Διεθνές τουρνουά «Νεόφυτος Χανδριώτης» Review

Λίγο πολύ όλοι περιμέναμε τα φιλικά. Η ομάδα μας είχε λείψει και αρχίσαμε από τα φιλικά να βγάζουμε 5άδες και να συζητάμε για τα συστήματα που είδαμε. Στα φιλικά οι προπονητές δοκιμάζουν αρκετά πράγματα. Ακόμη και λάθος πράγματα, που θεωρούν οι παίκτες πως είναι σωστά. Εκτός αν νομίζετε πως οι προπονητές δεν καταλαβαίνουν όταν οι παίκτες θεωρούν πως κάτι πρέπει να γίνει διαφορετικά.

Δύο φιλικά σε 2 μέρες. Κούραση, βαριά πόδια για τις ομάδες. Όσοι ενθουσιάζεστε με την εικόνα με αντίπαλο την Zenit και αντίστροφα για την εικόνα με την CSKA πρέπει να δείτε διαφορετικά το πώς βλέπετε τον αθλητισμό. Εδώ θα είμαστε τον Φεβρουάριο αν βλέπουμε τον Fall…να κάνει αλλαγές στα 7 μέτρα.. Δοκιμές κάνει ο coach Μπαρτζώκας. Το καλύτερο θα ήταν να μην τα δείχνει η τηλεόραση τα φιλικά.

Όπως καταλαβαίνετε θα αναλύσουμε λίγα πράγματα για τα παιχνίδια, διότι θεωρώ άδικο να αναλύσουμε εξ’ολοκλήρου 2 παιχνίδια σε λιγότερο από 24 ώρες, ενώ η ομάδα βρίσκεται σε προετοιμασία.

Για αρχή το φετινό roster είναι αρκετά πιο ποιοτικό από αυτό της περσινής season. Ο Σλούκας, ως ηγέτης της ομάδας, θα έχει στο πλάι του τους DorseyWalkup και σε 2ο πλάνο ΛαρεντζάκηShaq. Στη θέση “3”, απ’όσα είδα πέρσι και στα 120 λεπτά των τριών φιλικών, υπολογίζει και τον Sasha. Για να παινέψω τα γένια μου γυρίστε σε κείμενο πριν 2,5 χρόνια όταν φώναζα γι αυτόν. Ο πιο αδικημένος ήταν. Στη θέση “3” φυσικά ο Κώστας Παπανικολάου θα κρίνει κατά πολύ την season. Ο καλός Παπανικολάου είναι top παίκτης και στις 2 πλευρές του γηπέδου. Τα τελευταία χρόνια ταλαιπωρείται ιδιαίτερα από τους τραυματισμούς, με τον τελευταίο να είναι πολύ σοβαρός. Αν μπορέσει σε 2-3 μήνες να είναι σε καλή κατάσταση θα ανεβούμε κατευθείαν επίπεδο. Το πιστεύω ακράδαντα.

ΑΜΥΝΑ

Στις άμυνες με αλλαγές, κατά κύριο λόγο, υπάρχει ένα μεγάλο αρνητικό και ένα μεγάλο θετικό. Το ένα στην άμυνα, το δεύτερο στο transition.

Μετά τα screens, κατά πάσα πιθανότητα, ο αντίπαλος θέλει να ‘’παίξει’’ με το <mismatch>, οπότε υπάρχει ανισορροπία ύψους στα rebounds. Ο Ολυμπιακός σε αυτό τον τομέα, ακόμη και γι αυτή την εποχή, δεν ήταν έτοιμος όσο έπρεπε.

Στο transition, το πλεονέκτημα που έχει η άμυνα με αλλαγές, είναι πως εφόσον πάρει το rebound έχει την δυνατότητα είτε για <early offense> είτε και για κατευθείαν επίθεση, αφού και ο αντίπαλος σου δεν έχει προσαρμοστεί και δεν έχει κάνει τις απαραίτητες δεύτερες αλλαγές.

Τα διαστήματα που είναι ο Fall στην πεντάδα θεωρώ ο coach Μπαρτζώκας δεν έχει δείξει στα φιλικά ακόμα το πώς θα παίζει. Ο ψηλός του Ολυμπιακού δείχνει μία κίνηση πίσω, ενδεχομένως να γίνεται και λόγω κούρασης από τους Ολυμπιακούς Αγώνες. Όχι λόγω αγωνιστικής διάρκειας, αλλά συσσωρευμένης κούρασης στο σώμα του.

Το μεγαλύτερο αρνητικό (φιλικά προετοιμασίας τονίζω!) ήταν, μετά την πρώτη αλλαγή στο πρώτο pick, το κακό <close out>. Με την CSKA οι ClyburnShved χτυπούσαν σερί καταστάσεις στο <close out>, δημιουργώντας υπεραριθμία αφού το rotation στην άμυνα δεν προλάβαινε να καλυφθεί και να ρολάρει.

