Pre Game: Panathinaikos Vs Olympiacos

Red Emerald

Όταν συναντιούνται Παναθηναϊκός και Ολυμπιακός οι λεκτικές και όχι μόνο ακρότητες και το παρασκήνιο γίνονται πρώτη είδηση αφού κάνεις δεν αντέχει την ιδέα της ήττας και ψάχνει πάντοτε εξιλαστήρια θύματα – είτε πριν είτε μετά. Και μπορεί σε ορισμένες περιπτώσεις να είναι δικαιολογημένο γιατί οπαδοί και ΜΜΕ δεν θέλουν να αναδεικνύεται η πραγματικότητα αλλά να προβάλλονται αποσπασματικές εικόνες και λεπτομέρειες (που κατά τη γνώμη τους έκριναν το τελικό αποτέλεσμα) – και κατά βάση εξυπηρετούν μόνο τις φαντασιώσεις του αναγνωστικού τους κοινού και τους μέγαλο-εγωισμούς παραγόντων και ακραίων οπαδών. «Ξεχνώντας» πως για 40 λεπτά υπήρξε μια αλληλουχία γεγονότων πριν η και μετά που οδήγησε μέχρι το σημείο που θέλουν να εστιάσουν.

Μα καλά γιατί αφού το λένε όλοι… που έλεγε και ο Καλυβάτσης με αφορμή παλαιότερες ποδοσφαιρικές μας επιτυχίες..

Αφαιρώντας από την εικόνα τις πράξεις βίας που δεν διαφέρουν στα γήπεδα μπάσκετ αφού στα ίδια Ορκ αναφερόμαστε – η ουσία παραμένει η ίδια…

Μοιάζουν όλοι να τα βλέπουν όπως θέλουν και όχι όπως είναι. Μα καλά – γιατί συμβαίνει αυτό θα αναρωτηθεί ένας αθώος και ουδέτερος παρατηρητής? Also known και ως πατατάκιας!

Ο λόγος είναι απλός! Η αντικειμενικότητα και η λογική απουσιάζουν συνολικά από την χώρα οπότε δεν πρέπει να έχουμε ιδιαίτερες απαιτήσεις στον επαγγελματικό αθλητισμό. Συν τοις άλλοις έχουμε και τα κουσούρια της «φυλής» μας που αναδεικνύονται κάθε φορά που υπάρχει η ευκαιρία να σηκώσουμε μια σημαία (πολιτική, αθλητική, θρησκευτική, εθνική κλπ) και να εκδηλώσουμε το μίσος μας απέναντι στο διαφορετικό. Είναι κοινή αποδοχή πλέον πως η κοινωνία μας διέρχεται οξεία κρίση ταυτότητος και όπως έχει καταγράψει και ο Σ. Ράμφος o Έλληνας έχει ανάγκη από στερεότυπα για να καθρεφτίζεται εκεί ο εαυτός του και να λαμβάνει εξ αντανακλάσεως την εικόνα του. Αναζητεί, επομένως, στο είδωλο της ταυτότητος ένα μέσον αποκλεισμού του διαφορετικού. (Αν το βρήκες δυσνόητο ξαναδιάβασε το ακόμα μια φορά δεν είναι..)

Για καλή μας τύχη όμως οι αριθμοί θα είναι πάντοτε εκεί να καταγράφουν έστω και άψυχα – χωρίς συναίσθημα – τα δεδομένα και τις διαφορετικές οπτικές της πραγματικότητας σε μια στιγμή του χρόνου. Ακόμα και αν οι άνθρωποι θέλουν να τους χρησιμοποιούν κατά το δοκούν – ακόμα και αν δεν λένε πάντα την αλήθεια – που θα θέλαμε να ακούσουμε. Στο παρελθόν μια τέτοιου είδους κουβέντα θα ήταν πολύ δύσκολη αφού οι μπασκετικοί δεν είχαμε πρόσβαση στα στατιστικά και ότι έπεφτε στα χέρια μας ήταν από λίγες και συγκεκριμένες πηγές. Σήμερα τον Νοέμβριο του 2018 εκτός από πληθώρα πηγών έχουμε και σημαντική βοήθεια από τα Advanced Stats μέσα από την αξιόλογη δουλειά που κάνουν αρκετές σελίδες. Η δε τελευταία προσθήκη στη φαρέτρα των εργαλείων ανάλυσης είναι η φοβερή δουλειά που έκανε ο Panagiotis S. γνωστός περισσότερο ως Lostgps για το http://www.BasketballGuru.gr που αν δεν την έχετε πάρει ακόμα είδηση θα την βρείτε ΕΔΩ.

