Καλή χρονιά, με ειρήνη, υγεία, αγάπη και κάθε καλό σε όλο τον κόσμο!
Καθώς η αλλαγή του έτους συνέπεσε με την ολοκλήρωση του πρώτου γύρου της φετινής Euroleague, ήρθε η ώρα για την καθιερωμένη στατιστική ανασκόπηση προκειμένου να δούμε τι λένε οι αριθμοί για αυτά που βλέπουμε στο αγαπημένο μας πρωτάθλημα.
Για λόγους απλότητας, θα εστιάσουμε μόνο στους επτά (7) βασικούς δείκτες που ερμηνεύουν τη διαφορά πόντων ενός αγώνα ανά 100 κατοχές (NetRTG) για τους γηπεδούχους και τους φιλοξενούμενους (βάσει της συνάρτησης παλινδρόμησης που βλέπουμε κάθε χρόνο), δηλαδή τα ποσοστά στα δίποντα και τα τρίποντα, και το πλήθος αμυντικών και επιθετικών ριμπάουντ, φάουλ και λαθών ανά 100 κατοχές. Επιπλέον, θα αναφερθούμε και στον αριθμό κατοχών των ομάδων (possesions) για να αποκτήσουμε μία ιδέα για το ρυθμό των αγώνων.
Οι δείκτες της Euroleague
Κατοχές (Possessions)
Χρησιμοποιώντας δεδομένα από την PRO έκδοση του https://3stepsbasket.com, παρατηρούμε πως στο φετινό πρώτο μισό της σαιζόν έχουμε περίπου 0.18 κατοχές περισσότερες ανά αγώνα σε σχέση με το αντίστοιχο διάστημα πέρυσι. Οι διαφορές ανά ομάδα αντικατοπτρίζονται στο παρακάτω γράφημα, όπου αποκαλύπτονται κάποιες θεαματικές μεταβολές. Οι Maccabi, Bayern, και ASVEL αύξησαν κατά πολύ τις κατοχές τους ανά αγώνα, ενώ Ολυμπιακός, Βαλένθια, Μονακό και Άλμπα τις μείωσαν σημαντικά. Αξίζει να σημειωθεί πως όσο πλησιάζουμε προς το τέλος της RS αναμένουμε όπως και πέρυσι ο μέσος όρος των κατοχών να μειωθεί (πέρυσι ο συνολικός μέσος όρος στο τέλος έπεσε κατά περίπου 1 κατοχή).
Ευστοχία σε σουτ
Ο μέσος όρος ευστοχίας στα δίποντα διαμορφώθηκε στο 54.5% φέτος έναντι 53.6% στο αντίστοιχο διάστημα πέρυσι (μικρή αύξηση). Ο αντίστοιχος μέσος όρος στα τρίποντα ήταν φέτος 36% έναντι 36.1% πέρυσι, μεταβολή η οποία μπορεί να θεωρηθεί σχεδόν ασήμαντη. Η αναλογία στα σουτ που επιχειρούνται δεν φαίνεται να έχει κάποια αξιοσημείωτη μεταβολή. Στα παρακάτω γραφήματα φαίνονται οι επιδόσεις των ομάδων σε δίποντα και τρίποντα συγκριτικά και με τις περσινά τους ποσοστά ευστοχίας.
Ριμπάουντ, φάουλ και λάθη
Οι μέσοι όροι των ριμπάουντ ανά 100 κατοχές εμφανίζουν πολύ μικρή αύξηση (~0.3) φέτος σε σχέση με το αντίστοιχο διάστημα πέρυσι, τόσο στα αμυντικά όσο και στα επιθετικά. Τα φάουλ εμφανίζουν μία σημαντική μείωση (~1.5 ανά 100 κατοχές) σε σχέση με πέρυσι, το οποίο σημαίνει κατά προσέγγιση ένα λιγότερο φάουλ ανά αγώνα. Αυτό δημιουργεί την απορία αν είναι θέμα προσέγγισης των ομάδων ή της διαιτησίας. Τέλος τα λάθη κυμαίνονται σχεδόν στα ίδια επίπεδα με πέρυσι.
Το Offensive Rating (OffRTG) και η «ποιότητα»
Τέλος, το OffRTG παρουσιάζει μία αύξηση κατά περίπου 1 πόντο (~113.7) στον φετινό πρώτο γύρο σε σχέση με το αντίστοιχο διάστημα πέρυσι. Αυτό το γεγονός σε συνδυασμό με την πολύ μικρή άνοδο των κατοχών, τα σχεδόν αμετάβλητα ποσοστά στα τρίποντα και τη μικρή αύξηση στα ποσοστά των διπόντων, φαίνεται να διαψεύδει αυτούς που μιλάνε για πτώση της ποιότητας της Euroleague λόγω της αποχώρησης κάποιων σημαντικών παικτών για το NBA (πχ Vezenkov, Micic, Exum). Βέβαια, βρισκόμαστε ακόμα στα μισά της σαιζόν, ύστερα από ένα κοπιαστικό καλοκαίρι λόγω Mundobasket (και τα ερωτηματικά που μπορεί να εγείρει στην προσέγγιση και την αμυντική ένταση των ομάδων) οπότε το ερώτημα θα απαντηθεί με βεβαιότητα στη λήξη της.
