυθμό, όμως καμία ομάδα δεν μπορούσε να ξεφύγει στο σκορ, καθώς ήταν αμφότερες προσεκτικές και στο κομμάτι του αμυντικού transition. Έτσι το ημίχρονο έκλεισε στο 35-36.

Γ’ ΠΕΡΙΟΔΟΣ

Στην τρίτη περίοδο είδαμε την ίδια πεντάδα με αυτή που ξεκίνησε τον αγώνα με τη διαφορά ότι δίπλα στον Walkup έπαιζε ο Σλούκας. Παρακάτω βλέπουμε άλλο έναν τρόπο για να επιτεθεί κανείς απέναντι σε <low drop coverage>, με τον Walkup να φτάνει στο καλάθι εκμεταλλευόμενος ένα <Gortat screen> (δεύτερο screen πάνω στο drop μετά το pick n roll) από τον Fall.

Ο Ολυμπιακός συνέχιζε να παίζει εξαιρετική άμυνα, αναγκάζοντας τη Real να σκέφτεται την κάθε της κίνηση στην επίθεση και να μην της δίνει καμία εύκολη επιλογή. Εδώ, μετά την εισαγωγική πάσα προς τον Yabusele στο low post, βλέπουμε το double team του Παπανικολάου από την αδύνατη πλευρά (ρισκάραμε συνέχεια το σουτ του κακού σουτέρ Hanga) πιέζοντας τον Yabusele να κάνει κάτι στο οποίο δεν έιναι καλός, δηλαδή να ξεφορτωθεί τη μπάλα από πάνω του. Κατάληξη? Η μπάλα στον πάγκο του Ολυμπιακού!

Ταυτόχρονα, στην επίθεσή μας, αρχίσαμε να  ευστοχούμε σε πολύ κρίσιμα σουτ 3 πόντων, όπως το παρακάτω του Παπανικολάου (τραβήχθηκε γρήγορα στην περιφέρεια), το οποίο προέκυψε από ένα ιδιότυπο <spain pick n roll> μετά το <reject screen> του Σλούκα.

Η Real προηγήθηκε με τη μεγαλύτερη διαφορά της στον αγώνα (43-48 στο 25’) και εκεί ήρθε η πρώτη πολύ κρίσιμη αντίδραση από την ομάδας μας, καθώς κρατήσαμε τους Ισπανούς μόλις στους 4 pts στο δεύτερο πεντάλεπτο της 3ης περιόδου, ενώ εμείς καταφέραμε να σκοράρουμε 11 pts περνώντας μπροστά στη λήξη του δεκαλέπτου με 54-52.  Εδώ θα δείξουμε 2 φάσεις στο κλείσιμό της, που αποδεικνύουν ότι η ομάδα φέτος βρίσκει ισορροπία και στις 2 πλευρές του παρκέ, μέσα από την καθοδήγηση φυσικά από τον πάγκο, αλλά και την οξυδέρκεια και ηγετική φυσιογνωμία των αθλητών της. Και όταν μιλάω για ηγετικές φυσιογνωμίες, απλά να αναφέρουμε ότι στο ματς με τη Real τέτοια εμφάνισε, μεταξύ άλλων, και ο Γιαννούλης Λαρεντζάκης.

Στην παρακάτω πρώτη φάση βλέπουμε μια τυπική αντίδραση της άμυνάς μας φέτος. Drop στην άμυνα στο pick n roll, ελέγχουμε το short roll του Tavares, δημιουργώντας traffic με τον Fall, πάνω στο οποίο πέφτει ο χειριστής της Real. Παίκτες έτοιμοι να βάλουν τα χέρια στη μπάλα και να βγουν γρήγορα προς τους σουτέρ στην close out, πίεση στη μπάλα ξανά από τον Walkup και άμυνα του Fall σε τρίποντο-προσευχή του Heurtel μπροστά στο σκιάχτρο!

Και στην επόμενη φάση φαίνεται η ηγετική φυσιογνωμία του Λαρεντζάκη, για την οποία μιλούσαμε πιο πάνω, αλλά και η γρήγορη σκέψη του (συν την οξυδέρκεια ξανά του Sasha που κινείται για το επιθετικό, το οποίο καταλήγει τελικά στον Martin). Ο Γιαννούλης μέσα σε ελάχιστο χρόνο και χώρο κάνει reject στο screen, αλλάζει κατεύθυνση με σταυρωτή κάτω από τα πόδια διαβάζοντας το πως κινείται ο Rudy στη βοήθεια και τελειώνει με θράσος μπροστά στον Tavares. Larry τι έκανες ρε μεγάλε?

