Bayern Munich vs Anadolu Efes: Dead cell

Jon Tsakos

Η γηπεδούχος Bayern, εν τη απουσία των Hilliard, Zipser, Radosevic αξιοποίησε στο έπακρο την παγερή της και άδεια έδρα (Dead cell), επικρατώντας της Anadolu με 83-71, για να την προσπεράσει στην κατάταξη με 7-7 έναντι του 6-8. Προεξάρχοντες οι Lucic, Thomas, Rubit για τους Βαυαρούς, οι οποίοι έβρισκαν λύσεις και από τον πάγκο (Jaramaz, Sisko), εν αντιθέσει με τους Τούρκους που αδυνατούσαν να βρουν συνεισφορά σε διάρκεια από τον αντίστοιχό δικό τους. Ώρα, λοιπόν, για την καθιερωμένη ανάλυση του αγωνιστικού προφίλ ομάδας και δη αυτό της Bayern, καθώς έχουμε αναφερθεί αρκετές φορές στην Anadolu φέτος (εδώ οι σχετικοί σύνδεσμοι https://redpointguard.com/archives/28648 https://redpointguard.com/archives/28535)

Το προφίλ των Βαυαρών

Η ομάδα του coach Trinchieri τείνει να αποτελέσει (και πάλι) ένα άκρως ανταγωνιστικό underdog, παρότι μία γρήγορη ματιά στο υλικό της δύσκολα θα προσελκύσει το ενδιαφέρον. Το αναιμικό της ξεκίνημα (1-5) μας καθιστούσε επιφυλακτικούς, σχετικά με το τι στόχευε να παρουσιάσει το επιτελείο της σε βάθος χρόνου. Εντούτοις, έδειξε ότι θα είναι μία εκ των διεκδικητριών για μία θέση στην οκτάδα.

Επιθετικά κυκλώνει εμφατικά τα καλά σημεία των μονάδων της (post up game του Thomas σε mid/low post, face up του Rubit από τον χώρο του high post για <inside out game>, βάση στο all around game του Lucic και του Hilliard, τόσο σε ρόλο χειριστή όσο και σε ρόλο εκτελεστή και το pull up του Walden) μέσω ποικίλων δράσεων κατά την διάρκεια του παιχνιδιού. <Weave> που καταλήγει σε κεντρικό <pick ‘n’ roll>, <bulldog> δράσεις με κύριο στόχο το post (screen στην μπάλα και αμέσως μετά cross screen στην baseline για τον ψηλό), <diamond sets> για τους χειριστές, δουλεύοντας αρκετά και την επιπλέον πάσα μεταξύ άλλων.

Στα μετόπισθεν η γερμανική ομάδα αρέσκεται να χρησιμοποιεί τακτική αλλαγών δεχόμενη screen στην μπάλα (διπλή σε πρώτο χρόνο ανάμεσα σε guard και ψηλό, τριπλή όταν θέλει να αποφεύγει ξεκάθαρα mismatch στο post), παγίδα από την <weakside baseline>, όταν η μπάλα βρεθεί στο short post, με τους Weiler-Babb, Hunter να διαδραματίζουν σπουδαίο ρόλο και στις δύο γραμμές άμυνας, όντας πολύ ενεργοί τόσο πάνω στην μπάλα όσο και μακριά από αυτήν.

Ωστόσο, το πιο ενδιαφέρον, κατά την γνώμη μας, στοιχείο είναι η προσαρμογή στην σημασία του σουτ τριών πόντων και η στροφή στην επιθετική παραγωγικότητα. Η Bayern, που την περασμένη χρονιά επιχειρούσε 18.8 σουτ για τρεις, ούσα τελευταία στην σχετική λίστα, φέτος επιχειρεί 23.4 (13η θέση), ευστοχεί στα 8.5 με ποσοστό 36.4% (4η θέση έως την 13η αγωνιστική), κάτι που αποτυπώνεται εν πολλοίς και στο recruiting του καλοκαιριού (Hilliard, Obst, Jaramaz, Thomas). Ως προς το offensive rating με 110.5 πόντους βρίσκεται στην 6η θέση φέτος, εν συγκρίσει με πέρσι που είχε 111 πόντους μεν, αλλά βρισκόταν στην 10η θέση (μέσος όρος ομάδων στο offensive rating πέρσι 110.81, φέτος 108.95).

Στο πίσω μέρος του παρκέ αυτό που προξενεί ιδιαίτερη εντύπωση, είναι η ξεκάθαρη πτώση αμυντικής αποτελεσματικότητας. Την χρονιά 2020-2021 οι Βαυαροί διέθεταν την δεύτερη καλύτερη αμυντική απόδοση, έχοντας 106.5 πόντους παθητικό στο defensive rating και την τρίτη θέση (Reynolds, Baldwin IV, Seeley, Gist ήταν πέρσι στο roster). Φέτος με παθητικό 111.6 πόντων φιγουράρει στην 13η θέση, εγείροντας την περιέργειά μας σχετικά με το πώς θα εξελιχθεί αυτή η διαφορετική προσέγγιση του coach Trinchieri, ως προς το υλικό που διαθέτει.

