Combometer και γορδιος δεσμός

Red Emerald

Με τον μεταγραφικό σχεδιασμό των ομάδων σε πλήρη εξέλιξη, το νέο project της Euroleague με τις 16 ομάδες προ των πυλών, και τις αλλαγές στο Salary cap του ΝΒΑ-  το φετινό μεταγραφικό παζάρι έχει αποκτήσει περισσότερο ενδιαφέρον από ποτέ. Από τη μια βλέπουμε παραδοσιακές ομάδες να χάνουν βασικούς παίκτες (Ρεάλ – Σέρχι, Ρουντι (?), Φενέρ – Ούντο, Βέσελι (?) και από την άλλη μια σειρά από νεαρούς ευρωπαίους αστέρες (Μπερτράνς, Σατοράνσκι, Τζεντίλε, Σάριτς, Παπαγιάνης) να φεύγουν άρον άρον για το μαγικό κόσμο του ΝΒΑ με συμβόλαια πολλών εκατομμυρίων $ και πιθανότατα χωρίς να είναι και απολύτως έτοιμοι. Μέσα σε αυτή την κατάσταση ο Ολυμπιακός μοιάζει να ζει στον κόσμο του αφού έκλεισε το ζήτημα Σπανούλη με τον σωστό τρόπο, αντικατέστησε το κενό του Χάντερ με μια επιλογή (Μπριτς) παίκτη με στοιχεία αθλητικά και αμυντικά κυρίως – κίνηση που του έχει βγεί στο παρελθόν – και πλέον στις αρχές Ιουλίου – ψάχνει μόνο 2 παίκτες  για να ολοκληρώσει το φετινό του ρόστερ ενώ γύρω του το σύμπαν καίγεται.

 

Στην πραγματικότητα όλη η μεταγραφική ουσία είναι ο περιφερειακός που θα αποκτηθεί – αφού ο 2ος παίκτης θα είναι στη θέση 4 (πίσω από τον Πρίντεζη) και θα έχει περισσότερο συμπληρωματικό ρόλο για να αφήσει χώρο και χρόνο στους Παπαπέτρου, Αγραβάνη να εξελιχθούν. Όπως λίγο πολύ έχουμε όλοι καταλάβει είναι οι κοντοί που καθορίζουν τις τύχες των ομάδων στην Ευρωλίγκα γιατί οι πραγματικά καλοί ψηλοί είναι δυσεύρετοι στο παγκόσμιο μπάσκετ και με το που τους πάρουν είδηση από το ΝΒΑ έχουν ήδη κλείσει εισιτήρια και έχουν φύγει. Με την λειψανδρία λοιπόν στους ψηλούς και την παγκόσμια τάση για small ball (χαμηλά σχήματα) οι Ευρωπαϊκές ομάδες επιλέγουν αθλητικούς ψηλούς χωρίς ιδιαίτερα τεχνικά προσόντα και αυτό απαιτεί να τους υποστηρίξουν με κοντούς που μπορούν πρωτίστως να τους τροφοδοτήσουν αλλά ταυτόχρονα και να καλύψουν την αδυναμία τους στο σκορ από προσωπική φάση (λόγω της έλλειψης παιχνιδιού από το ποστ). Δεν είναι τυχαίο πως στις 5 πρώτες θέσεις των σκόρερ στην περσυνή σαιζόν της Euroleague βρίσκουμε (Ντε Κολό, Ντιλεινι, Τεόντοσιτς, Μπουρούση και Άνταμς) 4 κοντούς και μόνο ένα ψηλό (από τους ελάχιστους με σοβαρό παιχνίδι ποστ στην EL μαζί τους Τόμιτς, Μπίλαν και Ντειβις).

 

Μέσα σε αυτό το πλαίσιο ξεκίνησε και η κουβέντα για τι είδους κοντό ψάχνουμε – πρέπει να είναι οργανωτής, σκόρερ / δημιουργός, καλός στο ανοιχτό γήπεδο, floor commander στο σετ, καλός μακρινός σουτέρ, ικανός στο drive κλπ. Το πρόβλημα θα ήταν πιο ξεκάθαρο εάν ο ρόλος του Χάκετ δεν είχε αλλάξει πέρυσι με την μεταφορά του στη θέση 1 (PG) και την απόκτηση του Όντομ που μας μπέρδεψε όλους. Η ομάδα κατέρρευσε στο Τοπ16 ειδικά στο δημιουργικό κομμάτι από την περιφέρεια αφού τα περιμέναμε όλα από τον Vspan – και παρόλα αυτά σε ελάχιστες στιγμές ζητήθηκε από τον Χάκετ να αναλάβει το ρόλο του δημιουργού / εκτελεστή παρότι στο παρελθόν είχε διακριθεί κυρίως σε αυτό. Όλοι τότε θυμηθήκαμε την απώλεια του Σλούκα αλλά στην ουσία αυτό που έλειπε δεν ήταν ένας ακόμα combo guard (γιατί τον είχαμε στο πρόσωπο του Χάκετ) αλλά η λανθασμένη επιλογή να μεταφέρουμε τον Χάκετ στο 1 για να βρεί χώρο ο Όντομ. Τι γίνεται όμως φέτος? Το πρόβλημα λύνεται με 2 τρόπους α) την απόκτηση ενός PG με χαρακτηριστικά διαφορετικά από τον Μάντζαρη π.χ. ένα οργανωτή τύπου Γιόβιτς ή β) με την απόκτηση ενός combo guard και τη διατήρηση του Χάκετ στη θέση 1. Παρότι η δική μου επιλογή θα ήταν η (α) η ομάδα δείχνει να επιλέγει το (β) combo guard λοιπόν … με τι όμως μοιάζει αυτό το εξωτικό φρούτο?

