Europe Swish #7

Billos11

Άλλο ένα επεισόδιο για τη στήλη του Europe Swish, το οποίο θα μας δώσει μια γεύση στο τι έγινε την διαβολοβδομάδα που μας πέρασε. Αν μη τι άλλο ήμασταν μάρτυρες μιας χορταστικής εβδομάδας, από άποψης μπάσκετ. Στην ευχάριστη πλευρά των πραγμάτων να σημειώσουμε, ότι δεν είχαμε πολλές αναβολές και ευχόμαστε να συνεχίσει έτσι και το υπόλοιπο της season.

Στην 24η αγωνιστική ξεχωρίσαμε την αγχωτική νίκη της Efes μέσα στην έδρα της Cska, σ’ έναν από τους καλύτερους αγώνες της χρονιάς με σκορ 97-99. Η ομάδα του Gonzalez προσγείωσε απότομα την αρμάδα του coach Perasovic, αφού κέρδισε με σκορ 81-53. Ο Ολυμπιακός δεν μπόρεσε να μετριάσει την αντίδραση της Real στο δεύτερο ημίχρονο και ηττήθηκε με σκορ 75-67, μέσα στην Wiznik Arena, ενώ ο Παναθηναϊκός ηττήθηκε από την πληρέστερη Monaco μέσα στην έδρα του με σκορ 83-91.

Στην δεύτερη αγωνιστική της εβδομάδας εντύπωση μας έκανε το μεγάλο διπλό της Fenerbahce μέσα στο Mediolanum Forum 60-71, που στο τέλος εξελίχθηκε σε ring πυγμαχίας. Η Unics έβγαλε αντίδραση μέσα στην Zalgirio Arena και πήρε το ροζ φύλλο με σκορ 67-76. Σε ότι αφορά τις ελληνικές ομάδες, ο Ολυμπιακός επέστρεψε στις νίκες με ένα διπλό υψίστης σημασίας μέσα στη Baskonia (62-72) και ο Παναθηναϊκός έχασε μέσα στη Βαρκελώνη 86-60.

Ματς της διαβολοβδομάδας: Cska MoscowAnadolou Efes (97-99)

Χωρίς αμφιβολία ήταν ο αγώνας που δεν θέλαμε να τελειώσει ποτέ. Στην αρχή του αγώνα ο Shane Larkin μπήκε στην ζώνη του λυκόφωτος και μας εντυπωσίασε με την ευστοχία από την περιφέρεια, αφού στο τέλος του ημιχρόνου είχε ήδη σημειώσει 19 pts με 4/5 τρίποντα. Από την ανάπαυλα και μετά όμως την σκυτάλη πήρε ο Hackett, που σημείωσε 19 pts στο δεύτερο ημίχρονο και στο σύνολο 31. Κάτι τέτοιες εμφανίσεις είναι που μας θυμίζουν τον δεινό σκόρερ Daniel της Siena και της Armani και αυτό το λέω γιατί από τον Ολυμπιακό και έπειτα έκανε στροφή στο ρόλο του και εξελίχθηκε σε καλύτερο αμυντικό απ’ ότι scorer. Ωστόσο το ταλέντο του στην επίθεση, με την εξαιρετική μηχανική του σουτ, παραμένει αναλλοίωτο.

Σε γενικές γραμμές ήταν ένας αγώνας ψηλού ρυθμού με αρκετές επαφές και πολλά τρίποντα, κυρίως από την πλευρά των περσινών πρωταθλητών (19/34!! 55%). Το σημείο καμπής σημειώθηκε τη στιγμή που οι Τούρκοι αντέδρασαν άμεσα όταν η Cska προηγήθηκε με 15 pts (59-44), με ένα επιμέρους 21-5 και προηγήθηκαν εκ νέου. Ο αγώνας οδηγήθηκε στην παράταση με εύστοχο μπάσιμο από τον Micic.  Στον έξτρα χρόνο οι γηπεδούχοι ήταν αρκετά άστοχοι με αποτέλεσμα να χάσουν το ντέρμπι με τους περσινούς πρωταθλητές. Κορυφαίος για τους νικητές ήταν ο Larkin (26 pts, 5/7 3pt και 36 pir), ενώ για τους ηττημένους φυσικά ξεχώρισε ο Hackett (31 pts, 6/10 3pt και 32 pir). Μοιραίος για τους Ρώσους ήταν ο Alexey Shved, καθώς είχε αρκετές ευκαιρίες να τελείωνε τον αγώνα από την περιφέρεια, αλλά αστόχησε σε όλους τις προσπάθειές του (0/7 3pt).

