Πριν ξεκινήσει το παιχνίδι, γνωρίζαμε πως ήταν δύσκολο μετά την εμφάνιση με τη Valencia να βελτιωθούμε σε μεγάλο βαθμό, μέσα σε διάστημα 48 ωρών. Το πρόβλημα όμως της Τρίτης ήταν πνευματικό, κυρίως, και μετά αγωνιστικό. Σε αυτό το επίπεδο και μετά από χρόνια αυτού του προγράμματος, έχουμε καταλάβει πως το πνευματικό είναι πολύ σημαντικό. Να ξεχνάς τις νίκες και τις ήττες γρήγορα. Η Real είναι ο πιο σωστός οργανισμός. Χάνει παίκτες και από μέσα καλύπτει τα κενά. Μεγάλωσε ο Rudy, ήρθε ο Abalde. Έχασε τον Doncic, βγήκε ο Campazzo. Έχασε τον Campazzo βγήκε μπροστά ο Laprovitola. Αυτό δείχνει πόσο μεγάλος προπονητής είναι ο Laso, αλλά και πως του έχουν δώσει τα κλειδιά ολόκληρου του οργανισμού.
Η Real Madrid είναι μία ομάδα με μάκρος στις θέσεις 3-4-5. Οποιοδήποτε αμυντικό πρόβλημα στη θέση 1 καλύπτεται κυρίως από τον καλύτερο ψηλό της Ευρώπης, αλλά και με διαφορά τον πιο dominant τα τελευταία χρόνια. Είναι τέτοια η επίδραση του στο παιχνίδι της ισπανικής ομάδας που είναι αρκετά δύσκολο για σχεδόν όλες τις ομάδες να τον αντιμετωπίσουν. Είναι θηριώδης, αρκετά γρήγορος για το ύψος του, με τα βήματα του καλύπτει γρήγορα τα όποια κενά αφήνει η άμυνα και τέλος τον βλέπουμε να έχει προσθέσει μυϊκά κιλά. Φέτος όμως η Real αντιμετωπίζει αρκετά προβλήματα στα high picks και σε εκτελέσεις από τα 5-5,5 μέτρα. Ο προπονητής του Ολυμπιακού πολλές φορές ακούστηκε να φωνάζει high picks. Σαφώς η επιλογή αυτή πρέπει να διαβαστεί γρήγορα, αφού ο Laso σε οδηγεί στον κεντρικό διάδρομο και πάνω στον Tavares. Το πρώτο τέτοιο σουτ ήταν του Σπανούλη, ενώ μέχρι εκείνη την στιγμή ‘’κουτουλούσαμε’’ πάνω τους. Ο coach B ξεκίνησε με Σλούκα, McKissic, Παπανικολάου, Charles, Ellis με σκοπό να μην βρει κατευθείαν ρυθμό στην επίθεση ο αντίπαλος. Η ομάδα του coach Laso διαβάζει καταπληκτικά την άμυνα του αντιπάλου. Ο Ολυμπιακός είχε επιλέξει να δίνει βοήθεια με πολλά double teams στο post αλλά και βοήθειες όπου δεν ήταν σίγουροι οι παίκτες.
Όπως βλέπουμε εδώ ο Σλούκας δίνει βοήθεια στον Abalde και πρέπει για να γίνει σωστά η περιστροφή της άμυνας, να πάει δηλαδή γρήγορα στον Laprovitola ο Παπανικολάου. Εκεί υπάρχει μία παύση ενός δευτερολέπτου, που δίνει το δικαίωμα στον επιθετικό να σουτάρει. Διαφορετικά θα έκανε πάσα στον Deck, όπου θα πήγαινε ο Γάλλος και ο Shaq στον Randolph.
Αυτή θα ήταν μία σωστή περιστροφή άμυνας. Θέλει χρόνο για να λειτουργήσει και να βρεθεί η χημεία ώστε να γίνεται αυτόματα.
Σε κάθε επίθεση που ο McKissic μάρκαρε τον Deck, η μπάλα πήγαινε σε αυτόν που και μπορεί να απειλήσει αλλά και να διαβάσει αυτό που θα του δώσει η άμυνα. Το φετινό κατέβασμα θέσης στον Deck έχει δώσει μεγαλύτερη δημιουργία από τη θέση 3 στην ομάδα του. Όμως αυτό που με προβλημάτισε αρκετά ήταν πόσο εύκολα ο Laprovitola έβαζε την άμυνα μας τόσο χαμηλά και έμπαινε προς το καλάθι. Αναγκαζόταν η βοήθεια να βγει και έτσι έβρισκε ελεύθερες επιλογές με extra pass η ομάδα του. Η περίοδος έκλεισε με χαμηλό σκορ αφού θεωρώ αυτό ήθελε ο coach B, για αυτό επέλεξε αυτή την πεντάδα. Δεν έψαξε το transition παιχνίδι αλλά με τον Tavares μέσα, το 5-5 είναι αρκετά δύσκολο γιατί οι επιλογές σου είναι έξω από τα 4 μέτρα. Ο Shaq είναι ένας παίκτης που θέλει transition και τον είδαμε αρκετές φορές στην αρχή να πέφτει πάνω στο θηρίο της ισπανικής ομάδας.