Ο Tyler Dorsey στο φιλικό με την CSKA δεν βρήκε ρυθμό στην επίθεση, κάτι που τον έκανε και αρνητικό στην άμυνα. Συνήθως λέμε, και λένε οι προπονητές, ότι οι ομάδες βρίσκουν ρυθμό από την άμυνα. Όμως υπάρχουν παίκτες που όταν βρουν ρυθμό στην επίθεση θα ανεβάσουν και την πίεση στην άμυνα, κι έτσι γίνονται επιδραστικοί. Παράδειγμα τέτοιου γεγονότος είναι το φιλικό με την Zenit, που ο Ελληνοαμερικανός πίεζε την μπάλα και δεν ήταν αρνητικός στην άμυνα. Στις καταστάσεις που βρίσκεται στην αδύνατη πλευρά λειτουργεί σωστά, αλλά στην άμυνα <2v2> αντιμετωπίζει προβλήματα. Ο παίκτης του πηγαίνει στον ψηλό και ο ψηλός τον βάζει από κάτω. Πρέπει να βρούμε τρόπους να μην πηγαίνει τόσο σε τέτοιες καταστάσεις.

Φαινόμενο Walkup

Η επιρροή του Walkup σε όλη την ομάδα όταν βρίσκεται στο παρκέ είναι ήδη αρκετή. Αν έβλεπε κανείς την στατιστική (Μάνο δεν είναι όλα stats) θα έλεγε έκανε αδιάφορο παιχνίδι. Όμως ήταν πραγματικά καταπληκτικός, κλείνοντας χώρους, καλύπτοντας συμπαίκτες, κυρίως όμως πίεζε την μπάλα και δεν χρειαζόταν ο Σλούκας να κυνηγάει στην άμυνα, κάτι που τον βοηθάει να είναι φρέσκος στην άλλη πλευρά του γηπέδου. Πιο πολύ χαρούμενος φαντάζομαι είναι ο ίδιο ο Σλούκας, που φέτος θα έχει μεγαλύτερη βοήθεια και στις 2 πλευρές. Κομβικός ο αμερικανός guard, που θα είναι ο σωστός bodyguard και όχι μόνο… WalkupΠαπανικολάου στην 1η και 2η γραμμή άμυνας; Καλό…

ΕΠΙΘΕΣΗ

Το δίδυμο WalkupΣλούκας είναι πραγματικά απολαυστικό. Στο συγκεκριμένο δίδυμο ο Σλούκας θα έχει περισσότερες επιθετικές, ή να το πω καλύτερα εκτελεστικές αρμοδιότητες. Όμως το μεγαλύτερο (+) είναι η κυκλοφορία μπάλας και η προσπάθεια να μην κουράζουμε την μπάλα. Όταν συνέβαινε αυτό με τον Shaq, την περσινή σεζόν, εκτός ότι είχαμε γίνει προβλέψιμοι, είναι ο μεγαλύτερος σύμμαχος στην αντίπαλη άμυνα. Όσο περισσότερο dribbling τόσο προσαρμόζεται η άμυνα και τόσο πιο ξεκούραστη είναι η 2η γραμμή άμυνας. Ακόμα κι ένας παίκτης να έχει δώσει λάθος βοήθεια, η ντρίμπλα δίνει τον χρόνο να το διορθώσει. Οι asts πιστοποιούν αυτό που αναφέρω. Στα δύο παιχνίδια στην Κύπρο είχαμε 39 assists, που με βάση την περίοδο που βρισκόμαστε είναι αρκετά ενθαρρυντικό. Ο Dorsey ξέρει να κινείται στο γήπεδο και στις καταστάσεις 5v5, οπότε θα βοηθήσει και ο ίδιος σε αυτό το κομμάτι, χωρίς να εμφανίζεται στην στατιστική. Αναφέρομαι συγκεκριμένα στον Dorsey διότι είναι ο παίκτης που θα έχει, με βάση τον χρόνο συμμετοχής του, το μεγαλύτερο ποσοστό επιλογών.

Στα παιχνίδια στην Κύπρο είχαμε 1.51 Αsts/Τurnover. Αυτό το ποσοστό δεν μπορούμε να πούμε πως είναι καλό, όμως τα περισσότερα λάθη γινόντουσαν στο transition, αφού η ομάδα στο ανοιχτό γήπεδο αρκετές φορές απλά έτρεχε. Σίγουρα θα δουλευτεί από την ομάδα, όμως είναι λίγο προβληματικό να μην μπορούν οι παίκτες να κινηθούν στην σωστή γραμμή (είτε πλευρά). Είδαμε να τρέχουν παίκτες στην ίδια γραμμή, που σε τέτοιες περιπτώσεις αρκεί μόνο ένας αμυντικός για να το καλύψει.

