Europe Swish – Issue #3

Billos11

Τρίτο επεισόδιο για την στήλη του Europe Swish και κατ’ επέκταση για την οικογένεια του Red Point Guard. Η 14η αγωνιστική είχε αρκετές νίκες με μεγάλες διαφορές, αλλά και κάποιους αγώνες που κρίθηκαν στην λεγόμενη crunch time.

Κατά γενική ομολογία η 14η στροφή της Euroleague επισκιάστηκε από το λατρεμένο ‘El Classico’, ένας αγώνας που τα είχε όλα και γι αυτό το λόγο ο συγκεκριμένος αγώνας θα έχει ειδική μνεία μιας και κερδίζει ένα από τα βραβεία της στήλης. Ο Ολυμπιακός έχασε μέσα στην καυτή έδρα, ως συνήθως, του Ερυθρού Αστέρα, ενώ ο Παναθηναϊκός κέρδισε στην έδρα του την Alba Berlin. Σημαντικές νίκες σημείωσαν, η φορμαρισμένη Fenerbahce, η Bayern έναντι της περσινής πρωταθλήτριας, η Unics μέσα στο Ισραήλ και διέψευσε όποιοι την θεωρούσαν ομάδα «φούσκα», ενώ η Olimpia Milano ξαναθυμήθηκε το αίσθημα της νίκης. Μετά από τις παραπάνω εξελίξεις, όλοι αντιλαμβανόμαστε ότι κανείς δεν μπορεί να προμηνύσει κανένα αποτέλεσμα.

Ματς της εβδομάδας: FC Barcelona – Real Madrid (93-80)

O αγώνας μέσα στο Palau Blaugrana είχε ένα αφεντικό και αυτό δεν ήταν άλλο από τους γηπεδούχους. Η ομάδα του Saras έπαιξε εκπληκτικό επιθετικό μπάσκετ και δεν άφησε κανένα περιθώριο στους Μαδριλένους για να κάνουν όνειρα για νίκη. Ο τρομερός Nicola Mirotic από την πρώτη περίοδο έδειξε τις διαθέσεις του, σκοράροντας 13 pts και κάπως έτσι το πρώτο δεκάλεπτο έληξε με σκορ (24-19) υπέρ των γηπεδούχων. Στη δεύτερη περίοδο ο Μαυροβούνιος forward βρήκε συμπαραστάτη στο πρόσωπο του νεοφερθέντος, Rokas Jokubaitis (7 pts στο 2ο δεκάλεπτο) και κάπως έτσι το σκορ της ανάπαυλας ήταν (51-42).

Στο δεύτερο ημίχρονο η Barcelona ήταν ο απόλυτος κυρίαρχος του γηπέδου, η διαφορά κυμαινόταν συνεχώς στο φάσμα των 8 έως 12 πόντων υπέρ της. Ο Mirotic έκανε πραγματικά ότι ήθελε στην άμυνα της Real Madrid, ο Laprovittola αντίστοιχα ήταν αρκετά εύστοχος πίσω από τα 7.25 και ο Davies έδωσε πολλούς πόντους κάτω από το ζωγραφιστό. Κάπως έτσι οι Καταλανοί πήραν το πολύτιμο ροζ φύλλο του αγώνα με τελικό σκορ (93-80).

Όπως ανέφερα και την προηγούμενη εβδομάδα η Barcelona πλέον δείχνει πιο ελεύθερη, ως προς την επιθετική της κίνηση, και σαφώς πιο επικίνδυνη. Αυτή η εξέλιξη είναι αποτέλεσμα ξεκάθαρης απόφασης του προπονητή, αλλά και συγκυρίας όπως αυτής του τραυματισμού του Καλάθη. Μα τώρα θες να μας πεις, ότι με τον Νικ η ομάδα είναι χειρότερη; Όχι. Ή μάλλον ναι… Όταν βρίσκεται ο Έλληνας guard στο παρκέ ο Saras φαίνεται να τοποθετεί την ομάδα του σε συγκεκριμένα επιθετικά στεγανά. Ίσως μετά την επιστροφή του να πρέπει να αλλάξει πλώρη τακτικής. Τέλος και πιο σημαντικό, αυτό που θα μου μείνει αξέχαστο από τον συγκεκριμένο αγώνα είναι το πως ο Mirotic, και κατ’ επέκταση Barcelona, μπόρεσαν και αντιμετώπισαν με επιτυχία τα αμυντικά τέρατα των Μαδριλένων. Όταν η αρχική σου πεντάδα αποτελείται από Hanga, Taylor, Yabusele και Tavares είναι σχεδόν αδύνατο η αντίπαλη ομάδα να έχει υψηλό ενεργητικό. Και όμως o Μirotic, μέσω high post ups, fadeaways και drives έκανε τρομερή ζημιά (εκμαίευσε 9 fouls, τα περισσότερα στην αγωνιστική!). Μαζί του ο superstar της Barcelona ανέβασε και αρκετούς παίκτες της ομάδας του.