Στη δεύτερη περίοδο με τον Garuba στη θέση του Tavares ήταν σίγουρο πως θα βρίσκαμε πόντους και μέσα στο ζωγραφιστό. Μία πολύ όμορφη επίθεση είναι η παρακάτω. Κίνηση απ’ όλους τους παίκτες, όχι παιχνίδι 2v2 που το έχουμε δει σε μεγάλο βαθμό.
Ο Harrison ως παίκτης της αδύνατης πλευράς αφού είναι καλός σουτέρ κρατάει κοντά του τον Llull, ο McKissic με το screen κρατάει ¼ του δευτερολέπτου τον Taylor και κατευθείαν αποκτάς πλεονέκτημα, αφού έχεις δημιουργήσει κατάσταση 2v1 με τον αρχηγό να τελειώνει την φάση.
Στη Τρίτη περίοδο ήταν που θεωρώ παίξαμε αυτό που έπρεπε στην επίθεση. High picks να βγάλουμε έξω τον Tavares από την ρακέτα και να πασάρουμε στον σωστό χρόνο.
Εδώ όλη την δουλειά την κάνει ο Κώστας Παπανικολάου. Στα high picks υπάρχουν 2 πλευρές. Δηλαδή οι παίκτες στις γωνίες που μαρκάρουν είναι και οι 2 στο ένα μέτρο από τον αντίπαλο τους αλλά όχι κάτω από τη ρακέτα που λειτουργούν όταν είναι παίκτες αδύνατης πλευράς. Έτσι αυτόματα αδύνατη πλευρά γίνεται η πλευρά που έχει λιγότερους παίκτες (για την επίθεση), ενώ η άμυνα πρέπει να λειτουργήσει αντίθετα. Στο παράδειγμα που βλέπουμε ο Κώστας Παπανικολάου από την αριστερή γωνία πηγαίνει στις 45 μοίρες και έτσι δεν υπάρχει αδύνατη πλευρά να καλύψει. Αποτέλεσμα αυτού, έτοιμο καλάθι ο Hassan Martin. Ας το δούμε και σε gif ώστε να καταλάβουμε πλήρως την φάση.
Στην άμυνα οι περιστροφές δεν ήταν σε καλό σημείο. Αρκετές φορές χανόμασταν στις περιστροφές και δεν κάναμε ούτε αλλαγές αλλά ούτε και hedge out. Όλοι θα θυμάστε το τρίποντο του Llull στο 79-81, όμως είχαν προηγηθεί άλλες κακές άμυνες. Είμαι σίγουρος ο coach Β δεν είναι καθόλου ικανοποιημένος από τις αντιδράσεις της άμυνας σε αρκετές φάσεις.
Παράγοντας Carroll: Ο Αμερικάνος παικταράς και σε αυτή την ηλικία όντας στο πάγκο για 25 λεπτά μπορεί να μπει στο παιχνίδι και να αλλάξει κατευθείαν το momentum. Επηρεάζει όλη την άμυνα με το που μπει αλλά φυσικά και την ψυχολογία της δικής του ομάδας. Μπορεί να μην παίξει σε 3 σερί παιχνίδια και στο επόμενο να παίξει 10 λεπτά και να σε διαλύσει. Στο παρακάτω play μία ασυνεννοησία μεταξύ των παικτών του Ολυμπιακού οδήγησε σε πολύ εύκολο καλάθι.
Στην αμέσως επόμενη φάση τρίποντο Thomkins με βοήθεια του Carroll. Αυτό αποδεικνύει πόσο σημαντικός μπορεί να γίνει ο Carroll χωρίς καν να ακουμπήσει την μπάλα. Ο McKissic ρισκάρει το σουτ από το 4άρι της Real όντας ολομόναχος, αφού οι περιστροφές μας δεν ήταν γρήγορες αλλά και η ισπανική ομάδα βρήκε γρήγορα τον ελεύθερο παίκτη.
Η αντιμετώπιση του Tavares ήταν πολύ καλή με τα double teams και εδώ θα δούμε μία τέλεια άμυνα. Δεν έπρεπε να πάρει εύκολα την μπάλα ο ψηλός της Real, γιατί αν την πάρει ενώ έχεις κάνει double team, έχει το πεδίο ελεύθερο ώστε να πασάρει. Ο Hassan βγαίνει γρήγορα στον Carroll ώστε να μην σουτάρει αλλά βλέπουμε και σωστή αντίδραση από Vezenkov – McKissic.
Ήμασταν αρκετά βελτιωμένοι στην άμυνα στο low post στο 2ο και δη στην αντιμετώπιση του Tavares. Ο Παπανικολάου σίγουρα έπαιξε σημαντικό ρόλο, αφού κάλυπτε τα κενά, αλλά δεν άφηνε και τον Deck να ποστάρει αρκετές φορές. Επίσης έβγαινε μπροστά από τους ψηλούς (το προσπαθούσε αρκετά και ο Shaq) και όταν ήταν αδύνατη πλευρά και η μπάλα ακουμπούσε στον Tavares οι Charles – Παπανικολάου έπεφταν πάνω του.
