Encore Game 6: Drag the Waters

p3nnyhardaway

Την δεύτερη συνεχόμενη εντός έδρας ήττα γνώρισε η ομάδα μας στο παιχνίδι της Παρασκευής, απέναντι στην Valencia στο ΣΕΦ. Ο τρόπος που εξελίχθηκε το παιχνίδι θύμισε πολύ αυτό με τον Παναθηναϊκό στις αρχές της περυσινής σεζόν, καθώς ήμασταν συνολικά πολύ καλύτερη ομάδα από τον αντίπαλο μέχρι την 4η περίοδο, όπου ανεξήγητα (ή όχι και τόσο) καταρρεύσαμε σαν χάρτινος πύργος.

Πάμε να δούμε πως φτάσαμε σε αυτό το αποτέλεσμα και τι μπορούμε να μάθουμε από αυτό.

Α’ ΔΕΚΑΛΕΠΤΟ

Ο coach ξεκίνησε το παιχνίδι με μια αλλαγή στην 5αδα, καθώς ο Mckissic πήρε τη θέση του Isaiah Canaan. Στο τελευταίο RedPointcast είχαμε συζητήσει ενδεχόμενη μετατόπιση του Canaan στη second unit, κυρίως για το “πάντρεμα” του αμυντικά με παίκτες που μπορούν να παίξουν πιο επιθετική PnR άμυνα ή και switching (BolomboyBlack) κάτι που νομίζω ότι έχει στο μυαλό του ο coach. Επίσης προφανώς μέτρησε και το κάθετο παιχνίδι του Mckissic στην επιλογή να ξεκινήσει.

Αρχικά αντιδράσαμε καλά στο pick n pop που έστηνε η Valencia για τον Dubljevic, κάνοντας έγκαιρα stunting, με τον Mckissic να βάζει πίεση και σε απόσταση μιας πάσας, μην αφήνοντας τους Ισπανούς να βρεθούν μέσα στο γήπεδο. Ταυτόχρονα τιμωρήσαμε δις την έμπνευση των Ισπανών να στέλνουν τον… Dubljevic σε show n recover ή σε blitzing, με τον Fall να κάνει σωστά slip στο screen.

Οι Walkup και Mckissic έκαναν εξαιρετική δουλειά πάνω στους χειριστές της Valencia, οι οποίοι στην καλύτερη κατέληγαν με δυσκολία πάνω στο θηρίο των 2.18 και κατά συνέπεια σε πολύ δύσκολη εκτέλεση. Το traffic που δημιουργήσαμε μας έδωσε τη δυνατότητα να τρέξουμε και στο ανοιχτό γήπεδο, με τον Mckissic να μας δίνει αέρα πόντων με το καλημέρα (14-5). Οι Ισπανοί βρήκαν 4 συνεχόμενα τρίποντα σε εκείνο το σημείο παρότι σε όλες τις κατοχές σούταραν με χέρι απλωμένο μπροστά τους και έτσι κρατήθηκαν κοντά στο σκορ. Η επίθεσή μας συνέχιζε να λειτουργεί εξαιρετικά και έτσι κλείσαμε το 1ο δεκάλεπτο στο 28-22. Εδώ να δείξουμε και 2 ωραίες φάσεις που βγάλαμε.

Β’ ΔΕΚΑΛΕΠΤΟ

Στο δεύτερο δεκάλεπτο ο coach δοκίμασε δίδυμο ΣλούκαCanaan στα guards μαζί με τους ΛαρεντζάκηPetersBlack. Οι Black και Bolomboy στη συνέχεια, ήταν κομβικοί αμυντικά και βοήθησαν να μη φανεί η αδυναμία του σχήματος με ΣλούκαCanaan, για την ακρίβεια κάναμε το καλύτερο μας αμυντικά δεκάλεπτο με αυτό το σχήμα. Εδώ να δείξουμε αυτό που λέγαμε πιο πάνω, δηλαδή τα hedge n’ recover του Black (θετικότατος) στην PnR άμυνα.

