Εισβολή στο Freak City

Red Emerald

Και τώρα Μπάμπεργκ! Στην αρχή του ΤΟΠ16 οι περισσότεροι έλεγαν ξεκινάμε με 4 σίγουρες νίκες με Μπαμπεργκ & Ζαλγκιρις εντός και εκτός … δυστυχώς οι προβλέψεις τους πήγαν περίπατο και έχουμε υποστεί 2 οδυνηρότατες ήττες από τις υποτιθέμενες «αδύναμες ομάδες» του ομίλου. Το χειρότερο δε στην περίπτωση των Γερμανών είναι πως ήταν μέσα στο ΣΕΦ με αποτέλεσμα να πρέπει τώρα να τους κερδίσουμε εκτός την Πέμπτη και ίσως να χρειαζόμαστε ακόμα μια έκτος έδρας νίκη (Κίμκι) για να έχουμε ελπίδες πρόκρισης. Τι εστί Μπάμπεργκ λοιπόν – όπως ελπίζω να διαβάσετε τις επόμενες ημέρες στα διάφορα αντικειμενικά site είναι η πλέον σοβαρή ομάδα στην BBL και αυτό είναι αποτέλεσμα σωστής οργάνωσης (για την οποία άλλωστε φημίζονται οι Γερμανοί ως λαός) και όχι υψηλού budget η συγκυριών. Σε αντίθεση με τις Μπαγερν και Άλμπα που έχουν χρήματα, ποδοσφαιρικό brand name και μεγάλους σπόνσορες η απευθύνονται σε μεγάλες αγορές (Μόναχο, Βερολίνο) η ταπεινή μας αντίπαλος προέρχεται από μια πόλη μόλις 70000 κατοίκων και βασίζεται στο know how! Η ομάδα αυτή έχει κατακτήσει  7 φορές το πρωτάθλημα Γερμανίας και τις 5 φορές τα τελευταία 6 χρόνια! Όλη αυτή την περίοδο χαρακτηρίζεται από την ικανότητα της να κερδίζει παιχνίδια μέσα από την ομαδικότητα της αλλά και για το εξαιρετικό της σύστημα ακαδημιών. ΄Έχει ομάδες U9, U10, U12, U14, U16 και U19 και συνεργάζεται με 10 ομάδες κατώτερων κατηγοριών όπου και δίνει παίκτες για να πάρουν χρόνο συμμετοχής! (Ασύλληπτα πράγματα για τα ελληνικά δεδομένα)

Χαρακτηριστικό της λογικής σταθερότητας και το μακροχρόνιου σχεδιασμού της Bamberg είναι πως στο τιμόνι της έκατσε από το 2001-2008 ο Dirk Bauerman, από το 2008-2014 ο Chris Fleming και από το καλοκαίρι του 2014 ο γνωστός μας πρώην προπονητής της Εθνικής Ελλάδας Andrea Trinchieri. Ιθύνων νους της Bamberg είναι ο αθλητικός της διευθυντής Wolfgang Heyder ο οποίος έχει διατελέσει μέχρι και CEO της εταιρείας ξεκινώντας από ρόλους προπονητή ακαδημιών ενώ έχει και έντονη πολιτική δράση με το SPD στη Βαυαρία. Τέλος οι Γερμανοί έχουν το πιο πιστό μπασκετικό κοινό (Fan club 1000 ατόμων) και την πιο καυτή έδρα στη χώρα τους. Επειδή λοιπόν σε μερικούς το Γερμανική ομάδα μπάσκετ ακούγεται ανάλαφρο έως αστείο – δεν σημαίνει πως όντως έτσι είναι! Όπως δεν σημαίνει πως είναι και κανένα μεγαθήριο – αλλά πρόκειται για μια ομάδα που φιλοδοξεί να γίνει σημείο αναφοράς στο Ευρωπαϊκό μπάσκετ και δουλεύει πολύ ορθολογικά.

