Encore Game 17: Ma il cielo è sempre più blu

terrencenesquik

Καλησπέρα και καλή χρονιά σε όλους! Υγεία, τύχη και τίτλους εύχομαι!

Ξεκίνημα λοιπόν με νίκη στο 2023 για την ομάδα, απέναντι στην Armani, η οποία προερχόταν από 3 συνεχόμενες νίκες και αν μη τι άλλο, έδειχνε κάποια σημάδια ανάκαμψης. Ύποπτο παιχνίδι, κάτι που έγινε αντιληπτό αφού για περίπου 26-27 λεπτά οι Ιταλοί, βρίσκονταν μέσα στο ματς.

Αυτό που περιμέναμε ότι θα κάνει η Armani, ήταν φυσικά να προσπαθήσει να σταματήσει την κυκλοφορία μας, να καταστρέψει με ότι τρόπο μπορεί τη δημιουργία του Fall, δηλαδή να δυσκολέψει την τροφοδότησή του για να μην μπορέσουμε να έχουμε το μέσα – έξω παιχνίδι μας.

Υπό αυτό το πρίσμα, συχνά θα γινόταν γρήγορη αλλαγή ψηλά, κάτι που θα έφερνε μεν σε miss-match τον Fall χαμηλά, αλλά θα δυσκόλευε την πάσα μέσα. Αφού ψηλότερα κορμιά θα ήταν στους κοντούς με αποτέλεσμα οι πάσες προς τη ρακέτα να έχουν μεγαλύτερο ρίσκο, μιας και όχι μόνο θα υπήρχε μικρότερο οπτικό πεδίο σε πρώτη φάση, αλλά και μια overplay αντιμετώπιση χαμηλά, κάτι που σημαίνει ότι θα έπρεπε να ψάξουμε τη λόμπα στην πλάτη της άμυνας.

Εδώ ο Παπ, βλέποντας το overplay στον Fall κάνει πολύ έξυπνα ένα cut προς την μπάλα για να τον απομονώσει ακόμα περισσότερο αφού πιθανή λόμπα προς το καλάθι θα έφερνε τον παίχτη του σε βοήθεια στο σημείο ακριβώς που ο Fall δεν θα έβλεπε και θα έφερνε πιθανό κλέψιμο.

Αν παρόλη την προσπάθεια ωστόσο να μην τροφοδοτηθεί ο Fall, αυτό τελικά γινόταν, τότε σε δεύτερο χρόνο η Armani θα έκλεινε όλη μέσα στη ρακέτα ενδεχομένως και με υποψία double team πάνω στην μπάλα για να δυσκολέψει τώρα τις πάσες του Γάλλου προς τα έξω. Ακόμα, αν ο ψηλός τελικά έπαιρνε την μπάλα πιο πλάγια και όχι κεντρικά στο post, τότε ο center που αμέσως πριν θα είχε αλλάξει, θα βουτούσε στη ρακέτα για να προστατέψει τις πάσες στα κοψίματα στο καλάθι. Παρατηρούμε λοιπόν ότι από πολύ νωρίς η Armani, είχε διαβάσει ένα βασικό πόλο δημιουργίας του Ολυμπιακού και προσπάθησε να διακόψει τη ροή κίνησης ειδικά στην αρχή του παιχνιδιού, εκεί που ο Ολυμπιακός ξεκινάει πάντα πολύ δυνατά.

Αυτό βέβαια που βρήκαμε με την αμυντική προσέγγιση των Ιταλών πάνω στον Fall, ήταν τα σουτ της αδύναμης πλευράς, αφού η προστασία της ρακέτας και το κόψιμο του μέσα έξω, είχε το ρίσκο ότι θα άνοιγε τους χώρους γύρω απ’το τρίποντο. Έτσι με την είσοδο του Σλούκα στο παιχνίδι αρχίσαμε να ξεκλειδώνουμε.

Τόσο με τα spain pick n roll:

 

Όσο και με τα απλά pick n roll:

 

Την ίδια ώρα αμυντικά, προσπαθήσαμε να βάλουμε μπόλικη πίεση στα αντίπαλα guard. Tόσο στον Baron (με τον Walkup να μην τον αφήνει σε ησυχία), όσο και στον Hall (με τον Canaan). Ο Messina συχνά θα έδινε το κατέβασμα στον Melli για να ξεκινήσει το play του με το ξεμαρκάρισμα ενός εκ των δύο, κάτι που μάλλον μας βόλεψε αφού τους κάναμε τη ζωή δύσκολη μέχρι να πάρουν την μπάλα.

Ο Peters έβγαινε μόνιμα σε αλλαγή όταν εμπλεκόταν σε picks με τον Canaan, σε αντίθεση με τον Walkup ο οποίος προσπαθούσε μόνιμα να σπάσει τα screen. Mε την είσοδο των McKissic, Λαρεντζάκη και Black, η τακτική άλλαξε εν μέρει αφού, πήγαμε περισσότερο στο pack the paint και ρισκάραμε την αλλαγή με τον Black, που θα έφερνε ωστόσο μικρότερο miss-match χαμηλά με τον Λάρρυ ή τον McKissic απέναντι σε Hines ή Davies.