Το ίδιο αποτελεσματικός ήταν και ο Bolomboy στην PnR άμυνα, ελέγχοντας με σωστό show την δράση σε πρώτο χρόνο και όποτε χρειάστηκε αμύνθηκε και χαμηλά σε δεύτερη φάση. Κατά συνέπεια οι Ισπανοί δυσκολεύτηκαν πολύ να βρουν εύκολο σκορ μέσα από PnR, ειδικά με τον Jones στον πάγκο, οι HarperRadebaughPrepelic δεν ήταν πρόβλημα για την άμυνά μας. Το πρόβλημα ήταν κάποια πραγματικά παιδαριώδη λάθη στην επίθεση. Αν και το ημίχρονο έκλεισε στο 47-34, στο 2ο δεκάλεπτο πουλήσαμε 8 φορές τη μπάλα και στο ημίχρονο είχαμε συνολικά 12 λάθη, όσο περίπου ο μ.ο. μας φέτος! Λάθος πάσα του Canaan στον Peters πριν περάσει το κέντρο, πάσα του Λαρεντζάκη στον αστράγαλο του Σλούκα σε 2vs1 στον αιφνιδιασμό, πάσα στα χέρια του αντιπάλου σε απλή εισαγωγική του Walkup, αβίαστα και χαζά λάθη που μας στέρησαν την ευκαιρία να ξεφύγουμε με 20+ πόντους στο ημίχρονο και να τελειώσει εκεί το ματς. Αν από αυτά τα 12 λάθη βρίσκαμε 10 πόντους, δε θα πω παραπάνω νομίζω είναι απόλυτα ρεαλιστικό, η διαφορά έφτανε χωρίς υπερβολή τους 23-25 πόντους. Αντ’ αυτού μείναμε στο +13 (47-34). Από +13 το γυρνάς το παιχνίδι, από το +23 όχι.

Γ’ ΔΕΚΑΛΕΠΤΟ

Στην αρχή του 3ου δεκαλέπτου προηγηθήκαμε με τη μεγαλύτερη διαφορά (53-37 στο 22’) και κάπου εκεί ξεχάσαμε να κάνουμε τα βασικά. Το 53-37 έγινε 53-47 σε λιγότερο από 2 λεπτά, καθώς μεταξύ άλλων ξεχάσαμε να επιστρέψουμε στην άμυνα 2 φορές. Ο coach κάλεσε time out και είπε χαρακτηριστικά ότι “νομίσατε ότι το παιχνίδι τελείωσε” και κάπως έτσι πρέπει να ήταν η κατάσταση εκείνη τη στιγμή. Τα ανόητα λάθη συνεχίστηκαν (Παπανικολάου και Mckissic κάκιστες αποφάσεις) και η Valencia έριξε τη διαφορά στο -4 (56-52 στο 26’) αναγκάζοντας τον Μπαρτζώκα να επαναφέρει στο παρκέ τον Σλούκα. Εδώ να δείξουμε και μια ωραία φάση που βγάλαμε σε εκείνο το σημείο.

Δύο τρίποντα του Παπ και οι εμπνεύσεις του Σλούκα όσο ήταν ακόμη φρέσκος ανέβασαν τη διαφορά ξανά στο +13 (69-56) πριν μπούμε στην τελευταία ευθεία.

Δ’ ΔΕΚΑΛΕΠΤΟ

Στο τελευταίο δεκάλεπτο η Valencia αποφάσισε να ανεβάσει την ένταση στην πρώτη γραμμή άμυνας στέλνοντας τον Kyle Alexander πάνω στον Σλούκα μετά την αλλαγή στο screen. Αρχικά το εκμεταλλευτήκαμε ακουμπώντας κυνικά χαμηλά στον Tarik Black, διατηρώντας μια διαφορά 10-12 πόντων. Ειδική μνεία στον Sasha ο οποίος κινήθηκε εξαιρετικά μακριά από τη μπάλα ώστε να τροφοδοτήσει τον Black, μιας και οι Ισπανοί πήγαιναν σε τριπλή αλλαγή και σε front the post. Εδώ δύο τέτοιες φάσεις.