Ας μιλήσουμε λοιπόν για το story behind the numbers της σημερινής αναμέτρησης. Οι 2 ομάδες έχουν βρεθεί αντιμέτωπες στην Ευρωλίγκα με την σύγχρονη μορφή της (από το 2000) 9 φορές με τον Ολυμπιακό να έχει κερδίσει τις 5 από αυτές. Στο δε ΟΑΚΑ έχουν μοιραστεί νίκες από 2 η κάθε ομάδα. Στην φετινή περίοδο και πριν την σημερινή αναμέτρηση οι 2 ομάδες έχουν το ίδιο ρεκόρ 3-2 σε νίκες ήττες με την υποσημείωση πως ο Παναθηναϊκός αντιμετώπισε τις Maccabi, Bayern, Gran Canaria, Zalgiris και Buducnost ενώ ο Ολυμπιακός τις Khimki, Baskonia, Armani, Maccabi και CSKA. Όπως θα διαπιστώσετε αν ρίξετε μια ματιά στα ακόλουθα στατιστικά ο Ολυμπιακός είναι καλύτερος στο μακρινό σουτ 36% και στην συγκομιδή Defensive Rebounds ενώ έχει και καλύτερο eFG% 55,9% συνολικά. Από την πλευρά του ο Παναθηναικός είναι καλύτερος στο 2π% και καθαρίζει περισσότερα επιθετικά Rebound. Αλλά όλα αυτά είναι σήμερα εύκολη πληροφορία που όποιος γνωρίζει θα την βρεί γρήγορα. Αυτό που δεν έχουμε δει και εκτιμώ πως σιγά σιγά θα πρέπει να αναδειχθεί ως  πληροφορία είναι η κατανομή των Plays. Και φυσικά θα ήταν καταπληκτική ιδέα η Euroleague να προσθέσει ένα πεδίο στο Game report που θα μας αναλύει μέσω Synergy + Play by Play data – πόντους από PnR, Pull Out, Transition κλπ αλλά αυτό μάλλον θα αργήσει λίγο ακόμα…

 

Με αφορμή όμως μια τελευταία δημοσίευση από την Euroleague – η οποία τώρα τελευταία μας εκπλήσσει ευχάριστα κάνοντας και δημοσιεύσεις για Advanced Stats! – μάθαμε πως σύμφωνα με τα δικά τους στοιχεία που προέρχονται από τα Play by Play data οι κατοχές (?) μπάλας είναι κατά μ.ο. 81 στις πρώτες 5 αγωνιστικές. Αυτό έρχεται σε αντίθεση με όποιο υπολογισμό έχουμε δει μέχρι σήμερα για κατοχές στην Ευρωλίγκα – συνήθως πολύ χαμηλότερος. Αφότου το έψαξα λίγο και ζήτησα βοήθεια και από το κονκλάβιο των Stat Freaks (ξέρετε ποιοι είστε εσείς..) κατάλαβα πως υπάρχει διαφορετική προσέγγιση αφού η Ευρωλίγκα μετράει Plays και όχι κατοχές. Π.χ. σουτάρει μια ομάδα και ανανεώνει με επιθετικό την κατοχή η Ευρωλίγκα το μετράει για επιπλέον κατοχή η καλύτερα Play ενώ στον παραδοσικαό τρόπο υπολογισμού του Dean Oliver η κατοχή παραμένει και δεν ανανεώνεται.

Αυτό με έβαλε σε σκέψεις μήπως τελικά τα Plays είναι καλύτερη μέθοδος προσέγγισης της επιθετικής και αμυντικής συμπεριφοράς των ομάδων? Αν προσπαθήσουμε να αναλύσουμε λογικά τη συμβαίνει από την στιγμή που θα πάρει μια ομάδα την μπάλα στα χέρια της υπάρχουν τα εξής ενδεχόμενα.

