Encore: Have you ever seen the rain

Καλησπέρα καλησπέρα, ή καλημέρα καλημέρα τελοσπαντών. Part one, και αυτής της “διαβολοβδομάδας” με δύο παιχνίδια στο ΣΕΦ και την ομάδα να ανταποκρίνεται, παραπάνω από καλά, στο πρώτο παιχνίδι απέναντι στη Bayern. Αντίδραση λοιπόν, μετά και την ήττα από τον Ερυθρό, σε ένα παιχνίδι που επέβαλλε ρυθμό, τόσο σε άμυνα όσο και σε επίθεση, από τα πρώτα κιόλας λεπτά. Πάμε να δούμε δύο-τρία πραγματάκια για το πώς ήρθε αυτή η σημαντική νίκη, απέναντι σε μια ομάδα που είχε 4 νίκες στα τελευταία 5 παιχνίδια της στην Euroleague.

Ξεκίνημα στο ματς, με ξεκάθαρη στόχευση να βγει από το επιθετικό παιχνίδι ο Lucic, και να μην τροφοδοτηθεί στην πρώτη περιστροφή, κάτι που καθυστερούσε αρκετά τη ροή της Bayern συνολικά. Ο Παπανικολάου αρχικά πάνω του με πολύ καλή πίεση, αλλά και μετά τις αλλαγές οι κοντοί ανταποκρίθηκαν εξίσου πάνω στον Σέρβο. Η λογική ήταν να μην καταφέρει να δημιουργήσει ο ίδιος με την μπάλα στα χέρια, οπότε η πίεση πάνω του ήταν μεγάλη, όπως και στους υπόλοιπους παίχτες της Bayern έξω από τη γραμμή του τριπόντου. Με τον τρόπο αυτό, η μπάλα κυκλοφορούσε και πιο αργά, αλλά και χωρίς να βρίσκει ανισορροπίες απέναντι, την ίδια ώρα που με το που περνούσε κάποιος προς τα μέσα, όλη η ρακέτα έκλεινε με αποτέλεσμα να υπάρχει αρκετή… ”κίνηση” και τα περισσότερα τελειώματα να είναι υπό πίεση.

Η άμυνα άλλαζε στην περίμετρο όταν εμπλεκόταν ο Sasha ή ο Παπ εκεί, με τον Fall να αλλάζει μόνο αν ο κοντός έφτανε στο ύψος τον βολών, αλλιώς ακολουθούσε με χέρια μέχρι να ξανάρθει η αλλαγή. Όταν γινόταν αυτό, με τον Fall δηλαδή να μη βρίσκεται τελευταίος αμυντικός για να προστατέψει τον κεντρικό διάδρομο, τότε ο τελευταίος της αδύναμης πλευράς και ο πρώτος πλαϊνός έκλειναν στη ρακέτα με αποτέλεσμα να προστατεύουν εκείνοι χαμηλά και να φορτώνουν με κορμιά το ζωγραφιστό. Η Bayern δυσκολευόταν τόσο με την πίεση ψηλά, όσο και με το να κάνει το kick out μετά την επίθεση προς τα μέσα. Παράλληλα, η επίθεση από τις 45 (που συχνά κάνει ο Deshaun είτε ο Lucic) αντιμετωπιζόταν μ’ ένα tag από τον πλαϊνό την ώρα που ο κεντρικός (λέγε με Fall) θα έβγαινε ξεκάθαρα πάνω του, αν είχε κολλήσει ο προσωπικός του παίχτης ακριβώς από πίσω. Όλα αυτά έκαναν την Bayern να είναι άποντη για τα πρώτα 5 λεπτά του παιχνιδιού.

Επιθετικά η μπάλα γυρνούσε πολύ καλά και αυτό που μου έβγαζε η ομάδα προσωπικά ήταν μια ηρεμία. Όχι βιαστικές κινήσεις, ωστόσο μπόλικη κίνηση όλων  των παιχτών και πίστη ότι η καλή λύση θα βρεθεί. Πάμε να δούμε μερικές φάσεις κατευθείαν.

Μετά το εισαγωγικό <spain pick n roll>, με τον Dorsey έξω και τον Fall στο dive, η ομάδα ανοίγει τον κεντρικό διάδρομο απλώνοντας την άμυνα, ο Walkup συνδέει δυνατή-αδύνατη με τον Παπ να πετάει αμέσως την μπάλα χαμηλά, κόβει (κυρίως για να μη δώσει βοήθεια ο παίχτης του στον Fall) την ώρα που ο Sasha παίρνει τη θέση του στην αδύνατη. Ο Babb ρισκάρει να δώσει τη βοήθεια στον Fall αφήνοντας το τρίποντο του Dorsey (και εν μέρει δικαιώνεται). Βλέπουμε ωστόσο στη φάση αυτή τη διάθεση για κίνηση από τους παίχτες μας αλλά και το πόσο εμπλέκονται όλοι στο play.

