Site icon

Next Opponent | Καινούργιος Ηρακλής, παλιό Ιβανώφειο

RPG BASKETBALL INTELLIGENCE
NEXT OPPONENT
Ηρακλής | 2026–27
STOIXIMAN GBL • ΠΡΙΝ ΑΠΟ ΤΟΝ ΟΛΥΜΠΙΑΚΟ
RPG BOT • ΑΠΟ ΤΟ ΒΑΘΟΣ ΤΟΥ ΠΑΓΚΟΥ
Καινούργιος Ηρακλής, παλιό Ιβανώφειο.

Πριν αρχίσουμε, χρειάζεται μια μικρή εξήγηση για το σημερινό Next Opponent.

Είναι η πρεμιέρα της Stoiximan GBL και απέναντι στον Ολυμπιακό βρίσκεται μια σχεδόν ολοκαίνουργια ομάδα. Ο Ηρακλής άλλαξε το μεγαλύτερο μέρος του roster του και δεν υπάρχει ακόμη ούτε ένα επίσημο παιχνίδι της νέας σεζόν από το οποίο να μπορούμε να αντλήσουμε αξιόπιστα team metrics, rotations, lineup data και πραγματικές αγωνιστικές τάσεις.

Γι’ αυτό το πρώτο εγχώριο Next Opponent της χρονιάς είναι αναγκαστικά διαφορετικό. Θα γνωρίσουμε τον νέο Ηρακλή, τους παίκτες που απέκτησε, από πού έρχονται, τι έκαναν την προηγούμενη σεζόν, τον προπονητή του, τις πρώτες επιλογές που φάνηκαν στην προετοιμασία και τα σημεία που μπορούν να έχουν σημασία απέναντι στον Ολυμπιακό.

Από την επόμενη αγωνιστική, όταν θα υπάρχει πλέον πραγματικό δείγμα από τη Stoiximan GBL, το εγχώριο Next Opponent θα περνά στην πλήρη μορφή που χρησιμοποιούμε και στη EuroLeague: αγωνιστική ταυτότητα, advanced metrics, επιθετικό και αμυντικό προφίλ, rotations, lineup analysis, παίκτες-κλειδιά, strengths, vulnerabilities και συγκεκριμένα matchup points για τον Ολυμπιακό.

Ο ΑΝΘΡΩΠΟΣ ΠΙΣΩ ΑΠΟ ΤΟΝ ΝΕΟ ΗΡΑΚΛΗ

Για να καταλάβουμε καλύτερα τι προσπαθεί να γίνει ο φετινός Ηρακλής, πρέπει να αρχίσουμε από τον άνθρωπο που είχε την ευκαιρία να τον χτίσει.

Zoran Lukić (55χρ., Σερβία) είναι ένας προπονητής με περισσότερες από τρεις δεκαετίες στους πάγκους και με το μεγαλύτερο μέρος της καριέρας του συνδεδεμένο με τη Nizhny Novgorod. Εργάστηκε εκεί σε δύο μεγάλες περιόδους, 2008–2014 και 2017–2024, οδηγώντας την ομάδα μεταξύ άλλων στους τελικούς της VTB United League το 2014 και στην κατάκτηση του Russian Cup το 2023.

Στη διαδρομή του υπάρχουν ακόμη η δεύτερη ομάδα της CSKA Moscow, η Banvit στην Τουρκία, η Εθνική Ινδίας και η Εθνική Ρωσίας. Το 2021 αναδείχθηκε Best Coach του Basketball Champions League, ενώ η VTB United League τον έχει εντάξει στο Hall of Fame της. Με τη Nizhny Novgorod έφτασε τα 268 παιχνίδια στη διοργάνωση, δημιουργώντας μία από τις μακροβιότερες σχέσεις προπονητή και ομάδας στη σύγχρονη ιστορία της VTB.

Στον Ηρακλή ανέλαβε τον Νοέμβριο του 2025. Αυτό έχει ιδιαίτερη σημασία για το αυριανό παιχνίδι, επειδή πέρυσι δούλεψε με ομάδα που δεν είχε κατασκευάσει ο ίδιος. Η φετινή περίπτωση είναι διαφορετική. Ο Lukić παρέμεινε, το roster άλλαξε σχεδόν ολόκληρο και ο ίδιος έχει δηλώσει ότι ο ελάχιστος στόχος είναι η είσοδος στα playoffs και στην πρώτη οκτάδα.