  • Χάνει την μπάλα – ΤΟ
  • Εκδηλώνει επίθεση – FG
  • Εκδηλώνει επίθεση και το σουτ μπλοκάρεται – Block Against
  • Ανανεώνει την κατοχή μέσα από επιθετικό Rebound – OR
  • Κερδίζει φάουλ – Foul RV

Χρησιμοποιώντας λοιπόν τα Plays που καταγράφει το www.overbasket.com  ως Possesions (αριθμός πολύ κοντά στον υπολογισμό της Euroleague) καταλήγω πως κατά βάση ο τρόπος που οι 2 ομάδες διαχειρίζονται την δυνατότητα εκδήλωσης επίθεσης (Play) έχει ως εξής. (Σημ: Για να γίνει συγκριτικός υπολογισμός έκανα αναγωγή τα νούμερα του Παο σε 40 λεπτά)

My 2 cents..

PAO OLY
Mins Played 205 200
Plays per 40min – 5 games 82.9 80.4
Total Plays 425 402
Points Scored 425 400
PPP 1.000 0.995
% of Plays % of Plays
2P 43.1 52.0% 39.6 49.3%
3P 19.7 23.8% 19.6 24.4%
Foul RV 22.4 27.0% 20.2 25.1%
TO 11.3 13.6% 13.4 16.7%
ORB -9.8 -11.8% -9.2 -11.4%
Block Ag -2 -2.4% -2.2 -2.7%
Other -1.8 -2.2% -1.0 -1.2%

Μερικές λοιπόν παρατηρήσεις:

  • Στα 425 Plays o Παο πέτυχε 425 πόντους – 1 PPP
  • Στα 402 Plays o Ολυμπιακός πέτυχε 400 πόντους – 0.995 PPP
  • Ο Παναθηναϊκός εκδηλώνει 82,9 Plays σε 40 λεπτά ενώ ο Ολυμπιακός 80,4
  • Ο Παναθηναϊκός είναι περισσότερο προσεκτικός με την μπάλα στα χέρια 13,6% των Plays του καταλήγουν σε λάθος έναντι 16,7% του Ολυμπιακού
  • 52% των Plays του Παναθηναϊκού καταλήγουν σε 2P έναντι 49% του Ολυμπιακού

Σημαντική παράμετρος που δεν καλύπτεται σε αυτό το κείμενο αλλά θα αναλύσω σε επόμενο είναι η δυσκολία του προγράμματος των 2 ομάδων που προφανώς έχει και επίδραση στην συνολική τους αποτελεσματικότητα. Καταλήγοντας και πριν δώσω το λόγο σε 2 εκ των υπόλοιπων συντελεστών του RPG. Η κύρια διαφορά μεταξύ των 2 ομάδων μέχρι τώρα εκτός από της προφανείς τεχνικές είναι πως ο Παναθηναϊκός δεν πετάει κατοχές παρότι παίζει πιο γρήγορα ενώ ο Ολυμπιακός κάνει περισσότερα λάθη αλλά είναι πιο αποτελεσματικός eFG% όταν πρέπει να εκτελέσει. Το σημερινό παιχνίδι λοιπόν θα κριθεί σε μεγάλο βαθμό από την οργάνωση από την πλευρά του Ολυμπιακού – αφού σε ίδιο αριθμό Plays μοιάζουμε εξίσου αποτελεσματικοί σε παραγωγή πόντων ανά Play.

Red&Gun

Ένα ντέρμπι Παναθηναϊκός – Ολυμπιακός (και Ολυμπιακός – Παναθηναϊκός) είναι πάντα ειδικών συνθηκών. Πάντα λέμε ότι κάποιος από τους δύο είναι σε καλύτερη κατάσταση (μισό βήμα ο Ολυμπιακός ο οποίος όμως ψάχνεται να προσαρμοστεί), ότι ο γηπεδούχος έχει σημαντικό πλεονέκτημα (ο Παναθηναϊκός εντός έδρας μοιάζει ανίκητος, αλλά αλήθεια πόσες φορές έχουν σπάσει τα τελευταία χρόνια οι 2 έδρες?). Αλήθεια τι από αυτά παίζουν ρόλο?