ΜVP αγωνιστικής: Nicola Mirotic
Μα ποιος άλλος θα μπορούσε να κερδίσει αυτό το βραβείο; Κανένας πλην του 30χρονου Μαυροβούνιου. Παρότι είχαμε εκπληκτικές εμφανίσεις και από άλλους παίκτες (Μilutinov, Vesely), η εμφάνιση του superstar της Barcelona δεν άφησε περιθώρια. Ο Μirotic έκανε ρεκόρ καριέρας στην αξιολόγηση σημειώνοντας 39 μονάδες μέσα σε 29 λεπτά, σκόραρε 31 pts (4/4 δίποντα, 3/6 τρίποντα, 14/15 βολές) και ισοφάρισε το προσωπικό ρεκόρ. Φυσικά έκλεισε τον αγώνα όντας ‘διπλός’ με 10 rebs.

Όταν το καλοκαίρι του 2019 η διοίκηση της Barcelona τάραζε τα νερά του ευρωπαϊκού μπάσκετ δίνοντας 27 εκατομμύρια, πολλοί αναρωτήθηκαν αν θα μπορεί να είναι ο Μαυροβούνιος αντάξιος του μυθικού συμβολαίου του. Μετά από δύο γεμάτες και βάλε seasons μπορώ να απαντήσω με σιγουριά, ότι ο πρώην NΒΑer αξίζει το συμβόλαιό του. Οι κινήσεις του γύρω από το post δίνουν χροιά Dirk Nowitzki, χωρίς καμία υπερβολή. Οι απαντήσεις του σε crunch time είναι αναρίθμητες. Το σίγουρο είναι ένα ότι η Ευρώπη εξαιτίας της Barcelona θαυμάζει ένα πραγματικό διαμάντι του μπάσκετ.

Προπονητής της αγωνιστικής: Andrea Trinchieri

Ο Ιταλός τεχνικός κερδίζει το παραπάνω βραβείο για την 14η αγωνιστική μετά την μεγάλη νίκη της ομάδας του απέναντι στους περσινούς πρωταθλητές. Η ομάδα του Μονάχου κέρδισε την Efes παίζοντας φοβερή άμυνα και πιστοποιεί ότι θα είναι και φέτος στην κούρσα για την μάχη της οκτάδας. Οι Γερμανοί είχαν σαφή προσανατολισμό και αυτός ήταν ασφυκτική άμυνα σε περιφέρεια με αλλαγές στα pick n roll και μερικά hedge out. Στην επίθεση οι γηπεδούχοι εμφάνισαν πολυφωνία μέσα από τους Lucic, Thomas και Rubit. Ειδική αναφορά όπως έκανε ο coach Trinchieri, θα κάνουμε και εμείς και αυτή θα είναι στον rookie Jaramaz. Ο Σέρβος guard έδωσε πολύτιμες λύσεις σε άμυνα και επίθεση, σε μια δύσκολη καμπή του αγώνα.

Αξιοσημείωτο είναι το γεγονός πως οι Βαυαροί πήραν το ροζ φύλλο του αγώνα παρά την απώλεια του καλύτερού τους παίκτη, Hilliard. Με αυτή τη νίκη έφτασαν την 8η Maccabi και παράλληλα το ρεκόρ (7-7). Κορυφαίος για τους γηπεδούχους ήταν ο Vladimir Lucic, που βρισκόταν παντού (18 pts, 12 rebs και 4 asts).