Ο Ολυμπιακός
Στα προηγούμενα γραφήματα φάνηκαν οι βασικές διαφορές του Ολυμπιακού σε σχέση με πέρυσι. Ο Ολυμπιακός είναι 9ος σε ποσοστό ευστοχίας στα δίποντα (54.8% φέτος έναντι 59.7% πέρυσι στο αντίστοιχο διάστημα) και 8ος σε ποσοστό ευστοχίας στα τρίποντα (36.3% έναντι 38.5% πέρυσι). Όσον αφορά την άμυνά του, οι αντίπαλοί του σουτάρουν με το 3ο χειρότερο ποσοστό στα δίποντα (51.7% φέτος – 3ος, ενώ πέρυσι στο ίδιο διάστημα 52.7%), ενώ είναι 10ος στην άμυνα στο τρίποντο καθώς οι αντίπαλοί του σουτάρουν με 36.2% (πέρυσι στο ίδιο διάστημα ήταν το ποσοστό των αντιπάλων στα τρίποντα ήταν 39.6%). Με λίγα λόγια, η άμυνά του εμφανίζει σαφή σημάδια βελτίωσης σε σχέση με πέρυσι, ίσως μη ικανοποιητικής στην άμυνα στο τρίποντο, ενώ η επίθεσή του δείχνει προβληματική, ιδιαίτερα στα δίποντα. Βέβαια, οι αριθμοί αυτοί πρέπει να συνδυαστούν με τις επιλογές των αντιπάλων, την ποιότητα των αντίστοιχων σουτ πέρυσι και φέτος, καθώς και τη σημαντική του πτώση στο ρυθμό.
Αν αναρωτιέστε «που κολλάνε οι κατοχές» να σας ενημερώσω πως αχνοφαίνεται μία συσχέτιση της τάξης του 0.4 ανάμεσα στο pace και τις κατοχές με το OffRTG του Ολυμπιακού, αλλά το δείγμα των 17 αγώνων είναι σχετικά μικρό για να βγάλουμε ξεκάθαρο συμπέρασμα – προς το παρόν ας το κρατήσουμε σαν ιδέα για το μέλλον.
Στον τομέα των ριμπάουντ, ο Ολυμπιακός παίρνει περίπου ένα επιθετικό περισσότερο και μισό αμυντικό λιγότερο ανά 100 κατοχές σε σχέση με πέρυσι, ενώ οι αντίπαλοί του παίρνουν αντίστοιχα ένα επιθετικό και τρία αμυντικά περισσότερα ανά 100 κατοχές. Μιλώντας σε ποσοστά επί των διαθέσιμων ριμπάουντ η ομάδα μας παίρνει το 70.1% (6οι) στην άμυνα και το 30.9% (12οι) στην επίθεση. Εδώ φαίνεται πως υπάρχει πρόβλημα, οπότε ας ψάξουμε τι συμβαίνει ανά χρονική περίοδο (ευχαριστούμε https://3stepsbasket.com για τη δυνατότητα να βλέπουμε τι συμβαίνει ανά περίοδο και στα δύο τελευταία πεντάλεπτα)
Στα αμυντικά ριμπάουντ υπάρχει μία χαλάρωση στο 2ο και το 3ο δεκάλεπτο, ενώ στη συνέχεια επανερχόμαστε στα στάνταρ μας (Fall effect?). Στα επιθετικά ριμπάουντ όμως, ενώ ξεκινάμε με το εντυπωσιακό 37% στο πρώτο δεκάλεπτο, η αποτελεσματικότητά μας φθίνει σταδιακά για να φτάσουμε στο ισχνό 24.7% στο τελευταίο πεντάλεπτο (15οι στο συγκεκριμένο χρονικό διάστημα). Τακτική επιλογή ή έλλειψη έντασης; Μήπως να ρωτήσουμε τους προπονητές του X (πρώην twitter). Μπα, ας το αφήσουμε στην κρίση του καθενός που κατάφερε να φτάσει μέχρι εδώ.
Στα φάουλ τώρα, ο Ολυμπιακός κάνει ~1.3 περισσότερα ανά 100 κατοχές σε σχέση με πέρυσι στο ίδιο διάστημα. Στα δε λάθη, η ομάδα μας κάνει περίπου 1 λιγότερο ανά 100 κατοχές, το οποίο όμως πιθανότατα σχετίζεται και με τον αργότερο ρυθμό. Τέλος, στα λάθη των αντιπάλων, η ομάδα μας τους αναγκάζει σε ~2.3 λάθη λιγότερα ανά 100 κατοχές σε σχέση με πέρυσι. Βελτιώθηκαν οι άλλοι τόσο πολύ; Διάβασαν την άμυνά μας; Ή μήπως πάλι εμείς έχουμε μικρότερη αμυντική ένταση;
Ας κρατήσουμε αυτά προς το παρόν, νομίζω πως σας κούρασα αρκετά αλλά ελπίζω να βγάλατε χρήσιμα συμπεράσματα και θα επανέλθουμε σύντομα με το μέρος Β (παλινδρομήσεις).
Κλείνουμε, προς το παρόν, όπως ξεκινήσαμε: Καλή χρονιά, υγεία, αγάπη, ειρήνη και κάθε καλό σε όλο τον κόσμο!

