Post Game RS #7 @ Zenit St Petersburg

Πολύ σημαντική νίκη πέτυχε η ομάδα μας την Πέμπτη απέναντι στη Zenit του Pasqual με 66-75. Ο Ολυμπιακός έλεγξε απόλυτα το παιχνίδι, πέρα από ένα κακό διάστημα στην 4η περίοδο όταν και η Zenit μείωσε τη διαφορά. Πάμε να δούμε τι μας τράβηξε το ενδιαφέρον από το συγκεκριμένο παιχνίδι.

Καταρχάς ο Μπαρτζώκας ξεκίνησε το παιχνίδι με τους Σλούκα JenkinsΠαπανικολάουLivioMartin, επέλεξε δηλαδή να βάλει 4 πολύ καλούς αθλητές και αξιοπρεπέστατους αμυντικούς γύρω από τον Κώστα, θέλοντας να ασκήσει όσο το δυνατόν μεγαλύτερη πίεση σε κάθε επιθετική προσπάθεια της Zenit. Ο Παπανικολάου επιστρατεύτηκε πάνω στον Pangos, ο οποίος δυσκολευόταν πάρα πολύ να γίνει επιδραστικός στο παιχνίδι των Ρώσων, έχοντας έναν αρκετά αθλητικό παίχτη με ύψος 2.04 πάνω του. Έτσι σταματήσαμε το μπασκετ συνεργασιώ,ν καθώς αποκόψαμε τον μοναδικό δημιουργό του roster των Ρώσων από την υπόλοιπη ομάδα. Ταυτόχρονα, η παρουσία του Livio απέδειξε πόσο σημαντικό είναι να υπάρχει στο παρκέ ένας τέτοιος αθλητής. Ο Livio ήταν εξαιρετικός όταν εμπλεκόταν στην pick n roll άμυνα και βοηθούσε σε σημαντικό βαθμό την αμυντική συνοχή της ομάδας. Όπως βλέπουμε και παρακάτω, στην ίδια φάση κάνει hedge n recover πάνω στο Rivers, δίνει βοήθεια στο drive του Pangos, τρέχει να αμυνθεί στο closeout και τέλος πάει σε παγίδα πάνω στον Hollins βάζοντας ενεργά τα χέρια του στη μπάλα, οδηγώντας σε κλέψιμο και ευκαιρία για τρέξιμο στο ανοιχτό γήπεδο!! Πραγματικά εντυπωσιακό!

Επίσης είναι πολύ καλός help defender, εξαιτίας της αντίληψής σε συνδυασμό με την αθλητικότητά του. Κανένα 4αρι μας δεν μπορεί να κάνει αυτό που βλέπουμε στην παρακάτω φάση, που οδήγησε σε αλλοίωση του lay up του Pangos.

Η άμυνά μας στην αρχή έβαζε μεγάλη πίεση στον αντίπαλο και ταυτόχρονα στην επίθεση βλέπαμε κίνηση από όλους τους παίκτες και ελάχιστη στατικότητα. Η Zenit άλλαζε πολύ εύκολα στα screen στη μπαλα και αυτό ήταν βούτυρο στο ψωμί του Μπαρτζώκα. Παρακάτω βλέπουμε μια δράση που έτρεξε αρκετές φορές ο κόουτς κυρίως στο πρώτο δεκάλεπτο. Μετά τo handoff του Livio και την αλλαγή στο σκριν βλέπουμε τον Livio να δίνει ένα downscreen για τον Jenkins, απενεργοποιώντας την όποια βοήθεια από την δυνατή πλευρά, ενώ παράλληλα ο Παπανικολάου καθαρίζει κ την αδύνατη πλευρά παρέχοντας έτσι άπλετο χώρο στον Hassan Martin να δράσει. Ο Σλούκας έχει δύο επιλογές (JenkinsMartin) και απλά επιλέγει το αυτονόητο από τη στιγμή που και ο Poythress παίζει άμυνα με κατεβασμένα χέρια.

Επίσης άλλη μια ωραία ιδέα, και ουσιαστικά προσαρμογή στο στατικό pick n roll με το Σλούκα, ήταν η παρακάτω. Η μπάλα φτάνει στον Σλούκα ενώ βρίσκεται σε κίνηση και ενώ η άμυνα έχει ήδη αρχίσει να κυνηγάει. Ο Σλούκας βγαίνει από διπλό screen και βρίσκει εξαιρετικά τον Martin μετά το pick n roll, καθώς ο Hollins τον χάνει αφού έχει ήδη εμπλακεί σε 3 screens. Credit στον coach.