Η πιο φορμαρισμένη ομάδα: FC Barcelona

Οι Καταλανοί μετά την επικράτηση στο El Classico σημείωσαν την 6η σερί νίκη τους και δείχνουν να έχουν κλειδώσει την υπόθεση πλεονεκτήματος έδρας. Η ομάδα του Jasikevicious διάγει μια καταπληκτική περίοδο παρά τις απώλειες των Καλάθη και Higgins. Οι Καταλανοί έχουν βελτιώσει τους αυτοματισμούς τους στην επίθεση και δείχνουν να εμπιστεύονται όλο και παραπάνω την frontline τους. Θα έχει ενδιαφέρον να δούμε πως θα ενταχθεί ο Exum στην ομάδα και πόσο μάλλον πως θα συνυπάρξει στο ίδιο ρόστερ με τον Καλάθη, αφού έχουν αρκετά κοινά χαρακτηριστικά. Τρεις αγώνες απομένουν για την Barcelona προκειμένου να κλείσει πετυχημένα τον πρώτο γύρο. Ο πρώτος είναι στη Σερβία για να αντιμετωπίσει τον Ερυθρό, ο δεύτερος είναι στην έδρα της για να παίξει με την Unics και τελευταίος μέσα στην έδρα της Baskonia. Ένα 2/3 φαντάζει αρκετά ρεαλιστικό και συνάμα πολύ καλό για τους Καταλανούς, καθότι θα τους έχει εξασφαλίσει ρεκόρ πρώτου γύρου (14-3).

O rookie της αγωνιστικής

Η αλήθεια είναι ότι αυτή την αγωνιστική είχαμε αρκετές καλές παρουσίες από τους φετινούς μας νεοφώτιστους της λίγκα. Από τον συνήθη ύποπτο Enoch που σημείωσε 14 pts με 5 rebs, μέχρι τον x-factor του αγώνα της Bayern Ognjen Jaramaz (9 pts και φοβερή άμυνα). Αυτός που ξεχώρισε όμως ήταν το τέρας της φύσης Josh Nebo. Ο Αμερικανός center είναι απίστευτα αθλητικός και στην άμυνα βρίσκεται σε elite επίπεδο. Στην επίθεση έχει αρκετά περιθώρια βελτίωσης, ωστόσο μόνο η άμυνα του είναι ικανή να τον καθιερώσει στο επίπεδο της Euroleague. Στον αγώνα με την CSKA σημείωσε 11 pts, 7 rebsκαι 21 μονάδες στο σύστημα αξιολόγησης.

Η φάση της αγωνιστικής

Σ’ αυτό το επεισόδιο έχουμε μια πανέμορφη συνεργασία alley-oop μεταξύ των Lorenzo Brown και Mario Hezonja. Ο Κροάτης πάτησε από πολύ μακριά και μας χάρησε ένα πανέμορφο κάρφωμα.

 

Ολυμπιακός

Οι ερυθρόλευκοι ηττήθηκαν στην έδρα του Ερυθρού Αστέρα παίζοντας ανιαρό μπάσκετ και σε μεγάλα διαστήματα αρκετά ανορθόδοξο. Η ομάδα του Radonjic έριξε μπόλικο «ξύλο», ως είθισται σε κάθε ομάδα που είναι τεχνικός. Οι Σέρβοι έπαιξαν πολύ καλή άμυνα και ταυτόχρονα βρήκαν τις απαιτούμενες λύσεις στην επίθεση μέσα από δημιουργία του εξαιρετικού Kalinic και όχι μόνο. Οι γηπεδούχοι δημιουργούσαν από το 1 μέχρι το 3, σε εξαιρετικό βαθμό (Wolters 4 asts, Markovic 5 asts, Kalinic 6 asts). Ο συγκεκριμένος αγώνας υπενθύμισε για άλλη μια φορά ότι το ύψος στο μπάσκετ πάντα θα μετράει. Ο Radonjic επέλεξε ασφυκτική άμυνα στον εκπληκτικό Σλούκα, αφού άλλαξε τακτική από αλλαγή στο screen σε hedge out, για να τον εκβιάσει να δώσει την μπάλα από τα χέρια του.

Οι ερυθρόλευκοι στο Aleksandar Nikolic Hall έχασαν την ψυχραιμία τους σε αρκετά διαστήματα και έκαναν πολλές επιπόλαιες επιλογές. Το πιο στενάχωρο για τους Πειραιώτες είναι ότι για όλο το διάστημα του αγώνα δεν μπόρεσαν να βρουν καμία λύση για τον Kalinic. O Σέρβος είναι ένα εκπληκτικό forward το οποίο μπορεί να πληγώσει μια ομάδα ποικιλοτρόπως, αυτό έκανε και το βράδυ της Πέμπτης σε υπερθετικό βαθμό. Μπόρεσε και βρήκε σκοράρισμα μέσα από post up κινήσεις, περιφέρεια. Επίσης μοίρασε 6 ασίστ, όντας ο καλύτερος δημιουργός και για τις δύο ομάδες. Για τους ερυθρόλευκους ξεχώρισε ο Tyler Dorsey (18 pts) και ο Κώστας Σλούκας (12 pts, 4 asts).