1ο ημίχρονο: Goin’ where the wind blows

Λίγο πριν λάβει χώρα το jump ball στην Audi Dome, οι Βαυαροί παρατάχθηκαν με τους Weiler-Babb, Walden, Lucic, Thomas, Rubit και οι Τούρκοι με τους Micic, Beaubois, Simon, Moermann, Pleiss. Παρά το ισορροπημένο πρώτο πεντάλεπτο και το 15-13, ήταν εμφανές ότι οι γηπεδούχοι εκτελούσαν σε κάθε κατοχή με αυτοπεποίθηση και στόχευση, έχοντας κυκλώσει το <inside-out game> και την επιπλέον πάσα επιθετικά, όπως στην φάση που ακολουθεί. Ο Hunter μετά από επιθετικό rebound διαβάζει άριστα την αναιμική βοήθεια του Dunston από την baseline και πασάρει στον Lucic, που καρφώνει.

Στην δεύτερη φάση ο Thomas, μετά την reverse move πασάρει στην απέναντι πλευρά, το passing game λειτουργεί στην εντέλεια, η Efes αντιδρά με περιστροφές, δίχως αποτέλεσμα, με τον Αμερικανό forward να ευστοχεί για τρεις από την αριστερή γωνία.

Το ανεπαρκές επίπεδο αμυντικής έντασης από πλευράς Anadolu ήταν εμφανές εξ αρχής, εξ ου και το παθητικό των 44 πόντων στο τέλος του πρώτου ημιχρόνου. Ελάχιστη επικοινωνία μεταξύ των παικτών, χαρακτηριστικά αργές αντιδράσεις κυρίως στις κινήσεις των Rubit, Thomas από short σε high post και αντίστροφα, με την <trail ‘n’ sag> προσέγγιση του κεντρικού <pick ‘n’ roll> και των screens στην μπάλα (σήμα κατατεθέν της τουρκικής ομάδας) να μην λειτουργεί ουσιαστικά. Η Bayern μετά από <weave> & <hand off> στις πλευρές επιχειρεί να δώσει την μπάλα στον Walden, ο οποίος ευστοχεί για τρεις και στέλνει το «μήνυμα».

 

Επιθετικά η ομάδα του coach Ataman, παρά τις καλές στιγμές που έβρισκε κυρίως μέσω του Beaubois σε off screen δράσεις, όπως στην επόμενη φάση, δυσκολευόταν να βρει επαρκή επιθετικό ρυθμό συνολικά, καθώς το συνεπέστατο αμυντικό transition των Βαυαρών δεν έδινε το παραμικρό περιθώριο στην Efes.

2ο ημίχρονο: Keep rollin’

Στην επανάληψη η Efes άλλαξε την τακτική της αντιμετώπιση στα κεντρικά ball screens, επιλέγοντας περισσότερο μία hedge λογική, με επικεφαλής τους Dunston, Larkin. Η μεγαλύτερη πίεση στην μπάλα άλλαξε μετά από ώρα το momentum του αγώνα, με τους φιλοξενούμενους να ψάχνουν περισσότερο την εισαγωγική πάσα στο mid post για τον Dunston, είτε μετά από ρολάρισμα σε κεντρικό ball screen είτε μετά από off screen δράση για τον Beaubois. Κάπως έτσι το 44-38 έγινε 55-56 υπέρ των Τούρκων.

Η Bayern, εντούτοις, αντέδρασε άμεσα. Η παρουσία των Rubit, Thomas, Hunter αποτέλεσε δισεπίλυτο γρίφο για την Anadolu, με τους δύο Αμερικανούς να μην έχουν αντίπαλο με το inside out παιχνίδι τους, έχοντας μαζί 46 pts, 17 rebs, 6 τελικές πάσες για 3 λάθη έως το τέλος. Ωστόσο, ο απόλυτος παράγοντας X ήταν ο Ognjen Jaramaz. Ο Σέρβος πλάγιος έδωσε hustle και κρίσιμα καλάθια στην ομάδα του στην τέταρτη περίοδο, τόσο επιτιθέμενος σε close out καταστάσεις όσο και ως spot up shooter στην weakside. Αμυντικά κατάφερε σε πολλές περιπτώσεις να περιορίσει την δραστηριότητα του Larkin, έχοντας ενδεικτικά μία εξαιρετική αλλοίωση σε drive του Αμερικανού star.

Ως εκ τούτου η πρωταθλήτρια Ευρώπης ηττήθηκε με 83-71, μένοντας πίσω με 6-8, με την Bayern να φτάνει στο 7-7 και να δείχνει άκρως υπολογίσιμη για να διεκδικήσει βάσιμα μία θέση στην φετινή οκτάδα. Η επόμενη αγωνιστική θα βρει την Anadolu οικοδέσποινα απέναντι στην Baskonia στις 14/12 και την Bayern φιλοξενούμενη του Ολυμπιακού στο Φάληρο στις 15/12.

Τα στατιστικά της αναμέτρησης

 

Τα στατιστικά που αναφέρονται στο κείμενο, προέρχονται από την ιστοσελίδα του Ανδρέα Χριστοφόρου

https://public.tableau.com/app/profile/andreas.christophorou/viz/EUROLEAGUETEAMSTATSNov21/ELTMABBV

 

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Next Post

Προς το Πάρκινγκ μετά την Bayern

Subscribe US Now

0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x