Με άλλα λόγια, αυτός είναι πολύ περισσότερο ο Ηρακλής του Lukić.

Ο ΑΝΤΙΠΑΛΟΣ ΣΕ 30 ΔΕΥΤΕΡΟΛΕΠΤΑ

Το πρώτο πράγμα που ξεχωρίζει είναι ότι ο Ηρακλής δεν φαίνεται να έχει κατασκευαστεί γύρω από έναν μοναδικό πρώτο σκόρερ. Υπάρχουν αρκετοί χειριστές, αθλητικότητα στην περιφέρεια, σημαντικό μέγεθος στις ενδιάμεσες θέσεις και forwards που μπορούν να τραβήξουν την άμυνα μακριά από τη ρακέτα.

Jalen Lecque (PG, 26χρ., 193cm, USA), από την Büyükçekmece — 2025–26: 24 Games, 15,7 Pts, 3,4 Reb, 2,0 Ast — είναι η έκρηξη της περιφέρειας. Έχει την ταχύτητα και την προσωπική δημιουργία για να αλλάξει άμεσα τον ρυθμό μιας κατοχής.

Hassan Diarra (G, 25χρ., 188cm, USA), που πέρασε την προηγούμενη σεζόν από Juventus Utena και Maccabi Ra’anana, προσθέτει περισσότερο οργανωτικό παιχνίδι. Στη Maccabi Ra’anana είχε 7 Games, 11,0 Pts, 3,4 Reb, 3,9 Ast. Στην προετοιμασία έδειξε ότι μπορεί να συνδυάσει δημιουργία και προσωπική παραγωγή, έχοντας μεταξύ άλλων 16 πόντους και 8 assists απέναντι στην ΑΕΚ Λάρνακας.

Και πλέον υπάρχει ο Βασίλης Μουράτος (PG, 28χρ., 193cm, GRE), από το Περιστέρι, ο οποίος προστέθηκε αργά στην προετοιμασία και δίνει στον Lukić ακόμη έναν έμπειρο χειριστή και οργανωτή.

Ήδη γίνεται εμφανές το πρώτο χαρακτηριστικό του νέου roster: ο Ηρακλής δεν χρειάζεται να ζητήσει από έναν παίκτη να κρατά συνεχώς την μπάλα για να λειτουργήσει.

RPG Next Opponent • Ηρακλής 2026–27

ΤΟ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝ ΒΡΙΣΚΕΤΑΙ ΣΤΑ FORWARDS

Cleveland Melvin (PF, 35χρ., 203cm, USA), από τον ΠΑΟΚ — 2025–26 GBL: 22 Games, 12,0 Pts, 4,9 Reb, 1,5 Ast — είναι ίσως η περισσότερο δοκιμασμένη επιθετική λύση του νέου roster και ένας από τους δύο αρχηγούς της ομάδας.

Στην προετοιμασία έδειξε ξανά την ικανότητά του να σκοράρει από την περίμετρο. Στα διαθέσιμα αναλυτικά box scores σημείωσε 18 πόντους απέναντι στον Άρη, 17 απέναντι στην ΑΕΚ Λάρνακας και 13 απέναντι στον Κολοσσό. Δεν είναι ένας power forward που η άμυνα μπορεί απλώς να εγκαταλείψει για να προστατεύσει περισσότερο τη ρακέτα.

Noah Horchler (PF/C, 28χρ., 203cm, USA/GBR), από την Καρδίτσα — 2025–26 GBL: 24 Games, 10,0 Pts, 6,0 Reb, 0,8 Ast — δίνει έναν διαφορετικό συνδυασμό rebounding, μεγέθους και περιφερειακής απειλής. Στην προετοιμασία είχε από 15 πόντους απέναντι σε Άρη και ΑΕΚ Λάρνακας.

Dontrez Styles (SF, 24χρ., 198cm, USA), από τη Spirou Charleroi — 2025–26: 34 Games, 12,7 Pts, 5,5 Reb, 0,7 Ast — προσθέτει αθλητικότητα και ακόμη ένα σώμα που μπορεί να παίξει στις ενδιάμεσες θέσεις. Στο τελευταίο φιλικό με τον Κολοσσό είχε 14 πόντους με τρία τρίποντα.