Ο Ολυμπιακός όμως σε καμία περίπτωση δεν έχει χρόνο για χάσιμο. Έρχεται μια πολύ κρίσιμη εβδομάδα, που θα αντιμετωπίσει 2 ομάδες στην έδρα του, τις Bayern και Villeurbanne. Oι ερυθρόλευκοι πρέπει να πάρουν και τις δύο νίκες και να έχουν «καβατζάρει» τις 11 νίκες στο κλείσιμο του πρώτου γύρου. Σημαντικός παράγοντας είναι σε τι φυσική κατάσταση θα βρίσκεται ο Moustapha Fall, που ήταν εμφανώς ταλαιπωρημένος στον αγώνα της Σερβίας. Είναι εκπληκτικό όμως τι επίδραση έχει ο θηριώδης Γάλλος σε άμυνα και επίθεση για τους ερυθρόλευκους. Τέλος θεωρώ ότι ο Acy θα έχει μια πολύ καλή ευκαιρία να αναδείξει τις αμυντικές του αρετές, απέναντι στην Bayern που είναι μια ομάδα με αρκετά ποιοτικά forwards.

Παναθηναικός

Η ομάδα του coach Πρίφτη κέρδισε την πρωταθλήτρια Γερμανίας Alba Berlin με σκορ (82-67), παίζοντας στο δεύτερο ημίχρονο πολύ όμορφο μπάσκετ. Οι πράσινοι παρατάχθηκαν χωρίς τον τραυματία Nedovic, ενώ οι φιλοξενούμενοι δεν είχαν στην διάθεσή τους τους Luke Sikma και Christian Koumadje. Η ομάδα του Israel Gonzalez στο πρώτο δεκάλεπτο βρήκε αρκετά καλό ρυθμό πίσω από τα 7.25μ. Από το δεύτερο δεκάλεπτο όμως και μετά ο Παναθηναϊκός ορθώς έκοψε τον ρυθμό μέσα από την άμυνα του, έβαλε το παιχνίδι σε καλούπια και κάπου εκεί τελείωσε η Alba. Μιας και οι Γερμανοί είναι ανταγωνιστικοί σε ανοιχτά παιχνίδια υψηλού ρυθμού, όταν όμως σεταριστούν οι ομάδες κάπου εκεί χάνονται. Κορυφαίοι για τον Παναθηναϊκό ήταν οι Daryl Macon (20 pts, 11 asts), Γιώργος Παπαγιάννης (14 pts, 10 rebs), ενώ για την Alba ξεχώρισε ο Marcus Erikkson με 18 pts.

Ο Παναθηναϊκός ρεαλιστικά μιλώντας δεν κυνηγάει κάποιο στόχο για το υπόλοιπο της Euroleague, ωστόσο θα πρέπει να αντιμετωπίζει τους αγώνες του με την πυγμή και πάθος όπως έκανε το βράδυ της Παρασκευής. Με τέτοια λογική μπορεί να σημειώσει σημαντικές νίκες που θα έχουν να θυμούνται οι φίλαθλοι του. Γιατί σε περίπτωση που κινηθεί σε εμφανίσεις όπως αυτή μέσα στη Μόσχα που δήλωνε ότι και να χάσω δεν πειράζει, μόνο αντιμέτωπος με προβλήματα θα έρχεται συνεχώς. Οι επόμενοι αγώνες των πρασίνων είναι στο Μιλάνο και μέσα στο ΟΑΚΑ με την Barcelona. Άμα μπορέσει να πάρει μια νίκη, θα είναι ένα πολύ σημαντικό επίτευγμα.

Tι μας έμεινε

Αυτό που κρατάμε είναι η επιστροφή στις νίκες για την Armani και οι ήττες των Zenit, Maccabi. Η μάχη για την οκτάδα είναι δεδομένο ότι θα είναι μέχρι τελευταίου δευτερολέπτου, πέρα για πέρα κρίσιμη. Περιμένουμε με ανυπομονησία τα αποτελέσματα της ερχόμενης διαβολοβδομάδας.

Υ.Γ.: Προσωπικά τρομάζω όταν βλέπω τα αθλητικά προσόντα του Γάλλου forward Victor Wembanyama. Αν για κάτι είμαι σίγουρος, είναι ότι κάτι αντίστοιχο στην Ευρώπη δεν έχουμε ξαναδεί. Δικαίως θεωρείται NBA elite material.

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Next Post

Bayern Munich vs Anadolu Efes: Dead cell

Η γηπεδούχος Bayern, εν τη απουσία των Hilliard, Zipser, Radosevic αξιοποίησε στο […]

Subscribe US Now

0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x