Encore: It’s time for war

Jon Tsakos

Πρώτες μέρες του Οκτώβρη και η αυλαία της Euroleague για την χρονιά 2021-2022 άνοιξε για την ομάδα του Ολυμπιακού, υπό την παρουσία του κόσμου του, μετά από περίπου ενάμισι έτος (αρχικά μεταβατική περίοδος λόγω προσαρμογής στα νέα δεδομένα προφύλαξης από τον κορωνοϊό και αποχής από την Α1) υποδεχόμενος την, πάντα φιλόδοξη πλην, πληγωμένη Baskonia του Dusko Ivanovic στο ΣΕΦ (απόντες οι Baldwin, Peters). Ας ξετυλίξουμε το κουβάρι της προχθεσινοβραδινής αναμέτρησης, προσεγγίζοντας βαθύτερα τα όσα είδαμε από τον αγώνα

1ο ημίχρονο: Ένταση οι γηπεδούχοι, λάθη οι φιλοξενούμενοι

Ο coach Μπαρτζώκας στο ξεκίνημα επέλεξε τους Walkup, Dorsey, Παπανικολάου, Vezenkov και Fall, ενώ ο coach Ivanovic τους Granger, Marinkovic, Fontecchio, Costello και Nnoko. Οι γηπεδούχοι, μετά το ισορροπημένο πρώτο πεντάλεπτο, άρχισαν να δημιουργούν ρήγματα ποικιλοτρόπως. Με βασικό άξονα την off ball κίνηση μετά την εισαγωγική πάσα στο εκάστοτε play και το ιδανικό διάβασμα στα πολλαπλά soft hedge outs (hedge out στην πλευρά στο pick ‘n’ roll), οι «ερυθρόλευκοι» έβρισκαν εύκολα τρόπο να σκοράρουν, έχοντας τον Walkup ως οργανωτή και τους Vezenkov, Dorsey σε πρώτο πλάνο εκτέλεσης.

Παρακάτω βλέπουμε πώς ο forward του ΟΣΦΠ «χτυπάει» ιδανικά την close out άμυνα του Costello, φτάνοντας έως το goal foul. Η φάση ξεκινά από τα χέρια του Dorsey, ο οποίος λειτουργεί ως δευτερεύοντας χειριστής στο πλάγιο pick ‘n’ roll (πρώτο ρήγμα) με τον Fall και ο Παπανικολάου πασάρει αμέσως στην γωνία, βλέποντας την ανισορροπία στην άμυνα των Βάσκων, οι οποίοι ουδέποτε έδειξαν επαρκή ένταση και ταχύτητα στις αμυντικές περιστροφές τους.

Ο 26χρονος forward είχε 12 πόντους στο πρώτο ημίχρονο, πιστοποιώντας την εδραίωσή του στο κορυφαίο ευρωπαϊκό επίπεδο, μετά την εξαιρετική περσινή χρονιά του στην Euroleague.

Οι φιλοξενούμενοι, από την άλλη, υπέπεπταν σε πολλά, αβίαστα κατά βάση, λάθη, αδυνατώντας να βρουν ροή στην επίθεση. Ως επί το πλείστον η παρουσία των Walkup, Παπανικολάου στην shadow κάλυψη των off ball screens για τους Giedraitis, Fontecchio και Marinkovic ήταν εξόχως καταλυτικό στοιχείο, καθώς οι της Baskonia σπάνια έβρισκαν χώρο για να δράσουν σε πρώτο χρόνο, κάτι που φάνηκε στις ασυνήθιστα για την Baskonia μεγάλες σε διάρκεια επιθέσεις της:

Μοιραία τα προαναφερθέντα αποτυπώθηκαν και στην στατιστική. 14/24 δίποντα, 5/14 τρίποντα, 12 πόντοι από δεύτερες ευκαιρίες, 7 κλεψίματα και 8 πόντοι στο transition, με μόλις 3 λάθη ήταν ο απολογισμός του Ολυμπιακού στο πέρας του πρώτου ημιχρόνου. 7/14 δίποντα, 2/13 τρίποντα για τους Βάσκους, αλλά τα 15 λάθη τους δέσποζαν στην δική της στατιστική (τα περισσότερα αβίαστα οπως προείπαμε).

2ο ημίχρονο: Συνεπής απέναντι στην προσπάθεια επιστροφής των Βάσκων

Στην επανάληψη οι παίκτες του Ivanovic έκαναν μία ύστατη προσπάθεια, ώστε να αλλάξουν τις συνθήκες του αγώνα με μπροστάρη τον Giedraitis. Ο Λιθουανός swingman αποτέλεσε τον κύριο εκφραστή επιθετικών προσπαθειών από πλευράς Baskonia, καθώς η υπερπροσπάθεια του Walkup και στις δύο γραμμές άμυνας επέφερε 4 fouls στα μέσα της τρίτης περιόδου. Στις παρακάτω φάσεις βλέπουμε πόσο υποδειγματικά κινείται ο πρώην παίκτης της Alba, πριν βρει διάδρομο για το καλάθι, περνόντας προς τα μέσα με δεξί drive αρχικά και εκτελώντας για τρεις σε μία από τις ελάχιστες ομαδικές αμυντικές αδράνειες του Ολυμπιακού στο ματς.