 

Σύμφωνα με τους ειδικούς το combo guard είναι η μετεξέλιξη του σύγχρονου περιφερειακού παίκτη αφού συνδυάζει τα χαρακτηριστικά τόσο του Point guard όσο και του Shooting Guard. (οι Αμερικανοί έχουν μάλιστα δημιούργησαν ειδική ορολογία για τους παίκτες που καλύπτουν 2 θέσεις tweeners από το in between)  Οι combo guards είναι συνήθως παίκτες γύρω στα 190cm (+/- 5cm) οι οποίοι έχουν την ικανότητα να καλύπτουν και τις 2 θέσεις είτε λόγω αθλητικών προσόντων είτε λόγω των λεγόμενων intangibles skills όπως leadership, court vision, controlling the tempo, decision making.

Τα Combo guards χαρακτηρίζονται από τον καλό χειρισμό της μπάλας και την ικανότητα τους να δημιουργήσουν φάση 1-on-1 με διείσδυση είτε απειλώντας με σουτ από μακριά. Παρότι στην Ευρώπη έχουμε αρκετά παραδείγματα παικτών που κυριάρχησαν με χαρακτηριστικά περισσότερο intangible (π.χ Γιασικεβίτσιους, Διαμαντίδης, Ναβάρο, Σπανούλης) – η τάση τα τελευταία χρόνια είναι τα combo που ξεχωρίζουν να έχουν χαρακτηριστικό την αθλητικότητα (πλεονέκτημα κυρίως σε ταχύτητα η αλτικότητα) και καλό μακρινό σουτ (π.χ. Άνταμς, Ντιλεινι, Ντε κολο). Σε αυτό το πλαίσιο είναι και ο παίκτης που αναζητά ο Ολυμπιακός σε αυτή την μεταγραφική περίοδο. Και επειδή οι μεταγραφές είναι το αγαπημένο καλοκαιρινό σπορ του Έλληνα μπασκετικού το blog μετά από δημοκρατικές διαδικασίες και με απόλυτη πλειοψηφία (ψήφους 1-0) αποφάσισε να δώσει την δική του οπτική στη φετινή μεταγραφική περίοδο δημιουργώντας ένα μοντέλο επιλογής παίκτη που στα χαρτιά και βάση στατιστικής θα μπορεί να κάνει τη διαφορά για την ομάδα μέσα στο γήπεδο.

Τι ψάχνουμε λοιπόν? Ψάχνουμε ένα παίκτη που θα παίξει 15-20 λεπτά (στην καλύτερη) πίσω από τον Σπανούλη και θα δώσει δημιουργία, σκορ και εν γένει παραγωγικότητα στη ομάδα. Για να αξιολογήσουμε την κάθε περίπτωση θα πρέπει να βασιστούμε στα ιστορικά στοιχεία των παικτών που ξεχώρισαν με τις επιδόσεις τους με τον Ολυμπιακό στην Ευρωλίγκα. Αυτό θα είναι ένα δείγμα του πόσο έτοιμος είναι ο υποψήφιος να κάνει την διαφορά αφού θα βρίσκεται υψηλά στις καλύτερες ατομικές επιδόσεις της ομάδας και στις καίριες κατηγορίες που χαρακτηρίζουν ένα καλό PG/SG. Θα αξιολογήσουμε λοιπόν τον κάθε υποψήφιο με βάση  10 στατιστικές κατηγορίες και επί τη ευκαιρία θα καταγράψω και τις 10 καλύτερες επιδόσεις παικτών του Ολυμπιακού (PG & SG) ανά κατηγορία από το 2001 που ξεκίνησε ο θεσμός της Euroleague και μέχρι σήμερα. Οι κατηγορίες θα είναι:

  • Assist / Turnover ratio: Assist / Turnovers
  • Assists
  • Efficiency: (PTS + REB + AST + STL + BLK − Missed FG − Missed FT − TO) / GP
  • EFG% Effective Field Goal Percentage: (FG + 0.5 * 3P) / FGA. This statistic adjusts for the fact that a 3-point field goal is worth one more point than a 2-point field goal.
  • Productivity or Game Score impact: PTS + 0.4 * FG – 0.7 * FGA – 0.4*(FTA – FT) + 0.7 * ORB + 0.3 * DRB + STL + 0.7 * AST + 0.7 * BLK – 0.4 * PF – TOV
  • Points Scored
  • 3P%
  • 2P%
  • FT%
  • Steals

 

Με βάση αυτές τις κατηγορίες θα εφαρμόσω το ακόλουθο point system (EPS: Emerald Point System). Σε όποια κατηγορία τα στατιστικά του υποψηφίου τον κατατάσσουν στις 10 καλύτερες επιδόσεις της ομάδας θα του δίνω από 1-10 πόντους (π.χ. αν ο μέσος όρος του σε πόντους τον κατατάσσει στην 1η θέση θα πάρει 10 πόντους αν είναι στην 10η θα πάρει 1 πόντο, εκτός λίστας 0 πόντοι) και με αυτό τα τρόπο όλοι θα μπορούν να  πάρουν πόντους και για τις 10 κατηγορίες. Τα κριτήρια για να μπεί ο παίκτης στη λίστα θα είναι να έχει αναφερθεί το όνομα του ως υποψήφιος και να είχε πάνω από 15 λεπτά συμμετοχή στην προηγούμενη σαιζόν στην ομάδα του. Αν ο παίχτης είχε αγωνιστεί σε Euroleague / Eurocup θα χρησιμοποιήσω τα στατιστικά του από την τελευταία του Ευρωπαική σαιζόν – σε αντίθετη περίπτωση του Εθνικού πρωταθλήματος που αγωνίστηκε. Με αυτό τον τρόπο θα έχουμε μια όσο γίνεται πιο αντιπροσωπευτική κατάταξη των υποψηφίων (με κριτήριο τις 10 καλύτερες ατομικές επιδόσεις των παικτών μας στην Ευρωλίγκα) και στο τέλος θα δούμε το και το σκορ του παίκτη που θα πάρουμε.

Για να θέσω ένα σημείο αναφοράς ξεκινάω με βάση τους 3 κύριους guards της σαιζον 2015/2106 με περισσότερα από 15λ. συμμετοχής από τους οποίους θα διεκδικήσει χρόνο ο νέος παίκτης. Όπως θα διαπιστώσετε είναι αρκετά δύσκολο να συγκεντρώσουν οι παίκτες αρκετούς πόντους με αυτό το μοντέλο αλλά όταν γίνεται είναι γιατί πραγματικά ξεχωρίζουν σε καποια /ες στατιστική κατηγορία που θα κάνει τη διαφορά για την ομάδα – αν το αποδώσουν το ίδιο και στο μέλλον.

 

Για αρχή σας παραθέτω τις καλύτερες ατομικές επιδόσεις των παικτών της ομάδας από το 2001 και στο τέλος θα βρείτε τη λίστα με την αξιολόγηση των παικτών βάση (EPS) – για παίκτες που προτάθηκαν και έχουν Ευρωπαϊκή εμπειρία στην Euroleague ή στο Eurocup. (Rochesti, James, Granger, Dentmon, McColum) Το μοντέλο δεν αποσκοπεί στο να πει πως αυτός είναι ο κατάλληλος καθώς υπάρχουν αγωνιστικά χαρακτηριστικά – τεχνικά και intangibles που δεν καταγράφονται από τη στατιστική και δεν συνυπολογίζει και το κόστος του συμβολαίου που απαιτεί μια τέτοια μεταγραφή. Μέχρι να λυθεί λοιπόν ο γόρδιος δεσμός μπορούμε να αξιολογούμε παίκτες στο Combometer και να ελπίζουμε πως θα γίνει τελικά μια καλή επιλογή – ειδάλλως είναι πολύ πιθανό ο VSpan και η ομάδα να νιώθει και του χρόνου όπως στο περσυνό ΤΟΠ16 δηλαδή helpless ..

Assist to Turnover per game (2001-2016)

Ass -TOV

Assists per game (2001-2016)

Assists

Productivity per game (2001-2016)

productivity

Efficiency per game (2001-2016)

Efficiency

EFG% (2001-2016)

EFG%

3P% (2001-2016)

3P%

2P% (2001-2016)

2P%

FT% (2001-2016)

FT%

Steals per game (2001-2016)

Steals

Points per game (2001-2016)

Points

Combometer

Combometer

 

 

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Next Post

Hold me close, don't let go, watch me burn

Το καλοκαίρι τελείωσε, τα σχολεία άνοιξαν, οι πολιτικάντηδες πούλησαν το ετήσιο παραμύθι […]

Subscribe US Now

0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x