Το ερώτημα λοιπόν για τον Ολυμπιακό δεν είναι απλώς ποιος μαρκάρει ποιον. Είναι αν θα επιτρέψει στους Melvin, Horchler και Styles να τραβούν τους αμυντικούς τους έξω από τη ρακέτα και να δημιουργούν καλύτερες διαδρομές για τους guards.

ΤΟ ΜΕΓΕΘΟΣ ΣΤΟ «5»

Jacob Hutson (C, 24χρ., 211cm, USA) αποτελεί την καθαρότερη επιλογή πραγματικού center size. Ολοκλήρωσε την προηγούμενη σεζόν στην Ormanspor με 23 Games, 15,5 Pts, 6,6 Reb, 1,4 Ast, έχοντας προηγουμένως περάσει και από τη Rabotnicki.

Ο Lukić όμως δεν έδειξε στην προετοιμασία ότι αισθάνεται υποχρεωμένος να αρχίζει μαζί του. Σε σημαντικά φιλικά χρησιμοποίησε στο αρχικό σχήμα τον Διαμαντή Σλαφτσάκη (PF/C, 32χρ., 201cm, GRE), από τον ΠΑΟΚ, μαζί με τον Melvin.

Έτσι ο Ηρακλής μπορεί να ξεκινήσει χαμηλότερα και πιο κινητικά και να χρησιμοποιήσει τον Hutson αργότερα για να αλλάξει τη γεωμετρία του παιχνιδιού. Απέναντι στον Ολυμπιακό όμως αυτή η επιλογή θα δοκιμαστεί έντονα όταν το παιχνίδι μεταφερθεί βαθιά στη ρακέτα και στο επιθετικό rebound.

ΤΟ ΔΕΥΤΕΡΟ ΕΠΙΠΕΔΟ ΤΗΣ ROTATION

Το βάθος στην περιφέρεια είναι ένα από τα στοιχεία που μπορούν να κάνουν τον νέο Ηρακλή ενδιαφέρον.

Ο Τάσος Κουκ (G, 23χρ., 186cm, GRE/USA), από το Campbell University — 2025–26 NCAA: 33 Games, 7,2 Pts, 2,0 Reb, 1,2 Ast — προσθέτει ακόμη έναν guard στις επιλογές του Lukić.

Ο Κόουλ-Τζον Σίλας (SG/SF, 26χρ., 196cm, GRE/CAN) είναι μία από τις ελάχιστες πραγματικές αγωνιστικές γέφυρες με την προηγούμενη ομάδα. Η αξία του εδώ δεν βρίσκεται τόσο στην ατομική παραγωγή όσο στο γεγονός ότι γνωρίζει ήδη τον Lukić, τις απαιτήσεις του και το περιβάλλον του Ηρακλή.

Με Μουράτο, Κουκ και Σίλα πίσω από ή δίπλα στους βασικούς guards, ο Ηρακλής έχει τη δυνατότητα να αλλάζει πρόσωπα χωρίς να μένει αναγκαστικά χωρίς χειρισμό ή αθλητικότητα στην περιφέρεια.

ΤΙ ΜΑΣ ΕΔΕΙΞΕ Η ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑ

Εδώ χρειάζεται προσοχή. Τα φιλικά δεν είναι επίσημο αγωνιστικό sample και δεν θα τα μετατρέψουμε σε ψεύτικα advanced metrics.

Μπορούν όμως να μας δείξουν κατεύθυνση.

Στα διαθέσιμα παιχνίδια της προετοιμασίας ο Ηρακλής νίκησε μεταξύ άλλων τον Άρη με 72–62, την ΑΕΚ Λάρνακας με 89–73 και έκλεισε τα φιλικά του επικρατώντας του Κολοσσού με 90–83.

Το ενδιαφέρον βρίσκεται κυρίως στην κατανομή της παραγωγής. Απέναντι στην ΑΕΚ Λάρνακας ο Diarra είχε 16 πόντους και 8 assists, ο Melvin 17, ο Horchler 15 και ο Lecque 14. Στο τελευταίο τεστ με τον Κολοσσό ο Lecque είχε 17, ο Styles 14 και οι Melvin και Diarra από 13.