 

Η είσοδος του Σλούκα στην θέση του Walkup απεδείχθη καταλυτική, προκειμένου ο Ολυμπιακός να διατηρήσει την διαφορά υπέρ του. Εδώ μέσα από spain pick ‘n’ roll συνεργασία με Fall και Παπανικολάου αξιοποιεί τον αριστερό διάδρομο και φτάνει έως το καλάθι.

Baskonia

Το παιχνίδι κρίθηκε εν πολλοίς με το πέρας της τρίτης περιόδου, καθώς το -19 υπό εκείνες τις συνθήκες ήταν αδύνατο να ανατραπεί. Η προφανής αδυναμία των Βάσκων να δημιουργήσουν ρήγμα, σε πρώτο χρόνο, στην πρώτη γραμμή άμυνας των «ερυθρόλευκων», σε συνδυασμό με τις αργές αμυντικές τους συνεργασίες, όρισαν το τελικό αποτέλεσμα.

Είναι βέβαιο ότι δύσκολα θα παρουσιαστεί τόσο ράθυμη η Baskonia εφεξής. Σαφώς και η απουσία δύο βασικότατων μονάδων της έπαιξε ρόλο στο rotation, αλλά εκτιμούμε ότι στα guards θα χρειαστεί ενίσχυση όσο θα κυλά η χρονιά. Ο Granger οδεύει στα 33 και ο Baldwin αναμένεται να διανύσει μόλις την δεύτερή του χρονιά ως βασικός σε ομάδα της Euroleague. Ο Kurucs έδειξε πως μπορεί να λειτουργήσει συμπληρωματικά ως οργανωτής μισού γηπέδου (διαθέτει pass first νοοτροπία, βλέπει γήπεδο), όμως, δυσκολεύεται στην προσωπική φάση.

Ολυμπιακός

Η ελληνική ομάδα, από την άλλη, παρουσίασε ισορροπία, ένταση και σοβαρότητα καθ’ όλη την διάρκεια του αγώνα, με ορισμένα εύλογα «κενά διαστήματα» στην τρίτη περίοδο, όταν η ομάδα του Ivanovic έκανε ένα μικρό σερί 0-7.

Όσοι χρησιμοποιήθηκαν (εκτός του Λούντζη), έδειξαν ετοιμότητα και εντός πνεύματος αγώνα ασχέτως στατιστικής συνεισφοράς, στοιχείο που έκανε και την διαφορά. Επί παραδείγματι ο Walkup ήταν εξαιρετικός σε άμυνα και playmaking, μέχρι να «φορτωθεί» με fouls, o Dorsey ιδίως στο πρώτο ημίχρονο είχε εξαιρετικά διαβάσματα στις βοήθειες των Βάσκων, όσο έπαιρνε κατοχές ως χειριστής στο pick ‘n’ roll, ο Fall είχε εν πολλοίς καλές τοποθετήσεις στην ρακέτα δίχως να εκτεθεί και παράλληλα υποστήριξε με οξυδερκείς πάσες την κυκλοφορία μπάλας από το short post.

Επόμενη αγωνιστική

Στο επόμενο ματς της δεύτερης αγωνιστικής οι «ερυθρόλευκοι» θα υποδεχθούν την Real στο ΣΕΦ στις 8/10 και ώρα 21:00, σε ένα σπουδαίο test, κόντρα σε μία ανανεωμένη αθλητικά και σε δεξιότητες ομάδα, που «κύκλωσε» τα κενά της σε αθλητικότητα, πόδια και πληθώρα αγωνιστικών χαρακτηριστικών.

Οι προσθήκες των Poirier – αποκτήθηκε στα τέλη της περασμένης χρονιάς – (ψηλός με αντίληψη σε επίθεση και άμυνα, επαρκή παρουσία στο post και με πολύ καλές κινήσεις μέσα από pick ‘n’ roll συνεργασίες), Yabusele (παίκτης ομάδας με τραχύ αμυντικό προφίλ και αλτρουϊσμό στην επίθεση), WilliamsGoss (guard με two way χαρακτηριστικά, μπορεί να λειτουργήσει τόσο ως facilitator/scorer επιθετικά όσο και ως αμυντικός σε on ball και off ball καταστάσεις), Heurtel (σπουδαίος solist αλλά με διαχρονικά θέματα σε έλεγχο του ρυθμού και άμυνα στην μπάλα) και Hanga (ένας εκ των κορυφαίων πλάγιων αμυντικών στην Euroleague) την καθιστούν μία άκρως ενδιαφέρουσα ομάδα φέτος, ιδίως αν αναλογιστούμε και την παρουσία των νεαρών Alocen, Vukcevic.

 

 

 

5 2 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Next Post

Προς το Πάρκιγκ - Μετά την ΑΕΚ

Subscribe US Now

0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x