 

Στη φετινή Regular season είχε 6-4 νίκες (χάνοντας εντός/εκτός από ΤΣΣΚ, εκτός στη Μάλαγα και από τη Μακαμπι) στο δε ΤΟΠ16 βρίσκεται στο 3-6 (έχει κερδίσει εμάς, και εντός την Μπαρτσελόνα και την Ζαλγκίρις) και έχει χάσει 3 από τα 6 παιχνίδια της με διαφορές από 2 έως 4 πόντους. Με δεδομένο πως έχει 4 παιχνίδια εντός έδρας (Ολυμπιακό, Κίμκι, ΤΣΣΚ, Λαμποραλ και εκτός μόνο την Μπαρτσελόνα) θεωρητικά αν κάνει 5/5 και φτάσει τις 8 νίκες έχει ελπίδες να περάσει ως τέταρτη στον όμιλο. Άρα όσο τελικός είναι το παιχνίδι για εμάς άλλο τόσο είναι για αυτούς! Η Μπάμπεργκ έπαιξε πολύ καλά το παιχνίδι του outsider στο πρώτο ματς (έχοντας και το μεγάλο πλεονέκτημα πως ξέρουν πολύ καλά τους Έλληνες διεθνείς λόγω Ζήση και Τρινκιερι) αντιμετώπισαν το PnR του Ολυμπιακού με αλλαγές στην άμυνα τους (ο Ταις έπαιξε αρκετές φορές 1-ον-1 στην άμυνα τον Σπανούλη χωρίς ο αρχηγός να μπορέσει να τον περάσει αλλά και ούτε να ταΐσει σωστά το miss match (ο Ζήσης έπαιζε από μπροστά τον δικό μας ψηλό)  ενώ στην επίθεση μας έτρεξαν στο transition (και δεν θυμάμαι φέτος άλλη ομάδα πλην Ρεάλ να μας το έχει κάνει αυτό), ενώ βρέθηκαν σε σούπερ μέρα επιθετικά έξω από τα 6.75μ (9/17τριπ. 53%) με μπροστάρη τον Νταριους Μιλλερ που με 23π και 4/6 τριπ. έμοιαζε παίκτης ΝΒΑ.. Χαρακτηριστικό του γενικού βραχυκυκλώματος ήταν πως χάναμε μέχρι και με 24 πόντους 31-55 στο 26’ και πως ο Σπανούλης τελείωσε το ματς με 1 ασσίστ και 5 PIR. Για όσους δεν θυμούνται τι έγινε μπορούν να δουν το ακόλουθο βίντεο.

 

 

Από τότε δεν άλλαξαν πολλά η Μπαμπεργκ συνεχίζει να στηρίζεται οργανωτικά στο τρίγωνο Wannamaker, Melli και Ζήση και περιμένει πολλά από το επιθετικό  όπλο που λέγεται Darius Miller αλλά και το αξιόπιστο μακρινό σουτ του Στρελνιεκς. Αμυντικά – όλη τη διαφορά την κάνει η ομαδικότητα και η φοβερή τους ικανότητα στο αμυντικό rebound – αφού έχουν την καλύτερη επίδοση στο ΤΟΠ16 με DR% με 74% (κοινώς ¾ σουτ που χάνει ο αντίπαλος παίρνουν το αμυντικό rebound). Ο Ολυμπιακός που είναι επίσης δυνατός σε αυτό το μέρος του παιχνιδιού – βρίσκεται στην 5η θέση σε αυτή την κατηγορία με 71%. Το ανησυχητικό είναι πως η Μπάμπεργκ και ο Ολυμπιακός παίζουν περίπου στον ίδιο ρυθμό στο ΤΟΠ16 (κατά μέσο όρο στις 72 κατοχές μπάλας) αν λοιπόν πάμε σε ένα ακόμα κλειστό παιχνίδι μεγάλο ρόλο θα παίξουν οι λεπτομέρειες και τα ποσοστά ευστοχίας.  Βλέποντας πως έχουν 5 παίκτες με ποσοστό μεγαλύτερο του 41% στο Τοπ16 (Heckman 67%, Miller 47%, Strelnieks 46%, Wannamaker 43%, Melli 41%) δεν θα ήθελα να κριθεί στο μακρινό σουτ.