<Pindown> του Sasha για το κόψιμο του Dorsey, ο οποίος θα γυρίσει ξανά για να πάρει το cross-pick από τον Fall, με τον Sasha να βγαίνει ψηλά για να ανοίξει το γήπεδο, έτσι ώστε ο Dorsey να επιτεθεί από το mid-range απέναντι μόνο στον αντίπαλο του, αφού οι υπόλοιποι 3 έχουν ανοίξει για να υπάρχει χώρος.

 

Εδώ ενδιαφέρον έχει και πάλι η κίνηση του Sasha μακριά από την μπάλα, μετά το <side pick n roll> και την πάσα έξω, κάνει διαγώνιο cut προς το καλάθι, δε βγαίνει κάτι, τρέχει αμέσως έξω για να δώσει back-pick στον Παπ, πάλι δε βγαίνει κάτι και αμέσως κόβει ο ίδιος προς το καλάθι, αφού έχει πάει την άμυνα μέσα έξω 3 φορές.

Bonus

 

Άλλη μια φάση με πολύ καλή κίνηση, ο Vezenkov το hand-off για τον Σλούκα με τους Walkup Παπ να αλλάζουν πλευρές, αφήνοντας έτσι χώρο στον Σλούκα να παίξει το κεντρικό <pick n roll> με τον Martin.

Ο Vezenkov εδώ, ενώ η άμυνα ξέρει ότι συνήθως μετά από αυτό το pick θα πάει προς τα έξω, αντίθετα πάει προς τα μέσα με αποτέλεσμα να χάσει το βηματισμό του ο Thomas και να προκαλέσει την αλλαγή, κάτι που του δίνει και σουτ, αλλά και επιλογή για τον Martin που έχει μείνει με τον Deshaun.

Εδώ με τις αρχικές κινήσεις των ΠαπSasha, ο Ολυμπιακός έχει φέρει σχεδόν όλη την άμυνα της Bayern εκτός περιμέτρου με αποτέλεσμα ο Παπ να έχει όλο το χώρο για να φτάσει μέχρι το καλάθι από το πλάι.

Βλέπουμε λοιπόν, πως η ομάδα προσπάθησε πολύ στοχευμένα να επιτεθεί μέσα στο καλάθι, να ακουμπήσει την μπάλα χαμηλά και να ψάξει πολλά κοψίματα και αδύνατη πλευρά. Με την Bayern να είναι η ομάδα που επιτρέπει στους αντιπάλους τους το καλύτερο ποσοστό διπόντων στη διοργάνωση. Ξεκάθαρη στόχευση λοιπόν σε αυτό το κομμάτι και καθόλου τυχαίο το γεγονός ότι εκτελέσαμε μονάχα 6 τρίποντα στο πρώτο ημίχρονο. Παράλληλα, ψάχναμε και το επιθετικό rebound, ίσως με λίγη περισσότερη ένταση, τόσο γιατί η Bayern είναι τελευταία στα αμυντικά rebound αλλά και για να εκμεταλλευτούμε το γεγονός ότι οι Γερμανοί μετά και τα δύο foul του Hunter, βρίσκονταν την περισσότερη ώρα στη ρακέτα με τον Rubit και τον Thomas.

Mε το δεύτερο rotation στην περιφέρεια, ο Ολυμπιακός έδινε ακόμα μια επιλογή, περνώντας την μπάλα στο πλάι μετά το αρχικό spain, για να επιτεθούν στο close out Λάρυ και Mckissic.

Ο Σλούκας τρέχει, το γρήγορο pick φέρνει ανισορροπία και αλλαγή χαμηλά με τον Fall να έχει μπροστά του τον Babb, η άμυνα όπως είναι λογικό πάει να καλύψει αυτό το κενό με τον Fall να βλέπει αμέσως την πάσα έξω για να γυρίσει και πάλι η μπάλα στην περίμετρο.