MVP της διαβολοβδομάδας: James Nunally

Kι όμως, τι και αν είχε τραυματιστεί στoν αστράγαλο, τι και αν ο Σφαιρόπουλος σκεφτόταν να τον αποδεσμεύσει, ο Αμερικανός forward έκανε το performance της αγωνιστικής, σημειώνοντας 32 pts και 38 μονάδες στο σύστημα αξιολόγησης και κάπως έτσι βοήθησε την ομάδα του να πάρει εκτός έδρας αποτέλεσμα μετά από 3 ολόκληρους μήνες. Η ευστοχία του Nunally ήταν εξαιρετική αφού είχε 6/7 δίποντα και 6/7 τρίποντα.

Προπονητής της διαβολοβδομάδας: Sasa Obradovic

Ο Σέρβος τεχνικός από τη στιγμή που έχει αναλάβει την Monaco, την έχει βάλει σε στεγανά και φαίνεται πλέον και στα αποτελέσματα. Ο superstar της ομάδας Mike James, όσο είχε για προπονητή τον Mitrovic, δεν μπορούσε να ενταχθεί στο σύνολο της ομάδας και γι αυτό το λόγο ο οργανισμός κλήθηκε να επιλέξει μεταξύ αυτού και του Μαυροβούνιου τεχνικού, προκειμένου να δώσει λύση στο μέτριο ξεκίνημα, με βάση τις φιλοδοξίες του συλλόγου. Η επιλογή εν τέλει δικαιώνει την διοίκηση, από τη στιγμή που η ομάδα πλέον δείχνει να έχει δέσει πιο πολύ από ποτέ και να εκμεταλλεύεται το διόλου ευκαταφρόνητο roster της. Ο James δείχνει να διάγει τις καλύτερές του μέρες για τη φετινή season. Ο Dwayne Bacon επιβεβαιώνει αυτούς που τον πίστεψαν όταν φέτος αποφάσισε να κάνει το υπερατλαντικό ταξίδι μετά από γεμάτες και σίγουρα όχι κακές χρονιές στο NBA.

Οι Μονεγάσκοι την εβδομάδα που μας πέρασε πέτυχαν το 2/2 με νίκες απέναντι στον Παναθηναϊκό μέσα στο ΟΑΚΑ και μέσα στον Ερυθρό στην Aleksandar Nikolic Hall. Στον αγώνα της Αθήνας οι Γάλλοι είχαν τον έλεγχο του αγώνα από το 2ο δεκάλεπτο και έπειτα. Έτσι πήραν το ροζ φύλλο του αγώνα όντας αρκετά εύστοχοι από την περιφέρεια (9/21 42.9%), με κορυφαίο τον Mike James (29 pts και 29 μονάδες στο σύστημα αξιολόγησης). Η δεύτερη νίκη όμως για να έρθει ήθελε αρκετές υπερβάσεις. Η ομάδα του Obradovic έκανε μεγάλη ανατροπή από το -20 στο Βελιγράδι. Το στοιχείο που ξεχώρισε είναι, ότι οι φιλοξενούμενοι σημείωσαν 32 ολόκληρες μονάδες σαν ομάδα παραπάνω, έναντι των αντιπάλων στο σύστημα αξιολόγησης. Ο Ερυθρός προηγήθηκε αφού είχε μεγαλύτερα αποθέματα ενέργειας και βρήκε πολλές λύσεις από ατομικές ενέργειες. Η Monaco είχε τον Motejiunas σε εκπληκτική βραδιά και μέσω ομαδικής δουλειάς μπόρεσε να κερδίσει. Μετά από το πέρας αυτής της εβδομάδας οι Γάλλοι δηλώνουν εκ νέου παρών στον συναρπαστικό μαραθώνιο για την οκτάδα.

Ολυμπιακός

Οι ερυθρόλευκοι την εβδομάδα που μας πέρασε σημείωσαν το 1/2 μέσα στην Ισπανία, απέναντι στην πρωτοπόρα Real και στην Baskonia. Ένα γενικό συμπέρασμα είναι ότι η ομάδα επέστρεψε στο κομμάτι του ρυθμού και του physical game, σε επίπεδα 2021. O αγώνας στο Wizink Center ήταν πολύ απαιτητικός, από άποψη ρυθμού και ενέργειας, από τη στιγμή που οι ερυθρόλευκοι έπρεπε να αντιμετωπίσουν κορμιά όπως Yabuselle, Tavares, Poirier αλλά και πόδια όπως Heurtel, Goss. Σε αυτές τις προκλήσεις οι Πειραιώτες σημείωσαν επιδόσεις πάνω από τη βάση. Είδαμε τον Ολυμπιακό να μπορεί να απειλήσει ανά διαστήματα σε set επιθέσεις αλλά και να επιβάλλει το ρυθμό του, όπως επίσης να πηγαίνει πολύ δυναμικά σε όλες τις επαφές. Ένα ακόμα θετικό στοιχείο είναι ότι, σ΄ αυτό το ταξίδι της Ισπανίας, «ξύπνησε» ο Tyler Dorsey. Ωστόσο για να μπορέσεις να πετύχεις ένα διπλό μέσα στη Real απαιτεί να είσαι πολύ καλός σε όλη τη διάρκεια του αγώνα. Και δυστυχώς κάτι τέτοιο δεν συνέβη με την ομάδα του Μπαρτζώκα. Μετά το ημίχρονο έχασε τη συνέπειά της στην επίθεση και αυτό σε συνδυασμό με την αντίδραση που θα έβγαζαν οι γηπεδούχοι μέσα στην έδρα τους, συνετέλεσε στο να χάσουν την ευκαιρία ενός μεγάλου «διπλού».

Τις περισσότερες φορές σε συνθήκες διαβολοβδομάδας όταν μια ομάδα πάει στον πρώτο αγώνα να κάνει μια μεγάλη έκπληξη, ο δεύτερος αγώνας βαφτίζεται μοιραίος. Και αυτό ήταν αρκετά επίφοβο στην περίπτωση του Ολυμπιακού, γιατί κατανάλωσε μεγάλα αποθέματα ενέργειας στην Μαδρίτη. Παρ’ όλα αυτά, στον αγώνα με την Baskonia έδειξε την απαιτούμενη σοβαρότητα και πήρε ένα διπλό-ανάσα, κυρίως για ψυχολογικούς λόγους. Οι Πειραιώτες δεν πήραν άριστα στο κομμάτι της συγκέντρωσης, αφού υπήρξαν στιγμές που φλερτάρανε με το να κάνουν έναν «δικό τους αγώνα»- ντέρμπι. Όμως, στα σημεία καμπής, βρήκαν τις λύσεις μέσα από καλές άμυνες (2 κλεψίματα Walkup και Sasha στο κλείσιμο της 4ης περιόδου) και εκτελέσεις (Παπανικολάου, Dorsey, Sasha) και εξασφάλισαν το ροζ φύλλο. Ο Ολυμπιακός την Πέμπτη αντιμετωπίζει την περσινή πρωταθλήτρια Ευρώπης, σ’ έναν αγώνα που τον θέλει όσο τίποτα μέχρι τον επόμενο. Μια πιθανή νίκη θα είναι εξαιρετική ευκαιρία για να τον κλειδώσει όλο και πιο πολύ στην οκτάδα, να μεγαλώσει διαφορά από τις ομάδες εκτός οκτάδας και να υπερυψώσει την αυτοπεποίθηση της ομάδας για τα καλά.