Κλείνοντας θα κάνω παραθέσω κάποιες σκόρπιες σκέψεις μου για το παιχνίδι αλλά και ατομικές για τους παίκτες. Αυτές είναι καθαρά δικές μου σκέψεις που σημαίνει ότι θα τις πάρετε όσο σοβαρά αξίζει. Τίποτα περισσότερο.
- Ο Harrison πρέπει να είναι πιο λειτουργικός και πιο ενεργός στην επίθεση. Ο ρόλος του μέχρι τώρα είναι σαν να είναι ανενεργός. Στην άμυνα (κατά την δική μου γνώμη) είναι ο δεύτερος καλύτερος αμυντικός της ομάδας μετά τον Jenkins. Σαν κλασσικός καλός αμερικάνος αμυντικός βάζει πολύ τα χέρια του στην μπάλα, ακόμα και όταν ο αντίπαλος πάει για drive.
- O Vezenkov είναι άλλος παίκτης πια. Βοηθάει και στις δύο πλευρές του γηπέδου και ειδικά στο rebounding. Γνωρίζαμε πως είχε έφεση διότι πηδάει στο σωστό χρόνο αλλά πια μπορούμε να πούμε με σιγουριά πως αξίζει να έχει τον ρόλο του ‘’βασικού’’ τεσσαριού σε ομάδα Euroleague.
- Ο Jean Charles μπορεί να λειτουργήσει και ως 5αρι. Κινείται σωστά στο γήπεδο και είναι ο μόνος από τους (Ellis, Hassan) που μπορεί να διαβάσει το παιχνίδι αλλά και τι του δίνει η άμυνα. Με εκπλήσσει θετικά η απόδοση του και στις 2 πλευρές του γηπέδου.
- Ο Hassan Martin χρειάζεται να διαβάσει τι του δίνει η άμυνα και που να κινείται ώστε να σκοράρει πιο εύκολα. Αυτό που πραγματικά θα τον βοηθήσει όμως να ανέβει επίπεδο είναι να μπορεί να πασάρει στην αδύνατη πλευρά μετά το screen.
- Ο McKissic είναι ο κατάλληλος 7ος – 8ος παίκτης για ΟΛΕΣ τις ομάδες της Ευρώπης. Παίκτης αλλαγής ρυθμού, θα αλλάξει το momentum, θα δώσει ενέργεια. Όμως να με συγχωρείτε δεν θεωρώ πως μπορεί να παίζει 30 λεπτά με τόσες προσπάθειες. Η άμυνα του τις δίνει, αλλά είμαστε και αρκετά στατικοί όταν έχει την μπάλα.
ΟΜΑΔΙΚΑ
Οι περιστροφές μας χθες δεν ήταν καλές. Αυτό συμβαίνει γιατί ακόμα η ομάδα παλεύει να αποκτήσει χημεία. Μην ξεχνάμε σας παρακαλώ πολύ πως έχουμε μήνα Δεκέμβριο. Η ομάδα, ο προπονητής, οι παίκτες, όλοι ψάχνονται να βρούνε ρόλους. Σε κάθε ήττα πέφτουμε να φάμε τον προπονητή, ανεξήγητα θα πω εγώ, γιατί όσοι κριτικάρετε τόσο σκληρά δεν έχετε ιδέα από ομαδικά αθλήματα. Εγώ θα απέχω από αυτή την σκληρή κριτική, γιατί τώρα χτίζουμε. Θα κρίνω, με τις γνώσεις που έχω, την ομάδα σε ένα χρόνο. Μέχρι τότε θα χτίζουμε βήμα-βήμα με τον προπονητή και την ομάδα. Όποιος δεν μπορεί να το καταλάβει αυτό να μην ασχολείται με ομαδικά αθλήματα. Δεν γίνεται να είμαστε ομάδα one and done. Αυτό είναι στο χέρι του προπονητή και της διοίκησης να το περάσει στον κόσμο. Θέλει υπομονή και στήριξη το πλάνο που έχουν θέσει. Πρέπει να βλέπουμε βελτίωση σταδιακά, κάτι που δεν έχουμε δει από παιχνίδι σε παιχνίδι αλλά ούτε και κάποια εισαγωγή καινούργια. Ή έστω δοκιμές. Αυτό όμως δεν θα με κάνει να θέλω να την πέσω στον προπονητή. Ο coach B ψάχνεται και έχει κάθε δικαίωμα να το κάνει. Πιστεύουμε στην ομάδα, αρκεί να το πιστεύουν και οι ίδιοι. Είμαστε στο 7-7 και αν κάνεις μία βόλτα στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης νομίζεις είμαστε στο 4-10. Συνεχίζουμε με 2 παιχνίδια που πρέπει να κερδίσουμε.
ΕΙΜΑΣΤΕ ΣΤΟΝ 3ο μήνα ΤΗΣ ΧΡΟΝΙΑΣ.