Ο Παναθηναϊκός μοιάζει, σε αυτή την αρχή της σεζόν, να εξαρτάται πιο πολύ από ποτέ από τις ορέξεις του Καλάθη. Ο βαθμός εξάρτησης πλησιάζει αυτόν του Ολυμπιακού από τον Σπανούλη, όχι και τόσο καιρό πίσω. Ο Ολυμπιακός έχει ξεκάθαρο πλεονέκτημα στο 4-5, και μόνο αν ο Pasqual βρει φόρμουλα να αντιμετωπίσει τον Milutinov (Παπαγιάννης?) θα μπορέσει να φέρει μια ισορροπία. Οι πράσινοι μοιάζουν αρκετά πιο προβλέψιμοι στις set επιθέσεις και σίγουρα θα προσπαθήσουν να κλέψουν μπάλες , εκμεταλλευόμενοι την απειρία κάποιων «ερυθρόλευκων» σε τέτοια ματς και σε τέτοια ατμόσφαιρα και την ικανότητα των forwards να είναι αποτελεσματικοί στην άμυνα στο post μετά από αλλαγές. Ο Ολυμπιακός από την άλλη θα πρέπει να είναι αποτελεσματικός στα ελεύθερα τρίποντα που θα του δώσει ο Παναθηναϊκός (Toupane?) και οι ψηλοί του να διαβάσουν σωστά τις αλλαγές. Σημαντική η διαχείριση των συναισθημάτων των νέων παικτών στα νεκρά διαστήματα που συνήθως έχει η ομάδα. Και πάλι σημαντική απώλεια η απουσία του Strelnieks. Είναι ξεκάθαρο πια ότι κάποιοι συνεχίζουν να κοροϊδεύουν.

8a_nice

Άλλο ένα ντέρμπι που συνδυάζει ουσία και εντυπώσεις, με τις 2 ομάδες στο 3-2. Οι ομάδες γνωρίζονται πολύ καλά και λογικά κάποια απ’ αυτά που θα δούμε στο παρκε είναι λίγο έως πολύ προβλέψιμα.  Ο Ολυμπιακός θα προσπαθήσει να εισάγει σωστά την μπάλα στους Πρίντεζη και Milutinov στο post, ώστε να εκμεταλλευτούν το θεωρητικό πλεονέκτημα που έχουν σε σχέση με του αντίπαλους του. Αμυντικά θα προσπαθήσει να περιορίσει το transition του Παο και να τον οδηγήσει σε σετ καταστάσεις, που αποδεδειγμένα μοιάζει πολλές φορές αναποτελεσματικός. θα έχει ενδιαφέρον η αντιμετώπιση στον Καλάθη αλλά δύσκολα θα είναι διαφορετική από αυτή που έχει συνηθίσει τώρα ο εξαιρετικός PG του Παο. Ακόμα ένα βραδύ που ο αντίπαλος προπονητής θα τον προτιμήσει να τον οδηγήσει σε καταστάσεις που θα κληθεί περισσότερο να εκτελέσει πάρα να δημιουργήσει. Από την άλλη ο Παο με μπουσουλά το 3ο δεκάλεπτο του CSKA – Ολυμπιακός θα προσπαθήσει να πιέσει όσον το δυνατόν περισσότερο την ελλιπή περιφέρεια του Ολυμπιακού, με την απουσία του Strelnieks να οδηγεί σε πολλά λεπτά συμμετοχής τους Σπανούλη και Goss και τον μέτριο χειριστή Toupane. Ο αριθμός των κάτοχων που θα καταλήξουν σε hero ball κυρίως απ’ τα χεριά του αρχηγού του O θα είναι μια μικρή νίκη για τον Παο.

Ακολουθούν όλα τα στατιστικά του Pre game – περισσότερες σκέψεις και απόψεις τις επόμενες ημέρες μετά το παιχνίδι.