Στη δεύτερη περίοδο βρέθηκε στο παρκέ η πεντάδα ΣπανούληςMckissicΠαπανικολάουVezenkovEllis. Η ομάδα βασίστηκε στη γρήγορη μεταφορά της μπάλας, σε αρκετά screens στην μπάλα αλλά και σε κάποια μακριά από αυτή, που σκοπό είχαν να δημιουργήσουν missmatch ώστε να χτυπήσουμε ακριβώς εκεί.

Στη συνέχεια ο coach πέρασε στη θέση 5 τον Πρίντεζη, ο οποίος ανταπεξήλθε αρκετά καλά, έβγαλε ενέργεια στην άμυνα και η αλήθεια είναι ότι επιθετικά του ταιριάζει η θέση περισσότερο, τώρα που έχει μεγαλώσει. Θα έχει ενδιαφέρον να δούμε αν ο coach θα “ελευθερώσει” σε κάποιο βαθμό τη θέση “4”, ώστε να αυξηθεί και ο χρόνος συμμετοχής του υπερπολύτιμου Livio στο rotation (προχθές αγωνίστηκε 22 λεπτά). Σε αυτό το σημείο αξίζει να αναφέρουμε και την εξαιρετική συμπεριφορά του Mcksisic στις αλλαγές στα screens. Μέτρησα 3 φάσεις, 2 στον Gudaitis και 1 στον Thomas, μόνο στη δεύτερη περίοδο όπου ο Mckissic αμύνεται με φοβερή δύναμη, είτε στην άμυνα στο low post είτε στο deny πάνω στους προαναφερθέντες αθλητές της Zenit απενεργοποιώντας οποιοδήποτε missmatch λόγω ύψους. Το ίδιο παρατηρήθηκε και με τους Παπανικολάου και Jenkins, και γενικά ο Μπαρτζώκας φαίνεται να προσανατολίζεται στο να ρίχνει κυρίως τους JenkinsMckissickΠαπανικολάου πάνω στους αντίπαλους χειριστές, αφενός για την προσωπική άμυνα και αφετέρου για να σβήνει σε σημαντικό βαθμό το πλεονέκτημα σε ενδεχόμενη αλλαγή στο screen, λόγω της δύναμης των εν λόγω παικτών μας.

Ουσιαστικά στο πρώτο ημίχρονο δεν επιτρέψαμε στη Zenit να αισθανθεί άνετα ούτε μια στιγμή, παρά μόνο σε κάποιες off ball δράσεις στις οποίες βρήκε τρίποντα από τους Hollins και Rivers. Πριν συνεχίσουμε ας δούμε και μια vintage φάση από τον αρχηγό, που μακάρι να μείνει υγιής φέτος, γιατί έχει πολλά να δώσει.

Στην τρίτη περίοδο δεν άλλαξαν πολλά πράγματα, σε ό,τι είχε να κάνει με αυτά που διαδραματίζονταν στο παρκέ. Η ομάδα μας είχε τον έλεγχο και προκαλούσε όλο και μεγαλύτερα προβλήματα στον αντίπαλο. Ο Pasqual προσπάθησε να μην αλλάζει τόσο γρήγορα στα screens, αλλά ο Pangos ήταν πληγή στην άμυνα, ενώ στην επίθεση προσπαθούσε με αλλεπάλληλα hand offs να βάλει σε κίνηση την ομάδα του, δίνοντας και ρόλο facilitator στον Ponitka. Παρ’ όλα αυτά, η παρουσία ενός μόνο δημιουργικού παίκτη στο roster (την παρουσία του Khvostov ως back up PG μόνο ως φάρσα μπορώ να την εκλάβω), του Pangos τον οποίο είχαμε πνίξει με την πίεσή μας αλλά και η παντελής έλλειψη σε παίκτες που μπορούν να περάσουν με άνεση τον αντίπαλό τους και να δημιουργήσουν ρήγματα, έκανε την επίθεση των Ρώσων αρκετά προβλέψιμη. Ακολουθεί μια φάση στην οποία αποτυπώνεται όλο το επιθετικό πρόβλημα των Ρώσων προχθες το βράδυ.