Παναθηναϊκός

Οι Πράσινοι δεν μπόρεσαν να σημειώσουν νίκη την διαβολοβδομάδα που μας πέρασε, αφού ηττήθηκαν στην έδρα τους από τους Μονεγάσκους και όπως ήταν αναμενόμενο από την Barcelona μέσα στο Palau Blaugrana. Ο Παναθηναϊκός έχει να διαχειριστεί αυτό το διάστημα την απουσία του αρχηγού του, Ιωάννη Παπαπέτρου. Μια απουσία που σ’ ένα τέτοιου είδους roster είναι πολύ δύσκολο να αναπληρωθεί. Τα ευχάριστα για τον coach Πρίφτη είναι ότι βλέπει η καλή απόδοση του Okaro White να παγιώνεται σε άμυνα και επίθεση, επίσης τον Παπαγιάννη να θυμάται τον παλιό καλό εαυτό του μετά τον τραυματισμό του. Σε γενικές γραμμές, το έχουμε αναφέρει πολλές φορές, ο Παναθηναϊκός δεν έχει να περιμένει κάτι από τη φετινή Euroleague, παρά μόνο να «κερδίσει» παίκτες για την μελλοντική χρονιά, αλλά και να είναι σε ετοιμότητα για τους εγχώριους τίτλους.

Τι κρατάμε από την διαβολοβδομάδα

Νομίζω το απόφθεγμα της περασμένης εβδομάδας είναι ότι καμία ομάδα που παλεύει για την οκτάδα, δεν είναι διατεθειμένη να αφήσει βαθμούς σε υποδεέστερες ομάδες. Απόδειξη ότι παρακολουθήσαμε αρκετές ανατροπές που απέτρεψαν ενδεχόμενο «κάζο». Η αλήθεια είναι ότι κάπως έτσι θα πορευτεί η υπόλοιπη season. Ο ανταγωνισμός για την φετινή οκτάδα είναι μεγαλύτερος από ποτέ. Παλεύουν 8 ομάδες για 4 θέσεις, που μέσα σ’ αυτές τις ομάδες βρίσκεται το powerhouse της Cska και η περσινή πρωταθλήτρια Efes. Το έχουμε πει πολλές φορές η μάχη για την οκτάδα είναι μαραθώνιος και όχι 100αρι. Παράδειγμα αυτής της μαρτυρίας είναι το πόσο δυναμικές είναι οι ισορροπίες ως προς τις ομάδες που φορμαρίζονται. Όλες οι ομάδες από τις διεκδικήτριες θα φορμαριστούν και αυτό είναι το μόνο σίγουρο, το στοίχημα είναι τι διάρκεια θα έχουν.

Υ.Γ.1: Ο Walkup σε θέμα άμυνας και μπασκετικής ευστροφίας βρίσκεται σε elite επίπεδα. Στο κομμάτι όμως του shoot υστερεί φέτος σε μεγάλο βαθμό. Ο κάθε παίκτης όμως έχει τα χαρακτηριστικά του, ελάχιστοι είναι αυτοί που όλα τους τα χαρακτηριστικά είναι πάνω από το μέσο όρο. Για αυτό το λόγο δεν χρειάζεται να απαιτούμε πάντα περισσότερα πράγματα. Το λάθος στην επίμαχη επίθεση του Ολυμπιακού μέσα στην Real είναι γιατί ο Walkup με 8 δευτερόλεπτα δεν χτύπησε στο close out για να δώσει πάσα στην αδύνατη πλευρά σ’ έναν καλύτερο shooter.

Υ.Γ.2: Ο Υαbuselle είναι το μεγαλύτερο πολυεργαλείο στην Ευρώπη.

Υ.Γ.3: O 18χρονος Νιγηριανός center της Barcelona ονόματι Nnaji και ύψους 2.08 έχει κινησιολογία που τρομάζει.

 

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Next Post

Προς το Παρκινγκ μετά την Εφές

Subscribe US Now

0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x