Pre Game – Head-to-head records

Head-to-head comparison. (Stats from http://www.euroleague.com)

Home team Away team
4 – 5
Panathinaikos OPAP Athens Olympiacos Piraeus
* overall record in EuroLeague since 2000
Panathinaikos OPAP Athens
Home record vs. Olympiacos Piraeus: 2-2
Away record vs. Olympiacos Piraeus: 1-3
Olympiacos Piraeus
Home record vs. Panathinaikos OPAP Athens: 3-1
Away record vs. Panathinaikos OPAP Athens: 2-2

 

Head-to-head comparison. (Stats from http://www.overbasket.com)

Αντίπαλοι ΠΑΟ

Result W L Win% Ntrg
Maccabi W 1 4 20% -3.0
Bayern Munich L 2 3 40% -5.3
Gran Canaria W 1 4 20% -19.7
Zalgiris L 2 3 40% -0.1
Buducnost W 0 5 0% -22.7
Αντίπαλοι Ολυμπιακού
Result W L Win% Ntrg
Khimki W 1 4 20% -3.2
Baskonia W 2 3 40% -3.9
Armani L 4 1 80% 8.0
Maccabi W 1 4 20% -3.0
CSKA L 5 0 100% 9.0

Head-to-head comparison. (Stats from http://www.overbasket.com)

PAO Opp Shooting Opp OLY
50.2 49.9 TSR% 47.0 51.0
31.7 35.6 3p% 37.0 35.7
57.9 53.1 2p% 49.7 57.1
72.3 71.8 1p% 85.0 72.6
31.4 28.0 3p Usage % 43.3 33.1
3.0m 3.4m Avg points Distance 3.7m 3.0m

 

Head-to-head comparison. (Stats from http://www.basketballguru.gr)

         

 

Head-to-head comparison. (Stats from http://www.overbasket.com)

PAO Opp Rebounding Opp OLY
46.9 53.1 TRR% 46.2 53.8
29.4 35.3 Off TRR% 23.7 29.1
64.7 70.6 Def TRR% 70.9 76.3
PAO MVP OLY

CALATHES, N.
Player
MILUTINOV, N.
151:11 Minutes 112:13
10.6 Points pg 11.2
34.2 TSR 63.6
20.0 3p%
42.9 2p% 61.1
45.5 1p% 75.0
2.8 Rebs pg 8.0
0.2 Off Rebs pg 3.2
2.6 Def Rebs pg 4.8
9.0 Assists pg 0.8
3.0 Turnover pg 1.4
12.6 PIR pg 17.6
PAO OTF Team
LANGFORD, K.
CALATHES, N.
GIST, J.
PAPAPETROU, I.
MITOGLOU, K.
Best Line-Up MILUTINOV, N.
TIMMA, J.
WILLIAMS GOSS, N.
PRINTEZIS, G.
SPANOULIS, V.
+11.7 TSR factor +17.2
-7.4 TRR factor +30
+5 TOV factor -1
PAO Pts Dependence OLY
LANGFORD, K. C1 MILUTINOV, N.
14.1 C1% 14.0
+CALATHES, N. C2 +PRINTEZIS, G.
26.6 C2% 28.0
+THOMAS, D. C3 +SPANOULIS, V.
36.9 C3% 41.5
+PAPAPETROU, I. C4 +WILLIAMS GOSS, N.
46.8 C4% 54.0
+PAPPAS, N. C5 +LEDAY, Z.
55.8 C5% 64.5

Previous Games

Season Date Phase Home Result Away
2017-18 02 March 2018 Regular Season Panathinaikos Superfoods Athens 85 – 87 Olympiacos Piraeus
2017-18 10 November 2017 Regular Season Olympiacos Piraeus 62 – 70 Panathinaikos Superfoods Athens
2016-17 06 January 2017 Regular Season Olympiacos Piraeus 77 – 69 Panathinaikos Superfoods Athens
2016-17 18 November 2016 Regular Season Panathinaikos Superfoods Athens 77 – 79 Olympiacos Piraeus
2013-14 10 April 2014 Top 16 Olympiacos Piraeus 68 – 65 Panathinaikos Athens
2013-14 20 February 2014 Top 16 Panathinaikos Athens 66 – 62 Olympiacos Piraeus
2008-09 01 May 2009 Final Four Olympiacos 82 – 84 Panathinaikos
2001-02 28 March 2002 Top 16 Panathinaikos 88 – 78 Olympiacos
2001-02 28 February 2002 Top 16 Olympiacos 92 – 75 Panathinaikos
0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Next Post

NBA- Week 4

Φίλες και φίλοι γεια σας και καλώς ήρθατε για άλλη μια εβδομάδα […]

Subscribe US Now

0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x