Όσο περνούσε η ώρα και με τους Ιταλούς να σουτάρουν με πολύ χαμηλά ποσοστά από μακριά, τόσο στενεύαμε αμυντικά στη ρακέτα βάζοντας όλο και περισσότερα χέρια στην μπάλα, με την άμυνα μας να θυμίζει κάτι από τα περσινά καλά standards.

Ο Σάσα στην επάνοδό του, πήρε ξανά στα χέρια του την μπάλα για το εισαγωγικό play, εκεί που θα ψάχναμε σε πρώτο χρόνο το cut του McKissic στα πρώτα δευτερόλεπτα (κι αν σου κάτσει;), και μετά θα γυρίζαμε σε εργοστασιακές ρυθμίσεις με τον Σλούκα να αποφασίζει. Εκεί όπου, με το φόβο μάλλον του pick n roll (με Bolomboy, Black), ο Messina έδωσε οδηγία για under σε 2-3 φάσεις στο πρώτο ημίχρονο για να πάρει φυσικά ισάριθμες εκτελέσεις του Κώστα και 2/3 τρίποντα. Ρίσκο για να κοπεί και πάλι η δημιουργία, δίνοντας την ευκαιρία για γρήγορο σουτ στον Ολυμπιακό.

Αυτή φάνηκε να είναι και η γενικότερη λογική αντιμετώπισης του παιχνιδιού από τον Ιταλό. Λίγότερη κυκλοφορία, διακοπή της ροής, λιγότερες πάσες, κάτι που θα μας οδηγούσε σε περισσότερες αποφάσεις για ένας μ’έναν. Κάτι που σε ένα βαθμό φάνηκε να λειτουργεί αφού η Armani κρατιόταν μέσα στο παιχνίδι μέχρι και τα μέσα της τρίτης περιόδου.

– ”Don’t break the play” είπε ο Μπι σε ένα time-out, θέλοντας να τους πει πως προφανώς με τον τρόπο τους θέλουν να διακόψουν την κίνηση μας, τους αυτοματισμούς μας. Αλλά ακόμα κι αν έχουμε τη θεωρητικά εύκολη επιλογή του ένας μ’ έναν, θα πάμε εκεί που θέλουμε εμείς και δεν θα μας οδηγήσουν αυτοί στην επιλογή.

Κάπως έτσι ο Ολυμπιακός συνέχισε τη ροή, έκανε αυτό που ξέρει και παράλληλα με τα πολλά deflections πίσω, άρχισε να φέρνει τη διαφορά σε ψηλά επίπεδα και ουσιαστικά να γέρνει το παιχνίδι προς τη νίκη.

Να σημειώσουμε την καλή παρουσία του Black, επιθετικά πήρε την μπάλα στο high-post με στόχο να δει τα cuts to the basket σε πρώτο χρόνο, αλλά πήρε και τους χώρους του χαμηλά σε δεύτερη φάση για την απομόνωσή του.

Ακόμα, τον πολύ καλό Peters που μας ξεκόλλησε αρκετά ειδικά στην πρώτη περίοδο με τα σουτ αλλά και το ότι πήγαινε σταθερά στο rebound. Επίσης, τη διάθεση Canaan στην άμυνα, όχι μόνο στην πίεση στην μπάλα αλλά και στη βοήθεια στο κλείσιμο της ρακέτας, εκεί όπου βρέθηκε αρκετές φορές για να βάλει χέρια στην μπάλα. Για άλλη μια φορά ο Walkup αμυντικά ήταν παντού, αφού την ώρα που κυνηγούσε μανιακά τον Baron για να μην πάρει την μπάλα, είχες την αίσθηση ότι μπορεί να πεταχτεί απ’το πουθενά για να κάνει κι ένα κλέψιμο εκτός φάσης, αλλά ήταν εκεί όταν χρειάστηκε και επιθετικά.

Και φυσικά τον έναν και τον άλλον Κώστα! Ο ένας, ο αρχηγός, βρισκόταν παντού τόσο σε άμυνα όσο και σε επίθεση, αφού και με τον Σάσα να ψάχνεται ακόμα, επιθετικά επιχείρησε πολλά κοψίματα που μας ξεκολλούσαν, και αμυντικά ήταν όπως πάντα εκεί που έπρεπε. Ο άλλος, με το που μπήκε έδωσε μεγάλη κίνηση επιθετικά, σύνδεσε για άλλο ένα βράδυ δυνατή και αδύνατη, ανοίγοντας το γήπεδο και παράλληλα ήταν επιθετικός προς το καλάθι όταν χρειάστηκε.

Πολύ καλή νίκη που μας έφερε σε πενταπλή ισοβαθμία στην πρώτη θέση και μας στέλνει στη διαβολοβδομάδα με καλή ψυχολογία για τα δύο εκτός έδρας παιχνίδια απέναντι σε Monaco και Virtus!

5 2 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Next Post

Pregame vol. 18 @ AS Monaco

Χαίρετε, χαίρετε, καλή εβδομάδα και καλώς ορίσατε στο pregame του παιχνιδιού με […]

Subscribe US Now

0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x
%d