Δ’ ΠΕΡΙΟΔΟΣ

Φτάνουμε λοιπόν στο κρισιμότερο σημείο του αγώνα και η πεντάδα μα ς στο παρκέ είναι Walkup DorseyΛαρεντζάκηςVezenkovMartin. Ο Sasha και ο Λάρι βγαίνουν μπροστά και ευστοχούν σε 2 τεράστια τρίποντα, κάνοντας το 62-56. Ταυτόχρονα στην άμυνα πέφτουν κορμιά με την τριάδα στην περιφέρειά μας να βάζει μεγάλη πίεση, κυρίως στον Goss ο οποίος πλήγωσε πολύ την ομάδα του στο τελευταίο δεκάλεπτο και στις 2 πλευρές του παρκέ. Εδώ βλέπουμε ακόμη ένα δείγμα του τι θέλει να παρουσιάσει ο coachστην άμυνά μας.

Άμυνες σαν αυτή κράτησαν τη Real στους 7 πόντους στο πρώτο επτάλεπτο της 4ης περιόδου, την ώρα που η επίθεσή μας έβρισκε ρυθμό. Εξαιρετικό το παρακάτω play, με το οποίο κάνουμε το 65-56. Ο Dorsey βγαίνει μάλλον ως δόλωμα από το staggered και καθαρίζει την πλευρά και βλέπουμε ένα <twirl> στο πλάι δεξιά, όπου στήνεται ένα side pick n roll με τον Martin να τελειώνει όμορφα.

Ο Dorsey πήρε το όπλο του σε εκείνο το σημείο και με 5 pts έκανε το 70-59 3 λεπτά πριν τη λήξη του αγώνα. Εδώ, άλλος ένας τρόπος να επιτεθείς απέναντι σε drop άμυνα, αν ο αμυντικός παίξει under στο screen. High pick n roll (ο Dorsey ξεκινάει στο logo) με τον Dorsey, o οποίος εκμεταλλεύεται το re-screen και εκτελεί για 3π.!

Η Real έκανε μια τελευταία προσπάθεια μειώνοντας σε 71-68, όμως το καλάθι του Vezenkov που έκανε το 73-68 στα 30 δευτερόλεπτα ουσιαστικά τελείωσε το παιχνίδι. Πολύ σημαντική και η πολύ δυνατή επαφή του Martin πάνω στον Tavares, που τον εμποδίζει, έστω και ελάχιστα, από το να κόψει το floater του Vezenkov.

Συμπερασματικά, πέρα από τη χαρά που μας δίνει μια νίκη απέναντι σε ένα μεγάλο αντίπαλο, είναι κομβικής σημασίας το 2-0 μέσα στο ΣΕΦ, διότι το να κρατάμε την έδρα μας είναι εκ των ουκ άνευ, αν θέλουμε να κυνηγάμε σοβαρά την οκτάδα. Η ομάδα φαίνεται ότι βγάζει σχετικά νωρίς αρκετά θετικά δείγματα εντός του παρκέ και στις 2 πλευρές του γηπέδου. Ο Μπαρτζώκας δείχνει να ξέρει ακριβώς τι ζητάει από τους παίκτες τους και τι θέλει να παρουσιάσει συνολικά. Έχει γίνει καλή στελέχωση, με έμπειρους και φιλόδοξους παίκτες, κάτι που θα μας βγάλει από την δύσκολη θέση σε πολλές περιπτώσεις. Ο Dorsey και ο Walkup στο παιχνίδι με τη Real για παράδειγμα έδωσαν στην ομάδα πράγματα που είχαμε να δούμε χρόνια σε τόσο καλό επίπεδο, όπως η εξαντλητική πίεση του Walkup στη μπάλα και το isolation παιχνίδι του Dorsey.

Προχωράμε με το παιχνίδι στη Βαρκελώνη, που εξ ορισμού θα είναι ένα από τα 2-3 δυσκολότερα μέσα στη σεζόν και θα τεστάρει στα άκρα τις αντοχές αυτής της ομάδας. Οδηγός μας σε αυτό τον μαραθώνιο θα είναι η φιλοσοφία του προπονητή και η δίψα για διάκριση μιας ομάδας με αρκετούς ηγέτες και ποιοτικούς και έμπειρους αθλητές. Προχωράμε δυνατά.

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

1 Comment
Newest
Oldest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Next Post

Aperitif Season 2, Ep.2 - "Real Steel"

Η παρέα του Red Point Guard με τους Charles, Navaho και Thymio […]

Subscribe US Now

1
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x
%d