Κι ενώ στην επίθεση βρίσκαμε τρόπο να σκοράρουμε, στην άμυνα οι αργές βοήθειες και τα βαριά πόδια των ΣλούκαVezenkov μας δημιούργησαν πρόβλημα, καθώς η Valencia τους είχε στοχεύσει, παίζοντας PnR με το 4αρι τους. Η Valencia χρησιμοποίησε ένα πολύ ψηλό σχήμα για να κλείσει το ματς, με τον Webb στο “3” και δίδυμο DubljevicAlexander στη frontline, δίνοντας screen στη μπάλα με τον Dubljevic, ώστε ο Jones να πάει σε 1vs1 απέναντι στον Vezenkov ο οποίος συνολικά έμεινε στον πάγκο για μόλις 7 λεπτά. Εμείς είχαμε αποφασίσει να αλλάζουμε σε όλα τα screens, κάτι που αποδείχθηκε λάθος, καθώς δεν έδινε κάποια λύση και έβγαζε τον Walkup εύκολα πάνω από τον Jones και ανάγκαζε την άμυνα να πηγαίνει σε μεγάλα closeouts, δημιουργώντας αχρείαστες ανισορροπίες. Ταυτόχρονα στην επίθεση πάθαμε τρομερό blackout, σκοράροντας 3 πόντους στα τελευταία 5.30’! Η αιχμή του δόρατος ήταν ο Σλούκας, ο οποίος όμως έβρισκε συνεχώς πανύψηλους παίκτες πάνω του και ήταν ήδη επιβαρυμένος, καθώς είχε παίξει σχεδόν όλο το ματς από το 2ο δεκάλεπτο και μετά. Εδώ δύο χαρακτηριστικές φάσεις στις οποίες ο Κώστας δεινοπάθησε.

Το σκορ αγνοούνταν και έτσι η Valencia με τον Jones να βάζει μεγάλο τρίποντο πάνω σε άμυνα, έκανε το 80-77 και έμεινε ζωντανή 2’ πριν τη λήξη. Ακόμη και έτσι όμως θα μπορούσαμε να ελέγχουμε την τύχη του ματς αν απλά βάζαμε τις βολές στο τέλος. Κάτι τέτοιο δεν έγινε και μας πλήγωσε εν τέλει, καθώς οι Σλούκας και Λαρεντζάκης αστόχησαν σε 3 ελεύθερες βολές στο crunch time. Με το σκορ στο 81-79 και με 14 δευτερόλεπτα να απομένουν, ο coach αποφάσισε να μην παίξει άμυνα, γιατί εκείνη τη στιγμή ένιωσε ότι δεν την εμπιστεύεται σε τέτοιο βαθμό και έκανε φάουλ στον Jones, ο οποίος έβαζε τα δύσκολα αλλά έχασε τη μία από τις 2 βολές. Ο Σλούκας έχασε και αυτός βολή στερώντας μας την ευκαιρία να πάμε στο +3 και στην τελευταία επίθεση της Valencia, έγινε ακατανόητο φάουλ κατά την ταπεινή μου γνώμη. Μένουν 3 δευτερόλεπτα και ο Jones έχει κατεβάσει το κεφάλι του, στην καλύτερη θα έκανε ένα πολύ δύσκολο σουτ, ο coach αποφάσισε ότι δεν ήθελε να χάσει από τρίποντο και ο Sasha έκανε φάουλ στον PG των Ισπανών, ο οποίος προφανώς δεν είχε σηκωθεί για να σουτάρει, αλλά το κέρδισε πονηρά… Καθαρό φάουλ δε δόθηκε και στο buzzer beater του Σλούκα, αλλά να ‘χαμε να λέγαμε, όταν προηγείσαι με 13 μπαίνοντας στην 4η περίοδο δεν υπάρχουν δικαιολογίες.

Και έτσι χάσαμε ένα παιχνίδι στο οποίο είχαμε 58% στο δίποντο και 53% τρίποντο, με 24 asts και αξιολόγηση 102-95 υπέρ μας. Ναι, γίνεται να χάσεις ένα τέτοιο ματς, αν έχεις πουλήσει 20 μπάλες με ανόητο τρόπο και δεν βάζεις τις βολές όταν πρέπει. Ο coach πλήρωσε το απίστευτα στενό rotation, δεν καταλαβαίνω γιατί φοβήθηκε την Valencia και έπρεπε να βάλει το ματς με ουσιαστικά 5 παίκτες. Γενικά δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας και υπερβολών, η ομάδα εξελίσσεται και είναι στο χέρι του coach να αναθεωρήσει κάποιες λεπτομέρειες που αποτελούν κακώς κείμενα, τις οποίες είναι δεδομένο ότι έχει εντοπίσει. Never too high, never too low, προχωράμε δυνατά για τη νίκη στο επόμενο παιχνίδι.

ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ ΠΑΙΚΤΩΝ

Bolomboy (6.5) Ακατανόητη επιλογή να παίξει μόνο 7 λεπτά, ήταν θετικότατος στην PnR άμυνα και στα rebounds.

Black (6.5) Αρκετά καλός και στις 2 πλευρές του παρκέ, θα μας βοηθήσει ουσιαστικά στον φετινό μαραθώνιο.

Λαρεντζάκης (5) Εκτός κλίματος, πήρε για κάποιο περίεργο λόγο κρίσιμες αποφάσεις στην 4η περίοδο, ενώ ήταν κρύος.

Vezenkov (9) Σπουδαία προσφορά στην επίθεση, άφησε και την ψυχή του στο γήπεδο, αλλά στο τέλος έγινε στόχος στην άμυνα, καθώς είχε βαριά πόδια. Coach να πάρει και καμία ανάσα ο Sasha, είμαστε μόλις στην 6η αγωνιστική, αν δεν εμπιστεύεσαι τον Peters να παίξει έστω και ένα λεπτό σε ολόκληρο το 2ο ημίχρονο, βάλε τον Bolomboy στο 4 για ινδιάνικο σχήμα.

Walkup (8.5) Πολύ καλός σε όλη τη διάρκεια του παιχνιδιού, στο τέλος δεν πολύ ακούμπησε τη μπάλα αλλά δίνει πολλές λύσεις, έχοντας εξελιχθεί σε εξαιρετικό 2-way παίκτη.

Canaan (5) Και εδώ σε βρίσκω το λόγο που έμεινε στον πάγκο σε όλο το 2ο ημίχρονο, ευελπιστώ ότι ο coach θα βρει τις δράσεις τις οποίες αποδεδειγμένα μπορεί να υποστηρίξει ο παίκτης. Φοβάμαι ότι ίσως ο Μπαρτζώκας δεν υπολόγισε σωστά τα χαρακτηριστικά ενός αξιόλογου παίκτη, ο οποίος αυτή τη στιγμή φαίνεται να ξεκίνησε το μπάσκετ πριν 1-2 χρόνια. Coach είναι στο χέρι σου.

Peters (5) Λίγα πράγματα, λίγο αδιάφορος αμυντικά, και εδώ ο coach ψάχνεται ακόμη.

Σλούκας (8) Βάλε ρε Κωστάρα τις βολές… Θα επανέλθει δριμύτερος, είναι δεδομένο, να δούμε λίγο πως μπορούμε να βγάλουμε την πίεση από πάνω του σε επιθετικές PnR άμυνες, ειδικά στο κλείσιμο των αγώνων.

Fall (7.5) Τελείωσε όλες τις φάσεις στο ζωγραφιστό (5/5 δίποντα), καλά έκανε ο coach που τον ξεκούρασε, καθώς οι έτεροι centers ανταποκρίθηκαν καλά.

Παπανικολάου (7.5) Πολύ γεμάτο παιχνίδι, χρειαζόμαστε τον καλό Παπανικολάου, μόνη ένσταση το λάθος στον αιφνιδιασμό στο κλείσιμο του ματς, το οποίο μας στοίχισε.

Mckissic (6.5) Έπαιξε αρκετά καλά στην άμυνα, επιθετικά ήταν άστοχος και με κακές αποφάσεις γενικά, μπορεί να πιάσει πολύ πιο υψηλά standards.

*Ευχαριστούμε πολύ την Celestie για την φωτογραφία εξωφύλλου του άρθρου. Βρίσκετε τις δημιουργίες της στο twitter και στο instagram.

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Next Post

Red PointCast S4 Ep.5 - Με τον Κωνσταντίνο Μελάγιες

Subscribe US Now

0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x
%d