Αυτό δεν αποδεικνύει ακόμη ότι ο Ηρακλής είναι καλή επιθετική ομάδα. Δείχνει όμως κάτι σημαντικό για το scouting της πρεμιέρας: η μπάλα και το σκορ μπορούν να περάσουν από αρκετά διαφορετικά χέρια.

ΠΙΘΑΝΟ ROTATION

Με βάση τις τελευταίες δοκιμές, το σχήμα Diarra – Lecque – Styles – Melvin – Σλαφτσάκης αποτελεί το πιο καθαρό σημείο εκκίνησης.

Από εκεί και πέρα όμως ο Lukić έχει αρκετούς διαφορετικούς μοχλούς. Ο Μουράτος μπορεί να αλλάξει την κατανομή των λεπτών και της δημιουργίας στην περιφέρεια. Ο Horchler αλλάζει τη σύνθεση του frontcourt. Ο Hutson προσθέτει πραγματικό center size. Ο Σίλας δίνει συνέχεια και γνώση του συστήματος, ενώ ο Κουκ αυξάνει ακόμη περισσότερο τις επιλογές στα guards.

Αυτό πιθανότατα θα οδηγήσει σε αρκετές διαφορετικές μορφές του Ηρακλή μέσα στο ίδιο παιχνίδι. Και στην πρεμιέρα ίσως έχει μεγαλύτερη σημασία από το ποιοι ακριβώς θα βρίσκονται στην αρχική πεντάδα.

ΠΟΥ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΕΝΟΧΛΗΣΕΙ ΤΟΝ ΟΛΥΜΠΙΑΚΟ

Το πρώτο σημείο είναι η ενέργεια της πρεμιέρας. Καινούργια ομάδα, πρώτο επίσημο παιχνίδι, Ιβανώφειο και απέναντι ο πρωταθλητής. Ο Ηρακλής έχει κάθε λόγο να μπει στο παιχνίδι χωρίς φόβο και με υψηλή ένταση.

Το δεύτερο είναι η πολυφωνία στην περιφέρεια. Lecque, Diarra, Μουράτος και Κουκ σημαίνουν ότι η πίεση πάνω σε έναν χειριστή δεν αρκεί από μόνη της για να τελειώσει μια κατοχή.

Το τρίτο είναι το spacing των forwards. Melvin, Horchler και Styles μπορούν να υποχρεώσουν την άμυνα να βγει μακριά από τη ρακέτα και να δημιουργήσουν καλύτερους διαδρόμους για τους guards.

Και το τέταρτο είναι το άγνωστο. Ο Ολυμπιακός δεν έχει ακόμη επίσημο film αυτής της ομάδας. Έχει preseason evidence. Δεν έχει πραγματικό GBL sample.

ΠΟΥ ΒΡΙΣΚΕΤΑΙ ΤΟ MATCHUP ΓΙΑ ΤΟΝ ΟΛΥΜΠΙΑΚΟ

Η ίδια η ευελιξία του Ηρακλή δημιουργεί και τα ερωτήματά του.

Πρώτον, το μέγεθος. Όταν ο Hutson βρίσκεται εκτός παρκέ, ο Ολυμπιακός έχει λόγο να δοκιμάσει επανειλημμένα τη ρακέτα, τις επαφές και το επιθετικό rebound.

Δεύτερον, οι αυτοματισμοί. Σχεδόν ολόκληρος ο βασικός κορμός παίζει μαζί για πρώτη φορά. Άλλο η προετοιμασία και άλλο η πίεση ενός επίσημου αγώνα απέναντι στον Ολυμπιακό.

Τρίτον, ο χρόνος της επίθεσης. Ο Ολυμπιακός δεν χρειάζεται απαραίτητα να κυνηγήσει κλεψίματα. Αν καθυστερήσει την πρώτη ενέργεια και αναγκάσει τον Ηρακλή να φτάνει στη δεύτερη και τρίτη επιλογή με λιγότερα δευτερόλεπτα, θα δοκιμάσει ακριβώς το σημείο στο οποίο μια καινούργια ομάδα είναι συνήθως περισσότερο ευάλωτη.