Το dribbling είναι πιο αργό από την πάσα και την μεταφορά μπάλας. Όπως και στο <5v5> η άμυνα θέλει dribbling, έτσι θέλει και στο <transition>. Βέβαια, όλα αυτά δεν έχουν και πολύ νόημα, αν έχουμε θέμα με το rebounding.

Σαν Γιώργος μου αρέσει να αναλύω κυρίως τα αρνητικά πράγματα. Όταν βλέπω τα παιχνίδια για 2η ή 3η φορά, όταν βλέπω κάτι σωστό για την δική μου οπτική λέω οκ ωραίο. Εκεί που στέκομαι είναι το λάθος, αλλά επειδή είπαμε είναι φιλικά και τίποτε παραπάνω θα σταθώ στα θετικά και στα κομμάτια που άρεσαν. Σε αυτά τα παιχνίδια δεν έχει και νόημα να κερδίσουμε. Θεωρώ ο coach Μπαρτζώκας έχει περάσει ήδη την φιλοσοφία του, κυρίως στην επίθεση, γιατί υπάρχει συνεχής κίνηση και για την εποχή σωστές αποστάσεις, που δημιουργούν την όμορφη extra πάσα. Με τους ΣλούκαWalkup γίνεται πιο εύκολη η δουλειά των υπολοίπων, όμως ο coach έχει βάλει στο μυαλό του να φτιάχνει πολλές καταστάσεις με τον Vezenkov στην αδύνατη πλευρά. οδηγώντας την άμυνα σε αδιέξοδο.

Εν κατακλείδι θα ήταν άδικο να αναλύσω φάσεις με gifs είτε με video, διότι βρισκόμαστε σε περίοδο προετοιμασίας και οι προπονητές δοκιμάζουν πράγματα. Όπως είδατε στάθηκα περισσότερα σε ατομικά στοιχεία παικτών, που συμπληρώνουν τα ομαδικά πράγματα που θέλουμε να δούμε.

Κλείνοντας δεν γίνεται να μην αναφερθώ στους VezenkovJean Charles. Ο Βούλγαρος παίκτης του Ολυμπιακού παίζει με μεγάλη αυτοπεποίθηση και σκοράρει από παντού. Όμως η μεγαλύτερη αλλαγή του είναι στο σώμα του και την ταχύτητα του. Γνωρίζαμε πως έχει έφεση στο rebounding, όμως φέτος είναι πιο ταχύς στο <close out>, όπως και στο release. Το τελευταίο είναι το πιο δύσκολο να βελτιώσει ένας παίκτης. Το πόσο γρήγορα θα σουτάρει σωστά. Φέτος υπολογίζεται και στη θέση του small forward.

Ο Jean Charles φέτος θα κάνει, και κρατήστε το αυτό, την καλύτερη του ατομική χρονιά. Ο καλύτερος τακτικά center της ομάδας, παίζει και τις 2 θέσεις εξίσου σωστά. Όχι πάντα καλά, αλλά σωστά.

Η ομάδα φέτος θα είναι όμορφη. Θα δούμε ωραία πράγματα και πολλά θα κρίνουν κάποιοι παίκτες. Κλισέ όμως αν έχουμε ως σταθερές ΣλούκαVezeWalkup, αυτοί που θα δώσουν το κάτι παραπάνω για να ανεβούμε επίπεδο είναι οι ΠαπανικολάουJean Charles και η μεταγραφή…

Τώρα τα αγαπημένα μας ΥΓ…

ΥΓ. 1 Coach όταν είναι ήρεμος είσαι απολαυστικός. Δίδαξε..

ΥΓ. 2 Όσοι αγχώνεστε αν ο Σλούκας θα είναι στο επίπεδο που πρέπει με κάνετε να γελάω, όπως ο Jim Carey στην εκπομπή του David Letterman.

ΥΓ. 3 Από τα φιλικά κρατήστε την κίνηση της επίθεσης, τις σωστές αποφάσεις – αποστάσεις και όχι το αποτέλεσμα.

ΥΓ.4 Με την επιστροφή στον ελληνικό πρωτάθλημα, που με έβρισκε αντίθετο, κάτι λιγότερο από double είναι αποτυχία. Playoffs και double. ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ είμαστε τέλος!

Καλή σεζόν με υγεία σε όλους τους αθλητές.

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Next Post

FROM RPG RADAR ... TO THE MAIN STAGE (Class 2021)

Η off season ολοκληρώνεται και επίσημα σε λίγες ημέρες για τις ομάδες […]

Subscribe US Now

0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x