Και φτάνουμε στην 4η περίοδο όπου η Zenit πήγε να κάνει ολική ανατροπή γυρνώντας από το -17 στο -3 σε σύντομο χρονικό διάστημα. Ο Μπαρτζώκας χρησιμοποίησε ταυτόχρονα στο παρκέ το δίδυμο ΣλούκαςΣπανούλης και αυτό δε μας βγήκε καθόλου, δημιουργώντας προβλήματα και στις 2 πλευρές του παρκέ. Στην περιφερειακή άμυνα γίναμε πιο soft γεγονός που εκμεταλλεύτηκαν οι Ρώσοι, με τον Baron να παίρνει φωτιά από την περιφέρεια βάζοντας έτσι μεγάλη πίεση στην ομάδα μας, καθώς η Zenit άρχισε να ροκανίζει διαρκώς τη διαφορά. Στην επίθεσή μας αιφνιδιαστήκαμε από το τελευταίο χαρτί του Pasqual, δηλαδή την άμυνα ζώνης σε όποια μορφή και αν την παρουσίασε (2-1-2 / 1-2-2 / 2/3 / 3/2). Έλειψε σε εκείνο το σημείο το κάθετο παιχνίδι του Mckissick και γενικά η κίνηση μακριά από τη μπάλα, ώστε να χαλάσουμε τους αμυντικούς σχηματισμούς της Zenit, καθώς παίζαμε πολύ on the ball και ήμασταν στατικοί και ανέτοιμοι τακτικά να σπάσουμε τη ζώνη.

Και φτάνουμε στο σημείο όπου ο Vezenkov βάζει το σουτ της βραδιάς. Να τονίσουμε ότι ο Sasha σε όλο το ματς ήταν πάρα πολύ ενεργός στο να στήνει screen στην μπάλα αλλά και σε καταστάσεις με πολλαπλά screens και φαντάζομαι αυτή είναι μια κατεύθυνση που θέλει να δώσει ο coach, καθώς οποιαδήποτε ολιγωρία της άμυνας μπορεί να δώσει ελεύθερα τρίποντα σe έναν σπεσιαλίστα του είδους (45% φέτος, κομβικός παίκτης σ αυτό το κομμάτι). Μετά από ένα side pick n roll, ο Σπανούλης έχει το καθαρό μυαλό να ξεφορτωθεί ακαριαία την μπάλα 2 φορές και, μετά την κακή περιστροφή της άμυνας της Zenit, ο Sasha στέλνει τη διαφορά στο +6 και δίνει τεράστια ανάσα στην ομάδα, η οποία ως εκείνη τη στιγμή είχε σκοράρει 5 πόντους σε σχεδόν 7 αγωνιστικά λεπτά.

Α, και μιας και μιλήσαμε πιο πάνω για σπάσιμο ζώνης, υπάρχει και ο παρακάτω τρόπος…Τα λόγια είναι περιττά…

Μετά τα δύο αυτά καλάθια ο Mckissick έπαιξε υποδειγματικά το pick n roll με τον Martin, η Zenit δεν κατάφερε να απαντήσει και κάπως έτσι φτάσαμε στο 60-70 και εν τέλει στο 66-75, καθώς στα τελευταία 2 λεπτά δεν άλλαξε κάτι δραματικά.

Συνολικά είδαμε τον coach να εισάγει νέα πράγματα και στις 2 πλευρές του παρκέ, όπως τα πιο εξειδικευμένα pick n roll με πολλαπλές δράσεις, η μεγαλύτερη και πιο στοχευμένη κίνηση στην επίθεση, η βελτίωση της pick n roll άμυνας αφενός με την όσο το δυνατόν λιγότερη εμπλοκή των Σλούκα και Σπανούλη και αφετέρου με την πολύτιμη συνεισφορά του Livio, την χρήση του Πρίντεζη στο 5 και την καλύτερη αμυντική προσήλωση παικτών όπως οι Vezenkov, Martin και Mckissick. Είμαστε ακόμη σε αρχικό στάδιο αλλά προσωπικά θεωρώ ότι ο Μπαρτζώκας είναι η πιο σημαντική μας σταθερά για φέτος και αυτό μας δίνει υπεραξία σαν σύνολο. Είναι δεδομένο ότι θα παρουσιαστούμε ακόμη πιο βελτιωμένοι και ανταγωνιστικοί στο μέλλον, μακάρι να επιστρέψει γρήγορα και ο Harrison γιατί είναι πολύ χρήσιμος παίκτης.

 

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

1 Comment
Newest
Oldest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Next Post

Aperitif Ep.5 (05/11/2020) - Η στενή λεκάνη

O Charles σε κέφια έχοντας άξιο συμπαραστάτη τον Navaho σε ένα ακόμα […]

Subscribe US Now

1
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x
%d