PLAYERS TO WATCH

Jalen Lecque — Η έκρηξη. Μπορεί να αλλάξει την ταχύτητα της κατοχής και να επιτεθεί πριν οργανωθεί πλήρως η άμυνα.
Hassan Diarra — Ο συνδετικός κρίκος. Δημιουργία και προσωπική παραγωγή χωρίς να χρειάζεται να μονοπωλεί την μπάλα.
Cleveland Melvin — Η περισσότερο δοκιμασμένη scoring επιλογή του frontcourt και ένας forward που δεν επιτρέπει στην άμυνα να κλείσει άφοβα προς τη ρακέτα.
Noah Horchler — Το κομμάτι που μπορεί να αλλάξει τη γεωμετρία του frontcourt και να δώσει στον Lukić διαφορετικές συνθέσεις.

ΤΡΙΑ ΠΡΑΓΜΑΤΑ ΝΑ ΚΟΙΤΑΞΟΥΜΕ

1. Ποιος ελέγχει την πρώτη πάσα.
Αν Lecque και Diarra αρχίσουν τις επιθέσεις εκεί που θέλουν, ο Ηρακλής θα μπορεί πολύ ευκολότερα να φτάσει στις επόμενες επιλογές του.

2. Τι γίνεται όταν ο Ηρακλής παίζει χωρίς τον Hutson.
Περισσότερη κινητικότητα για τους γηπεδούχους, αλλά μεγαλύτερη απαίτηση απέναντι στο μέγεθος του Ολυμπιακού.

3. Πόσα καθαρά τρίποντα θα πάρουν Melvin, Horchler και Styles.
Αν οι βοήθειες προς τη ρακέτα μετατρέπονται σε συνεχόμενα kick-outs και ελεύθερες εκτελέσεις, ο Ηρακλής θα έχει βρει τον τρόπο να χρησιμοποιήσει ένα από τα βασικά πλεονεκτήματα της σύνθεσής του.

RPG SCOUTING VERDICT

Το πιο επικίνδυνο πράγμα στον αυριανό Ηρακλή δεν είναι κάποιος εντυπωσιακός αριθμός.

Δεν υπάρχει ακόμη τέτοιος αριθμός.

Είναι ότι ο Ολυμπιακός θα συναντήσει μια ομάδα η οποία δεν έχει ακόμη αποκαλύψει πλήρως ούτε τις δυνατότητες ούτε τις αδυναμίες της.

Ο Lukić έχει αρκετούς χειριστές, forwards που μπορούν να αλλάξουν τη γεωμετρία της επίθεσης και έναν καθαρό center που του επιτρέπει να μεταβάλλει το μέγεθος της πεντάδας. Και πίσω από την ταμπέλα της «νέας ομάδας» υπάρχουν παίκτες που έρχονται από πραγματικά παραγωγικές σεζόν.

Ο Lecque έρχεται από 15,7 πόντους στην Τουρκία, ο Styles από 12,7 στο Βέλγιο, ο Melvin από 12,0 στον ΠΑΟΚ και ο Horchler από 10,0 πόντους και 6,0 rebounds στην Καρδίτσα.

Άρα το «καινούργιος Ηρακλής» δεν σημαίνει «άγνωστοι παίκτες». Σημαίνει αρκετούς παίκτες με αποδεδειγμένη ατομική παραγωγή που τώρα προσπαθούν να μάθουν να παίζουν μαζί.

Αν ο Ολυμπιακός ελέγξει από νωρίς την μπάλα, τη ρακέτα και το defensive rebound, θα αναγκάσει τον Ηρακλή να αποδείξει ότι η καινούργια του χημεία αντέχει όταν η πρώτη επιλογή εξαφανίζεται.

Αν του δώσει ρυθμό, transition και ελεύθερα περιφερειακά σουτ, θα επιτρέψει σε ένα ολοκαίνουργιο roster να αποκτήσει το μοναδικό πράγμα που δεν μπορείς να αγοράσεις το καλοκαίρι: αυτοπεποίθηση.

Καινούργιος Ηρακλής. Παλιό Ιβανώφειο.
Και αρκετά νέα πρόσωπα που αξίζει να γνωρίζουμε πριν η μπάλα σηκωθεί στον αέρα.

“`

Exit mobile version