SIDX: Success Index

Το μοντέλο (SIDXSuccess Index) λειτουργεί ως εξής:

Έχει μια κλίμακα αξιολόγησης από -100 έως +100 πόντους και συμπεριλαμβάνει σε ποσόστωση 40% Ελληνικό Πρωτάθλημα, 10% Ελληνικό Κύπελλο και 50% Ευρωπαϊκές διοργανώσεις. (50-50 Ελλάδα / Ευρώπη) Στη συνέχεια υπολογίζοντας τις νίκες με ένα βαθμό δυσκολίας αναλόγως το επίπεδο της διοργάνωσης και τη φάση που επιτυγχάνονται, προσθέτει πόντους για τις νίκες και αφαιρεί από τις ήττες. Τέλος για κάθε διοργάνωση δίνει πόντους (20% των συνολικών πόντων π.χ. Ελληνικό πρωτάθλημα 10% x 40π = 4π ως μπόνους για την πρόκριση στα Play Off, Τελικούς η F4 και 10% = 4π για την κατάκτηση του τίτλου) Με αυτό τον τρόπο το μοντέλο ανταμείβει ανάλογα αριθμό νικών με επίπεδο δυσκολίας και κατακτήσεις τίτλων. Ακολουθούν αναλυτικά οι παραδοχές του μοντέλου

Ελληνικό Πρωτάθλημα = 40 πόντοι

Επίπεδο δυσκολίας αγώνα κανονικής περιόδου = 0,9

Bonus πρόκρισής στα Play Off = 1π (2,5% των 40π)

Επίπεδο δυσκολίας αγώνα Play Off = 0,9

Bonus πρόκρισής στoυς τελικούς = 2,5π (6,25% των 40π)

Επίπεδο δυσκολίας αγώνα Τελικών = 2

Bonus κατάκτησης τίτλου = 4π (10% των 40π)

 

Ελληνικό Κύπελο = 10 πόντοι

Τελική κατάταξη

Τοπ16 = 0π, Τοπ8 = 1π, Τοπ4= 5π, Τελικός= 7π, Κυπελλούχος = 8π

Bonus κατάκτησης τίτλου = 2π (20% των 10π)

(Για το Κύπελο επιλέχθηκε η διανομή πόντων ανά φάση καθώς ο αριθμός αγώνων και το επίπεδο ανταγωνισμού ανά φάση δεν συνδέονται)

 

Ευρωπαϊκές διοργανώσεις = 50 πόντοι

Επίπεδο δυσκολίας αγώνα κανονικής περιόδου = 1

Bonus πρόκρισής στα Play Off = 2π (4% των 50π)

Επίπεδο δυσκολίας αγώνα Play Off = 1,8

Bonus πρόκρισής στo F4 = 3π (6% των 50π)

Επίπεδο δυσκολίας αγώνα F4 = 2,4

Bonus κατάκτησης τίτλου = 5π (10% των 50π)

 

Υπολογίζοντας τους πόντους που συλλέγει μια ομάδα στις 3 διοργανώσεις καταλήγουμε στον δείκτη SIDX pts που μας επιτρέπει να αξιολογήσουμε την επιτυχία η αποτυχία μιας ομάδα από έτος σε έτος και των προπονητών μεταξύ τους. Αυτό σημαίνει πως μια ομάδα που θα κερδίσει όλους τους αγώνες που θα δώσει μπορεί να μαζέψει +100π και αν τους χάσει όλους -100π. Προφανώς όπως γνωρίζουμε στο μπάσκετ σπανίως μια ομάδα κερδίζει / χάνει όλους τους αγώνες που δίνει ως εκ τούτου οι ακραίες τιμές υπάρχουν μόνο και μόνο σαν όρια. Όπως προανέφερα η σύγκριση αυτή έχει νόημα μόνο με βάση την συνολική παρουσία της ομάδας σε Ελλάδα και Ευρώπη στην διάρκεια του χρόνου. Για να αποκτήσει λοιπόν μεγαλύτερο ενδιαφέρον η σύγκριση ομαδοποίησα ανά κατηγορία τις επιδόσεις ώστε να μπορούμε να συγκρίνουμε Συνολικά αλλά και ανά Πρωτάθλημα, Κύπελο και Ευρωπαϊκές διοργανώσεις. Η κατηγοριοποίηση έγινε εν είδη Likert scale.

ΠΙΝΑΚΑΣ Α

Likert

Φυσικά μπορούμε πάντοτε να χρησιμοποιούμε το SIDX pts για σύγκριση μεταξύ ομάδων / προπονητών που ανήκουν στην ίδια κατηγορία π.χ. οι ομάδες του 2011-12 και του 1996-1997 ανήκουν στην κατηγορία Very Good αλλά έχουν μικροδιαφορές στους πόντους που κατέκτησαν ανά διοργάνωση και συνολικά.

Αυτό που μπορεί να προσφέρει αυτό το μοντέλο είναι μια ομοιογενή κατάταξη με κοινά κριτήρια αξιολόγησης για όλες τις ομάδες που παρουσίασε ο σύλλογος από το 1947. Με ένα απλό σορτάρισμα μπορεί κάποιος να δει και ανά έτος και ανά διοργάνωση αλλά και ανά προπονητή από το φίλτρο δεξιά το δείκτη SIDX και να αξιολογήσει ποσοτικά την επιτυχία μιας ομάδας / προπονητή και το τι έχει συμβεί μέχρι σήμερα. Το μοντέλο δεν θα εξηγήσει ποτέ τις επιπτώσεις από τους εξωγενείς παράγοντες (τύχη, διαιτησίες, τραυματισμούς, επίπεδο αντιπάλων) ούτε το τι μπάτζετ διαχειρίστηκε ο κάθε προπονητής αλλά θα μας αναδείξει τους καλύτερους τους χειρότερους βάση αποτελεσμάτων και που βρισκόμαστε σήμερα εν έτη 2018 σε σύγκριση με άλλες χρονιές.

 

ΠΙΝΑΚΑΣ AVG SIDX ανά προπονητή

coach tbl

Αναλυτικά μπορείτε  να βρείτε τον υπολογισμό του SIDX στον ακόλουθο σύνδεσμο:

https://public.tableau.com/shared/GXHZNQJKR?:display_count=yes

 

Subscribe US Now