 

Εάν πάλι προσπαθήσουμε να ανοίξουμε το ρυθμό κινδυνεύουμε από το ταλέντο και την ταχύτητα των Wannamaker, Miller και Theis στο ανοικτό γήπεδο. Όπως θα έχετε καταλάβει και από προηγούμενα post μου πιστεύω πως μέσω του ρυθμού μπορούμε αλλάξουμε την επιθετική εικόνα μας στα επόμενα παιχνίδια και να πάρουμε κάποια ματς και από την επίθεση. Παρόλα αυτά λόγω της σημασίας του παιχνιδιού και του γεγονότος πως δεν έχουμε προσπαθήσει μέχρι σήμερα μεγάλα διαστήματα σε Up tempo – με ανησυχεί το ενδεχόμενο να  κυνηγάμε εμείς τον Wannamaker και τον Miller σε τέτοιο ρυθμό στην έδρα τους σε ματς Do or Die. Εμπρός γκρεμός και πίσω ρέμα λοιπόν.

 

Οι δική μου προσέγγιση θα ήταν η ακόλουθη 1) διατήρηση του ρυθμού στις 70-72 κατοχές αλλά ταυτόχρονα 2) Ο Coach Σφαιρόπουλος θα πρέπει να βρεί ένα τρόπο να βγάλουμε εκτός ρυθμού αγώνα τους Μέλι & Ταις που είναι εξαιρετικοί rim protectors και rebounders για να μπορέσει ο Σπανούλης να κάνει τις γνωστές του διεισδύσεις – αφού οι Γερμανοί στο Τοπ16 δέχονται το 47% των πόντων τους στην άμυνα από τις θέσεις 1 & 2 (Πίνακας A) (αυτό με το δεδομένο πως ο αρχηγός στο ΤΟΠ16 σουτάρει με 23% από το τρίποντο… και θα χρειαστούμε τους πόντους του με άλλους τρόπους)

ΠΙΝΑΚΑΣ Α

Brose pts per position

3) Πρέπει πάση θυσία να τους ρίξουμε το 3π % ευστοχίας κάτω από 33% αφού χωρίς μακρινό σουτ δεν κερδίζουν πουθενάενώ ταυτόχρονα είναι δική μας αμυντική αδυναμία στο Τοπ16 (όποτε ο αντίπαλος σούταρε με μεγαλύτερο % από τον μ.ο. του στη σαιζόν χάσαμε – ΠΙΝΑΚΑΣ B)

ΠΙΝΑΚΑΣ Β

3P% V3

(Μεγέθυνση)

4) Προτεραιότητα πρέπει να είναι η νίκη έστω και με 1 πόντο – αν όμως μπορούμε πρέπει να καλύψουμε και την διαφορά των 5π – αφού έτσι όπως είναι ο όμιλος δεν ξέρεις τι μπορεί να σου προκύψει (π.χ. σε περίπτωση πολλαπλής ισοβάθμιας στις 7 νίκες). Ακραίο σενάριο αλλά πρέπει να το έχουμε και αυτό στο πλάνο.

 

Η πρόβλεψη μου είναι πως θα είναι κλειστό ματς που θα κριθεί στο σετ παιχνίδι και στην ικανότητα στο drive (Wannamaker & Ζήση Vs Σπανούλης & Όντομ, Strawberry) αφού θεωρώ πως κανείς από τους 2 προπονητές δεν θα ρισκάρει να δώσει συνειδητά τα μακρινά σουτ και αρκετές φορές τα guard θα βρεθούν να παίξουν στα πόδια τους αντίπαλους ψηλούς μετά από συνεργασίες PnR. Εισβολή στο Freak City λοιπόν ως εκ τούτου θυμήθηκα τον ειδικό!

 

Όπως τραγούδησε ο Dion Palmer των D4 από το μακρινό Ώκλαντ της Νέας Ζηλανδίας…

 

COME ON!

 

Σημ: Τα στατιστικά προέρχονται από τα ακόλουθα site: http://www.euroleague.net & http://www.gigabasket.org

 

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Next Post

Εμμονές ... και μέταλλα

Κανονικά δεν θα έπρεπε να γράψω σήμερα γιατί είμαι ακόμα υπό την […]

Subscribe US Now

0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x