Με τον Martin στο παρκέ, αμυντικά η αλλαγή δινόταν πιο εύκολα απ’ ότι με τον Fall με τον Αμερικάνο να βάζει πολλά χέρια και πίεση αμέσως ψηλά, την ώρα που χαμηλά προσπαθούσαμε να παίξουμε από μπροστά για να μην τροφοδοτηθεί είτε ο Rubit είτε ο Deshaun. Ιδιαίτερη προσοχή και πάλι στον Lucic, με τον ίδιο όταν παίζει πλάτη ο παίχτης στην αδύνατη, σωστά να καλύπτει την πλάτη του Σέρβου και να βρίσκεται σαν λίμπερο κάτω από το καλάθι, ρισκάροντας ουσιαστικά μια πάσα δύο αποστάσεων στην απέναντι γωνία.  Κάτι που φυσικά γινόταν με περισσότερη φειδώ όταν ο παίχτης της γωνίας ήταν ο Rivers.

Nα σημειώσουμε επίσης την καλή αντίδραση των guards μας στην αδύνατη πλευρά που πήγαιναν με συνέπεια στο αμυντικό rebound, κάτι που γίνεται αρκετά όλο το χρόνο και είναι απαραίτητο για τέτοιου είδους άμυνες με πολλές μετακινήσεις.

Άλλο ένα play που βάζει σε κίνηση όλους τους παίχτες από την αρχή, και υπομονή στην τελική προσπάθεια με επίθεση στο close out (που τελικά καταλήγει σε επιθετικό φάουλ βέβαια ωστόσο βλέπουμε τη διάθεση της ομάδας).

Η διάθεση μας αμυντικά δεν άλλαξε, <pack the paint>, καλές περιστροφές ψηλά αλλά και βοήθειες χαμηλά, deny στον Lucic και η διαφορά ήταν πολύ δύσκολο να πέσει. Ένα 4λεπτο ξέσπασμα της Bayern (1-17) ήταν μάλλον λογικό χωρίς να κινδυνεύσει βέβαια το ροζ φύλλο.

Μια ιδιαίτερη αναφορά στον Walkup, ο οποίος είναι πραγματικά απολαυστικός στον τρόπο που κινείται και παίζει. Δείχνει να μη βιάζεται ποτέ και να ξέρει ακριβώς τι κάνει, τόσο αμυντικά όσο και οργανωτικά. Αν καταφέρει κιόλας να βρει και περισσότερα σουτ σταθερά, θ’ ανέβουμε συνολικά σαν ομάδα.

Credits στον Παπ, για άλλο ένα ματς έχει κάνει φοβερή δουλειά στην άμυνα τόσο πάνω στον Lucic όσο και ομαδικά μετά από αλλαγές.

Για τον Σλούκα, δεν έχω να πω πολλά, αλλά επειδή βλέπω ότι γίνεται αρκετή κουβέντα…ο Ολυμπιακός χωρίς αυτόν θα ήταν τουλάχιστον ένα επίπεδο κάτω σαν ομάδα. Φαίνεται από τον τρόπο που ρολάρει με αυτόν στο παρκέ, φαίνεται τι ώθηση δίνει σε όλους να κινηθούν μακριά από την μπάλα (γιατί ξέρουν ότι θα τους δει). Αχρείαστη μουρμούρα αν θέλετε τη γνώμη μου και θα φανεί αυτό στη διάρκεια της χρονιάς.

Κεφάλαιο Λάρυ: Παίζει με αέρα βασικού πια, και όχι ενός ρολίστα που κρίνεται από τις πρώτες φάσεις του. Πραγματικά του αξίζουν πολλά μπράβο για τον τρόπο που έχει ανταποκριθεί, όσο και για την εξέλιξή του στο σουτ.

Όπως είδατε παραπάνω, στάθηκα περισσότερο στην επίθεση, αφού αυτή ήταν που μου έκανε και περισσότερο εντύπωση. Υπήρχε από την αρχή διάθεση για να γυρίσει η μπάλα, διάθεση κίνησης απ’ όλους και κανένα άγχος εκτέλεσης, κάτι που αν συνεχιστεί σε σταθερό βαθμό η ομάδα θα βρίσκει όλο και περισσότερους αυτοματισμούς αλλά και επιλογές.

Η νίκη μας φέρνει στο 10-5 και το 8-0 εντός έδρας είναι ένας καλός οιωνός για τη συνέχεια. Χαμηλά την μπάλα και προχωράμε… Villeurbane τώρα για να κλείσουμε τα εντός έδρας του πρώτου γύρου.

Πάμε Θρύλε!

5 2 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Next Post

Game Notes: Olympiacos vs ASVEL

   

Subscribe US Now

0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x
%d bloggers like this: